Wiem, że ten wątek ma kilka tygodni, ale dla potomności, oto co i jak. Hamulce 330 są fajne i każdy powinien je wymienić. Zauważ, że te informacje dotyczą konkretnie modeli RWD. Nigdy nie miałem AWD E46, więc nie mam pojęcia, jak wygląda ich sytuacja.
Wahacze tylne:
Jeśli pochodzi z 330, jest w porządku. Myślę, że numery części zmieniały się z czasem, ale ważne rzeczy pozostały takie same. Źródło: mój 325 ma wahacze i osie z suuper wczesnej wersji 330.
Osie:
Przeważnie 330 używało osi o średnicy 34 mm w automatach i osi o średnicy 38 mm w manualach. Bardzo wczesne manuale również używały osi 34 mm. Oś 34 mm używa tego samego kołnierza wyjściowego dyferencjału co 323/325/328, więc przykręci się do tych dyferencjałów. Oś 38 mm używa innego/większego rozstawu śrub na kołnierzu wyjściowym, więc trzeba będzie również wymienić kołnierze, jeśli chcesz użyć tych osi.
Należy również pamiętać, że osie nie zmieniały się z czasem, przynajmniej w odniesieniu do pierścieni tonowych. Mój MK60 325i ma osie z MK20 330i z tyłu i działają bez problemu z moimi fabrycznymi czujnikami ABS.
Czujniki ABS:
Zasadniczo istnieją dwie "generacje" czujników i dwa "style" czujników w odniesieniu do tyłu. Jeśli znasz swoją "generację", rozróżnikiem jest zasadniczo to, czy używasz osi o średnicy 38 mm (330 manual) czy nie. Osie 38 mm używają czujnika, który wystaje dalej w wahacz, aby prawidłowo odczytać pierścień tonowy na tej konkretnej osi.
Samochody MK20 DSC (wyprodukowane przed połową 01, nie jestem pewien co do rzeczywistej granicy) używały "generacji" czujników z szarą wtyczką.
"krótki" - 34521164370 - 323, 325, 328, 330 (automat/bardzo wczesny manual), M3
"długi" - 34521166126 - 330 (manual)
Samochody MK60 DSC (późniejsza produkcja, jak OP z 2005 r.) używały "generacji" czujników z niebieską wtyczką.
"krótki" - 34526752683 - 325, 330 (automat), M3
"długi" - 34526752702 - 330 (manual)
Jeśli się mylę, popraw mnie. Jeśli faktycznie robisz swap, upewnij się, że zweryfikujesz te informacje przed dokonaniem jakichkolwiek zakupów, ponieważ jestem tylko jakimś gościem w internecie. Jestem jednak dość pewny, że te informacje są poprawne.