E46 Fanatics Forum banner

Pytania dotyczące kół i opon w stylu 68

53K views 51 replies 13 participants last post by  Fizzyx  
#1 · (Edited)
Mam felgi Style 68:

http://www.bmwtips.com/tipsntricks/wheels/bmw_wheel_068.jpg

i potrzebowałem wiedzieć dwie rzeczy:

1.) Jaki rozmiar ma emblemat na dekielkach? Muszę kupić zamienniki do wszystkich czterech kół. Jeśli masz sugestie, gdzie najlepiej kupić, byłoby wspaniale.

2.) Obecnie miałem 225/45/17 wokół wszystkich czterech opon. Potrzebuję nowych i w moich badaniach odkryłem, że mój samochód był dostarczany z oponami o różnych rozmiarach. Przód - 225/45/17 Tył - 245/40/17 Więc moje pytanie brzmi, jaka byłaby korzyść z powrotu do tych dwóch różnych wymiarów? Czy uzasadnia to koszty i niemożność rotacji opon?

*Bonus: Chcę również kupić opony typu run-flat (które obecnie używałem). Chciałbym usłyszeć kilka plusów i minusów.

Edycja: po dalszych badaniach na realoem.com okazuje się, że dekielki mają 68 mm. Interesujący zbieg okoliczności. Proszę, popraw mnie, jeśli się mylę.

#2 ·
1.) Jaki rozmiar ma emblemat na dekielkach środkowych? Muszę kupić zamienniki do wszystkich czterech kół. Jeśli masz jakieś sugestie, gdzie najlepiej kupić, byłoby wspaniale.

Edycja: po dalszych badaniach na realoem.com okazuje się, że dekielki środkowe mierzą 68 mm. Interesujący zbieg okoliczności. Proszę, popraw mnie, jeśli się mylę.
Tak, wszystkie są takie same (w E46... i kilku innych modelach). Część 36136783536.

BMW zmieniło je kilka lat temu, więc wyglądają nieco inaczej (starsze mają białą zewnętrzną krawędź i wyglądają jak 3-częściowe, podczas gdy nowe są dwuczęściowe i wyglądają wklęsło) -- skoro dostajesz wszystkie 4, powinieneś być zadowolony.

www.getbmwparts.com ma je za 11,60 $ za sztukę...

2.) Obecnie miałem 225/45/17 wokół wszystkich czterech opon. Potrzebuję nowych i w moich badaniach odkryłem, że mój samochód był wyposażony w opony o zmiennym rozmiarze. Przód - 225/45/17 Tył - 245/40/17 Więc moje pytanie brzmi, jaka byłaby korzyść z powrotu do tych dwóch różnych wymiarów? Czy uzasadnia to koszty i niemożność rotacji opon?

*Bonus: Chcę również kupić opony typu run-flat (które obecnie używałem). Chciałbym usłyszeć kilka plusów i minusów.
Zachowałem kwadratowy układ w moim 325, kiedy przeszedłem na 18" (225/40R18), ponieważ lubię rotować opony i przedłużać ich żywotność. Mój ZHP ma opony o zmiennym rozmiarze i zachowałem konfigurację 225/40R18 i 255/35R18.

Odpowiadając na Twoje pytania: Jeśli lubisz podsterowność, szersze opony tylne są plusem i rozumiem, dlaczego możesz tego chcieć przy mocy 330. Powiedziawszy to, tęsknię za odczuciem braku podsterowności (moja żona wzięła 325). Oczywiście, to wszystko po 120 000 milach i 13 latach w moim 325 na kwadratach, więc przyzwyczaiłem się do pewnej reakcji, która jest inna w moim ZHP. Powiedziałbym, że to naprawdę kwestia osobistych preferencji, z wyjątkiem tego, że [powinieneś] mieć felgi M68 o zmiennym rozmiarze -- jeśli tak jest, to i tak nie możesz rotować opon, nawet jeśli zachowasz kwadratową gumę, a punkt staje się bezprzedmiotowy. Przynajmniej prawdopodobnie nie powinieneś używać szerszych, cięższych felg z przodu.

Jeśli chodzi o koszty, wygląda na to, że różnica wynosi 60 $ (łącznie) dla opon Michelin SuperSports o zmiennym rozmiarze (zakładając, że to właśnie wybrałeś), więc to niewiele -- 525 $ vs. 585 $.

Na koniec rozważałem opony typu run-flat, a potem się na nie nie zdecydowałem. Zapewniają one bardziej sztywną jazdę i prowadzenie, do których E46 nie był przeznaczony, są znacznie droższe i trudniejsze do naprawy (czy można załatać oponę RF, o ile ścianka boczna jest w porządku?). Poza tym jeżdżę tylko na Michelin SuperSports, a one nie występują w wersji run-flat, więc...

#4 ·
Przynajmniej prawdopodobnie nie powinieneś zakładać szerszych, cięższych felg z przodu.
Nie wierzę w to. 68 jest najlżejszą fabryczną 17-calową felgą E46. 8,5-calowa felga w stylu 68 (najszersza fabryczna 17-calowa) jest nadal lżejsza niż większość węższych fabrycznych felg. Jest o wiele lżejsza niż 18- i 19-calowe felgi, które wszyscy chcą założyć. I jest lżejsza niż wiele felg z rynku wtórnego.

Więc tak, jest cięższa niż 7,5-calowa felga w stylu 68, ale to nie jest uzasadnienie, aby jej nie używać.

#3 ·
Jedyną zaletą kół/opon o różnej szerokości jest efektowny wygląd. Jeśli Ci na tym zależy... Jest wiele wad opon typu runflat. Kiedy ostatnio złapałeś gumę w zwykłej oponie? U mnie było to 10 lat temu. Koło zapasowe w moim 330 nigdy nie dotknęło ziemi. Kto potrzebuje opon typu runflat? Ja nie. Jeśli chodzi o Twój obecny zestaw, samochody non-M były wyposażone w przednie opony 7,5" i tylne 8,5". Lepiej upewnij się, co tak naprawdę masz. I zauważ, że samochody M miały opcjonalne fabryczne koła 7,5" na całym obwodzie z innym przesunięciem niż non-M i nie chcesz tych kół do non-M.

#12 ·
Czy nadal używasz konfiguracji z przesunięciem? Nie mam doświadczenia z Twoimi Bridgestone'ami, ale najpierw podejrzewałbym problem z ustawieniem kół w przypadku problemu z koleinami. Zawsze jeździłem na Continentals (z wyjątkiem jakichś Toyo, które były na samochodzie, kiedy go dostałem). Właśnie zmieniłem na kwadratowe 8,5 z 245, ale nie przejechałem jeszcze żadnych mil. Zamierzam jechać z FL do NY, więc wkrótce będę miał raport. Jeżdżę na oponach całorocznych, więc można nimi bezpiecznie jeździć w temperaturach poniżej zera i/lub lekkim śniegu, jeśli zostanę złapany przed założeniem opon zimowych.

#14 ·
Nigdy nie jeździłem na "rozciągniętych" oponach, więc nie mam osobistego doświadczenia, które potwierdzałoby, dlaczego uważam, że to zła rzecz. Mam wiele powodów, tylko brak dowodów. Moja rada to tego nie robić. To o jedną rzecz mniej do zastanawiania się, gdy Twój samochód nie jedzie prawidłowo.

Przeczytaj różne wątki na temat ustawiania geometrii kół. Pomiędzy znalezieniem warsztatu, który jest w ogóle kompetentny, a takim, który użyje obciążenia podczas ustawiania geometrii, lub zdecydowaniem się na zaufanie oprogramowaniu "kompensującemu obciążenie" (jeśli je mają), lub zdecydowaniem, czy użyć specyfikacji fabrycznej, czy innej specyfikacji (i zrozumieniem dlaczego), jest o czym myśleć.

#15 ·
Nigdy nie jeździłem na "rozciągniętych" oponach, więc nie mam osobistego doświadczenia, które potwierdziłoby, dlaczego uważam, że to zła rzecz. Mam wiele powodów, po prostu brak dowodów. Moja rada to tego nie robić. To o jedną rzecz mniej, o której trzeba się zastanawiać, gdy samochód nie jedzie prawidłowo.

Przeczytaj różne wątki na temat ustawiania geometrii kół. Pomiędzy znalezieniem warsztatu, który jest w ogóle kompetentny, a takim, który użyje balastu podczas ustawiania geometrii, lub podjęciem decyzji o zaufaniu oprogramowaniu "kompensującemu balast" (jeśli je mają), lub podjęciem decyzji, czy użyć specyfikacji fabrycznej, czy innej (i zrozumieniem dlaczego), jest o czym myśleć.
Dostałem te opony z felgami, kiedy je kupiłem. Założyłem je po tym, jak leżały w garażu przez całą zimę. Zdecydowanie chcę powiedzieć, że to one są winne

#21 ·
Wyruszyłem w podróż z tym zestawem opon, napotkałem po drodze kilka złych dróg i obwiniam niski profil za wymianę dwóch kół.
Wolałbym obwiniać zniekształcenie relacji bieżnik/ściana boczna/obręcz z powodu rozciągniętego dopasowania. Prawidłowo dopasowane opony będą miały gumę bieżnika i strukturę chroniącą obręcz przed większością uderzeń. Rozciągnięte opony teoretycznie pozwolą strukturze bieżnika schować się między stopkami, pozostawiając tylko ścianę boczną między krawędzią dziury a felgami.

Fence, jestem pewien, że niektórzy ludzie jeżdżą wystarczająco ostro, aby znaleźć podsterowność na drogach publicznych. Robiłem takie rzeczy, kiedy byłem nastolatkiem, chociaż moje samochody miały wtedy znacznie niższe limity niż nasze E46.... W dzisiejszych czasach musiałaby to być poważna sytuacja awaryjna, żeby do tego doszło.

#23 ·
Przy okazji, jestem bardzo zadowolony z mojego kwadratowego zestawu 245/8,5" i nowych specyfikacji ustawienia kół. Jechałem z FL do NY bez kolein i innych skarg na autostradzie. Mam 36 psi na całym obwodzie. Teraz mogę obracać opony i wygląda to subtelnie fajniej.

Znalezienie pary przyzwoitych tylnych kół 8,5" do użycia z przodu było prawdziwym wyzwaniem. Zajęło to rok okresowych poszukiwań na Craigslist w 3 głównych obszarach metropolitalnych. Skończyło się na tym, że kupiłem zestaw 4 kół w FL, ale cena była zbliżona do tej, jaką chętnie zapłaciłbym tylko za parę. WIĘC teraz mam cztery koła 7,5" w magazynie na FL.

#27 · (Edited)
Razor, mój komputer właśnie usunął dłuższą odpowiedź, którą napisałem. Krótka wersja jest taka, że opony typu runflat mają swój wkład, nawet przy prawidłowym dopasowaniu. Powinieneś być w stanie znaleźć wiele komentarzy online na ten temat, w tym ten konkretny model opony w BMW. Przy złym dopasowaniu prawdopodobnie wnoszą więcej. Zrobiłeś kilka rzeczy źle, zacznij je naprawiać, a może być tylko lepiej.

#28 ·
Jesteśmy w wątku stylu 68, a jego zdjęcie w sygnaturze pokazuje felgi w stylu 68. To oznacza, że w przypadku wersji non-M3 powinien mieć opony 225/45 i 245/40 na felgach 7,5 i 8,5 cala.
Wiem, że to wątek stylu 68. Zapytałem, ponieważ skomentował, że ma zły rozmiar opon. Duża niezgodność rozmiaru opon między przodem a tyłem spowodowałaby pewne dziwności.

#41 ·
Streetfighter-- Dopasowanie opony może bardziej zależeć od zawieszenia. Ze standardowym sportowym zawieszeniem 245/40 pasuje świetnie do mojego samochodu. 255 jest tylko (nominalnie) o 10 mm szersza, więc problem jest mało prawdopodobny. Prawdopodobnie istnieje większa różnica między różnymi markami w tym samym rozmiarze niż w tej samej oponie, jeden rozmiar większy...

#44 · (Edited by Moderator)
Mam 330cic ze standardowym stylem 68 17x7,5 17x8,5 z konfiguracją staggered. Chcę jeździć na konfiguracji kwadratowej, ponieważ jeżdżę 15 tys. rocznie, a koszt opon doprowadza mnie do szału, ponieważ bez rotacji opon nie mogę uzyskać gwarancji. Nie jestem zwolennikiem 8,5 na całym obwodzie i wolałbym nie musieć kupować nowych felg, aby przejść na 17x8 na całym obwodzie.

Czy ktoś jeździł na 17x7,5 z 225/45R17 na wszystkich czterech kołach? Mam fabryczne sportowe zawieszenie (oczywiście odświeżone, ale nie obniżone ani zmodyfikowane)

I czy potrzebowałbym dystansów z tyłu, aby wyrównać koła?

#45 ·
Mam 330cic ze standardowym zestawem 68 17x7.5 17x8.5. Chcę używać kwadratowego zestawu, ponieważ jeżdżę 15 tys. rocznie, a koszt opon doprowadza mnie do szału, ponieważ bez rotacji opon nie mogę uzyskać gwarancji. Nie jestem zwolennikiem 8,5 na całym obwodzie i wolałbym nie musieć kupować nowych felg, aby jeździć na 17x8 na całym obwodzie.

Czy ktoś jeździł na 17x7.5 z oponami 225/45R17 na wszystkich czterech kołach? Mam fabryczne zawieszenie sportowe (oczywiście odświeżone, ale nie obniżone ani zmodyfikowane)

I czy potrzebuję dystansów z tyłu, aby wyrównać koła?
To zadziała. Dużo ludzi używa wszystkich czterech 17x7.5 jako swoich zimowych zestawów. Użyłbym jednak 235/45R17.