E46 Fanatics Forum banner

Pytanie dotyczące modernizacji tylnych hamulców z 325i na 330i

8K views 8 replies 7 participants last post by  EthirD  
#1 ·
Mam '05 325i, nad którym będę pracował przez zimę. Jedną z rzeczy, które chcę zrobić, to ulepszenie hamulców 325 do 330. Mam już zestaw przednich i tylnych zacisków 330. Wiem, że przód jest prosty do zamiany, moje pytanie dotyczy tyłu. Rozumiem, że aby uruchomić hamulec postojowy, muszę przejść na wahacze 330 i że 330 mają różne osie, ale co z czujnikami ABS/prędkości kół? W moim lokalnym pick n pull jest '02 330, z którego mogę wziąć RTA i osie. Jaką kombinację RTA, czujników ABS i osi muszę zastosować, aby mieć działający hamulec postojowy, a także ABS i prędkościomierz?

Poza tym mam 3.46, które chcę wrzucić. Nie pamiętam dokładnie, z czego to wyszło, ale przypuszczam/mam nadzieję, że mogę po prostu zamienić kołnierze wyjściowe, aby pasowały do ​​osi, których używam.

#6 ·
Sprawdź, czy realoem ma różne numery części dla czujników ABS i prędkości kół. Czujniki klocków na pewno są inne
Według realoem wydają się być takie same. Moja ciekawość wynika z opaski na osi, której czujniki używają do odczytu prędkości. Wraz ze zmianą osi martwiłem się, że czujniki 325 będą nieprawidłowo odczytywać opaskę 330.
Moje pytanie brzmi, dlaczego zmieniać tylne hamulce. Tył odpowiada za około 35% hamowania, a zwiększona powierzchnia robocza nie jest tak duża.
Miło jest zachować przynajmniej w miarę normalny rozkład hamowania (do idealnego rozkładu potrzebny byłby 330 MC). Poza tym mam całe zawieszenie wyjęte z samochodu do odświeżenia, więc to dobry moment na zmianę RTA/piast na 330. Wiem, że tył nie będzie miał ogromnego efektu, ale skoro nie muszę zbytnio schodzić z drogi, pomyślałem, dlaczego nie.
https://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=686940&page=2

w przypadku gdy zdjęcia się nie wyświetlają, zobacz poniżej na moim własnym hostingu:
http://www.argyrides.eu/bmw/mods/330_rear_brake/rear_brakes.htm
Dzięki, widziałem Twój wątek wcześniej, ale ponieważ i tak mam już wszystko wyjęte z samochodu, przejście na konwersję 330 jest dla mnie w tym momencie łatwiejszą opcją

#7 ·
Moje pytanie brzmi, dlaczego zmieniać tylne hamulce. Tylne hamulce odpowiadają za około 35% hamowania, a zwiększona powierzchnia robocza nie jest tak duża.
Chciałbym również dodać, że ta konwersja hamulców to strata czasu, wysiłku i pieniędzy. 330 ma większe hamulce dla ekstremalnych przypadków, w których są one znacznie mocniej obciążone niż 325. Nie zauważysz żadnej różnicy w drodze hamowania, ponieważ zależy ona głównie od opon. BBK służą przede wszystkim do radzenia sobie z większym obciążeniem cieplnym.

#8 ·
Pomijając 'dlaczego', istnieją 2 rodzaje czujników ABS, a Bentley mówi, że po pewnej dacie się zmieniają.

Więc spójrz na Bentleya i upewnij się, że Twój samochód i dawca są po tej samej stronie daty zmiany, i powinno być dobrze.

co przeczytałem gdzieś w książce,

także bezsensowne ulepszanie hamulców z niejasnych powodów, takich jak 'teraz muszę mieć tylko jeden zestaw zapasowych zacisków do 3 samochodów...'

#9 ·
Wiem, że ten wątek ma kilka tygodni, ale dla potomności, oto co i jak. Hamulce 330 są fajne i każdy powinien je wymienić. Zauważ, że te informacje dotyczą konkretnie modeli RWD. Nigdy nie miałem AWD E46, więc nie mam pojęcia, jak wygląda ich sytuacja.

Wahacze tylne:
Jeśli pochodzi z 330, jest w porządku. Myślę, że numery części zmieniały się z czasem, ale ważne rzeczy pozostały takie same. Źródło: mój 325 ma wahacze i osie z suuper wczesnej wersji 330.

Osie:
Przeważnie 330 używało osi o średnicy 34 mm w automatach i osi o średnicy 38 mm w manualach. Bardzo wczesne manuale również używały osi 34 mm. Oś 34 mm używa tego samego kołnierza wyjściowego dyferencjału co 323/325/328, więc przykręci się do tych dyferencjałów. Oś 38 mm używa innego/większego rozstawu śrub na kołnierzu wyjściowym, więc trzeba będzie również wymienić kołnierze, jeśli chcesz użyć tych osi.

Należy również pamiętać, że osie nie zmieniały się z czasem, przynajmniej w odniesieniu do pierścieni tonowych. Mój MK60 325i ma osie z MK20 330i z tyłu i działają bez problemu z moimi fabrycznymi czujnikami ABS.

Czujniki ABS:
Zasadniczo istnieją dwie "generacje" czujników i dwa "style" czujników w odniesieniu do tyłu. Jeśli znasz swoją "generację", rozróżnikiem jest zasadniczo to, czy używasz osi o średnicy 38 mm (330 manual) czy nie. Osie 38 mm używają czujnika, który wystaje dalej w wahacz, aby prawidłowo odczytać pierścień tonowy na tej konkretnej osi.

Samochody MK20 DSC (wyprodukowane przed połową 01, nie jestem pewien co do rzeczywistej granicy) używały "generacji" czujników z szarą wtyczką.
"krótki" - 34521164370 - 323, 325, 328, 330 (automat/bardzo wczesny manual), M3
"długi" - 34521166126 - 330 (manual)

Samochody MK60 DSC (późniejsza produkcja, jak OP z 2005 r.) używały "generacji" czujników z niebieską wtyczką.
"krótki" - 34526752683 - 325, 330 (automat), M3
"długi" - 34526752702 - 330 (manual)

Podsumowując, oto dwa pytania, na które musisz odpowiedzieć, aby uzyskać właściwy czujnik dla swojego RWD E46:
Jaki kolor ma wtyczka w moim fabrycznym czujniku? - szary (MK20) lub niebieski (MK60)?
Którą oś 330 montuję w swoim samochodzie? - 38 mm (manual) lub 34 mm (automat)?

Jeśli się mylę, popraw mnie. Jeśli faktycznie robisz swap, upewnij się, że zweryfikujesz te informacje przed dokonaniem jakichkolwiek zakupów, ponieważ jestem tylko jakimś gościem w internecie. Jestem jednak dość pewny, że te informacje są poprawne.