E46 Fanatics Forum banner

Strojenie dla BMS46

230K views 337 replies 68 participants last post by  veggeto2021  
#1 · (Edited)
Cześć Ludzie!
Mam bmw z3 1.9 restyling z silnikiem 194E1 (86Kw dla 1500kg samochodu).
Pewnego dnia jechałem autostradą i gość w smart brabus ścigał się ze mną. Przegrałem.
Następnego dnia założyłem kompresor z clk 220 pod maskę :excited:
Serio, nie mogę znieść tego, że piękny samochód jak z3 ma tylko słabe konie.
Za radą daniel_f zamieściłem ten wątek. Powiedział mi, że wielu ludzi wciąż jest, ponieważ bms to ciężka bitwa. WIĘC, znam się trochę na tuningu ecu i znam kilka adresów przetestowanych na moim samochodzie. jeśli chcesz, możemy rozpocząć tę przygodę, studiując to ecu.
W tym ecu jest 29F200BB. Mam 2 pliki, jeden to cała eprom (nie jest z mojego samochodu, ale z tego samego ecu), a drugi to 32kb (odczytany za pomocą galletto lub mpps). Musimy przestudiować ten krótki plik, ponieważ jest to najprostsza metoda strojenia tego ecu.
Przepraszam za mój zły angielski

#4 ·
Cóż, bez odpowiedniego pliku damos, będzie to ciężka praca, ale jeśli tylko będziesz chciał, możemy znaleźć niezbędne mapy.
Pokażę ci, jak to zrobić.

Sterowniki Bosch są o wiele łatwiejsze w identyfikacji map w porównaniu do Siemensa, więc dam ci krótkie wprowadzenie:

Szybki rzut oka na plik 32kb pozwala nam dość łatwo zidentyfikować mapę między 0x1AE0 a 0x1B50. Nawet jeśli nie wiemy, do czego służy ta mapa, możemy znaleźć dokładny rozmiar mapy i wartości osi bezpośrednio przed mapą. Im większa mapa, tym łatwiej ją zidentyfikować.

Spójrzmy na tę mapę...

Image

Znamy dokładny rozmiar w wartościach x i y gdzieś przed mapą, a nawet wartości osi. Patrząc na wartości dziesiętne przed mapą, możemy znaleźć "11" i "10",

Image

a następnie kilka stale rosnących wartości.

"11" mówi nam o rozmiarze mapy w kierunku y, a "10" to rozmiar w kierunku x. Wartości między mapą a deskryptorami rozmiaru to wtedy wpisy na poszczególnych osiach. Oś y otrzymuje te wpisy:

Image

a oś x otrzymuje następujące wpisy:

Image

Zatem ostateczna mapa będzie wyglądać mniej więcej tak:

Image

Uwaga: Pomnożyłem już wspólny współczynnik dla obr/min (32) przez oś y. Patrząc na wartości, skłaniam się ku myśleniu, że jest to coś, co działa z częściowym obciążeniem.

W ten sposób trzeba przejrzeć plik, aby uzyskać kilka przyzwoicie wyglądających map, które można później sprawdzić pod kątem użyteczności :eeps:

Przejrzenie pliku zajmie ci trochę czasu ;)

#6 · (Edited)
TERAZ piszę wszystkie mapy, które próbuję i znam.
wyprzedzenie zapłonu 25BA/2844 (pierwszy w normalnych warunkach, drugi przy maksymalnym obciążeniu)
Wtrysk 106E
lambdy 146E (jeśli grasz we właściwościach winols, znam sposób na zobaczenie mnożnika lambdy)
1E2A i inne 4... Wtrysk??? Nie mogę dobrze spróbować...
przepływomierz/obciążenie 1AF3
22A8 nie wiem, ale na pewno jest to mapa systemu wtrysku.
2533 możliwy czujnik spalania stukowego?
Ograniczenie obrotów: niemożliwe do znalezienia!

#10 · (Edited)
Daniel, jak możemy znaleźć czynniki i mnożniki??? Jeśli chcesz, mogę napisać wszystkie czujniki, które ma samochód.
W właściwościach mapy 0146e, proszę wpisać w czynnik 128, precyzja 2 i kliknąć na odwrotność. Możesz zobaczyć mnożnik lambda! Na tej mapie używam metody ms41.1, która jest podobnym ECU. Więc przejdź do osi x mapy lambda (obciążenie) ustaw w źródle danych 1,2,3 w czynniku wpisz 8,4 w przesunięciu 8, to samo w osi y (rpm) ale czynnik 400 i przesunięcie 500

#14 ·
Nie sądzę, że istnieje "pełna mapa lambda", ponieważ w pewnych przypadkach lambda przechodzi w pętlę otwartą, a ta mapa działa poprawnie tylko wtedy, gdy jedziesz powoli lub wygodnie. Posłuchajcie mojego "sposobu myślenia": BEZPIECZNA mapa to tylko ta: 25ba\2844, ponieważ testowałem ją krok po kroku na moim samochodzie. Jeśli spojrzymy na osie (ta mapa używa rpm\load), tworzymy serię wartości, 013--->150 i 025--->208. W innych mapach otrzymujemy te same wartości, jak 013--->150 (myślę, że to kroki obrotów) i 025--->~180 (myślę, że to obciążenie). Co o tym myślisz?

#15 ·
Myślę, że bez Damosa to wszystko jest bałaganem ;)

Problem polega na tym, że musimy znaleźć odniesienia do punktów obciążenia i obrotów. Wiem, że BMW używa 32 jako współczynnika dla obrotów w sterowniku Siemens. Nie wiem, czy ten sam współczynnik jest również używany w sterownikach Bosch.

MS41 wydaje się również pochodzić od Siemensa?! Więc to by nie była prawdziwa pomoc.

Być może trzeba będzie dowiedzieć się, jaki procesor wykorzystuje sterownik i rozpocząć deasemblację za pomocą IDA Pro. Ponieważ zdecydowanie nie jestem ekspertem w IDA, praca w dużej mierze zależy od Ciebie. :eeps:

Alternatywnie możesz spróbować kupić Damosa od Olsx.be, po prostu powiedz im, że nie używasz WinOLS, ale ASAP2Demo. Pełny plik damos kosztuje 300 €

#16 ·
OK Daniel... Proszę, nie poddawaj się tego projektu!
Procesor to ZC439505MFT20 Motorola, co to jest ida? lol
Ms41 ma te same rzeczy i można je odczytać tym samym protokołem na eobd. Ten bms, jeśli dobrze pamiętam, na pudełku jest napisane "BOSCH", ale na wewnętrznej płycie czytam "siemens". Jak to możliwe?

#24 ·
Brak odpowiedzi od olsx :( Szukam ogranicznika obrotów. Wynosi on 6375, jeśli użyjemy obliczeń "Bosch", musimy zrobić: 6375x6/0,75. Dostaliśmy 51000 i muszę znaleźć tę wartość w 16 bitach lo/hi. Oprócz tego, czy masz jakieś inne wskazówki? Wiem, że bms to m5.2 podobne do 740i. I mam plik i damos dla tego ECU. Jeśli na to spojrzę, widzę wiele podobnych rzeczy. Jestem zdesperowany, nikt tutaj we Włoszech naprawdę nie może mi pomóc.