E46 Fanatics Forum banner

Piszczący dźwięk ze sprzęgła? znika po naciśnięciu pedału sprzęgła

74K views 18 replies 16 participants last post by  bjames323i  
#1 ·
Mój samochód wytworzył piskliwy dźwięk w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Nie jestem pewien, czy to dlatego, że sprzęgło wymaga wymiany / problemy z skrzynią biegów, czy coś innego.

Kiedy samochód pracuje na biegu jałowym na luzie. Słyszę ciche wycie / wirowanie. Jeśli wcisnę pedał sprzęgła, słychać, jak zwalnia i hałas całkowicie znika. Również... mogę poczuć małe "ting" "tings" na pedale sprzęgła. Jakby coś w niego stukało.

Podczas jazdy słyszę tylko piskliwy dźwięk. Ponownie... jak tylko wcisnę sprzęgło, hałas znika. Nawet gdy samochód się porusza.

Jakieś pomysły? Czy potrzebuję tylko nowego sprzęgła? Samochód ma około 125 tys. mil. Sprzęgło trochę się trzęsie przy włączaniu 1. biegu, gdy jest zimno. Poza hałasem... wszystko inne wydaje się w porządku. Wydaje się, że poza tym nie ślizga się.

#3 ·
Właśnie 1,5 roku temu wymieniłem sprzęgło i właśnie założyłem nową tarczę Flex do mojego samochodu i teraz wydaje dźwięk wycia. Czy muszę więc znowu wymieniać sprzęgło? A może to dlatego, że facet, który wymienił moją tarczę Flex, założył tarczę Flex z Auto Zone, a nie część OEM? Mam nową tarczę Flex OME, sam ją założę. Dlatego zapytałem E46 MANGO, czy możesz ją założyć do tyłu, ponieważ ta, którą założyli, nie miała na niej żadnych strzałek.

#6 ·
Właśnie 1,5 roku temu wymieniłem sprzęgło i właśnie założyłem nową tarczę Flex do mojego samochodu i teraz wydaje dźwięk wycia. Czy muszę więc ponownie wymienić sprzęgło? A może dlatego, że facet, który wymienił moją tarczę Flex, założył tarczę Flex z Auto Zone, a nie część OEM? Mam nową tarczę Flex OME, sam ją założę. Dlatego zapytałem E46 MANGO, czy możesz ją założyć do tyłu, ponieważ ta, którą założyli, nie miała na niej żadnych strzałek.
Myślę, że chodzi o wymianę łożyska wyciskowego sprzęgła, i tak trzeba opuścić skrzynię, więc skoro już tam jesteś, możesz sprawdzić/wymienić tarczę sprzęgła, niekoniecznie cały zestaw. Sama tarcza nie rujnuje banku, a czas potrzebny na jej wymianę, gdy masz zespół w rękach, to kwestia minut.

#7 · (Edited)
Nie widzę, jak łożysko oporowe pasuje tutaj. W przypadku łożyska oporowego dźwięk/efekt powinien pojawić się po wciśnięciu pedału sprzęgła, OP opisuje dokładnie odwrotną sytuację: dźwięk znika po wciśnięciu sprzęgła.
Skrzypiące sprzęgło jest również nieistotne, moim zdaniem.
Co bym zrobił: podnieść przód samochodu, zabezpieczyć go na stojakach i uruchomić silnik. Wejść pod samochód i ustalić dokładną lokalizację dźwięku: albo dochodzi z skrzyni biegów, albo ze sprzęgła (przód skrzyni biegów).
Czy dźwięk pojawia się również na biegu? Na każdym biegu czy na konkretnym?

Małe dźwięki pedału sprzęgła są w porządku, moim zdaniem.

Zacząłbym od prostych rzeczy i wymienił płyn w skrzyni biegów.

#9 ·
Nie łożysko oporowe. :facepalm:

Łożysko oporowe jest obciążane po naciśnięciu pedału. Jeśli hałas ustępuje, wskazuje to na coś, co jest obciążane ze sprzęgłem *załączonym*... jak łożyska wałka sprzęgłowego w skrzyni biegów.

#10 ·
Tak naprawdę nie wiem, o czym wy mówicie, kiedy mówicie o łożysku "wyrzutowym", ale to ..... "Jeśli wcisnę pedał sprzęgła, słyszę, jak zwalnia i hałas całkowicie znika. Również... czuję małe "ting" "tings" na pedale sprzęgła." ... brzmi dla mnie jak zapadające się łożysko wyciskowe sprzęgła. Grzechocze po odciążeniu. Mieli (lub ting tings) po obciążeniu. Klasyczne objawy zużytego łożyska wyciskowego sprzęgła. Wymień je, zanim skończysz z obudową sprzęgła pełną łożysk kulkowych.

#11 ·
Potrzebujesz nowego sprzęgła. Miałem Passata z 2000 roku, który wydawał ten sam dźwięk. Mój wspólnik (mój przyjaciel, który pomaga mi przy samochodach) próbował mi wytłumaczyć, co to było. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy nie, ale mówił mi, że sprzęgło próbowało złapać biegi, których tam nie było, stąd to kręcenie, czy to prawda, czy nie, wymiana sprzęgła rozwiązała problem, a przynajmniej na tyle, żebym mógł sprzedać samochód 8 tysięcy mil później i odebrać mojego 323, w którym się zakochałem.

#13 ·
IMO

Powinieneś najpierw sprawdzić, czy dźwięk rzeczywiście dochodzi z obudowy sprzęgła, czy z obudowy skrzyni biegów. Możliwe, że (nie mówię, że tak jest) masz niski poziom płynu przekładniowego i to powoduje ten dźwięk. Jak tylko wciśniesz pedał sprzęgła, wszystko w środku przestaje się poruszać. Miałem podobny problem z moim Jettą kilka lat temu i miał niski poziom płynu przekładniowego. Jeśli tak nie jest, zdecyduj się na wymianę całego zestawu sprzęgła.

#15 ·
IMO

Powinieneś najpierw sprawdzić, czy dźwięk rzeczywiście dochodzi z obudowy sprzęgła, czy z obudowy przekładni. Możliwe (nie mówię, że tak jest), że masz niski poziom płynu przekładniowego i to powoduje ten dźwięk. Jak tylko wciśniesz pedał sprzęgła, wszystko w środku przestaje się poruszać. Miałem podobny problem z moją Jettą kilka lat temu i miałem niski poziom płynu przekładniowego. Jeśli tak nie jest, zdecyduj się na wymianę całego zestawu sprzęgła.
Zdecydowanie sprawdź płyn przekładniowy, pamiętam, że to również był problem, a także sam poziom oleju silnikowego. Upewnij się, że samochód jest wypoziomowany podczas sprawdzania płynów, początkujący błąd, który popełniłem za pierwszym razem, gdy sprawdzałem płyn przekładniowy :/

#14 ·
Chociaż jestem trochę podejrzliwy, czy to skrzynia biegów, ponieważ powiedział, że gdy samochód się porusza i wciska sprzęgło, hałas znika. Gdyby to była skrzynia biegów, hałas byłby stały, dopóki skrzynia biegów się obraca.

#17 ·
Hałas w skrzyni biegów

Mój Matrix z 2005 roku miał cztery wymiany sprzęgła w ciągu ostatnich dwóch lat. Ciągle wydaje ten sam dźwięk, zaledwie kilka tygodni po wykonaniu pracy. Ciągle je ulepszam i teraz mam wzmocnione. Samochód został ulepszony z 5-biegowej na 6-biegową skrzynię biegów tuż przed tym, jak go kupiłem. Dwóch różnych mechaników wykonało tę pracę i są zdumieni problemem. Po prostu staje się coraz głośniejszy. Hałas ustaje, gdy wcisnę sprzęgło. Brzmi to raczej tak, jakby coś uderzało o wentylator, ale zdecydowanie dochodzi z okolic skrzyni biegów. Za każdym razem, gdy praca jest wykonywana, hałas znika, ale w krótkim czasie zaczyna się ponownie i stopniowo się pogarsza. Jakieś pomysły? :banghead:

#19 ·
Mój wydaje szum podobny do hałasu, gdy jestem na niskich biegach i staje się głośniejszy, gdy obroty wzrastają, a następnie ustaje, gdy wcisnę sprzęgło, wtedy drugi bieg zaczyna znowu wyć, a na trzecim biegu to jakby znika.