E46 Fanatics Forum banner
Status
Not open for further replies.

Zrób to sam: Rozrząd M54

139K views 44 replies 16 participants last post by  IvanChen  
#1 · (Edited)
Ustawienie rozrządu

Link do innych części projektu
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=899347

Ze względu na zmienną naturę rozrządu, jego prawidłowe ustawienie jest zadaniem krytycznym. Jak wielu wie, wymaga to szeregu specjalistycznych narzędzi BMW. Narzędzia mają dwa zastosowania.

1. Ustawiają prawidłowy rozrząd.
2. Oszczędzają dużo czasu w środowisku fabrycznym podczas ustawiania rozrządu.

Niektóre z narzędzi nie są potrzebne. Większość jest, ale można je łatwo wykonać, jeśli jest się w połowie sprawnym w swoim warsztacie. Jestem w trakcie finalizowania moich wersji wymaganych narzędzi i umieszczę je tutaj, gdy skończę.

Narzędzia, które tu widzisz, to tylko wczesne wersje, które zrobiłem i wyglądają dość surowo. Proszę, nie martw się tym. Części narzędzi, które dotykają silnika, są w rzeczywistości bardzo precyzyjne.

Zanim przyjrzysz się elementom, oto krótkie wyjaśnienie, jak działa system.

Każdy tłok vanos jest połączony z wałem, który ma helikalne wielowypusty (rowki) zarówno po wewnętrznej, jak i zewnętrznej stronie. Zewnętrzne wielowypusty są połączone z kołami zębatymi (zębatkami, które działają na łańcuchach, które są obracane przez silnik). Wewnętrzne wielowypusty są połączone z wałkiem rozrządu. Stąd, gdy wał jest przesuwany do wewnątrz lub na zewnątrz przez tłok vanos, względne położenie wałka rozrządu i koła zębatego ulega zmianie. Stąd zmienne ustawienie rozrządu.

Każdy wałek rozrządu ma koło impulsowe. To jest to, co jest wykrywane przez czujnik położenia wałka rozrządu i informuje komputer samochodu (DME) o położeniu tego wałka rozrządu. Jeśli wykryte położenie różni się od pożądanego, DME wysyła sygnał do zmiany tłoka vanos, a w konsekwencji położenia wałka rozrządu.

Patrząc na koła zębate i łańcuchy, istnieje wiele elementów i wszystko może wyglądać nieco zniechęcająco. Założenie tego źle jest dość trudne. Po prostu nie pasuje. Kiedy wszystko jest w odpowiedniej kolejności, wszystko po prostu się wsuwa. Kiedy początkowo zacząłem to wszystko rozbierać, moje serce naprawdę biło. Wyglądało na to skomplikowane, a to było w silniku, którego nie planowałem prowadzić jutro. Gdyby to było w moim samochodzie w domu, zesrałbym się. Po rozebraniu tego wszystkiego, nie wiem, o co całe zamieszanie. To naprawdę proste. To powiedziawszy, to dzieło sztuki. Trochę poważnie sprytnej inżynierii.

Niektóre z elementów są zaprojektowane tak, aby były zablokowane razem i pozostały w ten sposób. Inne są zaprojektowane tak, aby przesuwały się względem siebie, aby umożliwić zmienny mechanizm. Nakrętki i sprężyny (nie wyglądają jak normalna sprężyna, ale to właśnie robią) są tam tylko po to, aby wywierać odpowiedni nacisk między różnymi płytami, aby umożliwić zmienny ruch. Nie mają nic wspólnego z ustawieniem rozrządu. Jedyne, co robisz podczas ustawiania rozrządu, to umieszczenie trzech elementów po stronie wydechowej we właściwym miejscu, a następnie mocne przykręcenie ich małymi śrubami torx, które widać po stronie wydechowej.

Jak te trzy elementy dostają się we właściwe miejsce, jest trochę skomplikowane i dlatego wymagane są narzędzia. Mam nadzieję, że zdjęcia pokażą, o czym mówię.

Na początek kilka zdjęć z zamontowanym vanosem, które pokazują, co się dzieje, gdy rzeczy poruszają się ze zmiennym mechanizmem.

Image

Image

Przed rozpoczęciem ustawiania rozrządu, jeśli ponownie zainstalowałeś wałki rozrządu lub przesunąłeś je znacznie, nie powinieneś mieć silnika w GMP. Powinien zostać przesunięty o około 30 stopni od GMP, aby zatrzymać jakiekolwiek zakłócenia tłoka zaworu. Przed przesunięciem wału korbowego do GMP, upewnij się, że wałki rozrządu zostały przesunięte do pozycji GMP za pomocą tylnego narzędzia.

Pierwszą częścią ustawiania rozrządu jest ustawienie wałków rozrządu we właściwej pozycji z tyłu.

Image

Image

Jeśli wyjąłeś główne koło zębate lub czujnik impulsu dolotowego, oto kilka zdjęć, które pomogą w ich instalacji. Zwróć uwagę, że te zdjęcia są z wałkami rozrządu w pozycji GMP

Image

Image

Image

Image

Należy pamiętać, że założenie tego wszystkiego musi być wykonane we właściwej kolejności, w przeciwnym razie nie zadziała.

Image

Teraz musisz ustawić silnik w górnym martwym punkcie (GMP). Robisz to, obracając wał korbowy na tłumiku drgań z przodu, aż zobaczysz następujące elementy. Jednocześnie musisz spojrzeć na krzywki wałka rozrządu dla cylindra 1 i upewnić się, że są w pokazanej pozycji. Jak większość wie, wał korbowy obraca się dwa razy na każdy obrót wałków rozrządu. Możliwe jest więc, że dwa nacięcia znajdują się we właściwym miejscu na tłumiku drgań, ale wałki rozrządu są przesunięte o 180 stopni. Po prostu obróć wał korbowy o kolejny pełny obrót, jeśli tak jest.

Image

Image

Po ustawieniu GMP, Twoje narzędzie blokujące GMP powinno pasować do pozycji pokazanej z tyłu silnika w kole zamachowym. Spójrz na zdjęcie koła zamachowego, a pokaże Ci, w co to pasuje.

Image

Image

Teraz spójrzmy na to, co jest z przodu, gdy wszystko jest zdjęte. Ułożyłem tu wszystko w kolejności, w jakiej ma się znaleźć. Podczas rozbierania tego wszystkiego, bądź ostrożny. Nie chcesz upuścić czegoś w głowicy. Być może nie będziesz w stanie tego odzyskać.

Image

Po założeniu wszystkiego, wchodzą narzędzia. To wczesne wersje, więc nie zwracaj na to zbytniej uwagi, ale zdjęcie i notatki, mam nadzieję, oddają to, co się dzieje.

Image

Zakładając sprężyny po każdej stronie, muszą one być założone we właściwy sposób. Powinny mieć na nich oznaczenie przodu, ale jeśli to się zużyło, oto kilka zdjęć, które pomogą.

Image

Image

To zdjęcie zawiera instrukcje, jak to złożyć, a następnie ustawić rozrząd. Ważne jest, aby zakładać rzeczy we właściwej kolejności, a podczas ustawiania rozrządu robić to we właściwej kolejności. W przeciwnym razie nie zadziała. Jeśli rozumiesz, co się dzieje, powinno być dość oczywiste, że to nie działa, gdy robisz to źle.

Instrukcja Bentleya mówi o początkowym dokręcaniu śrub torx do 5 nm, a następnie obracaniu z powrotem o ½ obrotu. To sprawia, że nakrętki torx są dość luźne. Początkowe przyłożenie 5 nm ustawia wszystko względem siebie prawidłowo, ale cofnięcie ich pozwala na ich poluzowanie, aby można je było później obrócić do właściwej pozycji. Instrukcja mówi również o ściśnięciu sprężyn, a następnie założeniu nakrętek przed wciśnięciem przedniego narzędzia. Problem z tym polega na tym, że siła wymagana do wciśnięcia wałów w odpowiednie położenie podczas zakładania przedniego narzędzia jest ogromna. Po prostu przyłóż najmniejszy nacisk sprężyny. Jeśli masz to poprawnie, nie będziesz w stanie łatwo pociągnąć ani wcisnąć każdego wielowypustowego wału, ale po założeniu przedniego narzędzia powinny one być wystarczająco łatwo wciśnięte podczas dokręcania go do głowicy. Upewnij się, że na wałach wielowypustowych jest dużo oleju. Stwierdziłem, że ma to duże znaczenie dla tego, jak trudno było wcisnąć wały przednim narzędziem. Po dokręceniu wszystkiego (śruby torx 20 nm, nakrętki 10 nm), zdejmij tylne narzędzie i narzędzie blokujące koło zamachowe. Obróć wał korbowy dwa razy, aby powrócił do GMP, z wałkami rozrządu w GMP. Załóż ponownie narzędzie blokujące koło zamachowe, a następnie umieść je z powrotem na tylnym narzędziu. Strona wydechowa tylnego narzędzia powinna być idealnie równo z głowicą. Strona dolotowa powinna być idealnie równa, ale może mieć szczelinę do 1 mm po prawej stronie.

Image

Kilka dodatkowych zdjęć napinacza łańcucha wtórnego i prowadnicy.

Image

Image

Na koniec przeczytałem na jakimś forum, że ktoś pozwolił, aby ich napinacz łańcucha wtórnego rozpadł się, a następnie nie mógł go ponownie złożyć. Nie wiem, dlaczego miałoby się to zdarzyć. Oto kilka zdjęć rozebranego. Bardzo łatwo jest go ponownie złożyć. Podobnie jak główny napinacz łańcucha, jest on również wypełniony ciśnieniem oleju silnikowego, więc dodatkowe ciśnienie na górze sprężyny jest przykładane podczas pracy silnika.

Image

Attachments

#10 ·
Niezwykle dobre opracowanie, dziękuję.

Tylko jedno pytanie..... Czy "przednie narzędzie" (płyta ze sklejki) jest przymocowane z powrotem do powierzchni "vanos" z przodu głowicy? Czy to zmusza wielowypustowe wały z powrotem do miejsca, w którym powinny się znajdować?

Czy przody wielowypustowych wałów muszą znajdować się w tej samej płaszczyźnie co powierzchnia przylegania głowicy/vanos, czy też w twoim przednim narzędziu/płycie znajduje się jakaś śruba regulacyjna?

Dzięki.

BH

#11 ·
Płyta ze sklejki mocno przylega do powierzchni przylegania vanos (bez uszczelki) i popycha wały wielowypustowe do właściwej pozycji przed dokręceniem śrub. Dla każdego wału wielowypustowego znajduje się śruba regulacyjna. Każda z nich jest inna i musi być ustawiona prawidłowo zgodnie z postami narzędzi do ustawiania rozrządu. Spójrz tam, wszystko wyjaśni.

#14 ·
Nie jestem pewien, czy opaski zaciskowe spełnią zadanie. Musi być dość precyzyjnie. Lepiej będzie, jeśli sam zrobisz to narzędzie. To nie jest trudne. Aby przejść do postów dotyczących narzędzi do ustawiania rozrządu (są dwa), przejdź na górę tego posta i kliknij "link do innych części projektu". Spowoduje to przejście do głównego posta dla projektu, w którym wszystko jest wymienione. Przewiń w dół, a zobaczysz wiele linków, w tym narzędzia do ustawiania rozrządu. Podczas ustawiania rozrządu od razu dowiesz się, czy jest on poprawny, jeśli po jeździe nie zaświeci się kontrolka silnika. Jeśli rozrząd jest nieprawidłowy (i występuje pewien luz w ustawieniach rozrządu), wałki rozrządu nie będą mogły poruszać się po pełnym zakresie wymaganym przez komputer silnika, zostanie to wykryte przez czujniki położenia wałka rozrządu, a tym samym CEL. Mam nadzieję, że to pomoże. Jeśli zrobisz to narzędzie, daj mi znać, jak ci poszło.

#16 ·
Tylko małe wyjaśnienie proszę.....Odnośnie śrub regulacyjnych w narzędziu do ustawiania rozrządu.......

Płaska górna powierzchnia śruby regulacyjnej dolotu powinna być zagłębiona w narzędziu/drewnie na 13 mm, mierząc od płaskiej powierzchni drewna, która pasuje do głowicy?

Podobnie WYDECH, ALE tylko 3,50 mm?

Dziękuję.

BH

#17 ·
Jestem w trakcie budowy przedniego narzędzia i będę używał śrub M8x50 o skoku 1,25 mm do śrub regulacyjnych.

Używam dwóch płyt/kawałków MDF 3/4" sklejonych i przykręconych do siebie oraz spawam JB zespół nakrętka/podkładka, zatopiony w MDF, aby śruby regulacyjne mogły się przez nie wkręcać.

W ten sposób gwint metalowej nakrętki będzie miał nadzieję być mocniejszy niż gwint MDF ORAZ głębokość 13 mm będzie wynosić 10 obrotów plus 144 stopnie od powierzchni narzędzia.

Jak dokładne są ustawienia 13 mm i 3,5 mm? Czy są one zgodne z BMW czy z próbnymi i błędnymi danymi członków?

Dzięki.

BH

#18 ·
W odniesieniu do powyższych komentarzy i pytań. Kiedy robiłem narzędzie, otwór na śruby regulacyjne był nieco mniejszy niż same śruby. Kiedy je wkręciłem, nagwintowały gwint w MDF. Powodem, dla którego to zrobiłem, zamiast tego, co planujesz, jest to, że nie przesuwały się z regulacji. Jeśli zamierzasz tam włożyć nakrętki, sugeruję użycie nakrętek nyloc, aby po wyregulowaniu do odpowiedniej głębokości nie było szansy na ich przesunięcie. Gwinty nie muszą być bardzo mocne. Kiedy przykręcasz narzędzie do głowicy, nie potrzeba dużej siły, aby wepchnąć wałki wielowypustowe. Jeśli tak, masz nakrętki sprężynowe lub śruby torx zbyt mocno dokręcone do regulacji. Wałki wielowypustowe powinny łatwo się wsuwać, gdy równomiernie przykręcisz narzędzie do głowicy. Jeśli chodzi o głębokości, to co mówisz jest poprawne. Wymiary zostały mi uprzejmie podane przez M05, kiedy zapytałem na forum. Spójrz tutaj na jego odpowiedź.

http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=902663

Mam nadzieję, że to pomoże

#25 ·
Problem z rozrządem M54

jjrichar,

Absolutnie genialny, zwięzły i jasny artykuł o rozrządzie! Uwielbiam to!:clap:

Ale co robię źle :banghead:

Silnik zablokowany w GMP
Oba wałki rozrządu zablokowane
Strzałka na głównym kole wydechowym idealnie wyrównana z głowicą cylindrów
Napinacz pozorny niwelujący luz w łańcuchu głównym.

Używam gotowego zestawu do blokowania silnika

ALE tu jest problem.
Kiedy wsuwam wewnętrzny wielowypust i wałek wielowypustowy na wałek rozrządu, nie ma możliwości wkręcenia 3 śrub Torx, gdy wałek wielowypustowy jest wyciągnięty do prawidłowej pozycji. Otwory są zakryte?

Zauważam na twoim zdjęciu i moim, z zablokowanymi wałkami rozrządu, że twój klucz główny i mój na wałkach rozrządu wydają się być w innej pozycji kątowej? Czy to możliwe?
Jeśli mój wielowypust główny byłby jak twój, myślę, że to by dla mnie zadziałało. Ale przecież wałek rozrządu to jednoczęściowy, kuty element?

Jeśli masz czas, chciałbym usłyszeć twoje przemyślenia.

To mój pierwszy post na tym forum i spróbuję przesłać zdjęcia.

Z poważaniem,

Zappamoon

Attachments

#26 · (Edited)
Odwołaj się do mojego pierwszego postu.

Z miejsca, w którym masz to na swoim pierwszym zdjęciu, dopasuj teraz wewnętrzny wielowypust. Musi być równo z główną zębatką z tyłu (nie ma jej na twoim zdjęciu). Obróć wewnętrzny wielowypust tak, aby szeroki wielowypust znajdował się na godzinie 12:00 i był w tej samej pozycji co szeroki wielowypust na końcu wałka rozrządu (który masz na zdjęciu).

Teraz weź wał wielowypustowy i dopasuj go. Powinieneś zobaczyć nit w wale wielowypustowym, który wchodzi tam, gdzie znajdują się szerokie wielowypusty na końcu wałka rozrządu i wewnętrznym wielowypuście. Będzie wymagało to trochę poruszania ze względu na ciasne dopasowanie. Wciśnij wał wielowypustowy mniej więcej do połowy i powinieneś zobaczyć, jak księżyce się wyrównują.

#27 ·
Dzięki za szybką odpowiedź.
Twój OP jest bardzo jasny, instrukcje krok po kroku i łatwe do naśladowania.

Jak widać na zdjęciach, zmontowane luźno zgodnie z instrukcjami. Ale z wałem wielowypustowym wyciągniętym do przodu, aby stykał się z płytą mocującą, w żaden sposób nie można włożyć 3 śrub torx.

Jedynym sposobem, aby zobaczyć pełny gwint śrub tox, jest wsunięcie wału wielowypustowego do końca, co obraca wewnętrzny wielowypust w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby odsłonić otwory. Oczywiście, z zainstalowanymi śrubami torx, niemożliwe jest wyciągnięcie wału wielowypustowego z powodu kontaktu z 3 torxami!

Jestem poważnie zdezorientowany, co tu się dzieje!

Jeśli strzałka na głównym kole zębatym wydechowym jest wyrównana z głowicą, a wałek rozrządu zablokowany, dlaczego nie można zamontować strony wydechowej?

Attachments

#28 ·
Zauważam coś dziwnego.

Z twojego zdjęcia zablokowanego wałka rozrządu wydechowego, jeśli poprowadzisz linię przez wpust główny i środek wałka rozrządu, jest ona prostopadła do dolnego kołnierza.

Mój zablokowany wałek rozrządu wykazuje przesunięcie w prawo od prostopadłej???

Jeśli mój byłby jak twój, to wszystko by się zgadzało, a torx by pasował, a wałek wielowypustowy rozciągałby się, aby uderzyć w płytę mocującą.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.