E46 Fanatics Forum banner

Czy koła w rozmiarze 65 pasują do e46?

1 reading
40K views 16 replies 13 participants last post by  Alcetus  
#1 ·
Mój znajomy sprzedaje 4 koła w stylu 65 (zobacz zdjęcia), pochodzą z M5, mają 18 cali, czy pasują do mojego 323i, 2000?? Moje zawieszenie nie ma żadnych modyfikacji.

Attachments

#3 ·
Widziałem ich zdjęcia na E46 Non-Ms, więc myślę, że będzie pasować, ale zostawię to profesjonalistom.

#6 · (Edited)
Technicznie rzecz biorąc, te felgi pasują bez uderzania w jakiekolwiek elementy zawieszenia. W rzeczywistości będą poważnie wystawać. Problem, jaki będziesz mieć, to założenie na nie opon. Takie wystawanie spowoduje POWAŻNE ocieranie z tyłu i prawdopodobnie również z przodu (nie jestem pewien przy fabrycznym zawieszeniu). Żadna ilość rolowania błotników nie pomoże z tyłu. Może, MOŻE mógłbyś zdecydować się na rozciągnięty wygląd na tych felgach, ale to nie moja sprawa. Nie wiem, jak bardzo rozciąganie jest możliwe. Być może widziałeś repliki M5 na e46 (z różnymi przesunięciami), ale nie sądzę, żeby te felgi OEM dobrze wyglądały.

#7 ·
XI Chee je ma. Nie jestem pewien co do rozmiarów. Ma o nich wątek w salonie wystawowym.

#8 ·
^ To wygląda taaaak dobrze :drool:

#9 ·
O Boże, jakie okropne koła!! :eeps::eeps: lol jk jeżdżę tylko na 4 oryginalnych przednich, ponieważ poprzedni właściciel tych kół miał tylko 4 przednie... chciałbym mieć też tylne :(

Pasują bez problemu... ale tylne są jak montaż oryginalnych m3, potrzebujesz dystansów i cieńszych opon... standardowy rozmiar opon z m3/m5 nie pasuje... zapytaj o to DTMDAN...

#14 ·
e39 ma inny rozmiar piasty - 74,1 mm. E46 ma 72,56 mm, potrzebujesz dystansów centrujących, aby je dopasować, jeśli są to oryginalne felgi BMW (e39).
Styl 65 ma przesunięcie ET20 przód i ET22 tył 8x18 przód i 9,5x18 tył.

Oryginalne opony to 245/40R18 przód i 275/35R18 tył (///M fitment). W przypadku wersji sportowych M-Tech (530 i 540) rozmiar opon OE (aby uniknąć ocierania) to 235 x 40 x 18 przód i 265 x 35 x 18 tył.

Nie jestem pewien, jaki byłby rozmiar w e46.

#15 ·
Dziękuję. Te felgi Style 65 pochodzą z mojego starego e34. Teraz mam 346 330i ZHP. Przyszły z 18-calowymi felgami. Oryginalny offset to 47 z przodu i 50 z tyłu. Wiem, że potrzebuję pierścieni centrujących. Martwiłem się o offset. Różnica 22 mm. Jeśli zastosuję węższą oponę, to chyba powinno zadziałać.

#16 · (Edited)
dziękuję. te style 65 pochodziły z mojego starego e34. teraz mam 346 330i ZHP. przyszedł z 18-tkami. oryginalny offset to 47 z przodu i 50 z tyłu. Wiem, że potrzebuję pierścieni centrujących. Martwiłem się o offset. 22 mm różnicy. Jeśli zrobię węższą szerokość opony, to chyba powinno zadziałać.
Standardowe felgi M5 (e39) nie pasują do e46. Rolowanie błotników jest wymagane ze względu na nieprawidłowy offset. To, co widać na wielu e46, w tym na moim, to repliki felg M5, które zostały wykonane z offsetem dla e46.