E46 Fanatics Forum banner

Czy mocowania amortyzatorów/kolumn resorowania E36 M3 pasują do niestandardowego E46?

14K views 11 replies 3 participants last post by  Rob43  
#1 ·
Cześć Ludzie,

Szukałem wysoko i nisko tych informacji, korzystając z funkcji wyszukiwania na tej stronie i w Google, ale mam trudności z uzyskaniem ostatecznej odpowiedzi. Będąc z Wielkiej Brytanii, znam je jako górne mocowania.

Mam zestaw gwintów, ale nie mają płyt camber. Wiem, że można je kupić osobno, ale nie mam budżetu na te Turnera (te, które naprawdę bym miał ze względu na regulację pochylenia i wyprzedzenia sworznia zwrotnicy) i wiem, że można je dostać z eBay za grosze, ale z mojego doświadczenia, tanio często oznacza źle, a specjały z eBay nie regulują wyprzedzenia sworznia zwrotnicy - tylko pochylenie.

Wiem z przeszłości, że można założyć górne mocowania 96+ E36 M3 na niestandardowe E36 i odwrócić strony, na których się montują (od prawej do lewej i odwrotnie), aby uzyskać większe wyprzedzenie sworznia zwrotnicy i większe pochylenie (choć stałe), a następnie użyć offsetu RCAB, aby wycentrować koło.

Mam już zakupione tuleje offsetowe Z4M do lizaka 66 mm, ale muszę tylko wiedzieć, czy montaż górnych mocowań E36 M3 96+ będzie działał.

Wiem, że jest tu wiele osób z wiedzą, więc każda pomoc byłaby mile widziana.

To wszystko, co mogę znaleźć w tej sprawie - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=1050431

Ale nie mówi, czy używał tego ustawienia przez jakiś czas, poza wypróbowaniem go dla zabawy.

Czy ktoś wykonał ten mod i uruchomił go przez jakiś czas?

Dzięki z góry

DanB UK

#2 · (Edited)
Czy możesz dostarczyć dobrej jakości zdjęcie swoich gwintowanych amortyzatorów Exact, żebym mógł zobaczyć pakiet sprężyn, i czy możesz zmierzyć gwintowany trzpień, który przechodzi przez łożysko kolumny lub płytki pochylenia?

EDYTUJ: Czy zamontowałeś już tuleje Z4M w swoich lizakach? Jeśli nie, nie rób tego, dopóki nie przekażę Ci kilku informacji.

#3 · (Edited)
Dzięki za odpowiedź Rob,

Zawieszenie gwintowane to Spax RSX - dość dobrze znane i szanowane w innych kręgach w Europie - Są używane, ale mają zaledwie 5 miesięcy od Demon Tweeks.

Nie zamontowałem jeszcze tulei Z4M, ponieważ samochód jest nadal niezmodyfikowany. Zbieram wszystkie części, których chcę/potrzebuję, zanim przygotuję go na wiosnę przyszłego roku. Planuję dni na torze - Donnington, Brands, Croft, Anglesey, Nurburgring itp., ale nadal będzie to mój DD, dlatego pomyślałem, że mocowania kolumn OEM mogą działać lepiej, ponieważ wiem, że mocowania z łożyskami sferycznymi mogą być nieco szorstkie na co dzień - zwłaszcza tutaj, w Wielkiej Brytanii, gdzie drogi nie są najlepsze, a tym bardziej tam, gdzie mieszkam.

Załączyłem kilka zdjęć, abyś mógł je obejrzeć - przepraszam, ale mam tylko iPhone'a.

Wiem, że sprężyny pomocnicze są na odwrót, ponieważ osoba, od której je kupiłem, zdemontowała je, aby je wyczyścić, ale nie zamontowała ich zgodnie ze schematem technicznym, który pochodził od Spax.

Mocowania kolumn, które są w tej chwili na nich, to elementy OEM E46, więc zakładam/wierzę, że średnica wewnętrzna wynosi 14 mm - chociaż nie użyłem jeszcze suwmiarki, aby to sprawdzić, ponieważ dostałem je dopiero w zeszły weekend i jeszcze ich nie rozebrałem, aby poprawić sprężyny.

Mam nadzieję, że masz wystarczająco dużo informacji, aby móc działać Rob, ale jeśli nie, rozbiorę je w weekend, zmierzę średnicę i zamieszczę kilka lepszych zdjęć końca tłoka.

Dzięki

DanB UK

Image

Image

Image

Image

Właśnie zdałem sobie sprawę, że mogę zmierzyć wał gwintowany bez konieczności rozbierania ich - Jak podejrzewałem, ma 14 mm, co, jak sądzę, nie jest rozmiarem M.

#4 ·

Attachments

#5 ·
Dzięki za odpowiedź i informacje Rob,

Wyglądają idealnie, ponieważ dostosowują się do pochylenia i wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Jak oceniasz NVH w tych? Czy nadawałyby się do codziennej jazdy z okazjonalnym użytkowaniem na torze?

Przepraszam, że zawracam głowę, ale gdybym poczuł się zmuszony do użycia mocowań górnych E36 M3 96+, czy by działały? Jedynym powodem, dla którego pytam, jest to, że mogę zdobyć parę fabrycznie nowych mocowań OEM M3 za 40 dolarów od znajomego znajomego, a mam napięty budżet.

Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź na moje pytania Rob.

Dan

#7 ·
Dzięki za odpowiedź i informacje Rob,

Wyglądają idealnie, ponieważ dostosowują się do pochylenia i kąta pochylenia koła. Jak oceniasz NVH w tych? Czy nadawałyby się do codziennej jazdy z okazjonalnym użytkowaniem na torze?

Właściwie nie zauważam żadnych dodatkowych NVH, ale może inni tak, dla mnie wydaje się to całkowicie w porządku. Inną rzeczą, którą można zrobić, byłoby umieszczenie twardej/twardej gumowej podkładki pomiędzy sprężyną gwintowaną a płytami pochylenia koła i kąta pochylenia koła zamiast cieńszej stalowej podkładki.

Przepraszam, że zawracam głowę, ale gdybym poczuł się zmuszony do użycia mocowań górnych E36 M3 96+, czy by działały? Jedynym powodem, dla którego pytam, jest to, że mogę zdobyć parę fabrycznie nowych mocowań OEM M3 za 40 dolarów od znajomego znajomego i mam napięty budżet.

Po prostu tego nie zbadałem, więc jedyne, co mógłbym ci powiedzieć, to wziąć część twojego znajomego i przymierzyć ją.

Jeszcze raz dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź na moje pytania, Rob.

Dan
Kolejne pytanie Rob,

Czy typ Silver Project Drift 3D z krótszym kołnierzem byłby dla mnie lepszy, ponieważ chciałbym jeździć samochodem nisko, ale myślę, że z krótszym kołnierzem mógłbym mieć większy skok amortyzatora.

Dzięki

Dan
Ponownie, to nie jest coś, czego używałem, badałem ani testowałem. Brzmi to tak, jakby miało działać w twoim konkretnym zastosowaniu, ale myślę, że powinieneś zadzwonić lub wysłać e-mail do Demon Tweeks i omówić to z nimi.

Rob43

#6 ·
Kolejne pytanie Rob,

Czy typ Silver Project Drift 3D z krótszym kołnierzem byłby dla mnie lepszy, ponieważ chciałbym jeździć samochodem nisko, ale myślę, że z krótszym kołnierzem mógłbym mieć większy skok amortyzatora.

Dzięki

Dan

#8 ·
Dzięki za całą pomoc, Rob. Myślę, że zamierzam uwzględnić w budżecie te górne mocowania, które polecasz, ponieważ w moich oczach warto zapłacić trochę więcej za regulację.

Nawet jeśli mocowania kolumn resorów E36 pasują, utknąłbym z ustawieniem, które by mi dały.

Jeszcze raz dzięki Rob

#9 · (Edited)
Jestem zainteresowany, aby usłyszeć, czy są tu inni, którzy używali mocowań kolumn przednich E36 M3 jako alternatywy dla płyt pochylenia/wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Wydaje się to popularne wśród osób z E36 bez M i czytałem w innym wątku, gdzie osoba potwierdziła, że ​​pasują one do podwozia e46 bez M.

Obecnie mam tuleje offsetowe Z4M fcab i uwielbiam je. Chciałbym zwiększyć wyprzedzenie sworznia zwrotnicy, jeśli zapewnia to lepsze wchodzenie w zakręty. Przyjrzałem się płytom pochylenia/wyprzedzenia sworznia zwrotnicy Silver Project, ale mam obawy, że są one zbyt cienkie w miejscu, w którym dokonuje się regulacji wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.

#10 ·
Jestem zainteresowany usłyszeniem, czy są tu inni, którzy używali mocowań kolumn resorów E36 M3 jako alternatywy dla płyt pochylenia/wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Wydaje się to popularne wśród osób z E36 bez M i czytałem w innym wątku, gdzie osoba potwierdziła, że ​​pasują one do podwozia e46 bez M.

Obecnie mam tuleje offsetowe Z4M fcab i uwielbiam je. Chciałbym zwiększyć wyprzedzenie sworznia zwrotnicy, jeśli zapewnia to lepsze wchodzenie w zakręty. Przyjrzałem się płytom pochylenia/wyprzedzenia sworznia zwrotnicy Silver Project, ale mam obawy, że są one zbyt cienkie w miejscu, gdzie dokonuje się regulacji wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.
Powinieneś mieć 0% obaw dotyczących płyt pochylenia/wyprzedzenia sworznia zwrotnicy Silver Project, mocno je eksploatowałem na torze wyścigowym,........są tak samo idealne jak w dniu instalacji.

Rob43