E46 Fanatics Forum banner
Status
Not open for further replies.

Zrób to sam: Wymiana silniczka wycieraczek

109K views 9 replies 38 participants last post by  tk1995  
#1 ·
To jest w moim 2001 330ci

Ok, więc moje wycieraczki przestały działać i nie były to żadne bezpieczniki ani przekaźniki. To musiał być silnik. Dostałem inny silnik i szukałem wszędzie instrukcji DIY i nie mogłem żadnej znaleźć, więc postanowiłem zrobić jedną samemu podczas wymiany.

Nie ponoszę odpowiedzialności za nic, co zrobisz ze swoim samochodem; jest to po prostu dokumentacja tego, jak zrobiłem to w swoim samochodzie. Jeśli coś zepsujesz lub Twój samochód zostanie w jakikolwiek sposób uszkodzony, nie ponoszę odpowiedzialności - robisz to na własne ryzyko. Jeśli się zgadzasz, kontynuuj czytanie.

Narzędzia, których będziesz potrzebować:
- Śrubokręt płaski
- Bit Torx 27
- Gniazdo 15 mm
- Gniazdo 10 m
- Gniazdo 13 mm
- Grzechotka
- Latarka
- Klucz nastawny lub 15/16” lub długie gniazdo 15/16”

Zajęło mi to około pół godziny do 45 minut.

Zacznij od otwarcia maski i zlokalizowania ramion wycieraczek.

Image

Zobaczysz czarną gumową osłonę nad punktem obrotu każdej wycieraczki. Użyj śrubokręta płaskiego, aby zdjąć gumową osłonę i odsłonić śrubę 15 mm.

Image

Weź nasadkę i grzechotkę i odkręć śrubę. Będziesz musiał poruszać wycieraczką w górę i w dół oraz w przód iw tył, aby poluzować „element instalacyjny” (jak nazywa to realoem.com). Możesz teraz zdjąć ramię wycieraczki.

Image

Następnie odkręć 3 nity, które trzymają pokrywę filtra mikro (zaznaczone na czerwono) i zdejmij pokrywę filtra mikro. Usuń również osłonę wycieraczki, jest ona mocowana za pomocą 7 cienkich klipsów. Po prostu pociągnij za nią delikatnie, a wyskoczy.

Image

Następnie wyjmij filtr mikro. (Możesz skorzystać z tej okazji, aby wyczyścić ten obszar i wymienić filtr mikro na nowy podczas ponownej instalacji)

Image

Teraz weź bit Torx 27 i wykręć 4 śruby (zaznaczone na niebiesko). Po wykręceniu śrub możesz je wyciągnąć z miejsca i obrócić, aby leżały stroną skierowaną w dół. W ten sposób możesz uniknąć demontażu całego okablowania podłączonego do przodu obudowy filtra mikro.

Image

Nie odkładaj jeszcze sterownika Torx; będziesz go potrzebować do usunięcia dwóch śrub, które mocują panel nad ścianą grodziową. Śruby w moim samochodzie nie odkręciły się z panelu, ale kiedy były poza ścianą grodziową, pociągnąłem za panel i wyszedł od razu.

Image

To powinieneś zobaczyć. Zauważysz wiązkę połączeniową zaznaczoną na różowo (brak
Image
Image
). Te przewody łączą się z silnikiem wycieraczek.

Image

Wracając do miejsca, w którym wycieraczki łączą się z samochodem. Weź klucz 15/16”, grzechotkę, nasadkę lub cokolwiek używasz i wykręć nakrętkę, a następnie podkładkę pod nią. Oczywiście zrób to po obu stronach.

Image

Zauważysz, że cięgno wycieraczki jest luźne.

Image

Teraz możesz odłączyć wiązkę podłączoną do silnika wycieraczek. Jeśli zrobiłeś to wcześniej, to żaden problem, Twój samochód nie wybuchnie.

Image

Wszystko wydaje się luźne i jakby miało zaraz wypaść, ale masz jeszcze jeden krok. Tam jest śruba 10 mm i podkładka. To udręka i prawdopodobnie najtrudniejsza część tego DIY. Prawdopodobnie będziesz potrzebować latarki, aby ją znaleźć. Próbowałem uchwycić to najlepiej jak potrafiłem na poniższym zdjęciu. Możesz zobaczyć na drugim zdjęciu od dołu, gdzie znajduje się śruba. (Zaznaczona na żółto) Po zlokalizowaniu jej wykręć śrubę. Teraz możesz wyjąć zespół wycieraczek.

Image

Możesz potrzebować trochę siły, aby ją wyciągnąć, ponieważ jest tam dość ciasno.

Image

Oto zespół poza samochodem i miejsce, w którym irytująca śruba trzymała zespół na miejscu.

Image

Następnie musisz odkręcić 3 śruby 10 mm (zaznaczone na czerwono) i jedną 13 mm (niebieską), aby wyjąć silnik z zespołu.

Image

Po zrobieniu tego możesz umieścić nowy silnik na zespole i wykonać kroki wstecz, aby go ponownie zainstalować. Podczas ponownej instalacji silnika próbowałem naśladować pozycję ramion na poniższym schemacie, zaczerpniętym z realoem.com. Pomogło to zapewnić, że po ponownym przymocowaniu ramion wycieraczek do samochodu będą one poruszać się w górę po przedniej szybie, a nie w dół w kierunku silnika.

Image

UWAGA: Po wyjęciu „uszkodzonego” silnika i ponownej instalacji nowego silnika natknąłem się na ten post (numer postu 3) i kilka innych. Zrozumiałem, jak silnik włącza się i wyłącza, i po dalszych badaniach postanowiłem wyczyścić smar z tarczy w silniku. Postanowiłem otworzyć silnik, odkręcając 4 klipsy (zaznaczone na zielono poniżej) i zobaczyć, o co wszyscy do cholery pytają.

Image

Oto tarcza w środku była pokryta smarem. Wziąłem szmatkę i wytarłem cały smar z tarczy (pierwszy obrazek poniżej) i dwóch małych szczotek (drugi obrazek poniżej zaznaczony na czerwono), które stykają się z tarczą. Złożyłem silnik ponownie, podłączyłem go z powrotem do samochodu, żeby zobaczyć, czy działa, i co się okazuje, działa jak nowy. Zatem przed zakupem fabrycznie nowego silnika otwórz istniejący silnik i dokładnie go wyczyść i sprawdź, czy to rozwiąże Twój problem. Może to również rozwiązać problem z zatrzymywaniem się wycieraczek w połowie przedniej szyby.

Image

Image

POWODZENIA!

Save
#3 ·
Miałem problem z wycieraczkami, które nie zatrzymywały się w pozycji całkowicie dolnej. Ten poradnik DIY był bardzo pomocny, ale mam kilka dodatkowych uwag.
  1. Aby spróbować zdjąć wycieraczki, uderzałem młotkiem w osie wycieraczek, pociągając jednocześnie za wycieraczkę. Zły ruch. Gwinty na cięgnach wycieraczek, które wystają przez osłonę, są plastikowe i je uszkodziłem. Skończyło się na tym, że musiałem wymienić cały mechanizm. (Doh!)
  2. Nie można zdjąć (ani zamontować) mechanizmu wycieraczek, gdy wycieraczki są w pozycji dolnej. Uruchom wycieraczki, a następnie wyłącz zapłon, gdy wycieraczki są w pozycji całkowicie górnej.
  3. Czyszczenie silnika nie rozwiązało problemu. Zamiast tego okazało się, że mam uszkodzony przekaźnik wycieraczek. Najwyraźniej staje się "lepki" i nie wyłącza się wystarczająco szybko, gdy wycieraczki osiągają dolną pozycję. W typowym dla BMW stylu przekaźnik kosztuje przesadzone 25 $ (dlatego najpierw spróbowałem wyczyścić silnik).

#4 ·
Również wykonałem tę procedurę w zeszłym roku. Chciałbym dodać, że dokręciłem nakrętkę zbyt mocno, a sprężyna na dole ramienia wycieraczki ocierała się o przednią szybę. Kiedy skończyłem pracę, przetestowałem wycieraczki i wszystko działało dobrze. Musiałem czekać 6 miesięcy, aż spadnie deszcz w południowej Kalifornii, żeby zobaczyć, jak działają w deszczu. Niestety skrzypienie sprężyny na mojej przedniej szybie zmusiło mnie do zatrzymania się w deszczu, żeby zobaczyć, co się dzieje. Założyłem czarną taśmę wokół wycieraczki, a także trochę na przednią szybę, aby ją chronić. Zamówiłem "element instalacyjny" i założę go w tym tygodniu. Do następnego stycznia nie przewiduje się więcej deszczu.

#5 ·
Również zrobiłem to wczoraj i mam 320d 2003. Silnik był trochę inny w porównaniu do silnika na zdjęciach, ale czyszczenie smaru zrobiło magię! Nawiasem mówiąc, musisz odłączyć akumulator samochodu na minutę po ponownym zamontowaniu wszystkiego, ponieważ jeśli tego nie zrobisz, za każdym razem, gdy testujesz wycieraczki, przepala się bezpiecznik numer 59 (30A). Istnieje oprogramowanie, które należy zresetować i aby to zrobić, wystarczy odłączyć akumulator.

#6 ·
OK, więc jeśli ktoś przepala bezpiecznik nr 59 (bezpiecznik 30 A), gdy naprawił lub wymienił silnik wycieraczek, to prawdopodobnie dzieje się to...

Image

Jeśli spojrzysz na zdjęcie, zakreśliłem na czerwono mały klips, który trzyma pleciony drut miedziany. Narysowałem również kilka czerwonych linii pokazujących ścieżkę, którą powinny podążać przewody. Zanim ponownie złożysz silnik wycieraczek, upewnij się, że wepchnąłeś te przewody z powrotem do małych klipsów, aby trzymać je z dala od siebie i innych mechanizmów w silniku!

Kiedy po raz trzeci rozebrałem silnik, aby spróbować dowiedzieć się, co jest nie tak, zdałem sobie sprawę, że się poluzowały i ocierały o różne rzeczy.

Image

Oto kolejne zdjęcie, na którym widać cały silnik. Istnieją również małe metalowe bolce, które trzymają przewody. Zakreśliłem kilka z nich na tym zdjęciu, wraz z małymi plastikowymi klipsami z pierwszego zdjęcia.

Mam nadzieję, że to pomoże!

Save
#7 ·
Oto zdjęcie mojego silniczka wycieraczek. Nie ma on pełnego metalowego pierścienia do kontaktu szczotek, jak na innych zdjęciach, które widziałem. Widać ścieżkę, którą szczotki pokonują po metalowej płytce.

Save
#8 · (Edited)
Teraz muszę znaleźć coś do zrobienia z łącznikiem i silnikiem, który parkuje 10 stopni w górę. To zrobił mój i można to naprawić! Zaoszczędziłem około 400 dolarów, modyfikując kilka rzeczy. Trudno mi wyjaśnić, co zrobiłem, nie zrobiłem zdjęć krok po kroku, więc nie będzie to idealny DIY, ale spróbuję. Moje wycieraczki działają teraz absolutnie idealnie. Nie ma potrzeby kupowania nowego silnika tylko dlatego, że parkują 10*, 20*, 45* itp. stopni w górę! Zanim to napiszę, powiem również, że nie ponoszę odpowiedzialności, jeśli zepsujesz swój samochód. To tylko to, co zrobiłem z moim samochodem i zadziałało. Jeśli to zrobisz, robisz to na własne ryzyko, nie ponoszę odpowiedzialności za uszkodzenia Twojego samochodu. Obejrzyj ten film (mam nadzieję, że się tu załaduje) i zwróć uwagę na kierunek, w którym obraca się silnik, gdy masz włączone wycieraczki. Zwróć na to uwagę i użyj markera, aby zapisać to na łączniku ze strzałką, jeśli musisz. Pomocne jest zanotowanie pozycji, w której parkuje łącznik, zanim wyjmiesz silnik i łącznik z samochodu. Pomoże Ci to zapamiętać sposób, w jaki wszystko się obraca, gdy zbliżasz się do końca naprawy. Zrób dużo zdjęć HaHa, bardzo mi pomogło. Poniżej zobaczysz, gdzie mój silnik zdecydował się zaparkować. Po wyjęciu łącznika i silnika musisz usunąć nakrętkę, na którą wskazałem na tym zdjęciu poniżej, aby uwolnić łącznik od wielowypustu.
Image
Mam przeczucie, że zdjęcie poniżej pokazuje, co naprawdę się dzieje, gdy łącznik się psuje. Moje wycieraczki zaczęły parkować na całej przedniej szybie po próbie usunięcia ciężkiego śniegu wycieraczkami pewnego dnia. Wielowypust na zdjęciu poniżej na pewno się ślizgał i trochę się ścierał. Wokół niego, a także w żeńskiej części, gdzie wielowypust jest przykręcony, znajdowały się małe wióry metalu. Oczyściłem smar i wióry za pomocą trochę prostego zielonego na męskiej i żeńskiej części wielowypustu/łącznika.
Image
Oto lepsze ujęcie wielowypustu i silnika z dalszej odległości. Ta rzecz "wielowypustu" to to, co się obraca, gdy silnik pracuje i to, co obraca łącznik.
Image
Ta rzecz mocuje się tutaj HaHa Widać, gdzie łącznik przykręca się do wielowypustu. Silnik do wycieraczek przedniej szyby wydaje się być cholernie mocny, więc pracując pod ciężkim śniegiem/lodem, widzę, jak po prostu obraca się dalej, powodując poślizg i zerwanie wielowypustu.
Image
OK, teraz trudna część... Nie pamiętam, czy patrząc na tę część silnika, obraca się on zgodnie z ruchem wskazówek zegara, czy przeciwnie. Dlatego ważne jest, abyś zanotował, gdzie zatrzymuje się Twój łącznik, gdy jest zaparkowany i w jakim kierunku obraca się Twój łącznik, gdy działa silnik wycieraczek. Zasadniczo dwa małe metalowe bolce zakreślone na czerwono na zdjęciu poniżej przesuwają się po dysku w kółko. Gdy dotkną metalowej części dysku, wycieraczki parkują tam. Musisz ustawić szczotki tak, aby pozostały wewnątrz metalowego dysku, aby silnik był w pozycji "park", obracając silnik ręcznie. Ponieważ łącznik jest już odłączony, powinno być łatwiej obrócić silnik. Zakreśliłem na niebiesko miejsce, w którym można obrócić wał, aby poruszyć silnik. Teraz, kiedy o tym myślę i widzę wszystkie zdjęcia, jestem cholernie pewien, że patrząc na silnik, biały dysk obraca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, więc powinieneś ustawić metalowe bolce z czerwonymi kropkami, które zaznaczyłem na metalowym dysku. (Jeśli z jakiegoś powodu się mylę i obraca się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, ustaw metalowe bolce z fioletowymi kropkami.)
Image
Image
Gdy to zrobisz, nie pozwól, aby silnik się obracał ani poruszał, w przeciwnym razie zepsujesz miejsce, w którym ustawiają się bolce. Bolce muszą znajdować się we właściwej pozycji początkowej, w przeciwnym razie wycieraczki zaparkują w niewłaściwym miejscu. Teraz, gdy wszystko jest wyrównane i masz obudowę z powrotem razem i zatrzaśniętą, czas ponownie przymocować łącznik. Załóż ponownie łącznik, ale nie dokręcaj nakrętki, która trzyma razem łącznik/wielowypust. Ustaw łącznik BEZ PRZESUWANIA SILNIKA jak na zdjęciu z realoem.com
Image
Gdy będzie wyglądał dokładnie tak, bez przesuwania silnika, musisz teraz zabezpieczyć łącznik, aby się nie poruszał podczas dokręcania nakrętki łącznika/wielowypustu. Użyłem tylko mocnych zacisków, które miałem pod ręką. Teraz dokręć nakrętkę, aby zabezpieczyć wielowypust silnika i łącznik razem. Nie wiem, jakie powinny być specyfikacje momentu obrotowego, więc po prostu założyłem go tam cholernie ciasno (w zasadzie dokręciłem go do ****). Jeśli z jakiegoś powodu czujesz, że przesunąłeś silnik podczas dokręcania, po prostu odepnij obudowę i zajrzyj do środka, aby upewnić się, że bolce nadal dotykają metalowego dysku w pozycji parkowania. Teraz zainstaluj cały zestaw z powrotem w samochodzie i przetestuj, aby sprawdzić, czy wszystko działa! Mam nadzieję, że to pomoże komuś zaoszczędzić trochę $$$$$$$ Przepraszam za rozwlekłe notatki, trudno to opisać, ale jak już tam wejdziesz, wszystko powinno mieć sens. Powodzenia!!!

Save
#9 · (Edited)
Żeby nie odgrzebywać starego wątku, ale bardzo dziękuję za to DIY. Zrobiłem to dzisiaj.

Zrobiłem to przy użyciu bardzo minimalnych narzędzi. Nie mogłem znaleźć nasadki głębokiej 15/16" ani nawet klucza tej wielkości, więc tak naprawdę użyłem klucza nastawnego z naszego własnego zestawu narzędzi! Działało jak urok. Jednak ponowne założenie było prawdziwą udręką i dość mocno uszkodziłem nakrętkę po stronie kierowcy. Ale hej, zadziałało.

Wyjęcie zespołu wymagało usunięcia osłony silnika dmuchawy. Nawet wtedy ledwo mogłem nim manewrować w środku i na zewnątrz, musiałem naprawdę nacisnąć na zespół, aby włożyć bolce przez otwór. Byłem trochę zaniepokojony, że mogę złamać plastikową obudowę wokół silnika dmuchawy, ale wszystko było w porządku.

Wszystko jest bardzo, bardzo ciasne. Najtrudniejszą częścią dla mnie była ponowna instalacja. Plastikowe/gumowe uszczelki, które znajdują się na samym mechanizmie wycieraczek, okazały się najtrudniejszą częścią DIY. Nakrętki zabezpieczające nie chciały na nie wejść.

Najlepszym sposobem radzenia sobie z tym jest ich zdjęcie. Zdejmij plastikowy pierścień zatrzaskowy i podkładkę, która trzyma uszczelkę, a następnie weź nakrętkę mechanizmu wycieraczek i przełóż ją kilka razy. To powinno pomóc, ale założenie ich było absolutną udręką. Woda z mydłem też trochę pomogła.

Możesz się obyć bez klucza 15/16", ale to znacznie utrudnia pracę. Cieszę się, że to zrobiłem.

Musiałem wymienić swój, ponieważ zacinał się i terkotał na górze i na dole swojego ruchu. Uważam, że silnik był uszkodzony, ale jeszcze go nie rozebrałem, żeby zobaczyć. Pierwszą rzeczą, którą zauważyłem po przetestowaniu, było to, jak cichy jest ten silnik. Jest naprawdę, naprawdę cichy.

#10 ·
Dzięki za ten samouczek. Zabrałem się dzisiaj za naprawę i poszło bardzo dobrze. Myślę, że kluczem jest upewnienie się, że połączenie jest w optymalnej pozycji, zanim spróbuje się je wyjąć lub włożyć nowe. Godnym uwagi elementem jest to, że widziałem śruby T27, ale moje były T30. Oto kolejny samouczek, który był naprawdę pomocny (odwołałem się do obu podczas mojej naprawy).

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.