E46 Fanatics Forum banner

NCS Expert Vin to błędny błąd: ROZWIĄZANY

1 reading
93K views 64 replies 7 participants last post by  coreymutch  
#1 · (Edited)
Cześć, po pierwsze chcę przeprosić za mój słaby angielski i za ten wątek, jeśli jest w złej sekcji :eeps:

Mam problem z moim NCS Expert, kiedy wybrałem ZCS/FA F.ECU (F3), wyskoczyło okno z podwoziem, wybrałem podwozie E46, następnie poprosiło o wybranie ECU (AKMB, ALSZ, EWS, KMB). Cokolwiek wybiorę, pojawia się błąd

VIN jest wadliwy

COAPI -1081: Klucz GM jest nieprawidłowy FFFFFF20I
COAPI -1080: Klucz kodowania nieprawidłowy FFFFFF20FFFFFFFFFFFFFFFFEFFFFFFFFFFF
COAPI - 1080: Klucz kodowania nieprawidłowy
COAPI - 1000: Błąd

Używam NCS v4.0.1

Kroki, które wykonałem w NCS

Sprawdź INPA pod kątem łączności>NCS.exe>Załaduj profil "NCS dummy profile">VIN/ZCS/FA (F1)>ZCS/FA F.ECU (F3)

INPA działa dobrze, mogę odczytywać moduły bez błędów, więc myślę, że mój kabel K+Dcan jest poprawnie skonfigurowany.

Mam nadzieję, że będziesz miał odpowiedź na ten błąd z najgłębszego piekła, ponieważ nie mogę znaleźć rozwiązania nawet w Google.

Dziękuję

//edit

Odkryłem, dlaczego otrzymuję błąd vin. Miałem zwarcie w zestawie wskaźników, które uszkodziło klucz gm. Z tego powodu klucz gm zwrócił wartość fffff20i. Po wymianie zestawu wskaźników ncs działa zgodnie z oczekiwaniami.

#2 ·
Cześć, po pierwsze chcę przeprosić za mój słaby angielski i za ten wątek, jeśli jest w złej sekcji :eeps:

Mam problem z moim NCS Expert, kiedy wybrałem ZCS/FA F.ECU (F3) wyskoczyło okno z podwoziem, wybrałem podwozie E46, następnie poproszono mnie o wybranie ECU (AKMB, ALSZ, EWS, KMB). Cokolwiek wybiorę, pojawia się błąd

VIN jest wadliwy

COAPI -1081: Klucz GM jest nieprawidłowy FFFFFF20I
COAPI -1080: Klucz kodowania nieprawidłowy FFFFFF20FFFFFFFFFFFFFFFFEFFFFFFFFFFF
COAPI - 1080: Klucz kodowania nieprawidłowy
COAPI - 1000: Błąd

Używam NCS v4.0.1

Kroki, które wykonałem w NCS

Sprawdź INPA pod kątem łączności>NCS.exe>Załaduj profil "NCS dummy profile">VIN/ZCS/FA (F1)>ZCS/FA F.ECU (F3)

INPA działa dobrze, mogę odczytywać moduły bez błędów, więc myślę, że mój kabel K+Dcan jest poprawnie skonfigurowany.

Mam nadzieję, że będziesz miał odpowiedź na ten błąd z najgłębszego piekła, ponieważ nie mogę znaleźć rozwiązania nawet w Google.

Dziękuję

Image
Z którego roku jest Twój samochód? Po określonym roku BMW przestało używać ZCS, ale używa FA. Zatem na obrazku naciśnij F2 zamiast F3.

#5 ·
Z którego roku jest Twój samochód? Po określonym roku BMW przestało używać ZCS, ale zamiast tego używa FA. Zatem na obrazku naciśnij F2 zamiast F3.
Zrobiłem to, co powiedziałeś, wybrałem F2, wpisałem mój numer VIN, a następnie wyskoczyło to okno. Ten facet ma opcje takie jak #0903, $168.... podwozie e46 itp. Ale miałem to okno puste, nic tam nie było.

Image

Następnie eksperymentalnie dodałem podwozie e46 i dodałem funkcję $168 (Tak, masz rację, nie mam pojęcia, co robię...) następnie kliknąłem OK i wystąpił ten błąd.

hmm :banghead:

#16 · (Edited)
Miałem również błędy z plikami danych Armenh7
sp. Musiałem znaleźć kilka na stronie torrent, wtedy błędy ustały.
Ale Armenh7 wciąż jest człowiekiem z mistrzowskim planem.

Wysłane z mojego SM-N900T za pomocą aplikacji mobilnej E46Fanatics
Dzięki haha. Z którymi sp-datenami miałeś błędy? Pierwszy zestaw miał błędy z E46, ale ponownie go przesłałem i naprawiłem.
Używam "moich" sp-datenów do kodowania i działają dobrze.

#38 ·
Cóż, myślę, że to koniec naszych pomysłów, co jest z tym nie tak, spróbuję jeszcze kilku rzeczy, takich jak Windows XP, spróbuję na innym samochodzie itp., ale naprawdę chcę podziękować za wysiłek włożony w pomoc!
Spróbuj na innym samochodzie i sprawdź, czy działa. Jeśli nie, Twój kabel może być uszkodzony. Po raz ostatni spróbuj ponownie pobrać oprogramowanie, aby upewnić się, że nie otrzymałeś uszkodzonej kopii.

#64 ·
Mam ten sam problem, nawet po wymianie klastra. Peter, czy kodowałeś klaster u dealera?
Czy udało Ci się to kiedyś rozwiązać? Mam podobny problem, próbuję ustalić, czy to mój klaster powoduje problem, czy inny moduł. Chciałbym dołączyć zdjęcia mojego błędu "vin is faulty", ale nie mogę tu zamieścić zdjęcia.
Każda pomoc byłaby mile widziana, dzięki.