E46 Fanatics Forum banner

p1188 & p1189 co za ból!!

43K views 25 replies 11 participants last post by  bigpimpinge46  
#1 ·
Mam problem ze znalezieniem przyczyny tych kodów! Wymieniłem świece zapłonowe, filtr paliwa, wyczyściłem przepustnicę, test dymny - brak wycieków, ciśnienie paliwa - dobre. Brak blokady lub dziwnego dźwięku z odmy. Samochód jeździ idealnie! Biegi jałowe są w porządku! Spalanie waha się w granicach 26-28 mpg.

#5 ·
P1188 = Kontrola paliwa (Bank 1 Czujnik 1)

P1189 = Kontrola paliwa (Bank 2 Czujnik 1)

Oznacza to, że mieszanka paliwowa jest nieprawidłowa, ale nie na tyle, aby wywołać jakiekolwiek kody ubogiej mieszanki. Prawdopodobnie Twój samochód pracuje na ubogiej mieszance, ponieważ rzadko pracuje na bogatej.

Zgadzam się, że prawdopodobnie może to być dolna linia powrotu oleju CCV. Wiele razy test dymny tego nie pokaże, ponieważ wiele miejsc testuje dymem tylko drogę dolotową, a nie skrzynię korbową. To część za około 15 dolarów, łatwa do ustalenia, jeśli wiesz, gdzie jej szukać. Spowoduje to te kody, a samochód będzie działał dobrze, może od czasu do czasu jakieś kody wypadania zapłonu.

Sugeruję sprawdzenie pierwszego linku poniżej w moim podpisie, aby uzyskać więcej informacji.

I to nie jest problem z czujnikami O2, zgłaszają one, że coś jest nie tak i oba zgłaszają ten sam stan, więc prawdopodobnie działają poprawnie. Biorąc to pod uwagę, przy Twoim przebiegu, Twój samochód mógłby skorzystać z wymiany czujników O2, ale nie rozwiążą one Twojego problemu i mogą faktycznie wywołać więcej kodów, jeśli zostaną wymienione.

#6 ·
Miałem bardzo podobne problemy, w których na narzędziu diagnostycznym pojawiały się kody P1188 i P1189. Zmieniłem CCV, O2 PreCats, świece zapłonowe, filtry, przeprowadziłem test dymny, miałem dobre zużycie paliwa i brak zauważalnych problemów z wydajnością, ale nadal kody P1188 i P1189.
Musisz zeskanować swój pojazd podczas jazdy lub zamrozić parametry, które uruchamiają kody P1188 i P1189.
Okazało się, że problemem był mój czujnik MAF. Spójrz na LTFT (Long Term Fuel Trim) - powinno być 0,0... moje było 11,7.
Po zainstalowaniu nowego MAF i ponownym zeskanowaniu kody nigdy się już nie pojawiły. Zainstalowałem Hyundai - Siemens MAF i nie mam żadnych problemów.

#8 ·
Aktualizacja, wymieniłem obie gumy dolotowe, układ odmy i węże, DISA (nie działała prawidłowo), wszystkie gumowe węże, które mogłem znaleźć, filtr paliwa, świece zapłonowe i Sea Foam. Samochód działa świetnie, biegi jałowe są idealne, ale nadal pojawiają się błędy 1188 i 1189 po 70-100 milach po resecie. Czy ktoś w CT miał z tym do czynienia? Może możemy zamienić MAS i zobaczyć, czy to problem. I pomoc byłaby wspaniała!

#9 ·
Mnie też się to przydarzyło, początkowo z pękniętymi butami pokazuje się co 35 mil po wyczyszczeniu kodu. Po wymianie pokazuje się co 100 mil.

Też nie mogłem rozgryźć, co powoduje pojawianie się kodu. Więc zrobiłem to, że wyczyściłem kod, wielokrotnie w ciągu tygodnia przechodziłem cykl jazdy ze skanerem podłączonym. Monitor tlenu i katalizatora są najtrudniejsze do ustawienia, czasami kody 1188 i 89 pojawiają się jako kod oczekujący (kontrolka SES wciąż zgaszona). Ale kiedy wyczyściłem i ustawiłem monitor tlenu, poszło gładko i przeszedłem test spalin, mimo że katalizator wciąż nie był gotowy.

#10 · (Edited)
P1188 i P1189 oznaczają odpowiednio USTERKĘ STEROWANIA PALIWEM, BANK 1 i BANK 2. Kontrola paliwa może być bogata lub uboga, lub może mieć usterkę - co logicznie rzecz biorąc oznacza zarówno bogatą, jak i ubogą w różnym czasie.

Mój samochód miał te kody, a problemem był przepływomierz (nawiasem mówiąc, nie mas). Miałem kilka P0100 lub P0101 (nie pamiętam, które i tak naprawdę mnie to nie obchodzi), co oznacza, że przepływomierz nie zgłasza poprawnie.

Zadanie przepływomierza
Kiedy powietrze dostaje się do kolektora dolotowego, przepływomierz odczytuje jakość powietrza - gęstość i temperaturę - aby określić, ile paliwa należy dostarczyć, aby uzyskać stosunek powietrza do paliwa 14,7 części powietrza na każdą część paliwa. Podczas otwierania i zamykania przepustnicy następuje zmiana zapotrzebowania na paliwo w zależności od ilości wchodzącego powietrza. Czujniki O2 monitorują strumień spalin, aby precyzyjnie dostroić dostarczanie paliwa w celu utrzymania stosunku powietrza do paliwa 14,7:1. To właśnie robi przepływomierz, gdy działa.

Jakość powietrza nie zmienia się zbytnio w danym cyklu jazdy. Uważaj jakość powietrza za statyczną - nie zmienia się. Oczywiście jakość powietrza się zmienia, ale każda zmiana jest powolna i stopniowa - dzień zamienia się w noc, a powietrze przechodzi od ciepłego i rzadkiego do zimnego i gęstego - ale z minuty na minutę jakość powietrza generalnie nie powinna się zmieniać. Kiedy przepływomierz się psuje, może zgłaszać ciepłe i rzadkie powietrze w jednej minucie, a zimne i gęste powietrze w następnej. Potem z powrotem. Komputer widzi te zmiany w jakości powietrza i to zmienia algorytm dostarczania paliwa, pamiętaj, że jakość powietrza jest w rzeczywistości stanem statycznym, więc zapotrzebowanie na paliwo powinno być również stałe. Czujniki O2 nieustannie odczytują spaliny i mówią komputerowi, następnym razem więcej gazu, następnym razem mniej gazu, więcej, mniej, ok, to dobrze, więcej, mniej.... I tak dalej. Ilość gazu w spalinach powinna być stała, ale ponieważ przepływomierz nie działa poprawnie, ilość gazu, która jest dostarczana do komór spalania, jest wszędzie.

Jeśli kontrola paliwa byłaby niezawodnie uboga lub niezawodnie bogata, czujniki O2 zgłaszałyby to odpowiednio. Twój samochód jest czasami bogaty, a czasami ubogi, czujniki O2 zgłaszają, bez względu na to, co mówimy, kontrola paliwa nigdy nie jest prawidłowa - lub USTERKA STEROWANIA PALIWEM, BANK 1 i BANK 2 (P1188 i P1189).

Mój samochód miał zwarty tranzystor wewnątrz łoża epoksydowego w przepływomierzu. Nie pamiętam, który tranzystor był problemem, ale wyraźnie pamiętam, że pakiet diagnostyczny stwierdził, że bramka tranzystora była zwarta do masy. Ktoś tutaj powiedział, że jego złącze do przepływomierza miało problem z rozciągniętymi pinami lub czymś w tym rodzaju, a wynikające z tego słabe połączenie dawało nierzetelne informacje do komputera.

#21 ·
p1188 & p1189 co za ból!!

P1188 i P1189 oznaczają USTERKĘ KONTROLI PALIWA, BANK 1 i BANK 2. Kontrola paliwa może być bogata lub uboga, lub może mieć usterkę - co logika mówi, że jest zarówno bogata, jak i uboga w różnym czasie.

Mój samochód miał te kody, a MAF (nawiasem mówiąc, nie mas) był problemem. Miałem kilka P0100 lub P0101 (zapomniałem które i tak naprawdę mnie to nie obchodzi), co oznacza, że MAF nie zgłasza poprawnie.

Zadanie MAF
Kiedy powietrze dostaje się do wlotu, MAF odczytuje jakość powietrza - gęstość i temperaturę - aby określić, ile paliwa należy dostarczyć, aby uzyskać stosunek powietrza do paliwa 14,7 części powietrza na każdą część paliwa. Gdy otwierasz i zamykasz przepustnicę, następuje zmiana zapotrzebowania na paliwo w zależności od ilości wpadającego powietrza. Czujniki O2 monitorują strumień spalin, aby precyzyjnie dostroić dostarczanie paliwa w celu utrzymania stosunku powietrza do paliwa 14,7:1. To właśnie robi MAF, gdy działa.

Jakość powietrza nie zmienia się zbytnio w danym cyklu jazdy. Uważaj jakość powietrza za statyczną - nie zmienia się. Oczywiście jakość powietrza się zmienia, ale każda zmiana jest powolna i stopniowa - dzień zmienia się w noc, a powietrze przechodzi od ciepłego i rzadkiego do zimnego i gęstego - ale z minuty na minutę jakość powietrza generalnie nie powinna się zmieniać. Kiedy MAF się psuje, może zgłaszać ciepłe i rzadkie powietrze w jednej minucie, a zimne i gęste w następnej. Potem znowu. Komputer widzi te zmiany w jakości powietrza i to zmienia algorytm dostarczania paliwa, pamiętaj, że jakość powietrza jest w rzeczywistości stanem statycznym, więc zapotrzebowanie na paliwo powinno być również stałe. O2 stale odczytują spaliny i mówią komputerowi, następnym razem więcej gazu, następnym razem mniej gazu, więcej, mniej, ok, to dobrze, więcej, mniej.... I tak dalej. Ilość gazu w spalinach powinna być stała, ale ponieważ MAF nie działa poprawnie, ilość gazu, która jest dostarczana do komór spalania, jest wszędzie.

Jeśli kontrola paliwa byłaby niezawodnie uboga lub niezawodnie bogata, O2 zgłaszałyby to odpowiednio. Twój samochód jest czasami bogaty, a czasami ubogi, O2 zgłaszają, bez względu na to, co mówimy, kontrola paliwa nigdy nie jest prawidłowa - lub, USTERKA KONTROLI PALIWA, BANK 1 i BANK 2 (P1188 i P1189).

Mój samochód miał zwarty tranzystor wewnątrz łoża epoksydowego w MAF. Zapomniałem, który tranzystor był problemem, ale wyraźnie pamiętam, że pakiet diagnostyczny stwierdził, że bramka tranzystora była zwarta do masy. Ktoś tutaj powiedział, że jego złącze do MAF miało problem z rozciągniętymi pinami lub czymś w tym rodzaju, a wynikające z tego słabe połączenie dawało nierzetelne informacje do komputera.
Wysłane z aplikacji mobilnej BimmerApp

#11 ·
Istnieją również niektóre nie-OE MAF, które powodują problemy. Nie jestem pewien, które z nich powodowały problemy, ale zazwyczaj zgłaszały zaniżony przepływ powietrza.

Jeśli więc możesz pożyczyć znany dobry MAF i/lub wymienić MAF z kimś, byłby to opłacalny sposób na ustalenie, czy musisz wymienić swój MAF.

Bądź mądry, jeśli kupujesz nowy. www.oembimmerparts.com lub www.bmaparts.com wydają się mieć przyzwoite ceny i jakość MAF.

Jestem pewien, że ktoś inny może mieć jakieś źródła.

#12 ·
Czy z uszkodzonym przepływomierzem samochód by nie szarpał? Albo nie przerywał podczas zimnego rozruchu? U mnie na biegu jałowym jest dobrze zarówno na zimnym, jak i ciepłym silniku, jeździ świetnie bez szarpania. Zużycie paliwa jest przeciętne, ale wciąż nie mogę tego rozgryźć. Podłączyłem czytnik i przepływomierz pokazuje około 0,40 LB/min na biegu jałowym i około 2-3 V przy około 3 tys. obr./min? Czy to może być naprawdę mały wyciek? Uszkodzone czujniki O2? Mogę przejechać 128 mil zanim zapali się kontrolka.

#13 ·
Musisz nam powiedzieć, jaki masz silnik.

Jeśli masz 6-cylindrowy silnik, przepływ powietrza na biegu jałowym jest zbyt niski. Powinieneś ustawić swoje narzędzie tak, aby wyświetlało w gramach/sek.

0,4 funta/min = 3 gramy/sek, co jest o około 2-3 gramy/sek za mało dla 6-cylindrowego silnika, o ile pamiętam.

Wątpię, żeby Twój przepływomierz był zły, albo przynajmniej nie poszedłbym tam, dopóki nie wykluczyłeś podstaw.

Zobacz pierwszy link poniżej w moim podpisie, aby uzyskać więcej pomysłów.

#14 ·
Pamiętaj tylko, że po zakończeniu czyszczenia i wymiany części na górze silnika, wszystko przechodzi przez system kontroli. Chodzi mi o to, żebyś wyciągnął czujnik(i) tlenu i użył sprayu do czyszczenia części i go wyczyścił. Jeśli jeździsz na bogato, zatka porty odczytu i da złe odczyty. Więc jeśli czyścisz i/lub wymieniasz, rób to od góry do dołu. Nie można wyczyścić strychu i nie oczekiwać, że kurz osiądzie w piwnicy. Tak tylko mówię.

#15 ·
Zacząłem się frustrować i poddałem się w styczniu, ale teraz, skoro zbliża się mój test emisji spalin, muszę sprawdzić, czy mogę to naprawić. Do tej pory wymieniłem:

dwie gumy kolektora dolotowego
system odmy i węże
disa wszystkie gumowe węże, które mogłem znaleźć
filtr paliwa
świece zapłonowe
sea foam
zakrętkę wlewu paliwa
Przepływomierz "berkley" wydaje się stary, stary działał dobrze, ale zużycie paliwa wzrosło.

Następna w kolejności jest wymiana regulatora paliwa i uszczelki pokrywy zaworów (nie ma wycieku, tylko wygląda na mokry).
W przeszłości robiłem test dymny i nie znalazłem żadnych wycieków
Sprawdziłem również ciśnienie paliwa i wydawało się w porządku
Jeśli ktoś ma jakiś inny pomysł lub jeśli jesteś blisko CT, może możesz mi pomóc. Samochód działa idealnie i na biegu jałowym bez wahań, na ciepło, na zimno lub pomiędzy.

Dzięki
Dave

#16 ·
Usunąłem dzisiaj wszystkie kody, sprawdziłem ciśnienie paliwa i wynosiło 51 i utrzymywało 45-47 po wyłączeniu. Poszedłem wymienić regulator ciśnienia paliwa tylko jako element konserwacyjny, a nowy okazał się wadliwy zaraz po wyjęciu z pudełka. Stary wrócił z powrotem.
Zrobiłem kilka odczytów z mojego narzędzia skanującego, oto co dostałem.

Obroty 720
Obciążenie kal. 9.4
Mapa .36
Chłodzenie 199
Iat 118
Zapłon adv 4.5
Lt ftrm1 10.2
st frtrm1 -7 do -3.9
Lt ftrm2 10.2
st frtrm2 -3 do -7
st frtrm11 -5 do -7
st frm21 -5 do -10

Sprawdziłem również moje wartości gotowości do emisji i wszystko pokazywało gotowość, z wyjątkiem systemu EVAP mon.

wszystkie te wartości pobrane na biegu jałowym
pozwól mi wiedzieć, co myślisz

dzięki
dave

#20 ·
Re: p1188 & p1189 co za ból!!

Twoje dane Freeze Frame pokazują ubogą mieszankę podczas jazdy. Prawdopodobnie problem z MAF, widzę, że twierdzisz, że jest nowy. To, że jest nowy, nie oznacza, że działa poprawnie i/lub jest dobrej jakości. Nie pamiętam, jak wygląda MAF 328, ale jeśli jest jak MAF 330 i drogi, to zgaduję, że możesz mieć tandetny MAF?

ALE nie skacz jeszcze do MAF. Czy nadal masz swój stary MAF?

Zauważyłem również, że Twoje korekty paliwa na biegu jałowym były bezpośrednio przeciwne. Coś tu jest nie tak.

Najpierw zrób mi przyjemność, odłączając jeden czujnik O2 przed katalizatorem, poczekaj, aż wyzwoli kod i w 100% sprawdź, czy jest to właściwy bank. Widziałem ostatnio sytuacje, w których okablowanie O2 było odwrotnie, powodując wszelkiego rodzaju nietypowe i trudne do rozwiązania problemy. Po zweryfikowaniu okablowania przed katalizatorem możesz również sprawdzić okablowanie za katalizatorem, aby upewnić się, że wszystko jest prawidłowo podłączone. Tanie ubezpieczenie, aby upewnić się, że to nie problem.

Jaki jest aktualny MAF? Gdzie go kupiłeś? Ile to kosztowało? Jaka marka?

Na rynku jest wiele podrobionych/słabej jakości MAF. Większość działa dobrze na biegu jałowym, ale zaniża przepływ powietrza pod obciążeniem, powodując ubogie warunki.

#23 ·
Więc wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów, zadymiłem ją moją domowej roboty maszyną i znalazłem kilka małych pęknięć włosowatych w pokrywie. Nie jestem pewien, czy były tam wcześniej, zanim założyłem uszczelkę, ale szybkie spawanie ABS załatwiło sprawę. Ponownie zadymione, nic nie znaleziono. Te same P1188 i P1189. Przyglądałem się danym w czasie rzeczywistym i zauważyłem, jak ubogo pracował na biegu jałowym, zakryłem małą część MAF taśmą klejącą i zauważyłem, że wartości krótkoterminowe zaczynają się zerować, im bardziej ograniczałem otwór. Znalazłem idealne miejsce, w którym wartości krótkoterminowe pozostawały na 0, a mapa wzrosła z 0,37 do 0,45. Jeździłem tak przez dwa dni. Koniec z kontrolką silnika i wszystkie parametry emisji spalin były w porządku. Pojechałem moim samochodem na test emisji i tak, w końcu zdał z powodzeniem!!! Nie wiem, czy to wadliwy MAF, który nie odczytuje prawidłowo przepływu powietrza, a ograniczenie wielkości otworu pozwoliło na przepływ większej ilości powietrza nad czujnikiem? A może naprawdę mam wyciek powietrza i po prostu oszukałem MAF, myśląc, że całe powietrze pochodzi z wlotu. Nawiasem mówiąc, samochód jeździ świetnie i osiągam 28-29 mil na autostradzie podczas jazdy z tempomatem. Jakie są wasze przemyślenia?