E46 Fanatics Forum banner

Moment dokręcania nakrętki łożyska tylnego koła

1 reading
12K views 25 replies 9 participants last post by  Galiciae46  
#1 ·
Cześć wszystkim.
Jestem w trakcie pracy. Mój klucz dynamometryczny ma zakres 40-210 Nm. Nakrętka jest dokręcona momentem 250 Nm. Nie chcę kupować nowego klucza dynamometrycznego o zakresie 250 Nm, ponieważ są one dość drogie, a w tej chwili brakuje mi pieniędzy.
Dokręcę ją do 210 Nm.
Czy istnieje sposób na bezpieczne zbliżenie się do specyfikacji momentu obrotowego, ale bez nadmiernego dokręcania?
Dzięki z góry.

#2 ·
Idź do sklepu z częściami samochodowymi, gdzie mają narzędzia do wypożyczenia, i zdobądź odpowiedni klucz dynamometryczny do pracy. ŻADEN klucz dynamometryczny nie jest dokładny na granicy swoich możliwości, zarówno górnej, jak i dolnej. Autozone i O'Reillys mają narzędzia do wypożyczenia, zasadniczo kupujesz narzędzie i zabierasz je do domu, a następnie, gdy je zwracasz, otrzymujesz pełny zwrot pieniędzy, który jest natychmiastowy. Myślę, że biorą twoją kartę i wstrzymują opłaty, a następnie anulują opłaty, gdy zwracasz ich rzeczy. Podsumowując, nie musisz kupować narzędzia, którego nie chcesz lub nie potrzebujesz zatrzymać. Klucz, który masz, nie jest nawet w pobliżu tego, czego potrzebujesz do tej pracy.

#9 ·
250 NM to to samo, co 25 kg na pręcie o długości 1 metra.
Jak długi jest Twój klucz dynamometryczny?
Przykład: jeśli pręt ma 0,5 metra, to osoba o wadze x stojąca na pręcie:

x = 250 / (0,5 x 10) = 250 / 5 = 50 kg lub około 100 funtów.

#10 ·
Używam rury o długości pół metra. Nie trzeba było dużej siły, żeby odkręcić starą nakrętkę. Myślałem, że będzie trudniej.
Kolejne pytanie, instrukcja TIS mówi, żeby lekko pokryć nakrętkę olejem, czy odnosi się to do pokrycia gwintu, powierzchni styku czy obu?
Dzięki wam, jesteście bardzo pomocni.

#11 ·
Kolejne pytanie, instrukcja TIS mówi, aby lekko pokryć nakrętkę olejem, czy odnosi się to do pokrycia gwintu, powierzchni styku czy obu?
Uważam, że odpowiedź brzmi: zarówno gwint, jak i powierzchnia styku.

Jeśli więc ważysz 150 funtów, to nie jedz nic przez 2 tygodnie, aby zejść do 100 funtów przed pracą nad nakrętką.

• Like
Reactions: Galiciae46
#15 ·
Myślę, że potrzebuję nowej piasty. Ktoś był tu przede mną. Na piaście są ślady po młotku i szlifierce kątowej. Wygląda też na to, że zewnętrzny bieżnik się zaciął i nie wymienili piasty. Nie podoba mi się to.
Nawiasem mówiąc, bieżnia wewnętrzna i zewnętrzna są wyjęte.

#17 ·
Jeśli to najgorsze, co może się przydarzyć, zbiłbym wszystkie wysokie miejsca i po prostu bym to wysłał. Może zrobić notatkę, aby następnym razem wymienić piastę.

To znaczy, chyba że wyścig zsunął się bardzo łatwo, wskazując, że jest mały lub coś w tym rodzaju.
0,25 mm mniej. To dużo. Nowe łożysko wchodzi łatwo. niedopuszczalne. nowy jest w drodze.

#22 ·
Osobiście nie widzę sensu robienia drugiej strony, jeśli piasta tam również nie jest zużyta.
Zaciski? Tak, obie strony. Wahacze? Tak, obie strony. Ale piasta? Nie. Jej jedynym celem jest bycie wystarczająco płaską, aby można było zamontować koło i dopasować je wystarczająco ciasno do łożyska, aby się nie obracało ani nie chwiało.

O ile pamiętam, biorą za nie około 60 dolarów. To umiarkowany wydatek bez realnych korzyści, jeśli nie jest zużyta.

#23 ·
Dzikie. Więc ta faktura na zewnętrznej powierzchni łożyska może być jedynym momentem w moim życiu, kiedy zobaczę w akcji jakiś rodzaj narzędzia do stipplingu. Nie wiem na pewno, ponieważ zrobiłem to tylko ręcznie w nagłym wypadku i na pewno nie było to tak jednolite. Proces ma na celu stworzenie jednolitych wysokich punktów na metalu, który ucierpiał z powodu obracającego się bieżnika. Wysokie punkty będą następnie utrzymywać bieżnię przed obracaniem się kosztem bardzo krótkiej żywotności. Pojechałem do odległej Kanady i zrobiłem to na nowej przyczepie kempingowej mojego kumpla, aby ją uratować i sprowadzić ich do domu. Dziewiczy rejs na nowej, wysokiej klasy przyczepie, więc łożysko wytrzymało około 150 mil. Wyglądało na to, że po prostu zapomnieli nasmarować jednego z 8 łożysk. Odciąłem uszkodzone, wystipplowałem uszkodzoną powierzchnię piasty, założyłem nowe łożysko i wróciliśmy do Idaho z BFE.

• Like
Reactions: Galiciae46
#24 ·
Wild. So that texture on the outer bearing surface may be the only time in my life I will ever see some sort of stippling tool in action. I don't know for sure as I've only done this by hand in an emergency and it sure wasn't that uniform. The process seeks to create uniform high points on metal that has suffered from a spinning race. The high points will then hold the race from spinning at the cost of a very short life. I drove up to remote Canada and did this on a buddy's new travel trailer to rescue it and get them home. Maiden voyage on a new high end trailer, so the bearing lasted about 150 miles. Looked like they simply forgot to lube one of the 8 bearings. I cut the damaged one off, stippled the damaged hub surface, slapped on a new bearing and we made it back to Idaho from BFE.

Anyhow, that is wild. Never seen that process in use and done by some sort of machine. If I'm right there was a spun outer bearing also, and they stippled it but it has clearly spun again and polished off the texture where the race sat. Er, spun... Pretty cool.
Mój brat chciał naładować spaw w uszkodzonej powierzchni, a następnie obrobić ją do właściwego wymiaru, ale to wymaga precyzyjnych maszyn, a moja tokarka nie jest tak precyzyjna.
Zdecydowałem się założyć nowy i uniknąć krótkiej żywotności nowego łożyska, wibracji i dwukrotnego wykonywania pracy.