E46 Fanatics Forum banner
21 - 40 of 45 Posts
Teraz w domu bez okularów przede mną.
Nie napełnia się skrzyni biegów na gorąco.

Lepiej napełniać do momentu kapania, zacząć na postoju i uzupełnić resztę w temperaturze 30-50 stopni Celsjusza.

Każde napełnianie na "gorąco" będzie niedopełnione. Kolejne błędne przekonanie, które wciąż się powtarza...

Teraz w domu bez okularów przede mną.
Nie napełnia się skrzyni biegów na gorąco.

Lepiej napełniać do momentu kapania, uruchomić na postoju i napełnić resztę w zakresie od 30 do 50 stopni Celsjusza.

Każde napełnianie na "gorąco" będzie niedopełnione. Kolejne nieporozumienie, które wciąż się powtarza....
Jeśli odnosisz się do mojego uzupełniania, skrzynia biegów nie była gorąca, dlatego powiedziałem "rozgrzana".

Discussion starter · #24 ·
aktualizacja tydzień 3

W tym tygodniu spuściliśmy i napełniliśmy płynem Valvoline Max life Dextron VI. To było tylko dla mojej wiedzy na temat informacji o awariach. brak problemów z pienieniem się płynu Castrol Transmax import multi-car. W tym tygodniu skontaktowałem się z BaliDawg, aby sprawdzić, czy muszę zaktualizować oprogramowanie. Ten facet był wspaniały. pomógł pobrać oprogramowanie INPA. Scott pracował ze mną przez 1,5 godziny, aby sprawdzić, czy potrzebuję aktualizacji silnika i skrzyni biegów. Nie potrzebowałem aktualizacji silnika ECU. Potrzebowałem aktualizacji skrzyni biegów. Po aktualizacji Scott pokazał mi, jak korzystać z oprogramowania. Wyczyścił wszystkie kody silnika i skrzyni biegów. Pojechałem na przejażdżkę. To "NAPRAWIŁO PROBLEMY Z REDUKCJĄ BIEGÓW Z 2 NA 1. Ostatnim zadaniem jest podłączenie oprogramowania INPA, uruchomienie BMW, aż temperatura skrzyni biegów osiągnie 90 do 125 F, wyjęcie wtyczki do napełniania (instrukcja mówi, że płyn powinien kapać z korka wlewu) UWAGA upewnij się, że samochód jest uruchomiony, a samochód jest wypoziomowany.
Polecam użycie. dwa kciuki w górę dla Scotta (BaliDawg).

Przepraszam, że się czepiam, ale chciałem coś wyjaśnić. Valvoline MaxLife (czerwona butelka) to nie Dexron VI. Valvoline twierdzi, że jest kompatybilny, ale jeśli potrzebujesz Dex 6, powinieneś użyć ich specyficznego płynu Dex 6 (niebieska butelka). A może tylko ja jestem zdezorientowany. Oto arkusz PI, z którego to wziąłem ze strony internetowej.
US_Val_MLMultiVehicle_ATF_EN.pdf - DocuSign CLM
Użyłbym płynu Dexron VI.

Powinieneś przestrzegać podobnej wytycznej, ale nieco ją zmodyfikować. Dla ciebie "dożywotnio" powinno oznaczać "żywotność gwarancji". Oznacza to coś w rodzaju 160 000 mil typowego użytkowania lub 96 000 mil ciężkiej eksploatacji. Nie powinno to oznaczać 48 000 mil, ponieważ zwiększasz ryzyko wpadki bez znaczącej poprawy trwałości. Nie powinno to oznaczać 800 000 mil, ponieważ pakiety dodatków ulegają degradacji i może wystąpić nieoczekiwane starzenie. Nie powinno to oznaczać bezwzględnego przestrzegania płynów marki BMW, które działają ze wszystkim, ponieważ masz tę przewagę, że znasz z góry konkretną skrzynię biegów GM lub ZF, którą będziesz serwisować.

Przepraszam za czepianie się szczegółów, ale chciałem coś wyjaśnić. Valvoline MaxLife (czerwona butelka) to nie Dexron VI.
Właściwie to mówi: "Jeśli oferowany jest produkt licencjonowany przez OEM, to zalecają Valvoline Dexron VI". Jeśli chcesz OEM, to weź OEM, w przeciwnym razie użyj Valvoline. Dopóki spełnia/przekracza specyfikacje BMW, nie ma problemu.

Widziałem każdy płyn do automatycznej skrzyni biegów BMW, fabryczne napełnienie, późniejszy płyn BMW ONLY i aktualizacje zaleceń fabrycznych i uważnie je obserwowałem. Muszę, to część tego, jak dbamy o moich klientów.

Skrzynie biegów GM były napełniane płynem Texaco ETL 8072B. Był to hybrydowy Dex. 3 płyn.
Kilka lat temu BMW wydało Biuletyn Części, zalecając dealerom stosowanie lokalnie poszukiwanego Dexronu VI do wszelkich napraw i/lub uzupełnień wymaganych w trakcie napraw.

Od tego czasu (ponad dekadę temu) serwisujemy/napełniamy każdy A5S390R lub A5S360R wysokiej jakości Dexronem VI (Dex 6) bez żadnych problemów.

Powinno być dobrze. Po prostu dzielę się zaleceniami fabrycznymi i tym, czego używamy.
Don, Co uważa Pan za "wysokiej jakości" Dexron VI? Jakieś sugestie?

Znalazłem ten wątek po wyszukiwaniu ATF dla 325xi 5L40-E. Katalog części wymienia zarówno ATF 2 (ZF Lifeguard 6) 83222305396 (lub 83220142516) jak i Dexron VI 83222163514 lub 83222167718. Wcześniej wlałem do niego Pentosin ATF 1. Teraz wymieniam skrzynię biegów (i tak była zła, a 2 spuszczenia i napełnienia nie pomogły) i wybrałem Liqui Moly TOP TEC 1800, ponieważ kosztuje mniej i ma obie aprobaty. Pentosin ATF1, ATF6 lub dowolny płyn Dexron VI powinien być w porządku. Allison TES-295 ATF, taki jak Mobil Delvac 1, również może być w porządku.

To jest interesujące. Transmisja została wykonana dla i pierwotnie napełniona płynem zatwierdzonym przez Dexron III. Według tego emerytowanego inżyniera Allison i członka Komitetu GM ATF, Dexron VI może nie być dla niej dobry, jeśli ma uszczelki viton. Mówi, że płyny TES-295 ATF byłyby lepszym wyborem dla starszych skrzyń biegów Dexron III.

Skrzynia biegów została wykonana i pierwotnie napełniona płynem zatwierdzonym przez Dexron III.
Oryginalny ATF NIE był Dexronem III, ale raczej płynem hybrydowym, opracowanym z myślą o długiej żywotności, który jest podobny do Dexronu III.
Mogą Państwo wlać dowolny płyn, ale GM zaleca Dexron VI do automatycznej skrzyni biegów GM w E46.

Oryginalny ATF NIE był Dexronem III, ale raczej płynem hybrydowym opracowanym z myślą o długiej żywotności, który jest podobny do Dexronu III.
Możesz wlać dowolny płyn, jaki chcesz, ale GM zaleca Dexron VI do swoich automatycznych skrzyń biegów GM w E46.
Od BMW tak, ale nie od GM. Spójrz w instrukcji obsługi samochodu GM z tą skrzynią biegów, np. Cadillac XLR lub STS, a zobaczysz Dexron III ze specyfikacją H. Znalazłem ten TSB z 2001 roku, zanim istniał Dexron VI, a BMW określa Texaco ETL 8072 B. GM zastąpiło Dexron III przez VI, ale te skrzynie biegów były nadal produkowane dla III.

Nadal nie znalazłem żadnego oficjalnego dokumentu od BMW lub GM, który określałby Dexron VI dla tej skrzyni biegów. Lista zatwierdzonych płynów BMW nie zawiera tej skrzyni biegów w kategorii Dexron VI. Mówi się, aby wlać odpowiedni płyn na podstawie etykiety przymocowanej do skrzyni biegów. W instrukcji obsługi Cadillaca STS z 2006 roku określono Dexron VI dla 6-biegowej automatycznej skrzyni biegów, ale nadal określa się Dexron III dla tej 5-biegowej automatycznej skrzyni biegów. Zamierzam więc nadal używać płynu ATF typu Dexron III, aby być po bezpiecznej stronie. Pentosin ATF1, Liqui Moly Top Tec 1200 i Castrol Autran Syn / Transynd to płyny ATF typu Dexron III. Najnowszą specyfikacją typu Dexron III jest TES-668. Jest wstecznie kompatybilny z TES-295 i innymi płynami ATF Dexron III. Instrukcja obsługi Cadillaca STS z 2006 roku

Oto dokument GM dotyczący 5L40 z 2009 roku, w którym stwierdzono, że fabrycznie jest on napełniany olejem Dexron III. To było już po udostępnieniu Dexron VI.

Zdecydowałem się na BP Autran Syn 295. To płyn Dexron III i jest w pełni syntetyczny. Powinien przewyższać specyfikacje oryginalnego oleju dino Dexron III, ETL-8072B lub ETL-7045. Napa ma pojemniki 1-galonowe za 43,99 USD.

Oto arkusz danych technicznych: https://shop.sclubricants.com/pub/media/pds/misc/BP-Autran-Syn-295.pdf

Nie ma znaczenia, czy Dexron VI jest lepszy niż Dexron III, ponieważ jeśli 5L40 ma uszczelnienia Viton, płyn Dexron VI może je utwardzić i spowodować wyciek. Płyny Allison TES-296 i TES-668 są testowane z uszczelnieniami Viton, zgodnie z informacją inżyniera Allison. Specyfikacje Allison są również znacznie nowsze niż Dexron III i wykonane z "wysokiej jakości syntetycznych płynów bazowych VI".

Oto dokument GM dotyczący 5L40 z 2009 roku, w którym stwierdzają, że jest on fabrycznie napełniany Dexronem III. To było już po tym, jak Dexron VI stał się dostępny.

Zdecydowałem się na BP Autran Syn 295. To płyn Dexron III i w pełni syntetyczny. Powinien przewyższać specyfikacje oryginalnego oleju dino Dexron III, ETL-8072B lub ETL-7045. Napa ma 1-galonowe pojemniki za 43,99 $.

Oto karta specyfikacji: https://shop.sclubricants.com/pub/media/pds/misc/BP-Autran-Syn-295.pdf

Nie ma znaczenia, czy Dexron VI jest lepszy niż Dexron III, ponieważ jeśli 5L40 ma uszczelki Viton, płyn Dexron VI może je utwardzić i spowodować wyciek. Płyny Allison TES-296 i TES-668 są testowane z uszczelkami Viton zgodnie z inżynierem Allison. Specyfikacje Allison są również znacznie nowsze niż Dexron III i wykonane z "wysokiej jakości syntetycznych płynów bazowych VI".
Jak się sprawdziło? Chcę wymienić uszczelkę miski olejowej skrzyni biegów (można również wymienić filtr), ponieważ przecieka i nie jestem pewien, jaki płyn kupić. Mam 04 325i auto z automatyczną skrzynią biegów GM. Mam 238 tys. mil yikes i od czasu, gdy dostałem samochód w 2019 roku, nie serwisowałem skrzyni biegów. Nie wiem, kiedy ostatnio wymieniano płyn.

Jeśli są wióry metalu, mogę ponownie użyć płynu po wymianie uszczelki. Ale aby go uzupełnić, jeśli płynu jest mało... Chcę wiedzieć, jaki płyn mogę wymieszać ze starszym płynem. Czy w ogóle mogę to zrobić? Muszę wymienić uszczelkę i filtr i tak czy inaczej uzupełnić płyn.

Mam szarpanie podczas przyspieszania i pewne poślizgi i słyszałem, że może to być termostat na zbiorniku wyrównawczym, termostat się zatyka lub cokolwiek i nie chłodzi prawidłowo płynu, co powoduje, że płyn w skrzyni biegów bardzo się nagrzewa i zasadniczo rozrzedza do lepkości wody, powodując poślizg skrzyni biegów. Ale moja miska olejowa skrzyni biegów jest mokra i zdecydowanie przecieka, więc chcę się tym zająć.

21 - 40 of 45 Posts