E46 Fanatics Forum banner

Konwersja układu kierowniczego hydraulicznego Z4

1 reading
7.9K views 10 replies 6 participants last post by  portculise46  
#1 ·
Cześć, jestem nowy na tym forum i byłbym wdzięczny za informacje od was, ekspertów. Problem - Jestem przede wszystkim właścicielem Z4 (2004 2.5i z silnikiem M54) i zamierzam przerobić moje bezużyteczne elektryczne wspomaganie kierownicy Z4 na hydrauliczne, ponieważ Z4 jest oparte na podwoziu E46. Polegam więc na komponentach układu kierowniczego montowanych w Serii 3 E46 (również z silnikiem 2.5i M54). Mam już wszystkie odpowiednie części (maglownica E46 z fioletową etykietą, pompa LF-20, zbiornik itp.), ale zdobycie odpowiednich przewodów kierowniczych to problem. Czy ktoś może podać odpowiednie numery części dla przewodu wysokiego ciśnienia od pompy do maglownicy oraz przewodu powrotnego od maglownicy do zbiornika i nazwę dobrego dostawcy OEM? Każdy, kto ma dobrą używaną część, również byłby pomocny (do negocjacji). Wszelka pomoc bardzo mile widziana.

#3 ·
Inne sugestie - jeśli szukasz opcji węży ciśnieniowych, spójrz na wariant xi, a także E39, X3, X5 i E60, które wszystkie otrzymały M54. Być może uda Ci się znaleźć części, które działają w Z4 z jednego z tych modeli.
I nie ograniczaj się do 2,5- 2,3, 2,8 i 3,0 bloków, które są takie same, jeśli chodzi o mocowania.
UWAŻAJ na pompy - występują warianty, a węże są (czasami) specyficzne dla tych pomp.

BMW z przyjemnością ponownie wykorzystało wiele rozwiązań, więc wymiana części
ma wiele miejsc, w których można szukać.

Ponadto, każdy kompetentny zakład zajmujący się wężami, który potrafi pracować z metrycznymi
złączkami, może wykonać wąż z 2 końców i wymiaru długości.
hth
t

#4 ·
Mój kumpel zrobił konwersję. Nie było chłodnicy przekładni kierowniczej bez M, więc przednia belka zderzaka nigdy nie była do niej przeznaczona i dlatego nie można sięgać do skrzynki z częściami. Kupił chłodnicę z rynku wtórnego ze złączkami AN i musiał owinąć ją wokół szyny ramy, jak za reflektorem.

Będziesz potrzebować kolumny kierownicy E85 Z4M, aby prawidłowo dopasować przekładnię E46. Będziesz musiał zakodować elektryczne wspomaganie kierownicy, aby wyeliminować światło w zestawie wskaźników. Powodzenia.

#6 ·
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi, muszę pokornie przyznać, że rejestrując się na forum myślałem, że jest ono z siedzibą w Wielkiej Brytanii, więc moje prośby o szczegóły dotyczące węży byłyby oparte na kierownicy RHD. Jednak wszystkie wasze opinie były niezwykle przydatne, a wszelkie dalsze sugestie dotyczące wdrożenia hydraulicznej konwersji z wadliwego elektrycznego Z4 są bardzo cenne. Jednym z moich pytań (na które jeszcze nie otrzymałem konkretnego punktu widzenia) jest to, czy wdrożenie rury chłodnicy jest bezwzględnie konieczne w połączeniu z pompą LF-20 lub LF-30, słyszałem, że wszystko zależy od tego, jak używasz swojego samochodu, dla mnie mój Z4 jest samochodem do użytku okazjonalnego, więc czy naprawdę warto go instalować??

#8 ·
Jestem w trakcie konwersji wspomagania kierownicy z elektrycznego na hydrauliczne i ostatecznie nabyłem prawie wszystkie wymagane komponenty, aby rozpocząć pracę nad moim Z4 (podwozie oparte na E46). Planowałem użyć pompy LF-30 (120 bar), ale udało mi się nabyć pompę z BMW serii X 3.0 ltr w doskonałym stanie. Pompa fizycznie jest identyczna zewnętrznie z LF-30, więc montaż powinien być taki sam, ale martwię się, ponieważ jest ona specyfikowana na wyższe ciśnienie (127 bar). Rozumiem, że istnieje metoda polegająca na dodaniu dodatkowych podkładek do zaworu regulacji przepływu (istnieje film na Youtube pokazujący użycie zestawu do pompy w Fordzie Mustang). Ponieważ konstrukcja zaworu regulacji przepływu w pompie BMW jest podobna, zakładam, że ta procedura również zadziała, ale moje pytanie brzmi, o ile dodatkowych podkładek. Czy ktoś ma doświadczenie z taką procedurą? Załączam zdjęcie zaworu z mojej pompy, widać gdzie podkładki powinny trafić między nakrętką sześciokątną (na lewym końcu) a korpusem zaworu. Zakładam, że dodatkowe podkładki zmniejszają nacisk sprężyny wewnątrz zaworu, kontrolując w ten sposób ciśnienie.

Attachments

#9 ·
Masz rację, że ciśnienie pompy nie ustawia bezpośrednio wspomagania.

Zawór dozujący, który to robi, może być integralną częścią wału kierowniczego w E46 - tak było w starszych samochodach, a te są bardzo podobne.
To tak naprawdę nie pojawiło się zbytnio na żadnych forach, na których przebywam.

Gdybym miał zacząć regulować wspomaganie kierownicy, rozebrałbym przekładnię kierowniczą -
zapamiętałem, że dozowanie jest regulowane przez odkształcenie skrętne korpusu zaworu, a nie przemieszczenie pionowe, jak w Fordach i tym podobnych.
I jako takie, konstrukcja tego korpusu ustala wielkość ugięcia, które jest potrzebne, aby umożliwić przemieszczenie płynu.
Można to zmodyfikować, ale to nie jest prosta sprężyna wstępnego obciążenia...

Co frustrujące, BMW nie uważa wielu podzespołów za możliwe do naprawy, więc części i zdjęcia są trudne do zdobycia.

#10 ·
Te dokumenty techniczne ZF mogą pomóc.

#11 ·
Serdecznie dziękuję za pomocne sugestie i przydatne linki. Od mojego pierwszego postu przyjrzałem się sposobowi interakcji pompy i przekładni kierowniczej E46. Moim zrozumieniem (i oczywiście mogę się mylić) jest to, że drążek skrętny wewnątrz wału pionowego zaworu sterującego przekładni kierowniczej E46 kontroluje kierunek płynu HP w zależności od tego, w którą stronę obrócona jest kierownica, kierując płyn na obie strony dwustronnego tłoka w przekładni. Komponent regulujący ciśnienie/przepływ, do którego się odnoszę w przypadku pompy, to samodzielny zawór, który wkręca się w port wyjściowy korpusu pompy LF-30 i do którego podłączony jest wąż HP do przekładni. Widziałem artykuły na U-Tube (głównie dla pomp GM i Forda), w których konstrukcja tego zaworu sterującego jest prawie identyczna jak w przypadku pompy w stylu LF-30, GM i Ford udostępniają zestawy, które pozwalają na zainstalowanie podkładek na korpusie zaworu regulacji przepływu w celu zmniejszenia jego ciśnienia roboczego. Chociaż nie jest to obsługiwane ani nawet omawiane przez BMW, zakładam, że ta sama procedura zrobi to samo dla pompy LF-30, ale to tylko moje ograniczone założenie. W przypadku GM dodanie każdej podkładki (o grubości około 0,5 mm) zmniejsza ciśnienie robocze pompy o około 150 psi na podkładkę, to prawdopodobnie założenie, z którym będę eksperymentował i mam nadzieję, że nie rozsadzę systemu.