E46 Fanatics Forum banner
Status
Not open for further replies.

Zrób to sam: Wyjaśnienie systemów TPMS RDC i RPA

55K views 3 replies 3 participants last post by  TerraPhantm  
#1 · (Edited)
System RDC (9/1999 - 9/2003 E46) wykorzystuje czujniki radiowe ciśnienia w każdym kole oraz moduł RDC i przycisk przełącznika konsoli, który TYLKO resetuje i kalibruje czujniki.

Image

Image

Systemy TPMS/RPA (2003 - 2006 E46 i wszystkie roczniki M3) wykorzystują istniejące czujniki ABS/DSC/Wheel Spin oraz moduł sterujący do określenia, kiedy opona ma niskie ciśnienie. Przycisk TPMS TYLKO resetuje i kalibruje system.

Image

Czujniki DSC/ABS/Wheel Spin jako powiadomienia TPMS (wszystkie roczniki E46) w przypadku braku zestawu RPA lub RDC czujniki DSC/ABS/Wheel Spin mogą powiadomić o przebiciu lub niskim/wysokim ciśnieniu w oponie. Nie jestem pewien, czy byłaby to funkcja kodowana (która czyni system wrażliwym), czy też coś, co zrobiłby sam z siebie, zakładając, że masz OPONY i felgi STANDARDOWE napompowane do ciśnień fabrycznych. System zauważa, że jedno koło obraca się inaczej niż pozostałe trzy i ostrzega kierowcę przez ciągłe miganie lampki DSC podczas jazdy.

Dwa zdjęcia bezpośrednio poniżej pokazują, co wydarzyło się podczas 543-milowej podróży powrotnej do Nowego Jorku z Toronto w Kanadzie latem ubiegłego roku. Moja przednia opona uległa uszkodzeniu podczas jazdy i straciła powietrze, a lampka DSC cały czas migała, informując mnie, że coś jest nie tak z jedną z opon:

Image

Image

Poniżej znajduje się WSZYSTKO, co instrukcje obsługi e46 od 2000 do 2006 roku mówią nam o RDC i TPMS/RPS, a nawet BMW E90 z 2009 roku.

SYSTEMY RDC (1999 - 2003 samochody E46 i 2006 do chwili obecnej samochody E90):

Image

Image

Image

SYSTEM TPMS/RPA (2003 - 2005 samochody E46 i wszystkie roczniki E46 M3)

Image

Image

Image

Image

Image

To jest dokładnie to, czego będziesz potrzebować do pełnej modernizacji w stylu fabrycznym OEM RPA, a także jasne wyjaśnienie różnicy między RDC i TPMS (znanym również jako RPA).

http://www.bimmerboard.com/forums/posts/179456

Zestawy modernizacyjne RDC można również kupić na eBayu, ale należy pamiętać, że nie będą one tanie i mogą nie być sprzedawane w całości pełnego zestawu potrzebnego do działania w Twoim samochodzie.

Alternatywą dla OEM są dobrze oceniane zestawy TPMS marki Orange. Są one najbliższe OEM (w sposobie działania i wyglądzie), są stosunkowo tanie i nie wymagają kodowania i mogą być zainstalowane w lokalnym warsztacie opon podczas przerwy na lunch.

http://www.youtube.com/watch?v=07jy4Rwn-zs

#2 ·
Cholera jasna.

Właściwie kilka dni temu prowadziłem badania na ten temat.

Chcę wziąć udział w tym wątku:

Trzpień zaworu w aktywnym systemie monitorowania ciśnienia w oponach BMW jest wymienny. Trzpień zaworu to gumowy element, którym napełniasz oponę powietrzem. Nie pozwól, aby dealer próbował zmusić Cię do kupienia zupełnie nowego czujnika TPMS. Trzpień zaworu kosztuje około 5-20 dolarów, a czujnik TPMS około 75-125 dolarów.

Zepsuliśmy nasz trzpień zaworu i właśnie kupiliśmy nowy. Wymiana trzpienia zaworu jest bardzo łatwa. Jest on mocowany do TPMS S za pomocą śruby.

Ponadto... w filmie, który zamieścił Delmarco, znajduje się system aftermarket firmy o nazwie "orange". Ta firma jest do bani. Ich amerykańskie biuro zostało zamknięte, a ich wsparcie techniczne/gwarancyjne praktycznie nie istnieje. Mieliśmy system orange i kiedy działał, to działał, ale nasz padł kilka lat później i nie mogliśmy uzyskać żadnej gwarancji/wsparcia technicznego. Ten martwy problem jest bardzo powszechny i jest szeroko zgłaszany w recenzjach systemu orange na Amazon.

W przyszłym tygodniu zamierzamy wymienić nasz system aftermarket na system Schrader. Schrader jest dostawcą OE dla wielu producentów samochodów, takich jak GM, Ford itp. Po zainstalowaniu systemu wrócimy i złożymy raport.

W międzyczasie, oto kilka zdjęć systemu monitorowania ciśnienia w oponach Schrader, trzpienia zaworu BMW TPMS i czujnika BMW TPMS

Przesłane za pomocą ImageShack.us

Mam nadzieję, że to pomoże. Powodzenia!

#4 · (Edited)
Należy pamiętać, że o ile nie masz ZHP, INPA nie pozwoli Ci wyczyścić kodów dla RPA, nawet jeśli ją włączysz. DIS może to jednak zrobić. Powodem, dla którego INPA może to zrobić w ZHP, jest to, że ZHP były dostarczane ze specyficznym dla RPA modułem DSC, nawet jeśli nie miały tej opcji.

#3 · (Edited)
Kiedy po raz pierwszy dostałem swój samochód, słyszałem pogłoski, że w E46 wystarczy kupić przycisk konsoli Run Flat do swojego samochodu i zakodować go tak, aby działał z czujnikami DSC/ABS, aby aktywować system run flat.
Image

Kiedy więc w 09/2010 roku zakodowałem zestaw nawigacji do mojego samochodu, próbowałem nakłonić Kodera (Terraphantm) do zakodowania przycisku konsoli Run Flat do mojego modułu DSC/ABS, ale koder nie mógł tego zrobić. Więc sprawdziłem to i oto co znalazłem.

Powodem jest to, że samochody E46 z mojego roku (począwszy od 1999 r. do 9/2003) używały modułu RDC w połączeniu z zestawem czterech czujników TPMS do monitorowania ciśnienia w oponach. Te czujniki w oponach były oparte na wstępnie ustawionym ciśnieniu, a przycisk run flat/RDC zasadniczo resetował moduł RDC po naprawie przebitej opony, aby wyłączyć ostrzeżenie o przebitej oponie. Przycisk zasadniczo pozwalał kierowcy komunikować się z samochodem, informując go, że wcześniej płaska lub niskociśnieniowa opona została ponownie napompowana do normalnego ciśnienia.

W przypadku samochodów po 9/2003 moduł DSC i czujnik koła ABS STAŁY SIĘ monitorem opon. System ten wykrywa różnice w obrotach kół między oponami, aby wykryć, kiedy opona ma mniej powietrza w stosunku do obrotów innych opon. Był to precyzyjny system, który był tańszy w utrzymaniu i modernizacji w porównaniu ze starszym systemem TPMS. Te samochody potrzebowałyby tylko przycisku konsoli i zakładam, że jakiegoś kodowania (i wiemy teraz z wątku JupiterBMW http://www.zhpmafia.com/forums/showthread.php?11072-OEM-TPMS-Retrofit-The-full-package przeróbki okablowania ABS/DSC, aby uzyskać działający monitor opon w samochodzie.

Jedyną rzeczą, na którą samochody z wszystkich lat są wstępnie okablowane, jest lampka ostrzegawcza w liczniku kilometrów.

Ocellatus Widzę po twoim awatarze i podpisie, że masz samochód 325i z 2005 roku, więc ten DIY JupiterBMW zdecydowanie powinien zadziałać dla ciebie!
http://www.zhpmafia.com/forums/showthread.php?11072-OEM-TPMS-Retrofit-The-full-package

Biorąc pod uwagę przeróbki, których dokonał JupiterBMW, zastanawiam się, czy zadziała to teraz w przypadku wcześniejszych samochodów BMW, takich jak mój?

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.