E46 Fanatics Forum banner

Co się stało z okablowaniem poduszki powietrznej?

6.3K views 8 replies 2 participants last post by  malapane  
#1 ·
Cześć,

Znowu tu jestem - użyłem INPA do zeskanowania mojego modułu SRS i otrzymałem kod błędu 2.

Zainstalowałem nowy napinacz pasa bezpieczeństwa (mój poprzedni nie zawsze blokował się w pasie) i błąd nadal występuje.

Mam nadzieję, że potrafię to dobrze wyjaśnić:

To jest mój stary napinacz pasa bezpieczeństwa, dwa przewody na zdjęciu zostały przylutowane do niebieskiego i brązowego przewodu wychodzącego spod dywanu.

https://i.gyazo.com/301cfc27732608124d23b48e177b1977.jpg

Oto dwa brązowe i niebieskie przewody, do których podłączony był napinacz pasa bezpieczeństwa:

https://i.gyazo.com/c4df9d1ef2af233e75b944be0ba338c0.jpg

To jest wtyczka, która była dołączona do mojego nowego napinacza pasa bezpieczeństwa:

https://i.gyazo.com/6e5416533691e4306489137e476994de.png

To jest napinacz pasa bezpieczeństwa podłączony do drugiego złącza pod siedzeniem:

https://i.gyazo.com/e8c86709e36ee55c2ee619748bb460e5.png

Zastanawiałem się, czy ktoś wie, dlaczego ktoś zdecydował się przeciąć niebieski i brązowy przewód i jak mogę to naprawić?

Zbliża się przegląd techniczny i muszę naprawić kontrolkę poduszki powietrznej (plus jest to irytujące, ponieważ to jedyne światło na mojej desce rozdzielczej :banghead: )

Dzięki za poświęcony czas - jeśli potrzebujesz więcej informacji, pisz poniżej

#5 ·
Obwód zapłonu ZK1 -> Sterownik napinacza paska

Czy masz zdjęcie nowego napinacza wstępnego, który próbujesz?

Jak pasowało złącze?
Ma sens, to okablowanie pod siedzeniem kierowcy, które z jakiegoś powodu było w przeszłości majstrowane.

A więc oto złącze:

Image

i pasuje dobrze, mój ostatni napinacz pasa bezpieczeństwa nie miał tego złącza - zamiast tego został odcięty, a dwa przewody z napinacza zostały połączone z tymi przewodami:

Image

Reszta tych kabli łączy się z żółtym złączem, które idealnie do siebie pasuje.

Nie jestem pewien, czy moje wyjaśnienie jest najlepsze, ale mogę wyjąć siedzenie, żeby zrobić lepsze zdjęcia, jeśli to pomoże?

#6 ·
Czy stary napinacz został zdetonowany? Czy jesteś pewien, że nowy nie został zdetonowany?

W pobliżu ładunku na samym napinaczu znajduje się również złącze. To połączenie może być problematyczne - znajduje się tam wtyczka bezpieczeństwa, która może się złamać i wygenerować kod.

#7 · (Edited)
Czy stary napinacz został zdetonowany? Czy jesteś pewien, że nowy nie został zdetonowany?

W pobliżu ładunku na samym napinaczu znajduje się również złącze. To połączenie może być problematyczne - znajduje się tam wtyczka bezpieczeństwa, która może pęknąć i wygenerować kod.
Nie jestem pewien co do starego - wymieniłem go, ponieważ nie zawsze trzymał pas bezpieczeństwa, kiedy po raz pierwszy go podłączyłem.

Nowy jest w porządku - przetestowałem go multimetrem przed instalacją.

Błąd pochodzi z tych przewodów, które nie są podłączone:

Image

Ale nie mam pojęcia, gdzie je umieścić, odcinek kabla na powyższym zdjęciu jest podłączony do złącza na spodzie mojego siedzenia - nie ma miejsca, aby mój napinacz połączył się z tymi przewodami.

Nie mogę zrozumieć, dlaczego ktoś miałby łączyć te przewody, BMW dostarcza do nich złącze.

#8 ·
Na podstawie pierwszego zdjęcia wygląda na to, że stary napinacz nie został odpalony.

Możesz kupić nową wiązkę przewodów za około 30 $. Słyszałem, że mogą się psuć.

Ponadto, jeśli odłączysz złącze od napinacza, możesz włożyć opaskę zaciskową i użyć multimetru do pomiaru rezystancji na dwóch pinach. Powinna wynosić około 2,1 do 2,6 oma.

Po podłączeniu możesz sprawdzić, czy rezystancja jest nadal podobna wzdłuż przewodu w dowolnym łatwo dostępnym punkcie (punktach) aż do modułu sterującego pod konsolą środkową.

Jeśli wykryje zwarcie lub rezystancję poza normalnym zakresem, wyświetli kod.

#9 ·
Śledź przewody od dużego żółtego złącza. Być może te dwa przewody zostały rozdzielone w górę rzeki, aby spróbować ominąć sekcję wiązki, która może się zepsuć.

Możesz znaleźć wątki dotyczące tej wiązki/złącza i tego, jak się psuje. Jeszcze nie natknąłem się na ten konkretny problem.

Możesz sprawdzić, czy właściwa rezystancja dociera aż do modułu sterującego.