E46 Fanatics Forum banner

Więc o co chodzi z "Cold air intakes" do naszych samochodów?

16K views 19 replies 11 participants last post by  xdmikey  
#1 ·
Widziałem tak wiele sprzecznych raportów na temat dolotów zimnego powietrza do naszych E46. Niektórzy twierdzą, że nie wytwarzają nawet dźwięku (film na Youtube, który widziałem) ani mocy, a w niektórych przypadkach, jak w przypadku dolotów z eBay, ZMNIEJSZAJĄ moc, ponieważ IAT gwałtownie rosną.

A co z wysokiej jakości dolotami? Osobiście w moim samochodzie mam również zamontowany zestaw kolektorów bez katalizatora, czy wpłynęłoby to na wydajność dolotu? Zdaję sobie sprawę, że dolot i wydech pasują do siebie jak syrop i naleśniki, ale wydaje się, że nasze samochody mogą być wyjątkiem? Bardzo chciałbym zrobić kilka przejazdów na hamowni z i bez, ponieważ planuję zrobić strojenie w tym roku, mam nadzieję :)

Mając na uwadze te 2 inne modyfikacje, czy to strata pieniędzy? Widziałem rzeczy, które mają przeciwstawne doświadczenia, ale nic rozstrzygającego z twardymi faktami.

#2 ·
Wiele, wiele wątków na ten temat o CAI.

Technicznie rzecz biorąc, nasze samochody fabrycznie mają wloty zimnego powietrza, ponieważ powietrze dostaje się do airboxu z zewnątrz, a nie z komory silnika. Więc to, o co ludzie naprawdę pytają, to filtry stożkowe.

BMW oferowało wydajny wlot, więc można było uzyskać pewne korzyści, ale bardzo marginalne. I istnieją dane, które pokazują, że wlot z rynku wtórnego może przynieść korzyści w postaci mocy, ale tylko wtedy, gdy rury wlotowe mają odpowiednią długość, tj. filtr znajduje się pod błotnikiem. I nadal mówimy tylko o garści KM najwyżej.

#3 ·
Spójrz na to, skąd pobiera powietrze wlot. Te stożkowe wloty zawracają gorące powietrze, chyba że mają długą rurę. Oczywiście rury te narażają stożek na działanie czynników atmosferycznych, a woda spowoduje spustoszenie w papierowym stożku. Wlot BMW pobiera powietrze z przodu samochodu przy grillach nerkowych.

#7 ·
Samochód ma już wlot zimnego powietrza, spójrz, skąd pochodzi powietrze!
Większość wlotów z rynku wtórnego wykorzystuje większy filtr pozbawiony zamkniętej obudowy. Więc co robią, dają ci ogrodzenie z pianką wokół góry. Czy uważasz, że to lepsze uszczelnienie przed gorącym powietrzem pod maską niż zamknięta skrzynka?

Prawdziwa skrzynka, która pobiera powietrze TYLKO z zewnątrz i większy filtr jest dobry.
Niestety, znam tylko jeden, fabryczny wlot powietrza.

Dźwięk nie równa się KM.

#10 ·
Widzę, że masz 325ci, wloty powietrza BMW Performance są wciąż dostępne dla Twojego samochodu, myślę, że za około 400 dolarów, albo możesz kupić używany. To jedyna opcja, którą bym rozważył. Udowodnione zyski, jeden dodatkowy wlot powietrza, wysokiej jakości filtr papierowy, a nie olejowane, wielokrotnego użytku, które zniszczą Twój przepływomierz.

#11 ·
Widzę, że masz 325ci, doloty BMW Performance są wciąż dostępne dla Twojego samochodu, myślę, że za około 400 $, albo możesz kupić używany. To jedyna opcja, którą bym rozważył. Sprawdzone zyski, jeden dodatkowy wlot powietrza, wysokiej jakości filtr papierowy, a nie olejowane, wielokrotnego użytku, które zniszczą Twój przepływomierz.
Och, bolesne sprawdzanie faktów, olejowane filtry nie psują przepływomierzy. Dinan stworzył opcję długiej rury, która nie unieważnia gwarancji fabrycznej, brzmią lepiej i działają lepiej. Kontynuuj

#12 ·
Widziałem tak wiele sprzecznych raportów na temat dolotów zimnego powietrza do naszych E46. Niektórzy twierdzą, że nie wytwarzają nawet dźwięku (film z YouTube, który widziałem) ani mocy, a w niektórych przypadkach, jak w przypadku dolotów z serwisu eBay, ZMNIEJSZAJĄ moc, ponieważ IAT gwałtownie rosną.

A co z wysokiej jakości dolotami? Osobiście w moim samochodzie mam również zamontowany zestaw kolektorów bez katalizatora, czy wpłynęłoby to na działanie dolotu? Zdaję sobie sprawę, że dolot i wydech idą w parze jak syrop i naleśniki, ale wydaje się, że nasze samochody mogą być wyjątkiem? Chciałbym zrobić kilka przejazdów na hamowni z i bez, ponieważ planuję zrobić tuning w tym roku, mam nadzieję :)

Mając na uwadze te 2 inne modyfikacje, czy to strata pieniędzy? Widziałem rzeczy, które mają skrajnie różne doświadczenia, ale nic rozstrzygającego z twardymi faktami.
Twarde fakty dotyczące CAI są następujące. (przepraszam za grę słów:))
Chodzi o spalanie. A nie ma spalania bez paliwa i tlenu.
Komputer może z łatwością wysłać więcej paliwa do silnika, ale ma niewiele opcji dla powietrza. (Wiem, moglibyśmy porozmawiać o oczyszczaniu, portowaniu itp., ale żeby to uprościć)
Logicznie rzecz biorąc, im więcej cząsteczek tlenu można upchać do komory spalania, tym lepiej.
Silnik wolnossący może być zasilany tylko dość stałą ilością powietrza na każdy suw ssania.
Kiedy mówię „dość”, oznacza to, że w zależności od gęstości/temperatury powietrza dolotowego i wysokości, zmieni się to nieznacznie.
Wszyscy mówią o gęstości. Co to znaczy?
Oznacza to, że gęstsze powietrze zawiera więcej cząsteczek tlenu. Temperatura i gęstość są w tym przypadku powiązane.
Zatem, naturalnie, zimniejsze powietrze ma wyższą wydajność spalania, ponieważ w ładunku powietrza jest więcej cząsteczek tlenu.
Wyobraź sobie teraz, co się dzieje, gdy wprowadzasz do gry turbosprężarkę lub doładowanie.
Kompresujesz teraz o wiele więcej cząsteczek tlenu w tej samej przestrzeni.
Dodaj intercooler i pomagasz utrzymać tę „wydajność wolumetryczną”.
Mam nadzieję, że to ma sens.

Ale ostatecznie, czy te 3 KM, które możesz zyskać, są warte kosztów i uciążliwości CAI?
Zgadzam się ze wszystkimi tutaj, którzy mówią o filtrach stożkowych K&N. są one zwykle instalowane pod maską, więc zimne powietrze zasadniczo nie istnieje.
Są kolejnym elementem do utrzymania, a wymagany olej „zaizoluje” Twój MAF i zaczniesz mieć problemy z prowadzeniem.

#17 ·
Dla mnie E46 wygląda tak, jakby nie reagował dobrze na żadne modyfikacje wydajnościowe typu bolt-on. Jedną z rzeczy, które skreśliły potencjalnych kupujących z mojej listy, były te okropnie wyglądające filtry stożkowe i wszelkiego rodzaju części "wydajnościowe". Zwróćcie uwagę, że szukam czystego egzemplarza, a nie samochodu wyścigowego. Jest już zaprojektowany z myślą o osiągach.

Jeśli miałbym odpowiedzieć na oryginalne pytanie OP, powiedziałbym, że tak, aftermarketowy dolot zimnego powietrza to strata pieniędzy, ponieważ już jeden ma. Za te same pieniądze można by założyć zestaw odświeżający do Vanosa, zlecić serwis wtryskiwaczy i naprawić kilka wycieków podciśnienia, a także nowy zestaw (papierowych) filtrów i płynów.

WÓWCZAS zauważyłbyś kilka dodatkowych koni mechanicznych, a także wiedziałbyś, że wycisnąłeś z niego jak najwięcej w standardzie i nie będzie to również głupio brzmiało.

#18 ·
Cześć, mam kolektor dolotowy Dinan long tube. Nigdy nie miałem żadnych problemów, ale teraz mam prawdziwy filtr Dinan i skarpetę wodną; wcześniej był to k&n i szmata od skarpety.

Kiedy jeździłem z kolektorami bimmerbrakes bez katalizatorów, działało fantastycznie (choć bez numerów z hamowni). Rozważam ponowne zrobienie tego, jeśli uda mi się znaleźć jakieś dobre, tanie kolektory.

#19 ·
Cześć, mam długi kolektor dolotowy Dinan. Nigdy nie miałem żadnych problemów, ale teraz mam prawdziwy filtr Dinan i skarpetę wodną; wcześniej był to k&n i szmata skarpet.

Kiedy jeździłem kolektorami bimmerbrakes bez katalizatorów, działał fantastycznie (choć bez numerów z hamowni). Rozważam ponowne zrobienie tego, jeśli uda mi się znaleźć jakieś dobre, tanie kolektory.
Czy nadal produkują dolot Dinan longtube?