E46 Fanatics Forum banner

Kabel K-Line do kabla DCAN? Mod?

5.6K views 8 replies 2 participants last post by  Bali  
#1 ·
Witajcie ludzie,

Mam kabel USB do mojego BMW E46 z 2002 roku, wszystko działa jak dotąd dobrze, w tym INPA & Co.
Będę nazywał ten kabel "Gen 1" w dalszej części (ponieważ nie znam najdokładniejszej nazwy, ponieważ wydaje się, że każdy nazywa go inaczej).
Teraz pomyślałem, że spróbuję zmodyfikować kabel, aby działał dla E92 z 2012 roku.

Co odkryłem:
Mój obecny "stary" kabel ma piny 7 i 8 trwale połączone (przylutowane).

Nowsze kable USB BMW DCAN (poniżej nazwę je kablem "Gen 2") wydają się mieć piny 7 i 8 otwarte. Wiem to, ponieważ istnieje instrukcja, jak zainstalować przełącznik, aby kabel Gen 2 nadawał się do starszych pojazdów, łącząc piny 7 i 8 za pomocą przełącznika.

Pytanie, które sobie zadaję:
Dlaczego nie można tego zrobić w drugą stronę? Otworzyłem mój kabel Gen 1 i wylutowałem piny 7 i 8. Niestety INPA nadal nie rozpoznaje E92... Dlaczego, gdzie jest różnica? Czy płytka jest inna, więc kabel Gen 2 jest wstecznie kompatybilny, ale kabel Gen 1 nie jest kompatybilny z nowszymi modelami?

Dzięki z góry

#3 ·
Nie, sprawdziłem to, patrząc na lut.
Poprzednio piny mojego kabla Gen1 K-line były połączone w ten sposób:
Image

Po wylutowaniu w ten sposób:
Image

Ale odkryłem, że prawdopodobnie kable Gen 2 (zwane K+DCan) faktycznie obsługują oba, używając przełącznika PIN7/8. Ale stary kabel (Gen 1 / K-Line) moim zdaniem po prostu nie jest gotowy do nowszych samochodów - prawdopodobnie brakuje jakiejś elektroniki na płytce.

#4 ·
Nie, sprawdziłem to, patrząc na lut..

Ale odkryłem, że prawdopodobnie kable Gen 2 (zwane K+DCan) faktycznie obsługują oba, używając przełącznika PIN7/8. Ale stary kabel (Gen 1 / K-Line) moim zdaniem po prostu nie jest gotowy do nowszych samochodów - prawdopodobnie brakuje jakiejś elektroniki na płytce.
Sprawdź miernikiem, czy piny 7 i 8 są nadal połączone.

W poście nr 1 mojego wątku instalacji oprogramowania zawsze polecam ludziom kupowanie kabla K+DCAN z wbudowanym przełącznikiem, aby łatwo używać go w starszych i nowszych BMW.
Kabel K+DCAN z przełącznikiem, na przykład: Amazon.pl: Kabel K+DCAN z przełącznikiem

Nigdy nie próbowałem starszego kabla K-Line (z odłączonym pinem 8) w nowszych generacjach BMW, takich jak E9x, ale spodziewam się, że będzie działał dobrze.

#7 ·
Mój "stary" kabel po prostu obsługuje tylko K-Line, ale prawdopodobnie po prostu nie ma żadnego układu CAN / nadajnika-odbiornika na płycie.
Nie, to powinno działać. Oba samochody używają tych samych protokołów, używając tych samych transceiverów portu szeregowego.