E46 Fanatics Forum banner

Kontrola trakcji, światło hamowania i kontrolka ABS włączone

11K views 5 replies 4 participants last post by  Bali  
#1 ·
Cześć,

Szukam rady, jeśli to możliwe. Kilka tygodni temu w moim e46 coupe wymieniono tylne tarcze i klocki hamulcowe oraz czujniki, więc wszystko było w porządku. W tym tygodniu oddałem samochód do warsztatu, aby wymienić nowe wahacze i zrobić geometrię 4 kół, wszystko jest teraz w porządku z geometrią. Odkąd odebrałem samochód, kontrolka ABS, kontrolka kontroli trakcji i kontrolka hamulca zapaliły się na stałe (1 dnia było to przerywane, a hamulce blokowały się bez powodu), teraz kontrolki świecą się na stałe. Sprawdziłem ponownie czujniki i wszystko wydaje się w porządku. Jakieś rady, co może być problemem. Sprawdziłem kody i nie pojawiają się żadne kody dla układu hamulcowego ani trakcji. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Grant

#2 ·
Trochę dziwne, zwykle te światła wskazują na uszkodzony czujnik prędkości koła, ale to powinno wywołać kod w module ABS. Jedną z rzeczy, które możesz spróbować, jest otwarcie wyświetlacza sygnału czujnika prędkości koła w inpa, przetoczenie samochodu do prędkości około 10 mil na godzinę na pustej prostej drodze i sprawdzenie, czy wszystkie czujniki prędkości koła odczytują prawidłowo.

#3 ·
Czy próbowałeś skanować podczas jazdy? Wydaje się to trochę dziwne, że nie dostajesz żadnych kodów, chociaż wszystkie wspomniane kontrolki ostrzegawcze są włączone... Miałem prawie ten sam problem ze wszystkimi tymi samymi światłami włączonymi, gdy moje hamulce były zużyte, ale po ich wymianie wszystkie światła zgasły, mimo że dostałem kod błędu dla przedniego prawego czujnika ABS, zgasł sam i czujnik działa dobrze. Sprawdź również wszystkie połączenia czujników na kołach i zdecydowanie zrób to, co jarheadp3 powiedział o sprawdzaniu czujników prędkości na inpa podczas toczenia/jazdy.

#4 ·
Cześć,

wyszukuję porad, jeśli to możliwe. Kilka tygodni temu w moim e46 coupe wymieniono tylne tarcze i klocki plus czujniki, więc wszystko było w porządku. W tym tygodniu oddałem samochód do warsztatu, aby wymienić nowe wahacze i zrobić geometrię 4 kół, wszystko jest w porządku z geometrią. Odkąd odebrałem samochód, kontrolka ABS, kontrolka kontroli trakcji i światło hamowania zapaliły się na stałe (1. dnia było to przerywane, a hamulce blokowały się bez powodu), teraz światła świecą się na stałe. Sprawdziłem ponownie czujniki i wszystko wydaje się w porządku. Jakieś rady, co może być problemem. Sprawdziłem kody i nie pojawiają się żadne kody dla układu hamulcowego lub trakcji. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Grant
Z którego roku i modelu E46 posiadasz?
Zawsze należy to podać na początku, a jeszcze lepiej umieścić to w Szczegółach pojazdu w Szczegółach konta.

Zgaduję, że nie używasz oprogramowania specyficznego dla BMW do odczytu kodów błędów DSC? Zdecydowanie masz kody błędów DSC, jeśli świecą się kontrolki "ABS trifecta".
Czy kierownica jest wyśrodkowana, gdy przednie koła wskazują idealnie prosto? Jeśli tak, wystarczy zresetować kąt skrętu za pomocą INPA lub Tool32. Jeśli nie, musisz wrócić do warsztatu i zlecić im regulację drążków kierowniczych, aż kierownica zostanie wyśrodkowana.

#5 ·
Z którego roku i modelu E46 masz? Zawsze powinno się to podawać z góry, a najlepiej umieścić to w Szczegółach pojazdu w Szczegółach konta.

Zgaduję, że nie używasz oprogramowania specyficznego dla BMW do odczytu kodów błędów DSC? Zdecydowanie masz kody błędów DSC, jeśli świecą się kontrolki „ABS trifecta”.
Czy kierownica jest wyśrodkowana, gdy przednie koła wskazują idealnie prosto? Jeśli tak, wystarczy zresetować kąt skrętu za pomocą INPA lub Tool32. Jeśli nie, musisz wrócić do warsztatu i zlecić regulację drążków kierowniczych, aż kierownica zostanie wyśrodkowana.
Nie jestem pewien, czy to się różni w zależności od modelu, ale kiedy mój czujnik kąta skrętu szwankuje, nie zapala się kontrolka ABS, tylko kontrolki tc/dsc, więc nie sądziłem, że to czujnik kąta?

Wysłane z mojego SM-G973F za pomocą Tapatalk