P1188 i P1189 oznaczają USTERKĘ KONTROLI PALIWA, BANK 1 i BANK 2. Kontrola paliwa może być bogata lub uboga, lub może mieć usterkę - co logika mówi, że jest zarówno bogata, jak i uboga w różnym czasie.
Mój samochód miał te kody, a MAF (nawiasem mówiąc, nie mas) był problemem. Miałem kilka P0100 lub P0101 (zapomniałem które i tak naprawdę mnie to nie obchodzi), co oznacza, że MAF nie zgłasza poprawnie.
Zadanie MAF
Kiedy powietrze dostaje się do wlotu, MAF odczytuje jakość powietrza - gęstość i temperaturę - aby określić, ile paliwa należy dostarczyć, aby uzyskać stosunek powietrza do paliwa 14,7 części powietrza na każdą część paliwa. Gdy otwierasz i zamykasz przepustnicę, następuje zmiana zapotrzebowania na paliwo w zależności od ilości wpadającego powietrza. Czujniki O2 monitorują strumień spalin, aby precyzyjnie dostroić dostarczanie paliwa w celu utrzymania stosunku powietrza do paliwa 14,7:1. To właśnie robi MAF, gdy działa.
Jakość powietrza nie zmienia się zbytnio w danym cyklu jazdy. Uważaj jakość powietrza za statyczną - nie zmienia się. Oczywiście jakość powietrza się zmienia, ale każda zmiana jest powolna i stopniowa - dzień zmienia się w noc, a powietrze przechodzi od ciepłego i rzadkiego do zimnego i gęstego - ale z minuty na minutę jakość powietrza generalnie nie powinna się zmieniać. Kiedy MAF się psuje, może zgłaszać ciepłe i rzadkie powietrze w jednej minucie, a zimne i gęste w następnej. Potem znowu. Komputer widzi te zmiany w jakości powietrza i to zmienia algorytm dostarczania paliwa, pamiętaj, że jakość powietrza jest w rzeczywistości stanem statycznym, więc zapotrzebowanie na paliwo powinno być również stałe. O2 stale odczytują spaliny i mówią komputerowi, następnym razem więcej gazu, następnym razem mniej gazu, więcej, mniej, ok, to dobrze, więcej, mniej.... I tak dalej. Ilość gazu w spalinach powinna być stała, ale ponieważ MAF nie działa poprawnie, ilość gazu, która jest dostarczana do komór spalania, jest wszędzie.
Jeśli kontrola paliwa byłaby niezawodnie uboga lub niezawodnie bogata, O2 zgłaszałyby to odpowiednio. Twój samochód jest czasami bogaty, a czasami ubogi, O2 zgłaszają, bez względu na to, co mówimy, kontrola paliwa nigdy nie jest prawidłowa - lub, USTERKA KONTROLI PALIWA, BANK 1 i BANK 2 (P1188 i P1189).
Mój samochód miał zwarty tranzystor wewnątrz łoża epoksydowego w MAF. Zapomniałem, który tranzystor był problemem, ale wyraźnie pamiętam, że pakiet diagnostyczny stwierdził, że bramka tranzystora była zwarta do masy. Ktoś tutaj powiedział, że jego złącze do MAF miało problem z rozciągniętymi pinami lub czymś w tym rodzaju, a wynikające z tego słabe połączenie dawało nierzetelne informacje do komputera.