E46 Fanatics Forum banner

Jak przetestować elektryczny wentylator chłodnicy?

15K views 51 replies 9 participants last post by  Arcsaber  
#1 · (Edited)
Właśnie wymieniłem termostat i odpowietrzyłem układ zgodnie z instrukcjami BMW i miałem otwarte "tajne menu", aby obserwować temperatury w drodze do domu z pracy. Przed wymianą termostatu nigdy nie widziałem więcej niż 70°C (chyba że zatrzymałem się w korku), ale dzisiaj osiągnąłem 99°C. Włączyłem ogrzewanie, aby upewnić się, że dmuchawy działają - działały, a temperatura spadła o kilka stopni - ale w ogóle nie słyszałem, żeby włączył się mój wentylator.

Temperatury gwałtownie wzrosły do około 90°C, a następnie zaczęły się wyrównywać - spędziłem ostatnie dwie lub trzy minuty dziesięciominutowej jazdy w wysokich latach 90.

Kilka pytań:

1. Czy 100°C jest bezpieczne dla tych silników? Moje zużycie paliwa było do bani przez ostatnie kilka lat i chociaż termostat, który zdjąłem, wyglądał prawie jak nowy, mógł być uszkodzony i otwarty, powodując nadmierne chłodzenie; dzisiejszy odczyt mpg był znacznie wyższy niż zwykle.

2. Czy wentylator włącza się przy 97°C, razem z termostatem? Jeśli nie, kiedy powinienem spodziewać się jego włączenia?

3. Czy istnieje sposób, aby sprawdzić, czy działa w odpowiedzi na czujnik temperatury? Na przykład, wyciągając czujnik z dolnego węża i kierując na niego pistolet grzewczy z włączonym zapłonem?

Pamiętaj, nie mam dostępu do ISTA ani INPA ani żadnej z tych technologii - tylko ja i moje klucze.

Dzięki.

#4 ·
Więc normalnie widzimy temperatury od biegu jałowego do niższych obrotów silnika w zakresie 94-98°C. Podczas jazdy z wyższymi prędkościami obrotowymi silnika DME wykrywając zwiększone obciążenie wymusi wcześniejsze otwarcie termostatu. (Niższe)

Należy pamiętać, że wentylator NIE jest uruchamiany na podstawie temperatury silnika, ale zależy od temperatury CHŁODNICY.
Nigdy nie przekraczam 3000 obr/min, więc termostat otwiera się w najpóźniejszym możliwym momencie😊.

Przyjrzałem się schematom okablowania i są one dość proste - z tego co udało mi się ustalić, wentylator jest uruchamiany przez napięcie regulowane przez rezystancję czujnika temperatury w dolnym wężu. Jeśli odłączę ten dolny czujnik i ustawię kluczyk w pozycji II, czy wentylator uruchomi się, jeśli podgrzeję czujnik?

#5 ·
Istnieje wiele nieporozumień dotyczących termostatu, temperatury silnika, temperatury chłodnicy i wentylatorów; czy to tylko elektryczne (manualna skrzynia biegów) czy oba wentylatory mechaniczne i pomocnicze. (automatyczna skrzynia biegów)

Celem termostatu płynu chłodzącego jest utrzymanie silnika w cieple, a NIE jego schładzanie. Silnik zużywa mniej paliwa i wytwarza mniej zanieczyszczeń z rury wydechowej, gdy silnik osiągnie pełną temperaturę roboczą. Zazwyczaj jest to zakres 93-99°C. Zadaniem termostatu jest utrzymanie tej delty.

Gdy przekroczy to wartość, jeśli termostat działa poprawnie, otwiera się i następuje wymiana płynu chłodzącego o niższej temperaturze z chłodnicy do silnika. Jednocześnie gorętszy płyn chłodzący w silniku jest wysyłany do chłodnicy (właściwie jednostki wymiany ciepła, więc pamiętaj o tym) na pewien czas, aby się schłodzić. Jednocześnie chłodniejszy płyn chłodzący, który znajdował się w chłodnicy, zaczyna się nagrzewać, gdy termostat się zamknął.

Zazwyczaj w czasie, jaki zajmuje płynowi chłodzącemu silnika osiągnięcie górnego progu otwarcia termostatu dla następnej wymiany, płyn chłodzący, który znajduje się w chłodnicy (wymiennik ciepła, pamiętasz?) miał szansę wystarczająco się schłodzić.

Ta ciągła wymiana zachodzi bezproblemowo, o ile spełnione są pewne podstawowe parametry:
Termostat działa przy żądanych dolnych i górnych progach.
Pompa wodna prawidłowo krąży płyn chłodzący.
Czy chłodnica nie ma wszystkich żeber zatkanych brudem, robakami, brudem drogowym, liśćmi i śmieciami drogowymi?
Czy wnętrza rur chłodnicy są czyste i nie mają na nich ciężkiego osadu?
Czy sprzęgło wentylatora mechanicznego działa prawidłowo?
Wentylator elektryczny (główny w manualnych i zapasowy w automatach) działa.
Układ chłodzenia jest pozbawiony uwięzionego powietrza.

Powiedzmy, że masz uszkodzony termostat, który utknął w pozycji zamkniętej. Nie jest to typowa awaria; i się NIE otwiera. Temperatury płynu chłodzącego silnika znacznie przekroczą normalną deltę otwarcia ~ 98-99°C. Jednak płyn chłodzący w chłodnicy jest bardzo zimny. Twój wentylator elektryczny lub mechaniczny NIE uratuje silnika.
Dzieje się tak dlatego, że (pomijając na razie część klimatyzacji) głównym sterownikiem wentylatora elektrycznego jest czujnik umieszczony w dolnym wężu chłodnicy.
W tym przykładzie temperatura silnika rośnie i przekracza 100°C, jednak chłodnica jest bardzo zimna. Ten wentylator elektryczny się nie włączy.
Również jeśli masz zainstalowany wentylator/sprzęgło wentylatora (moja mocna rekomendacja), ponieważ chłodnica jest zimna, tak samo jest z powietrzem przepływającym przez nią. Pasek bimetaliczny nie zablokuje sprzęgła wentylatora.

Tylko jeśli elementy układu chłodzenia, które wymieniłem powyżej, działają poprawnie, wentylatory i chłodnica będą działać poprawnie.

#8 ·
Powiedzmy, że masz uszkodzony termostat, który jest zablokowany. To nie jest typowa awaria; i się NIE otwiera. Temperatura płynu chłodzącego silnik znacznie przekroczy normalną wartość otwarcia ~ 98-99°C. Jednak płyn chłodzący wewnątrz chłodnicy jest bardzo chłodny. Twój elektryczny wentylator lub mechaniczny wentylator NIE uratuje silnika.
Upewnię się, że sprawdzę chłodnicę, kiedy jutro przyjdę do pracy, na wypadek gdyby mój nowy termostat był zablokowany.

#13 ·
3. Czy istnieje sposób, aby sprawdzić, czy działa w odpowiedzi na czujnik temperatury? Na przykład, wyciągając czujnik z dolnego węża i kierując na niego opalarkę z włączonym zapłonem?
Proszę pamiętać, że nie mam dostępu do ISTA ani INPA ani żadnej z tych technologii - tylko ja i moje klucze.

Dzięki.
Robiłem ten test lata temu, dla innego/dziwniejszego zachowania w moim Z3, ale zadziałało.
Podłączyłem tymczasowy 2-przewodowy kabel z wtyczki wentylatora chłodnicy do samochodu, z małą żarówką XD
Kiedy widzisz zapaloną lampę, zaparkuj samochód i sprawdź, czy wentylator się obraca. Niegrzeczne, ale proste :p

#18 ·
Czy wentylator włącza się przy 97 C, razem z termostatem? Jeśli nie, kiedy powinienem się spodziewać, że się włączy?
Niezależnie od temperatury wyświetlanej w ukrytym menu deski rozdzielczej, wentylator włącza się tylko wtedy, gdy czujnik dolnego węża zgłasza 85C i więcej.

Aby przetestować wentylator elektryczny, włącz klimatyzację, a wentylator powinien się obracać. Jeśli nie, to jest uszkodzony.

#20 · (Edited)
Zamówiłem kabel INPA; być może dostanę również PA Soft, jeśli będę chciał pobawić się z licznikiem😁.

W międzyczasie zalogowałem to w drodze do domu z pracy (z czujnika temperatury licznika):
Image

Wygląda to dobrze dla mnie, ale byłbym szczęśliwy, widząc drugą opinię; Nie sądzę, żebym mógł ujawnić temperatury wylotu za pomocą tego skanera, ale czas nagrzewania i poziomowanie wydają się rozsądne.

Nawiasem mówiąc, nie sądzę, żeby włączył się wentylator!

#24 ·
W międzyczasie zalogowałem to w drodze do domu z pracy (z czujnika temperatury klastra):
Temperatura wygląda na niebezpiecznie bliską 100°C. Nie napisałeś, czy test został przeprowadzony na biegu jałowym silnika, czy podczas jazdy z jaką prędkością. W przypadku moich samochodów E46 zwykle wynosi ona od 93 do 96°C.

• Like
Reactions: OURMANDAN
#21 ·
Wygląda na poprawne.
Należy pamiętać, że DME będzie utrzymywać wyższą temperaturę (nie nagrzewać sondy grzewczej w termostacie) nieco dłużej podczas pierwszego cyklu termostatu od zimnego startu. W powyższym przypadku 22°C jest zimne w porównaniu do normalnej delty 93-98°C temperatury pracy silnika.
Widzimy to cały czas podczas jazd testowych po wymianie układu chłodzenia. Pierwszy cykl termostatu trwa nieco dłużej niż kolejne otwarcia. Przypisaliśmy to do wcześniejszego sprawdzenia emisji.
Staje się to trochę przerażające w tych silnikach M62 i termostatach 105°C. Otwarcie zajmuje wieczność...

#22 ·
Jeśli uda mi się uruchomić INPA, sprawdzę wentylator, aby upewnić się, że działa (może wyciągnę czujnik wylotowy i potraktuję go opalarką, aby sprawdzić, czy wentylator reaguje) i zrobię przejazd z pracy do domu z wyświetlonym czujnikiem temperatury wylotowej; nie sądzę, żeby INPA potrafiła robić wykresy, co jest szkoda, ale widziałem coś o nazwie Scan Master na kanale YouTube Jasona (50skid), który to potrafi.

#23 ·
#26 ·
Udało mi się uruchomić INPA - wbrew wszelkim oczekiwaniom - i dałem wentylatorowi impuls przy 25%. Włączył się, więc wiemy, że zasilanie 12 V i sterowanie PWM działają.

Jeśli włączę zapłon, wyciągnę czujnik temperatury wylotu i potraktuję go opalarką (do co najmniej 85 stopni, oczywiście), czy wentylator się włączy? A może silnik musi być uruchomiony?

#36 · (Edited)
Nawiasem mówiąc, umieszczenie rezystora równolegle do czujnika temperatury wylotu (lub na jego wejściu do DME) sprawiłoby, że wentylator włączyłby się kilka stopni wcześniej - mogłoby to lepiej zrekompensować "opóźnienie" między czujnikami. Powiedzmy, że czujnik temperatury wylotu odczytuje 250 omów przy 85 C i 300 omów przy 80 C. Rezystor o wartości

1/(1/250-1/300) = 1,5k omów

połączony równolegle z czujnikiem sprawiłby, że system myślałby, że 80 C to 85 C, a wentylator by się włączył. Uzyskałbym konkretne wartości dla mojego czujnika i użyłbym trymera (na wejściu DME pod osłoną komory silnika!), aby uzyskać większą precyzję.

Jedynym efektem ubocznym jest to, że wentylator pozostawałby włączony dłużej, ponieważ system myślałby również, że pracuje zbyt gorąco w normalnej temperaturze wyłączenia wentylatora - na przykład musiałby obniżyć temperaturę do 65 C, zanim system pomyślałby, że ma 75 C (i myślałby, że 20 C to 45 C, chociaż nie wiem, czy miałoby to znaczenie).

#42 ·
Tak przy okazji, umieszczenie rezystora równolegle do czujnika temperatury wylotu (lub na jego wejściu do DME) spowodowałoby, że wentylator włączyłby się kilka stopni wcześniej
Myślę, że nie musisz tego robić, ale dowiedz się, dlaczego wentylator nie działa przy temperaturze płynu chłodzącego 99°C.

#38 ·
Z ciekawości, czy ktoś wie, którego programu użyto w E46 Fan Guide do wyświetlania/ustawiania temperatur włączania/wyłączania i krzywej PWM? Nie mogę znaleźć jego nazwy nigdzie w przewodniku.
Darmowe oprogramowanie INPA wymienione na forum.

#40 ·
Is there a way to check whether or not it's working in response to the temp sensor?
Wyciągnij złącze czujnika (nie czujnik) z czujnika, a wentylator powinien się włączyć podczas pracy silnika.
I've just changed my thermostat and bled the system per BMW instructions
Jakich dokładnie kroków użyłeś podczas odpowietrzania?

#52 ·
Necro, dla każdego, kto może to czytać - właśnie obejrzałem film o tuningu ECU MS43, który pokazywał docelową temperaturę płynu chłodzącego 102 stopnie Celsjusza przy niskich obrotach/przepływie powietrza.

To wyjaśniałoby, dlaczego moja temperatura wzrosła do 99 stopni C bez włączania się wentylatora, ponieważ nigdy nie przekraczam 3000!