E46 Fanatics Forum banner

18" styl 67 w sedanie 330i?

3 reading
9.8K views 25 replies 8 participants last post by  sm240  
#1 · (Edited)
Witajcie guru e46!

Zamierzam odebrać zestaw oryginalnych 18-calowych felg style 67 w układzie staggered, aby zamontować je w moim sedanie 330i z 2005 roku.

Nie jestem pewien, jakie rozmiary opon powinienem zamontować i czy będę potrzebował dystansów... Mam standardowe zawieszenie, chociaż jazda jest moim zdaniem niska jak na standardowe.

Specyfikacja felg to:
Przód 18 x 8 et 47mm
Tył 18 x 9 et 26mm

Widziałem na innym forum sedana z tymi samymi felgami, który montował oponę w rozmiarze 225/40/18 na tylnych kołach. Czy to naciąganie opony?

Wszelka pomoc będzie bardzo mile widziana. Dziękuję!

#5 ·
Dziękuję killerdisaster i kevin! Przeprowadziłem dokładne badania i odkryłem, że ludzie montowali opony 225/40/18 z tyłu i rolowali swoje błotniki.

Mimo że nie będzie to wyglądać tak idealnie, nadal będę w pełni cieszyć się tymi kołami na moim samochodzie!

Dziękuję wam za pomoc!!

#6 · (Edited)
Właśnie to zrobiłem w moim sedanie.
245/40 z tyłu i 225/45 z przodu.
Będziesz musiał zrolować tylny błotnik. Ale musisz usunąć cały ten uszczelniacz zza błotnika, inaczej błotnik się nie zroluje na płasko (zapytaj mnie, skąd wiem).
Czekam też na nowe amortyzatory. Mam 120 000 mil na sportowym zawieszeniu. Wczoraj rolowałem błotniki i nie wiedziałem o tym cholernym syfie w środku, więc teraz muszę tam wrócić i zrolować ponownie.

#8 ·
Mam 325i bez sportu. Z tyłu założyłem oponę 225/40 na felgę 18x9. Daje to lekkie naciągnięcie i nie obciera. Z przodu pasuje bezpośrednio 225/40 na 18x8. Ale jeśli chcesz założyć gwintowane zawieszenie, przody nie zmieszczą się bez dystansu.

#9 ·
Mam 325i bez sportu. Z tyłu założyłem oponę 225/40 na felgę 18x9. Daje to lekkie naciągnięcie i nie obciera. Z przodu pasuje bez problemu 225/40 na 18x8. Ale jeśli chcesz założyć gwintowane zawieszenie, przód nie zmieści się bez dystansu
Czy to auto na zdjęciu?
Myślę, że nie zejdę poniżej 245. Nie lubię efektu naciągnięcia. Mam nadzieję, że amortyzatory pomogą, a jeśli nie, to albo kupię 245/35, albo po prostu sprzedam te cholerne rzeczy.
Możesz wrzucić zdjęcie?

#11 ·
Dostałem dzisiaj amortyzatory i je zamontowałem. Co za różnica w prowadzeniu i wysokości jazdy. Mam teraz więcej prześwitu. Przejechałem się nim dookoła bloku i jest o wiele lepiej. Dostaję bardzo małe otarcie podczas przejeżdżania przez nierówność podczas pokonywania zakrętu.
Zamieszczę więcej informacji jutro, kiedy pojadę do pracy.

Wysłane z aplikacji mobilnej BimmerApp

#12 ·
Dziękuję mcm1209, ale zgadzam się z michalt w kwestii rozciągnięcia opony 225/40/18 na tył. Widziałem to już wcześniej na innych sedanach e46 zamieszczonych w innych wątkach na innych forach.

I dziękuję za zdjęcie michalt, to jest wygląd, którego szukam haha.

Koła przyjdą za dwa tygodnie-ish! Będę was informować!

#14 ·
Więc opona 255/35 jest technicznie mniejsza niż 225/40 (pod względem wysokości i ścianki bocznej, ale oczywiście szerokość jest większa). Zastanawiam się, czy opona 255/35 pasowałaby do mojego coupe. Przynajmniej tak mi mówi kalkulator opon. Opona 245/35 zapewnia największą różnicę.

Chciałbym mieć nieograniczoną ilość pieniędzy, żeby to na to wydać. Wtedy mógłbym zacząć od najszerszej opony i schodzić w dół, aż coś zadziała. Nie chcę bawić się w zgadywanie z moimi pieniędzmi.

Może 225/40 byłaby opcją, żeby to załatwić.

#15 ·
Próbuję znaleźć najgrubszą oponę, która nie będzie ocierać, ponieważ lubię grube opony, ale nie chcę kupować więcej niż 1 zestawu, ponieważ pierwszy nie zadziałał. Wiem jednak, że wszystko powyżej szerokości 225 wymaga profilu 35. Profil 40 powyżej 225 daje bardzo niewielką różnicę w rozmiarze opony.

Czyli albo 225/40
235/35
245/35
lub może 255/35

#16 ·
Dlaczego nie pójdziesz do sklepu z używanymi oponami i nie powiesz im, że zapłacisz im za przetestowanie opon na swoim samochodzie? Zrobiłem tak już wcześniej i za 40 dolarów zamontowali i zdemontowali dla mnie 3 komplety opon, aż wiedziałem, jaki rozmiar chcę. Potem po prostu kup nowe opony lub weź używane. Ale upewnij się, że wszystkie inne rzeczy są załatwione. Amortyzatory, rolowane błotniki itp....

#17 ·
Dlaczego nie pójdziesz do sklepu z używanymi oponami i nie powiesz im, że zapłacisz im za przetestowanie opon na swoim samochodzie? Zrobiłem tak już wcześniej i za 40 dolarów zamontowali i zdemontowali dla mnie 3 komplety opon, aż wiedziałem, jaki rozmiar chcę. Potem po prostu kup nowe opony lub zdobądź je używane. Ale upewnij się, że wszystkie inne rzeczy są załatwione. Amortyzatory, błotniki itp....
Zdecydowałem się po prostu założyć 225/40 z tyłu. To, czego naprawdę chciałem, to styl felgi i siedzenie równo. Ten rozmiar powinien zapewnić mi przyczepność. I wtedy skończyłem. Szkoda, że zrolowałem błotniki bez powodu. Nie sądzę, żebym tego potrzebował z 225/40 BimmerApp na Samsung Galaxy S4

#21 ·
Jeżdżę m3 z tyłu na sedanie 325i. Ocieram się z tyłu głównie z powodu tego, jak niski jest samochód, a po drugie, jak zepsute są tu ulice. Jeżdżę na oponach 235/40 18 Falken fk452. Będę miał ten sam rozmiar opony, ale zupełnie nową za około tydzień. Muszę również zrolować/przyciąć tylny błotnik. Z przodu nie ma problemu, w rzeczywistości potrzebowałem ich, aby oczyścić gwintowane zawieszenie. Zrobię kilka zdjęć po założeniu nowych opon.

Wysłane z aplikacji mobilnej BimmerApp