E46 Fanatics Forum banner

Wosk wyschnął na słońcu ... jak usunąć?

88K views 38 replies 30 participants last post by  legoman67  
#1 · (Edited)
Wiem, to była jedna z najgłupszych rzeczy, jakie zrobiłem od dłuższego czasu...

Ale nałożyłem wosk w garażu, a potem wycofałem się, aby wyczyścić wnętrze, czekając, aż wosk wyschnie.

Problem polegał na tym, że moja maska ​​i część dachu były w bezpośrednim świetle słonecznym w tym czasie...

Potem spędziłem godziny próbując usunąć wosk (tylko z maski) i udało mi się „wypolerować” tylko bardzo mały jego kawałek, pocierając tak mocno, jak tylko mogłem, pluszowym ręcznikiem MF na lakierze.

Dobra wiadomość jest taka, że ​​(jeszcze) nie wydaje się, żeby zarysowało się lub uszkodziło zbytnio, jeśli w ogóle... ale wciąż pozostało trochę wyschniętego / przypieczonego wosku nawet po ponownym umyciu samochodu około 2 tygodnie później.

Kiedy „polerowałem” wosk, wypróbowałem tak wiele różnych rzeczy, aby go usunąć, ale bezskutecznie...

-Stoner Tarminator
-Mieszanka alkoholu izopropylowego/destylowanej h2o
-PB S&W
-Glinka + PB S&W jako lubrykant

Czy jacyś eksperci mają rekomendację dotyczącą usuwania małych plam pozostałego wosku??? Skończyły mi się pomysły i zbliżam się do wniosku, że trzeba będzie go wypolerować za pomocą AiO lub czegoś w tym rodzaju, co wymagałoby usunięcia wosku FMJ i Natty's... :ben:

Szukałem odpowiedzi tutaj szeroko i przypuszczam, że jest to albo tak oczywiste, że nikt by nie pytał... albo nikt nigdy nie zrobił czegoś tak głupiego...

Proszę o pomoc

#15 ·
Zrobiłem to i skończyło się na zdrapywaniu wosku żyletką. Wygląda okropnie.
Użyłem żyletki na moich listwach, na których osadziło się trochę wosku, przez co wyblakły na biało. NIE używaj cholernej żyletki na swoim lakierze.Bufor obrotowy jest idealny i moim zdaniem należy go kupić, jeśli planujesz często woskować swój samochód.Przyjaciel zasugerował zagotowanie wody w czajniku i użycie pary/gorącej wody w dotkniętym obszarze, aby stopić przyklejony wosk.

#3 · (Edited)
Wow, pozostałości wosku na wykończeniu po IPA i glinkowaniu. Czy jest szansa, że możesz zamieścić zdjęcie obszaru(-ów) dotkniętego(-ych)? Wszyscy popełniamy błędy, więc bądź dla siebie wyrozumiały, to część procesu uczenia się. Założę się, że już nigdy nie popełnisz tego samego błędu :thumbsup:.

UWAGA: Nawet nie myśl o użyciu ostrza do golenia (zakładam, że już to wiesz na podstawie swojego postu), znajdziemy lepsze rozwiązanie, ale potrzebujemy kilku zdjęć.

#13 ·
You are going to need to buff it out with a rotary buffer.
Zgadzam się z tym. Jeśli po ponownym umyciu spróbowałeś już wosku czyszczącego i glinki, weź szybką polerkę rotacyjną i użyj na niej gąbki piankowej. W ten sposób możesz pracować z większymi prędkościami, nie zapychając tak szybko gąbki, dzięki czemu nie ryzykujesz przypalenia lakieru. Nie mogę uwierzyć, że glinka nie usunęłaby tego?!?!?

#7 ·
Spróbowałbym albo preparatu do usuwania owadów i smoły, który może to usunąć, albo Turtle Wax Ice ma zestaw gliny 2 w 1, pierwszym krokiem jest płyn i to zwykle usuwa sporo rzeczy z mojego samochodu, a następnie glina usuwa resztę.

#8 ·
Mój przyjaciel zrobił coś podobnego, próbował nalać trochę płynu hamulcowego na szmatkę i bardzo szybko ją wytrzeć. Mówi, że to zadziałało, myślę, że jest opóźniony w rozwoju i nigdy by tego nie zrobił. Tak, mój post jest bezużyteczny...

#11 ·
Nie jestem ekspertem, ale miałem wrażenie, że mycie samochodu płynem do mycia naczyń jest złe, ponieważ usuwa wosk z samochodu. W związku z tym, czy umycie dotkniętego obszaru ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń zadziałałoby?

#12 ·
To mi się raz przydarzyło, po prostu ponownie to nawoskowałem i zeszło, ale z drugiej strony to było tylko moje lusterko, o którym zapomniałem, że trzeba je nawoskować. Może to również zadziałać dla ciebie

#14 ·
Nie potrafię nawet wytłumaczyć, jak wkurzony byłem, kiedy to się stało... Wszystko inne poszło idealnie, a na ostatnim kroku myślę sobie WTF, TO SIĘ NIE ZMYWA??????

Prawdopodobnie mógłbym zrobić kilka zdjęć, ale jeśli potrafisz sobie wyobrazić nakładanie twardego wosku metodą W // Z, a następnie pozostawienie go do wyschnięcia do mgiełki, to miałbyś samochód pełen smug... Następnie wypolerować większość z nich, ale w niektórych miejscach wciąż widać smugi wosku dosłownie wypieczone i nie da się ich wypolerować.

Próbowałem rozcieńczyć trochę Chemical Guys Citrus Wash, którego użyłem przed dużym procesem polerowania na Wielkanoc... ale to też nic nie dało... może było za bardzo rozcieńczone?

Próbowałem również założyć niebieski pad LC na mój PC, spryskać go mgiełką PB S&W i uruchomić na 6 przez kilka sekund. Nic się nie stało.

Jedyną rzeczą, która zadziałała, było wypolerowanie/wytarcie tego gówna ściereczką z mikrofibry i schodziło powooooooli.

Oczywiście nie chcę specjalnie iść i kupować polerki rotacyjnej tylko po to, żeby usunąć to gówno, chociaż jestem pewien, że by zadziałała.

Będę musiał spróbować po prostu użyć mydła Dawn i wody z kranu, "umyć" plamy ściereczką z mikrofibry i mam nadzieję, że Dawn usunie to gówno.

Nie mogę uwierzyć, jak uporczywy jest ten Natty's, gdy już zostanie wypieczony na słońcu...

Zastanawiam się, czy to oznacza, że tak naprawdę dobrym pomysłem jest nałożenie i wypolerowanie wosku w cieniu / garażu, a następnie wyciągnięcie go na słońce, aby pomóc mu się utrwalić???

Dzięki wszystkim za wasze uwagi. Na pewno zaktualizuję, gdy w końcu znajdę coś, co działa.

#22 ·
Nie jest tak źle, jak ludzie mówią. Ale zgadzam się, że powinieneś spędzić dużo czasu z czymś, co nie jest tak potężne (Porter Cable) i stopniowo przejść na obrotowe. Maszyna orbitalna będzie miała trudności z usuwaniem defektów.

#24 ·
Nie używaj płynu hamulcowego ani ostrza do golenia. Nie powinieneś też potrzebować polerki rotacyjnej. To, co u mnie działa, jeśli tak się stanie, to nałożenie większej ilości tego samego wosku. Zrób to w cieniu i upewnij się, że samochód jest chłodny w dotyku. Następnie nałóż nowy wosk i wypoleruj go po kilku sekundach. Rozpuszczalniki w świeżym wosku powinny ponownie zmiękczyć stary wosk, a tym samym ułatwić jego usunięcie.

#25 ·
NIE używaj płynu hamulcowego ani ostrza do golenia. Nie powinieneś również potrzebować polerki rotacyjnej. To, co u mnie działa, jeśli tak się stanie, to nałożenie większej ilości tego samego wosku. Zrób to w cieniu i upewnij się, że samochód jest chłodny w dotyku. Następnie nałóż nowy wosk i wypoleruj go po kilku sekundach. Rozpuszczalniki w świeżym wosku powinny ponownie zmiękczyć stary wosk, a tym samym ułatwić jego usunięcie.
Dziękuję!

Pomyślałem o tym i było to całkowicie logiczne, że poluzowałoby to stary wosk, ale oczywiście nie byłem pewien.

Zrobię wszystko, aby ponownie nawoskować jak najszybciej i zgłosić się z powrotem fo sho :thumbsup:

#27 ·
usuwanie stwardniałego wosku

Możesz spróbować Klasse All-In-One cleaner/sealant. Chociaż nie byłem w Twojej sytuacji, stwierdziłem, że AIO jest bardzo silnym środkiem czyszczącym do lakieru.

#30 ·
Użyłem benzyny lakowej bezpośrednio na farbę, aby usunąć trochę smoły i nie uszkodziło to farby.

Nie wyobrażam sobie, żeby ciepła woda i płyn do mycia naczyń Dawn tego nie usunęły... jeśli nie, to jakiś pieprzony wosk.

#32 ·
Czy próbowałeś nałożyć na niego kolejną warstwę wosku i wypolerować?
wydaje się to najbardziej logicznym rozwiązaniem, ale po prostu nie miałem czasu, żeby ponownie nawoskować samochód od czasu...

zaktualizuję rozwiązanie, jeśli/kiedy je znajdę!

#33 ·
jak usunąć wyschnięty wosk z samochodu

Użyłem trochę płynu do zapalniczek, wetarłem go i pozwoliłem wyschnąć, a następnie wytarłem gąbką magic eraser, którą kupiłem w dziale środków czystości w Walmart. Działało jak urok przy minimalnym wysiłku i pozostawiło samochód z ładnym, błyszczącym połyskiem... Byłem też bardzo wdzięczny, ponieważ nawet elektryczny buffer nie mógł sobie z tym poradzić i czułem się całkowicie w czarnej d... Ta gąbka była również doskonała do wygładzania lekkich zadrapań, na które następnie nałożyłem cienką warstwę wosku, aby upewnić się, że jest chroniona, ponieważ gąbki są (nawet jeśli tak nie wyglądają) lekko ścierne..

#34 ·
Użyłem trochę płynu do zapalniczek, wetarłem go i pozwoliłem wyschnąć, a następnie wytarłem gąbką magic eraser, którą kupiłem w dziale środków czystości w Walmart. Działało jak urok przy minimalnym wysiłku i pozostawiło samochód z ładnym, błyszczącym połyskiem...
To jest zaskakujące. Magiczna gąbka Mr. Clean to OSTATNIA rzecz, którą pozwoliłbym zbliżyć się do mojego lakieru.

#36 ·
Spróbuj kolejnego przetarcia IPA, jeśli to nie zadziała, użyj uniwersalnego środka czyszczącego, takiego jak Optimum Powerclean.

Jeśli nie używałeś polerki rotacyjnej i masz trochę dodatkowych pieniędzy, kup polerkę Flex, która ma zarówno wymuszoną rotację, jak i ruch orbitalny, jest bezpieczna i działa szybciej niż zwykła polerka orbitalna.