E46 Fanatics Forum banner
Status
Not open for further replies.

ZF 5HP19 AT: 325 vs. 330

12K views 7 replies 4 participants last post by  Archbid  
#1 ·
Czy ktoś na pewno wie, czy automatyczna skrzynia biegów 5hp19 ZF jest zamienna między 325 a 330? RealOEM pokazuje inny numer części dla 330 w porównaniu do 325, ale jestem ciekaw, czy ktoś na pewno wie (lub nie), czy można je zamienić.

Save
#3 ·
Tak, przełożenia i TC mogą się nieznacznie różnić, ale wszystko będzie działać dobrze. Zrobiłem wiele zamian B25 na B30 zarówno z automatycznymi skrzyniami biegów GM, jak i ZF i nigdy nie miałem żadnego problemu. Silniki B25 i B30 przykręcają się tak samo.

#4 ·
Przede wszystkim dziękuję za informacje i szybkie odpowiedzi!
  1. Czy "Model podrzędny skrzyni biegów" (A5S325Z) jest gdzieś oznaczony na obudowie skrzyni biegów?
  2. Czy muszę wymienić coś poza skrzynią biegów i konwerterem momentu obrotowego, na przykład jednostkę sterującą skrzyni biegów ECU?
  3. Czy najlepiej jest ponownie użyć mojego konwertera momentu obrotowego (z 325) w nowej skrzyni biegów 330 zf? A może powinienem użyć konwertera momentu obrotowego 330 w pasującej skrzyni biegów?

Save
#8 · (Edited by Moderator)
330 ZF ma inny TC z inną blokadą sprzęgła.
Zestaw sprzęgła i obudowa 330 ZF C również się różnią. 330 ma cztery tarcze stalowe, a 325 ma 3.
Główne korpusy zaworów są takie same, ale górny przedni korpus zaworu ma inny otwór i tłok.
Szczegóły można znaleźć w tym poście.

Jak wspomniano powyżej, wszystko się przykręci i zadziała, ale zdecydowanie są różnice. Nie uruchamiaj 325 z silnikiem 330.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.