E46 Fanatics Forum banner

Potrzebuję pomocy, szukam sugestii dotyczących szerokiego nadwozia :)

15K views 35 replies 15 participants last post by  323tom  
#1 ·
Hej, chłopaki, zastanawiam się nad zrobieniem szerokiego nadwozia w moim NIE-m, szczerze mówiąc, nie podoba mi się 90% samochodów e46 z szerokim nadwoziem, więc nie chcę patrzeć wstecz i nie lubić tego po wydaniu tak dużej ilości pieniędzy, głównym powodem, dla którego chcę/muszę zrobić szerokie nadwozie, jest dopasowanie rozmiaru opon, jestem na maksa na 275s dookoła i dostaję obtarcia z przodu i z tyłu, tak czy inaczej, wiem, że jeśli się nie obcierasz, to nie dubbingujesz lol, ale już pękł mi przedni błotnik od strony kierowcy i to po prostu denerwujące, więc planuję zdobyć przednie błotniki m3 (uformować/usunąć otwory wentylacyjne m3), a z tyłu chcę mieć ćwiartki m3, ale przedłużyć je może o dodatkowy cal więcej niż standardowe m3, teraz moim dylematem jest to, że uwielbiam mój przedni i tylny zderzak, a progi boczne zdecydowanie do tego pasują, ale jeśli zrobię szerokie nadwozie, zderzaki nie będą wystarczająco szerokie i będzie to wyglądać dziwnie? Wiem, że OSS zmodyfikował swoje zderzaki m-tech 2 i wygląda to świetnie, myślałem o przedniej części V-CSL z uformowanymi kanałami powietrznymi i tylnym zderzaku oem m3 lub GTR, ale nie jestem pewien, które progi boczne mi się podobają, te GTR nie są złe, ale nie moje ulubione... w każdym razie nie udaję, że mój samochód ma stg 2 hpf pod maską i planuję pewnego dnia przejść na stg 3+, więc to tylko dla pokazu... dość gadania, jeśli ktoś ma jakieś sugestie, zapraszam do zamieszczania ich!

#2 ·
Naprawdę podoba mi się Twój pomysł i to w zasadzie to, co zrobiłbym, gdybym kiedykolwiek miał potrzebę/ochotę przejść na WB. Oto moje sugestie:

-Przednie błotniki OEM M3 z usuniętym otworem wentylacyjnym
-Przedni zderzak M-techII poszerzony, aby pasował do przednich błotników i niestandardowej listwy podobnej do tej poniżej, ale na M-techII
-Tylne ćwiartki OEM M3 poszerzone o 1" z całkowicie spłaszczoną wewnętrzną krawędzią
-Tylna część OEM M3 poszerzona, aby pasowała do tylnych ćwiartek
-Dyfuzor V-CSL lub uformuj część CSL obecnego dyfuzora do dyfuzora OEM M3, pozostawiając odsłoniętą tylko część CSL - pomaluj resztę. Da Ci to najlepsze dopasowanie dyfuzora
-Progi boczne OEM M3
-Maska OEM M3 z otworami wentylacyjnymi E92 m3 (może bardzo, bardzo lekkie boser z przodu, ale przedłuż je tylko o 1/2" max) - chociaż Twoja obecna maska jest bardzo ładna i również dobrze by się prezentowała.

Oto zdjęcie tego, co mam na myśli w przypadku przednich błotników i niestandardowej listwy (ale uformuj listwę do linii splittera M-techII):

Image

#25 ·
Naprawdę podoba mi się Twój pomysł i to w zasadzie to, co zrobiłbym, gdybym kiedykolwiek miał potrzebę/ochotę przejść na WB. Oto moje sugestie:

-OEM M3 przednie błotniki z usuniętym otworem wentylacyjnym
-Przedni zderzak M-techII poszerzony, aby pasował do przednich błotników i niestandardowa, uformowana warga podobna do tej poniżej, ale na M-techII
-OEM M3 tylne ćwiartki poszerzone o 1" z całkowicie spłaszczoną wewnętrzną wargą
-OEM M3 tył poszerzony, aby pasował do tylnych ćwiartek
-Dyfuzor V-CSL lub uformuj część CSL obecnego dyfuzora do dyfuzora OEM M3, pozostawiając odsłoniętą tylko część CSL - pomaluj resztę. Zapewni to najlepsze dopasowanie dyfuzora
-OEM M3 progi
-Maska OEM M3 z otworami wentylacyjnymi E92 m3 (może bardzo, bardzo lekkie boser z przodu, ale tylko wydłużyć o 1/2" max) - chociaż Twoja obecna maska jest bardzo ładna i również dobrze by się prezentowała.

Oto zdjęcie tego, co mam na myśli w przypadku przednich błotników i niestandardowej wargi (ale uformuj wargę do linii splittera M-techII):

Image
Myślałem, że to po prostu M3 z usuniętymi skrzela?

#4 ·
Hej Bill, chyba mamy podobny gust! Haha, szczerze mówiąc, wolę boczne listwy oem mtech 2, które mam teraz, od oem m3, podoba mi się Twój pomysł na przedni zderzak, tak naprawdę myślałem o czymś w tym stylu, ale zachowam obecną kolorystykę, jeśli chodzi o tylny zderzak, zapłaciłem dobre pieniądze za mój tylny dyfuzor/zderzak i myślałem o jego poszerzeniu i dodaniu otworów wentylacyjnych w stylu GTR, ale myślę, że prawdopodobnie łatwiej byłoby zdobyć oem m3 i go poszerzyć, co myślisz o progach bocznych gtr, nie sądzę, żeby moje mtech 2 były wystarczająco agresywne, ale może... Planuję również wysłać moje tylne koła do weldcraft i poszerzyć je z 18x9 do 18x11 :)

#9 ·
Hej Bill, chyba mamy podobny gust! Haha, szczerze mówiąc, wolę boczne listwy oem mtech 2, które mam teraz, niż oem m3, podoba mi się Twój pomysł na przedni zderzak, tak naprawdę myślałem o czymś w tym stylu, ale zachowaj mój obecny schemat malowania, jeśli chodzi o tylny zderzak, zapłaciłem dobre pieniądze za mój tylny dyfuzor/zderzak i myślałem o poszerzeniu go i dodaniu otworów wentylacyjnych w stylu GTR, ale myślę, że prawdopodobnie łatwiej byłoby zdobyć oem m3 i poszerzyć go, co myślisz o listwach bocznych gtr, nie sądzę, żeby moje mtech 2 były wystarczająco agresywne, ale może... Planuję również wysłać moje tylne koła do weldcraft i poszerzyć je z 18x9 do 18x11 :)
Myślę, że listwy GTR będą pasować znacznie lepiej niż listwy MT2, ponieważ listwy mt2 nie mają zbyt dużej objętości. Osobiście nadal wolę listwy OEM m3, ale to Twój samochód, więc rób, co chcesz! Oczywiście masz dobry gust, żeby doprowadzić go do obecnego stanu:thumbsup: Poszerzenie tyłu MT2 byłoby bardzo pracochłonne i może być dla niego za dużo, ponieważ i tak trzeba go trochę poszerzyć dla ćwiartek OEM m3, nie mówiąc już o poszerzonych ćwiartkach m3. Z drugiej strony nie mam doświadczenia w pracach blacharskich, więc nie mogę tego na pewno powiedzieć... tak mi się wydaje.

Czy weldcraft doda dodatkowe 2" do krawędzi koła czy na wewnętrznej obręczy? Jedyny sposób, w jaki widzę, że to działa, to dodanie 2" krawędzi. Może być bardziej opłacalne sprzedanie i kupno nowego zestawu tylnych kół o niższym przesunięciu.

A tak przy okazji, spróbuj ocenić zainteresowanie tym dyfuzorem. Wiem, że dotarcie do USA zajmuje 5 tygodni, dlatego większość ludzi z niego nie korzysta. Być może uda Ci się go sprzedać za cenę zbliżoną do pierwotnej, ponieważ kupujący nie będzie musiał czekać/czasu realizacji, a dyfuzor jest w dobrym stanie.

#8 ·
Chciałbym zrobić szerokie nadwozie w moim sedanie, kiedy skończę swap s54... Myślę, że skończyłoby się na zrobieniu go z niestandardowego metalu. Po prostu odciąć błotniki, przyspawać nowe krawędzie, a następnie szpachla, szpachla i jeszcze więcej szpachli, żeby dobrze wyglądało, co do zderzaków, kto wie..

#10 · (Edited)
Hej Mach, w ogóle nie czuję zestawu Flossman, jest jeden lokalny i to nie moja bajka... Dzięki za świetną radę Bill, kiedy powiedziałem, że mamy podobny gust, nie żartowałem, ponieważ tak naprawdę planuję zdobyć zestaw tych felg roboczych w dokładnie takim samym schemacie malowania, jaki masz, ale offset M3 do konfiguracji ulicznej i używać moich Volks jako felg torowych... Zastanawiam się, czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie mojego samochodu z szerokim nadwoziem z bocznymi listwami GTR, myślę, że użyję tylnej części OEM M3, ponieważ mogę ją tanio zdobyć lokalnie i kupić tylny dyfuzor Vorsteiner i ewentualnie zmodyfikować go w stylu GTR, może uda mi się zdobyć tylny zderzak GTR gdzieś, po prostu nie chcę taniego badziewia z rynku wtórnego... Nadal się waham, czy zmodyfikować mój przedni zderzak, czy kupić zderzak VCSL i zmodyfikować go bez wlotu po obu stronach, tak jak ma RaviJ, to zdecydowanie moja ulubiona konfiguracja! W ten sposób mogę sprzedać moje przednie i tylne zderzaki szczęśliwemu nowemu właścicielowi, zwłaszcza jeśli są błyszczące grafitowo metaliczne... Również mój znajomy może być zainteresowany moim poczwórnym dyfuzorem lokalnie, ale wiem, jak to jest czekać 5 tygodni i zapłacić za to około 900$, ponieważ jest "wykonany na zamówienie", lol... Jeśli chodzi o dodawanie do felg, kolega mówi, że dodają od wewnątrz obręczy, więc nie jest wymagane malowanie, ale to zwiększyło offset do +65, ponieważ moja obecna felga to 18x9 et 40, więc użyłbym dystansu h&R 25-30 mm... może nawet 18x11 dookoła, uwielbiam moje kwadratowe konfiguracje lol, ale zobaczymy, co uda mi się zrobić, wkrótce będę miał całą zimę :) Oto kilka zdjęć mojego samochodu z fajnego lokalnego rejsu, na którym byliśmy wczoraj, niesamowite zakręty przez las z prawie 100 samochodami, było całkiem fajnie :)
http://phautography.com/maxsept18/content/20110918_LA1maXbimmerFallCruise_3925_large.html
http://phautography.com/maxsept18/content/20110918_LA1maXbimmerFallCruise_3923_large.html
Tak, to dym z okna :p
I tu zakończyliśmy muskokas :)
http://phautography.com/maxsept18/content/20110918_LA1maXbimmerFallCruise_4167_large.html

#13 ·
Obecnie szukam również szerokiego zestawu i naprawdę nie jestem zainteresowany zestawem Flossman, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego cenę! Możesz to nazwać gównianym badziewiem, ale na eBayu jest firma, która robi tylko poszerzenia nadkoli i jeśli podasz im wymiary, dopasują je do potrzeb Twojego samochodu! Są wykonane z karbonu kevlaru i kosztują około 10% ceny podstawowego szerokiego zestawu! Tylko sugestia, jeśli naprawdę lubisz swój obecny zestaw! Podoba mi się również Twój samochód taki, jaki jest!

#17 ·
Jestem więc prawie gotowy, aby pociągnąć za spust dla następujących części do mojej szerokiej zabudowy nadwozia... -Przedni zderzak Vorsteiner VCSL z 1-częściowym splitterem CF (uformować kanał mgły) -Tylny zderzak oem m3, który zostanie przedłużony o 1-1,5" na tylnych ćwiartkach, również wytnę otwory wentylacyjne w stylu GTR -Tylne ćwiartki OEM m3 przedłużone o 1-1,5" -Tylny dyfuzor Vorsteiner GTS3 -Przednie błotniki Oem m3 z uformowanymi otworami wentylacyjnymi m3 (nie jestem pewien, czy powinienem dopasować tył i uzyskać wycięcie w stylu GTR na przednich otworach wentylacyjnych) -Poszerzyć moje tylne volki z 18x9 do 18x11 owinięte w MT 305s -Wciąż się zastanawiam nad listwami progowymi Vorsteiner GTR lub listwami progowymi oem m3 -Ewentualnie przednie zawieszenie pneumatyczne VRH, które ma również Greg Ogden, aby utrzymać mój samochód nisko, ale w razie potrzeby podnieść go, aby pokonać coś, naciśnięcie przycisku pomoże... Co myślicie o tej liście? Po prostu nie mogę się zdecydować, czy bardziej podobają mi się listwy progowe GTR czy oem...

#21 ·
Nowy proponowany plan jest całkiem niezły. Chociaż początkowo byłem przeciwny stronom GTR, myślę, że będą lepiej pasować do tematu, jeśli użyjesz otworów wentylacyjnych GTR na zderzakach. Jeśli skończysz na porysowaniu zderzaków w stylu GTR, przejdź zamiast tego na strony M3, ponieważ strony GTR będą nie na miejscu bez zderzaków GTR.

Jak nisko planujesz poprowadzić poszerzone ćwiartki? Jeśli prowadzisz je dodatkowe 1-1,5" aż do progów, to strony M3 najprawdopodobniej nie będą wystarczająco agresywne. Jeśli dodasz 1-1,5" na górze błotnika i zwężysz je w dół, aby zrównać się z progiem, to strony M3 będą działać IMO. To, co mam na myśli, prowadząc je aż do progów, jest jak w samochodzie w linku poniżej, a przez zwężanie rozumiem zachowanie bardziej OEM-owej linii błotnika, która nie wystaje z boku samochodu w miejscu, gdzie styka się z progami.

http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=871283

#22 ·
Hej Bill, będę je zwężał, nie jestem fanem tego masywnego, szerokiego wyglądu nadwozia, szukam czegoś czystego :)

mniej więcej tak jak to, jak zamieściłem we wcześniejszym poście...

http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=854181&highlight=

Myślę, że standardowe listwy boczne m3 będą pasować, jeśli nie zrobię wycięć gtr, ale na pewno zrobię tylne, nie jestem jeszcze pewien co do przednich błotników... samochód tego faceta, którego zamieściłem, ma je tylko z tyłu, ale jego samochód ma oczywiście grille m3, a mój nie, więc przednie błotniki mogą wyglądać trochę blado, jeśli nie zrobię błotników w stylu gtr... tu utknąłem mniej więcej między listwami bocznymi a wycięciami gtr haha

#23 ·
Tak, rozumiem Twój dylemat z wycięciami GTR, ponieważ nie będziesz miał bocznych osłon M3. Osobiście nigdy nie byłem fanem przednich błotników GTR, głównie dlatego, że wyglądają na tak zajęte, więc bez bocznych osłon M3 myślę, że można by to zrobić, aby było bardziej agresywne, ale nadal wyglądało schludnie. Dobry wybór, aby przedłużyć tylko górną część błotnika i zwęzić ją, aby była czysta. Oto wątek o samochodzie z błotnikami F&R GTR, ale nadal z bocznymi osłonami OEM M3, na wypadek gdybyś go przegapił. W przeciwieństwie do mojego ostatniego posta, myślę, że tak naprawdę dobrze wygląda z bocznymi listwami OEM M3 i błotnikami GTR na białym/zielonym M. Może te zdjęcia pomogą Ci podjąć decyzję.

http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=692618&highlight=

#24 ·
Tak, ale ich tylne ćwiartki są OEM, a nie przedłużone, więc trudno powiedzieć, jak to będzie wyglądać. Myślę, że zrobię boki GTR i wycięcia na przednich błotnikach i tylnym zderzaku i uznam to za zakończone. OEM też byłoby prawdopodobnie miłe, ale nie tak agresywne jak boki GTR.

#31 ·
Hej wszystkim, więc w zasadzie wymyśliłem, jakie panele nadwozia wybieram... Teraz myślę, że zmienię kolor lakieru, wciąż bardzo lubię Sparkling Graphite Metallic, ale nie UWIELBIAM go tak jak inne kolory, myślę o zmianie na matowy kolor, taki jak reventon matte black lub bmws frozen grey... co o tym myślicie? każda sugestia dotycząca koloru byłaby świetna... Podoba mi się też moje obecne felgi, ale nie miałbym nic przeciwko zestawowi brązowych/złotych felg, więc lakier musi pasować do moich obecnych tytanowych gunmetal volks lub brązowych/złotych felg...