E46 Fanatics Forum banner

Specyfikacje i pomiary M54B30

153K views 62 replies 22 participants last post by  Blu302  
#1 · (Edited)
Pomyślałem, że powinienem założyć wątek, aby pomieścić górę szczegółów, których dowiedziałem się o silniku M54B30. Jeśli ktoś ma jakieś zweryfikowane specyfikacje, którymi chciałby się podzielić, proszę o komentarz, a postaram się je dodać poniżej. Lista wkrótce się powiększy....

Objętość komory spalania (głowica) = 34 cm3

Rozmiar zaworu dolotowego = 33 mm
Waga zaworu dolotowego = 45 gramów

Rozmiar zaworu wylotowego = 30,5 mm
Waga zaworu wylotowego = 47 gramów

Rozmiar tłoka = 84 mm
Waga tłoka (z pierścieniami) = 313 gramów
Waga sworznia tłoka = 108 gramów
Waga korbowodu + łożyska = 602 gramy

Mój zestaw korbowód Arrow / tłok CP ważył 926 gramów....

Przepływ głowicy cylindrów:

Image

#2 ·
Czy kiedykolwiek chciałeś wiedzieć, jaka jest objętość komory spalania?

Ja też:

Image

Image

Image

Dodawanie wody:

Image

Natknąłem się na problem, próbując wlać ostatnią kroplę wody. Problem? Napięcie powierzchniowe. Rozwiązanie? Trochę środka do chłodnic Royal Purple "Purple Ice", który ma taki sam efekt jak detergent:

Image

Całkowita objętość wynosi 34 cm3.

#6 ·
Czy to seryjne głowice? Nie widzę, żeby usunięto dużo materiału, jeśli wykonano obróbkę głowicy.
Tak, to głowica OEM. Gdzie twoim zdaniem materiał zostałby usunięty?
Żebyś wiedział, te śruby głowicy wchodzą w drugą stronę.
Wiem.... Zorientowałem się po teście szczelności....:p

#61 ·
Tłok OEM:

3,7 mm w dół od pokładu @ TDC

Image

Gotowy do CC'ingu:

Image

Dodawanie wody:

Image

Image

17,4 cm3 całkowitej objętości
Przywracanie tego wątku z martwych. Świetna robota przy okazji!

Oto moje pytanie:

Twój pomiar pokazuje, że warga tłoka OEM jest 3,7 mm w dół od pokładu 211 mm. Daje to 211-3,7=207,3
Jednak jeśli pójdziesz tą drogą: 44,8+135+28,32=208,12

Dlaczego te # się nie zgadzają? Ponadto, jak myślisz, do czego doprowadziłoby statyczne CR, używając następujących elementów:

28,32 CH
138 mm pręty
84 wał korbowy
211 mm wysokość bloku

To zasadniczo wepchnęłoby tłok o kolejne 0,2 mm w górę.

Mój plan to użycie wału korbowego 84 z tłokami m54b30 i najdłuższymi dostępnymi prętami bez użycia niestandardowych tłoków. Pręty Hondy pasują do rachunku z niewielką modyfikacją szerokości BE i SE.

#16 ·
Bardzo interesujące...

#17 · (Edited)
Zmierzyłem to kilka razy i wciąż otrzymuję te same liczby. Więc oto, co mnie martwi:

Średnica cylindra = 3,307"
Skok = 3,528"
Objętość komory spalania = 34 cm3
Objętość tłoka/cylindra poniżej pokładu = 17,4 cm3
Grubość uszczelki głowicy = 0,030"
Średnica uszczelki głowicy = 3,346"

Po wprowadzeniu wszystkich tych liczb do kalkulatora stopnia sprężania otrzymujesz 9,911:1.

BMW reklamuje 10,2:1 dla M54B30

Jedyne, co mogę zgadywać, to to, że BMW nie uwzględnia objętości wewnątrz świecy zapłonowej i obszaru nad pierwszym pierścieniem tłokowym wzdłuż ścianki cylindra. Rzeczywista "objętość wlewu" przy użyciu płynu wynosi 55,723 wewnątrz komory spalania, gdy tłok jest w GMP. Zmniejszenie tego o zaledwie 2 cm3 powoduje, że stopień sprężania wynosi 10,24:1, co może mieć miejsce, jeśli nie uwzględniłeś objętości świecy zapłonowej itp....

Trzymam się rzeczywistych liczb, więc M54B30 w moich książkach to silnik 9,9:1.

Tłoki CP, które mam na zdjęciu powyżej, dały stopień sprężania 9,26:1 z "objętością wlewu" 60,823 cm3.

Korzystając z dobrze znanego pakietu oprogramowania do obliczania silnika, byłem w stanie zbudować "model" mojego silnika, aby przedstawić rzeczywistą moc, jaką wytworzył na hamowni. (252 KM/229 tq)

Następnie zmieniłem stopień sprężania z 9,26 na 11,4:1 i uzyskałem obliczone 265 KM/241 tq przy 6400 obr./min, co było bliższe temu, czego oczekiwałem, gdy budowałem silnik.

#19 ·
Zmierzyłem to kilka razy i wciąż dochodzę do tych samych liczb. Więc oto co mnie niepokoi:

Średnica cylindra = 3,307"
Skok = 3,528"
Objętość komory spalania = 34 cm3
Objętość tłoka/cylindra poniżej pokładu = 17,4 cm3
Grubość uszczelki głowicy = 0,030"
Średnica uszczelki głowicy = 3,346"

Wprowadź wszystkie te liczby do kalkulatora stopnia sprężania, a otrzymasz 9,911:1.

BMW reklamuje 10,2:1 dla M54B30

Jedyne, co mogę zgadnąć, to to, że BMW nie uwzględnia objętości wewnątrz świecy zapłonowej i obszaru nad pierwszym pierścieniem tłokowym wzdłuż ścianki cylindra. Rzeczywista "objętość wlewu" przy użyciu płynu wynosi 55,723 wewnątrz komory spalania, gdy tłok jest w GMP. Zmniejszenie tego o zaledwie 2 cm3 powoduje, że stopień sprężania wynosi 10,24:1, co może mieć miejsce, jeśli nie uwzględniłeś objętości świecy zapłonowej itp....

Trzymam się liczb ze świata rzeczywistego, więc M54B30 w moich książkach to silnik 9,9:1.

Tłoki CP, które mam na zdjęciu powyżej, dały stopień sprężania 9,26:1 z "objętością wlewu" 60,823 cm3.

Korzystając z dobrze znanego pakietu oprogramowania do obliczania silnika, byłem w stanie zbudować "model" mojego silnika, aby przedstawić rzeczywistą moc, jaką wytworzył na hamowni. (252 KM/229 Nm)

Następnie zmieniłem stopień sprężania z 9,26 na 11,4:1 i uzyskałem obliczone 265 KM/241 Nm przy 6400 obr./min, co było bliższe temu, czego oczekiwałem, gdy budowałem silnik.
Adam,

Otrzymywałem coś zbliżonego do tych liczb, z objętością komory spalania 33 cm3. Być może będę miał coś do dodania jutro, kiedy pójdę do warsztatu. Mam kilka wydrukowanych arkuszy kalkulacyjnych z niektórymi liczbami, których używa CP, takimi jak skompresowana grubość uszczelki (chyba 0,025). Czy twoje CP mają również 84,5 mm? Średnica mojego cylindra wynosiła 3,328. Zgaduję, że odnosiłeś się do pomiarów dla standardowych tłoków?

#18 ·
Dodanie niestandardowych wałków rozrządu/układu zaworów Schrick do silnika 11,4:1 teoretycznie przesunęłoby maksymalną moc obrotów do 7500 obr./min, uzyskując 317 KM/245 Nm. Oczywiście do osiągnięcia tych liczb potrzebny byłby inny kolektor dolotowy niż fabryczny element M54B30. Ale fajnie jest pracować z tymi liczbami....

#28 ·
Czy kiedykolwiek chciałeś zaprojektować tłok od podstaw?

To właśnie zabawa, którą mam od około miesiąca i powiem wam, że M54B30 nie ułatwia życia.

Prawdopodobnie najważniejszą specyfikacją, na którą należy zwrócić uwagę podczas projektowania tłoka do silnika, jest "wysokość kompresji". Jest to pomiar od środka sworznia nadgarstka do korony tłoka. W przypadku M54B30 musimy wykonać trochę matematyki wstecznej, aby dowiedzieć się, jakie mamy ograniczenia w tym obszarze.

Odległość od środka wału korbowego do "pokładu" bloku wynosi 211 mm.

Skok wału korbowego 89,6 mm przesuwa środek czopa korbowodu o 44,8 mm w górę.

Korbowód ma 135 mm od środka do środka.

Daje to "wysokość kompresji" 31,2 mm od środka sworznia nadgarstka do pokładu bloku.

Sworzeń nadgarstka we wszystkich M54 (i większości innych silników BMW) ma 22 mm. To daje nam 20,2 mm przestrzeni do pracy nad sworzniem nadgarstka w naszym niestandardowym projekcie tłoka.

Zatem następnym krokiem jest ustalenie pakietu pierścieni, który chcemy uruchomić. Zazwyczaj w silnikach N/A zobaczysz górne i drugie pierścienie w obszarze 1 mm - 1,2 mm. Dla FI zaleca się uruchomienie grubszego górnego pierścienia. Zatem dla mojego "silnika na podtlenek azotu" wybrałem górny pierścień 1,5 mm i drugi pierścień 1,2 mm. Pierścień zgarniający olej zależy od wielu zmiennych w układzie olejowym, a także od skoku tłoka. Im większy skok, tym więcej oleju trzeba ściąć ze ściany i trzeba gdzieś to przechować, zanim przedostanie się przez otwory odpowietrzające. Na szczęście M54B30 ma skromny skok i umiarkowaną ilość oleju krążącego na ścianie tłoka. Oznacza to, że nie musimy być na wysokim końcu skali pierścieni zgarniających olej (np. 5 mm dla dużych bloków) i możemy obejść się z dobrym pierścieniem 2,5 mm.

Zatem połączony stos pierścieni wynosi 5,2 mm, co daje nam 15 mm przestrzeni na umieszczenie lądowań pierścieni. Zakładając, że umieszczamy pierścień olejowy bezpośrednio na górze otworu sworznia nadgarstka, daje nam to 3 lądowania pierścieni, które należy określić

Lądowanie górne
Górny pierścień tłokowy
Lądowanie środkowe
Drugi pierścień tłokowy
Lądowanie dolne
Pierścień zgarniający olej

Prawdopodobnie najbardziej krytyczne, jeśli chodzi o wytrzymałość, będzie górne lądowanie. Im więcej materiału możemy umieścić tutaj na tłoku F/I, tym lepiej. Oznacza to, że chcemy zminimalizować rozmiar lądowania dla lądowania środkowego i dolnego, aby dać jak najwięcej górnemu lądowaniu.

Za radą ekspertów z branży wybrałem lądowanie środkowe 3 mm i lądowanie dolne 2 mm. To daje nam 10 mm nad górnym pierścieniem. Brzmi jak dużo, prawda? Cóż, wciąż musimy zaprojektować koronę tłoka i tam musimy uwzględnić zawory.....

Podsumowując trochę matematyki:

Lądowanie górne = 10 mm
Górny pierścień tłokowy = 1,5 mm
Lądowanie środkowe = 3 mm
Drugi pierścień tłokowy = 1,2 mm
Lądowanie dolne = 2 mm
Pierścień zgarniający olej = 2,5 mm

Promień sworznia nadgarstka = 11 mm
Długość korbowodu = 135 mm
Promień skoku wału korbowego = 44,8 mm

Użyliśmy więc całej przestrzeni 211 mm z zespołem posuwisto-zwrotnym.

Niektórzy mogą zauważyć, że uszczelkę głowicy można wyregulować, abyśmy mogli uruchomić tłok nad pokładem, zanim uderzy w głowicę. To prawda i, szczerze mówiąc, możemy dostać uszczelki o grubości 3,5 mm (0,140"). Ale kiedy wytwarzasz maksymalne ciśnienie w cylindrze, czy chcesz uruchomić to ciśnienie na większej powierzchni uszczelki, czy na solidnym otworze cylindra? Większość najlepszych konstruktorów silników, gdy nie są ograniczeni zasadami wysokości pokładu, wybierze uruchomienie najcieńszej uszczelki głowicy, jaka jest możliwa. W tym przypadku konstrukcja tłoka będzie uwzględniać uszczelkę głowicy 0,030".

Jeśli chcesz przepuścić dużo powietrza przez umiarkowanej wielkości zawory, musisz je długo trzymać otwarte. Wartość szczytowego uniesienia nie jest tak ważna jak średnia wartość uniesienia w stopniach obrotu wału korbowego. Z niestandardowymi wałkami rozrządu, które mam, oznacza to, że zawory są otwarte, gdy tłok osiąga GMP na końcu suwu wydechu i na początku suwu ssania. Z wałkami rozrządu "wyśrodkowanymi" na środku zakresu regulacji VANOS, liczba ta wynosi około 4,5 mm dla obu zestawów zaworów. Opóźnienie wałka rozrządu wydechowego zwiększy tę wartość, a także przyspieszenie wałka rozrządu ssącego. W rzeczywistości można zobaczyć uniesienie prawie 9 mm przy GMP na dalekim końcu zakresu regulacji VANOS zarówno dla wałka rozrządu ssącego, jak i wydechowego. Daje to 2 opcje projektowania wgłębień zaworów:

1.) Mechanicznie blokujesz położenie wałka rozrządu dla tego, co szacujesz, że będzie najlepszą pozycją rozrządu wałka rozrządu i projektujesz tłok tak, aby oczyścić zawory w tej pozycji.

2.) Pozwalasz na pełny zakres regulacji VANOS i projektujesz tłok tak, aby to oczyścić.

Trzecią opcją jest ograniczenie zakresu VANOS za pomocą ECU, ale wtedy prawo Murphy'ego musi się pojawić z jakąś usterką, która zrujnuje silnik.

Wybrałem opcję nr 2 i miałem zaprojektowane masywne wgłębienia zaworów w koronie tłoka. Argumentowałem, że możliwość manipulowania rozrządem wałka rozrządu wydechowego zrobi więcej, aby kontrolować ciepło w komorze, niż uruchamianie dodatkowego materiału w koronie nad górnym pierścieniem tłokowym. Mam nadzieję, że z niektórymi innymi sztuczkami, które zaplanowałem, to zadziała.

Prześwit dla zaworu dolotowego wynosi 9,62 mm przy GMP z uszczelką głowicy 0,030".

Prześwit dla zaworu dolotowego wynosi 8,92 mm przy GMP z uszczelką głowicy 0,030".

Wynikiem wycięć wgłębień zaworów są 2 "niskie" obszary nad górnym pierścieniem tłokowym mierzące zaledwie 4 mm grubości na obszarze 5 mm po stronie dolotowej i 5 mm grubości na obszarze 4 mm po stronie wydechowej. To kompromis, ale taki, który jestem gotów zaakceptować, aby zachować mechanicznie bezpieczne prześwity w przypadku nadmiernego obrotu lub awarii ECU.

Gdzie to zostawia stopień sprężania?

11,4:1 z uszczelką głowicy 0,030", co jest w rzeczywistości niskie dla silników wyścigowych na podtlenek azotu, które używają paliwa wyścigowego.

Ktoś, w pewnym momencie, zamierza dowiedzieć się, co oznacza ten projekt tłoka.... :)

#32 ·
To jest interesujące, przeczytałem ten wątek po raz pierwszy po tym, jak został dzisiaj podbity. Zrobiłem te same pomiary i uzyskałem te same wyniki.

Zaprojektowałem również niestandardowe tłoki płaskie 11,5/1 i zleciłem ich wykonanie przez CP zgodnie z moimi specyfikacjami. Buduję NA M54 3.0L, używając wałków rozrządu Schrick 264/248. Portuję głowicę i instaluję zawory ssące i wydechowe Ferrea o średnicy 1 mm większej.

Kilka zdjęć z dotychczas wykonanych prac:

Image

Mierzenie wysokości pokładu.

Image

Mierzenie pojemności komór metodą wagową. Woda destylowana ma ciężar właściwy 1.

Image

Image

Oczyszczone części po demontażu.

Image

Sprawdzanie wypaczenia głowicy przez skanowanie głowicy czujnikiem na stole frezarskim. To jest najniższy punkt, .0018" wypaczenia, jestem z tego zadowolony, ale prawdopodobnie i tak ją zeszlifuję przed montażem.

Image

Testowanie przepływu głowicy.

Image

Image

Niestandardowa "1 off" mechaniczna przepustnica M54.

Image

Image

Model CAD nowego denka tłoka w celu sprawdzenia nowych przesunięć kieszeni zaworowych.

Image

Widok z góry niestandardowego tłoka CP slipper wykonanego zgodnie z moimi specyfikacjami.

Image

Widok od dołu tego samego.

View attachment CP Piston order form.pdf
Więcej danych głowicy użytych do zamawiania tłoków.

Cała ta praca miała miejsce około 6 miesięcy temu, byłem zbyt zajęty, aby poczynić dalsze postępy. Kiedy wrócę do portowania, założę kompletny wątek budowlany. Ostatecznie trafi to do E39 z 1997 roku, jeśli kiedykolwiek znajdę czas, aby to skończyć.

#34 ·
Czy ktoś jest w stanie zmierzyć luz między zaworami (in/ex) a tłokiem OEM w GMP? Właśnie kupiłem głowicę i nie mam możliwości zmierzenia, czy wałki rozrządu 272 Schrick nie są za "duże". Jak nazywa się ta pozycja po angielsku? Zakład zaworów (mm, nie °) w GMP, może?
Sprawdzę swoje notatki i zobaczę, czy coś mam. W przeciwnym razie być może będę w stanie obliczyć wstecznie, używając danych, które mam dla moich niestandardowych tłoków i mierząc głębokość kieszeni zaworów standardowego tłoka. Schrick publikuje wznios w momencie zakładu dla swoich wałków rozrządu zarówno w pozycjach opóźnienia, jak i wyprzedzenia VANOs. To powinno dać mi wystarczająco dużo danych do pracy.

#35 · (Edited)
11.4:1 z uszczelką głowicy 0,030", co jest w rzeczywistości niskie dla silników wyścigowych z podtlenkiem azotu, które używają paliwa wyścigowego.
Wprowadziłem te liczby do mojego arkusza kalkulacyjnego C/R i otrzymałem następujące wyniki.
Tłok poniżej pokładu = 0,0046"
Prześwit tłok-głowica = 0,0046"+.030"=.0346" ciasny, ale wykonalny.
C/R z płaskim tłokiem = 13,9/1 przed odjęciem kieszeni zaworowych.
Objętość kieszeni zaworowych = 8,4 cm3
C/R po odjęciu kieszeni zaworowych = 11,6/1

Zmodelowałem kopułę twojego tłoka z kieszeniami zaworowymi, aby obliczyć objętość kieszeni.

Prawdopodobnie nie musiałeś tego wiedzieć, ale znam siebie, zawsze miło jest mieć kogoś innego, kto potwierdzi matematykę.

Jakie są specyfikacje twoich wałków rozrządu? Głębokość kieszeni zaworowych jest ponad dwa razy większa niż w przypadku moich wałków rozrządu Schrick.

#36 ·
Wprowadziłem te liczby do mojego arkusza kalkulacyjnego C/R i otrzymałem następujące wyniki.
Tłok poniżej pokładu=.0046"
Prześwit tłok-głowica=.0046"+.030"=.0346" ciasno, ale do zrobienia.
C/R z płaskim tłokiem=13.9/1 przed odjęciem kieszeni zaworowych.
Objętość kieszeni zaworowych=8.4cc
C/R po odjęciu kieszeni zaworowych=11.6/1

Zmodelowałem Twoją kopułę tłoka z kieszeniami zaworowymi, aby obliczyć objętość kieszeni.

View attachment 449615

Prawdopodobnie nie musiałeś tego wiedzieć, ale znam siebie, zawsze miło jest mieć kogoś, kto potwierdzi matematykę.

Jakie są specyfikacje Twoich wałków rozrządu? Głębokość kieszeni zaworowych jest ponad dwa razy większa niż w przypadku moich wałków rozrządu Schrick.
Zgadzam się, zawsze dobrze jest mieć kogoś, z kim można omówić liczby.

Mam własne arkusze kalkulacyjne, ale używam również oprogramowania Larry'ego Meaux.

Oto gotowy projekt tłoka, który jest jeszcze bardziej ekstremalny, niż myślałeś:

Image

Image

Image

Otwory na zawory były przeznaczone dla naprawdę dużych wałków rozrządu....300/296 custom design od Schrick:

Image

Nie chcesz przewymiarować zaworu wydechowego....chyba że masz problem z ciepłem i potrzebujesz dodatkowej powierzchni, aby rozproszyć ciepło z powrotem do głowicy. Miałem głowicę portowaną dla 30,5 mm i drugą głowicę portowaną z zaworami 31,5 mm, a mniejszy zawór przepływał nieco więcej u góry.

#37 ·
O kurczę! Co budujesz?! Uruchamiasz tak długi czas trwania plus VANOS? Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co z tego wyniknie.:excited: Widziałem wczoraj twoją robotę przy cięciu i krojenia głowicy cylindrów, naprawdę dobra robota. Pomoże mi to w podjęciu decyzji dotyczących mojej własnej głowicy. Gary

#39 ·
O kurczę! Co ty budujesz?!
Używasz tak dużej wartości czasu trwania, plus VANOS?
Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co z tego wyniknie.:excited:

Właśnie widziałem twoją robotę z głowicą cylindrów z wczoraj, naprawdę dobra robota. Pomoże mi to w podjęciu decyzji dotyczących mojej własnej głowicy.

Gary
Budowałem silnik azotowy o wysokich obrotach, ale moje plany się zmieniły.

Od tego czasu sprzedałem te wałki rozrządu profesjonalnemu zespołowi wyścigowemu, zainstalowałem podwójne sprężyny zaworowe Schrick i elementy mocujące Ti na mojej portowanej głowicy samochodu ulicznego, a solidne wiaderka popychaczy wciąż stoją na półce w moim warsztacie.

Wałki rozrządu zostały zaprojektowane tak, aby można je było zablokować w pozycji 104 stopni przed i po GMP. Profil podnoszenia był tak duży, że w ustalonej pozycji nakładanie się na GMP było większe niż w przypadku VANOS w pełni zaawansowanego/opóźnionego z wałkami rozrządu Schrick 264/248.

Zapomniałem zapytać, czy powlekłeś własne spódnice tłoków, czy to Swaintech?
Te tłoki były niestandardowym zamówieniem wykonanym dla mnie przez firmę Wossner w Niemczech. Zrobili spódnice z własnym medium....nie jestem pewien, skąd pochodzi. I....mam również 12 tłoków, które po prostu stoją na półce w moim warsztacie. :censor: