E46 Fanatics Forum banner

Kontrolki DSC/Hamulec/EML/ABS

1.6K views 14 replies 8 participants last post by  Bali  
#1 ·
No więc, jadę moim samochodem i zapalają się te światła ostrzegawcze. Zdecydowanie widzę OGROMNĄ różnicę podczas jazdy, zwłaszcza podczas przyspieszania. To tak, jakby samochód "wahał się" przed ruszeniem, ponieważ prawie muszę wcisnąć pedał gazu do dechy, żeby się poruszył! Dosłownie. Czy to może być wadliwy czujnik? Jakieś pomysły, co się dzieje? Dzięki!

#6 ·
Oprócz skanowania w poszukiwaniu kodów, sprawdź układ chłodzenia, zanim zniszczysz silnik. Kontrolka płynu chłodzącego jest włączona, a pozostawienie tego bez sprawdzenia w M54 to absolutna igranie z ogniem.
Istotnie, jedną z rzeczy, które robi silnik, jest próba ochrony siebie poprzez wyłączenie. Powiedziawszy to, po prostu się wyłącza, więc nie byłoby to częścią zestawu objawów.

#7 ·
Jeśli tracisz dużo mocy... może to być jeden z twoich katalizatorów. Miałem ten sam problem. Jeśli to to... nawet gdy wymienisz swoje katalizatory... jest powód, dla którego twoje katalizatory zapchały się w pierwszej kolejności. Prawdopodobnie z powodu przebiegu lub innych przyczyn.

#9 ·
Tak, właśnie sprawdziłem samochód pod kątem ewentualnych wycieków płynu chłodniczego, ale mechanik w mojej okolicy stwierdził, że wszystko jest w porządku i że czujniki w tych konkretnych samochodach są czułe... uzupełnili płyn chłodniczy i wkrótce po tym, jak odjechałem ze sklepu, kontrolka zaświeciła się ponownie. Zabieram go z powrotem, żeby ponownie go sprawdzili. Ponadto nie wiedziałem, że systemy DSC i płynu chłodniczego są ze sobą połączone... to może wyjaśniać, dlaczego po wyłączeniu pojazdu przez kilka minut pod maską słychać dźwięk wentylatora. Dzięki za wskazówki!!!! Mam nadzieję, że uda mi się to rozgryźć...

#13 ·
Zeskanowałem mój samochód i zwrócono następujące kody:

DSC DME/DDE nie spełnia żądania momentu obrotowego
ASC pasywnie zaangażowany
Sterowanie ABS pasywne
Wyłącznik światła stopu nie uruchomiony
Sterowanie ASC pasywne

Pracuję nad ustaleniem, co to może oznaczać!