E46 Fanatics Forum banner

MS42 TUNING POMOC 😭

19K views 19 replies 4 participants last post by  dmpztv  
#1 ·
Cześć. Całkiem nowy tutaj! Ja i jestem pewien, że wielu innych tam na zewnątrz umierało z pragnienia znalezienia jakichkolwiek melodii lub czegokolwiek dla MS42 (najlepiej dla 328i z m52b28tu.🤣) może z jakimiś bulgotami lub trzaskami, nie mogę nic znaleźć do zabawy (modyfikacje wydechu MS4X z jakiegoś powodu nie zadziałały u mnie.) chociaż zawsze widzę tuningowane MS42 na sprzedaż na eBayu, co doprowadza mnie do szału i zastanawiam się, skąd oni biorą swoje informacje haha! Czuję, że przeszedłem już każde forum związane z MS42! Ktoś, proszę, przyjdź i uratuj moje płonące oczy, lol moje badania trwają już od godzin prawie każdego dnia od tygodni, jestem zaskoczony, że nie ma więcej filmów o tuningu tych samochodów, wszystkie te rzeczy związane z tuningiem MS41/42/43 naprawdę wydają się być rodzajem czarnej magii, która zawsze jest utrzymywana w tajemnicy, zwłaszcza dla MS42. 😓

Dzięki tym, którzy zawsze szerzą swoją wiedzę w społeczności tak bardzo, jak to możliwe!

Wszelka pomoc jest mile widziana!

Wyobraźcie sobie innowacje, gdy więcej osób będzie tuningować BMW 💛

#3 ·
Sprawdź ms4x.net.
Dzięki za sugestię i szybką odpowiedź! MS4X jest głównym źródłem, które pomogło mi zacząć z tym wszystkim, ale wydaje się, że mogę zajść tylko tak daleko z podanymi informacjami, jak powiedziałem, wgrałem ich modyfikacje wydechu z ms4x.net na mój MS42, ale niestety nie zauważyłem żadnych szalonych różnic.

#4 ·
Opóźnij CZAS w przypadku opóźnionego przyspieszenia BARDZO. Jeśli jedyne, co robisz, to ustawienie progu odcięcia paliwa powyżej ogranicznika obrotów, nic się nie stanie podczas hamowania, ale opóźnianie czasu podczas hamowania jest miejscem, z którego pochodzą trzaski. Zacznij od -10 stopni. To minimalna wartość, której używam do bulgotania, a następnie opóźnij ją jeszcze bardziej, aby uzyskać trzaski i huk. Jeśli nadal masz katalizatory, pamiętaj, że ekstremalne opóźnienie zapłonu (-20 stopni lub więcej) powoduje bardzo wysoką temperaturę spalin i może zacząć topić katalizatory po zbyt dużej akcji opóźnionego przyspieszenia. Jeśli nie masz katalizatorów, powiedziałbym, wyślij to i ustaw jak największe opóźnienie zapłonu przy wyższych obrotach, a następnie zmniejsz je przy niższych obrotach. Wreszcie, aby uzyskać strzały i duże płomienie, musisz znacznie zwiększyć czas wtrysku paliwa. Uruchamiam ms43, ale zasady są takie same. Dla odniesienia wstawię wartości fabryczne dla mojego samochodu w porównaniu z wartościami, których używam do uzyskania płomieni. Główne zmiany zostały wprowadzone w pierwszej kolumnie, gdzie drastycznie zwiększyłem czas wtrysku. Nie baw się czasem wtrysku, jeśli nadal masz katalizatory i planujesz je zachować. Nie tylko samochód oszaleje z powodu szalenie bogatych AFR po katalizatorze, ale twoje katalizatory albo a) zatkają się z powodu osadów węglowych, albo b) stopią się z powodu naprawdę gorących temperatur spalin, jeśli będziesz katował swój samochód tak jak ja. To powinny być wszystkie informacje, których potrzebujesz, aby stworzyć solidną melodię bulgotania/melodię trzasków i huków.

#6 ·
Cóż...jest jeszcze więcej do zrobienia, aby sprawić, by cofnięcia zapłonu były bardziej gwałtowne, ale to moje tajemnice zawodowe;)
Po prostu mnie pobłogosławiłeś. 🙌😇😅 Bardzo dziękuję za informacje, doceniam Twój czas bardziej niż możesz wiedzieć! Dam znać, jak wszystko pójdzie, kiedy skończę się tym bawić. 👍😎

#10 ·
Programowanie to jeden ze sposobów, ale niestety nie jestem zawodowym programistą, ale być może uda mi się osiągnąć ten sam rezultat, manipulując parametrami już wbudowanymi w dme. Więc mam nadzieję, że spróbuję tego dzisiaj wieczorem.
Fajnie, powodzenia, informuj mnie na bieżąco, jeśli możesz, jestem ciekaw, co wymyślisz!

#14 ·
Z jakimi częściami strojenia masz problemy? Tabele na wiki MS4X z wyprzedzeniem zapłonu na hamowaniu silnikiem to to, co zmieniasz, aby uzyskać więcej trzasków i huków. Opóźnij zapłon w tych tabelach kf-zwb-sa-n-tkw i kf-zwb-sa-kk-n-kbw, aby uzyskać więcej trzasków i huków. Nie wiem, czy kopiowanie wartości ze zrzutu ekranu, który zamieściłem, to dobry pomysł, ponieważ mam inny silnik niż Ty i prawdopodobnie inne rozmiary wtryskiwaczy, więc wartości, których używam, mogą nie mieć takiego samego wpływu. Możesz spróbować. Po prostu zreplikuj je w tabelach wtrysku ciepłego w części przepustnicy. I podnieś również ten próg odcięcia paliwa. Nie ma potrzeby bawić się dużymi tabelami zapłonu. Nie jestem pewien, w czym dokładnie potrzebujesz pomocy, ale zaoferuję pomoc, jaką mogę.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą E46Fanatics

#15 ·
Z jakimi częściami strojenia masz problemy? Tabele w wiki MS4X z wyprzedzeniem zapłonu przy hamowaniu silnikiem to to, co zmieniasz, aby uzyskać więcej trzasków i huków. Opóźnij zapłon w tych tabelach kf-zwb-sa-n-tkw i kf-zwb-sa-kk-n-kbw, aby uzyskać więcej trzasków i huków. Nie wiem, czy kopiowanie wartości ze zrzutu ekranu, który zamieściłem, to dobry pomysł, ponieważ mam inny silnik niż Ty i prawdopodobnie inne rozmiary wtryskiwaczy, więc wartości, których używam, mogą nie mieć takiego samego wpływu. Możesz spróbować. Po prostu powiel je w tabelach wtrysku ciepłego przy częściowym otwarciu przepustnicy. I podnieś również ten próg odcięcia paliwa. Nie ma potrzeby bawić się dużymi tabelami zapłonu. Nie jestem pewien, w czym dokładnie potrzebujesz pomocy, ale zaoferuję pomoc, jaką mogę

Ach, to kolejny dziwny problem, że nigdy nie mogłem wyświetlić tych tabel, zakładam, że mogę używać niewłaściwego XDF?? Nawet gdy próbowałem innych, nigdy nie mogłem znaleźć właściwych tabel, jedynym połączeniem, jakie kiedykolwiek nawiązałem, było użycie pliku 0110C6 i wyszukiwanie w tabelach MS43, co jest naprawdę dziwne. Pewnie robię coś strasznie źle, prawda?

#16 ·
Czy używasz najnowszego oprogramowania układowego ms42? Jeśli nie, te parametry mogą się nie pojawić. Zauważyłem przynajmniej na ms43, że nazwy parametrów zmieniły się w niewielkim stopniu wraz z aktualizacją oprogramowania. Parametry w MS4X pochodzą zazwyczaj z najnowszych wersji oprogramowania każdego dme

#17 ·
Czy używasz najnowszego oprogramowania układowego ms42? Jeśli nie, te parametry mogą się nie wyświetlać. Zauważyłem przynajmniej na ms43, że nazwy parametrów zmieniły się w niewielkim stopniu wraz z aktualizacjami oprogramowania układowego. Parametry w MS4X pochodzą zazwyczaj z najnowszych wersji oprogramowania układowego każdego DME

Nie jestem do końca pewien, wydaje mi się, że na stronie są dostępne dwa. Ten, którego używam, czyli 0110C6, jest dostępny w sekcji "Pliki definicji" na ich stronie, a następnie jest lista poprawek społeczności.