E46 Fanatics Forum banner
41 - 60 of 76 Posts
Cześć wszystkim, pierwszy post tutaj, więc dajcie znać, jeśli coś robię źle :)

Stroję 2005 E46 330i mojego znajomego za pomocą piggyback AEM FIC-6. Zastosowaliśmy turbodoładowanie silnika.

Mam kilka pytań..

1) Czy mogę użyć TunerPro/czegoś z definicjami omówionymi na tym forum/wiki, aby wyłączyć kontrolę wtórnego/kat O2?

2) Czy mógłbym po prostu zapomnieć o FIC-6 i stroić za pomocą samego OEM ECU/DME? Docelowa moc to ~350-400 KM, więc takie rzeczy jak skalowanie MAF/wtryskiwaczy są istotne.

2b) Jak długo trwa ponowne flashowanie DME i czy istnieje limit liczby reflaszy?

Dzięki

Proszę poświęcić czas na przeczytanie tego, naprawdę potrzebuję pomocy.

Jestem więc w kropce, chciałbym pomocy. Testuję więc na stole z MS42. Zbootowałem z nowym vinem. ECU (DME) wyrzuciło kod DME Self Test Fail, pomyślałem, że ECU jest uszkodzone. Zdałem sobie sprawę, że nie poprawiłem sum kontrolnych, ponieważ JM nie poprawia sum kontrolnych, więc je poprawiłem. Tryb bootowania, ponowne flashowanie, ten sam błąd. Kupiłem kolejne ecu, myśląc, że poprzednie było od początku uszkodzone. Sprawdziłem kody, ECU było czyste. Odczytałem plik za pomocą narzędzia Siemens Flasher Tool, poprawne sumy kontrolne (używając MS42 Checksum Corrector), włożyłem je w tryb bootowania i sflashowałem (JM Garage Flasher). Nowe ECU wyświetla teraz ten sam kod.... DME Self Test Fail. Nie jestem pewien, co robić. Mam nadzieję, że ECU da się jeszcze uratować, jestem pewien, że to błąd z sumami kontrolnymi gdzieś, tylko nie wiem gdzie.

Próbowałem wyłączyć sumę kontrolną jak w wiki, tryb bootowania i to sflashować, nie zadziałało (Może zrobiłem to źle i ktoś może mnie przez to przeprowadzić).

Nie wiem, co jeszcze spróbować i byłbym bardzo wdzięczny za przemyślane opinie tak szybko, jak to możliwe.

Twój kolega Fanatyk,
d_cleverzz

Miałem ten sam problem z moim, gdy byłem w samochodzie. Musiałem kilka razy zresetować i wyczyścić błędy, żeby "zaskoczyło".

Co dziwne, uruchomił się i działał nawet z obecnymi błędami.

Miałem ten sam problem z moim w samochodzie. Musiałem zresetować i kilka razy wyczyścić błędy, żeby "zaskoczyło".

Co dziwne, uruchomił się i działał nawet z obecnymi błędami.
To takie dziwne, próbowałem tyle razy wyczyścić i kod się trzyma. Zamierzam wysłać to ecu do przyjaciela daleko ode mnie, kod mnie martwi... nie mają możliwości synchronizacji EWS, więc to ECU musi działać, uruchamia EWS Delete dla 328. Zrobiłem pełny flash czystego pliku, żeby sprawdzić, czy EWS był problemem, i kod się utrzymał.

Niestety nie mam już czasu na MS42, przypuszczam, że usunięcie AD EWS może zostać przeniesione na inne wersje.

Dla każdego, kto natknie się na ten post z Google lub czegoś podobnego.

Kod błędu Test Fail jednostki sterującej DME pojawiał się, gdy flashowałem ECU MS42 na stole warsztatowym. BEZ WZGLĘDU NA TO, CO ZROBIŁEM, kod się utrzymywał i nie było na to rady.
ECU w rzeczywistości NIE jest uszkodzony, to tylko sposób, w jaki ECU wariuje podczas flashowania na stole warsztatowym.
Podłącz ECU do lokalnego samochodu, samochód jechał świetnie, uruchomił się bez problemu i wyczyścił zapisane kody, a kod nigdy nie wrócił.

Więc jeśli ktoś tutaj flashuje na stole warsztatowym i
Otrzymuje ten kod i nie jest pewien dlaczego, nie bój się tego. To z powodu flashowania na stole warsztatowym, raz w odpowiednim pojeździe Ms42, ECU sam się naprawi.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą E46Fanatics

Miałem zamiar napisać na wątku MS43, ale pomyślałem, że bardziej pasuje to tutaj... Chcę spróbować zrobić więcej binów EWS delete dla MS42, ponieważ w tej chwili mamy tylko 328 EWS delete. Może mógłbym po prostu przenieść wartości innych samochodów do bin 328?? Nie wiem. W hex zauważyłem, że wszystkie dziewicze biny FF-ują większe kawałki, podczas gdy w tych samych kawałkach EWS delete używa normalnego kodu hex, a nawet trochę 80 80. Nie chciałem po prostu zacząć kopiować i wklejać rzeczy. Czy któryś z waszych niemieckich mózgów może wskazać mi właściwy kierunek? Jeśli się uda, chciałbym umieścić je w wiki, aby ludzie mogli je przetestować.

O ile wiem, usunięcie EWS w MS42 wywołuje inną podprogram, a następnie czyści dwa bity.

Musisz więc zidentyfikować te dwa bity w innej wersji oprogramowania układowego, a także lokalizację wywoływanej procedury. Ale tylko wtedy, gdy obsługa EWS jest taka sama we wszystkich oprogramowaniach.

O ile wiem, usunięcie EWS w MS42 wywołuje inną podprogram, a następnie czyści dwa bity.

Musisz więc zidentyfikować te dwa bity w innej wersji oprogramowania układowego, a także lokalizację wywoływanej procedury. Ale tylko wtedy, gdy obsługa EWS jest taka sama we wszystkich oprogramowaniach.
Nie jestem do końca pewien, czy rozumiem, co powiedziałeś, ale...

Obecnie wszystkie pliki virgin i usunięcie EWS znajdują się w tej samej "wersji oprogramowania". Czy to oznacza, że wszystkie one współdzielą te same podprogramy do usuwania EWS?

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą E46Fanatics mobile app

Nie, mam na myśli przeniesienie usuwania EWS do 0110C6 lub 0110C7. W ten sposób mamy wersję oprogramowania dla wszystkich osób, które nie mogą uruchomić 0110AD z usuwaniem EWS.

Nie, mam na myśli przeniesienie usunięcia EWS do 0110C6 lub 0110C7. W ten sposób mamy wersję oprogramowania dla wszystkich osób, które nie mogą uruchomić 0110AD z usunięciem EWS.
Próbuję przenieść usunięcie EWS do innych silników, wszystkie działają na 0110AD. Obecnie EWS Delete jest tylko na b28 na 0110AD, wciąż brakuje 323s itp. Chciałbym dowiedzieć się, co trzeba zrobić, aby poprawnie usunąć EWS w hex, jeśli to najłatwiejsze, może po prostu dostosujemy melodię b28 dla innych platform silnikowych, ale wątpię, czy to zadziała idealnie. Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą aplikacji mobilnej E46Fanatics

Próbuję przenieść EWS delete na inne silniki, wszystkie działają na 0110AD. Obecnie EWS Delete jest tylko na b28 na 0110AD, wciąż brakuje 323s itp.
Aby przenieść AD EWS Delete na 323, wystarczy zastąpić częściową sekcję od 0x48000 do 0x4FFFF częściową sekcją z 323.

EWS delete pomija sprawdzanie ISN, więc obszar ISN nie musi być modyfikowany w binarnym pliku EWS Delete.
Chciałbym się dowiedzieć, co trzeba zrobić, aby wykonać prawidłowe EWS Deletes w hex, jeśli to najłatwiejsze, może po prostu dostosujemy melodię b28 dla innych platform silnikowych, ale wątpię, że to zadziała idealnie.
Aby wykonać prawidłowe EWS Delete, musisz zdemontować oprogramowanie układowe MS42, aby móc przyjrzeć się kodowi, który obsługuje EWS. Następnie wystarczy przeanalizować kod EWS, aż zrozumiesz, jak to działa, a kiedy to zrobisz, powinieneś być w stanie zmienić przepływ kodu EWS, aby zawsze zwracał, że wszystko jest w porządku. Będzie to wymagało poświęcenia i czasu, ale z pewnością potrzebujemy więcej osób, które pracują nad MS42 :)
Zgadzam się z sda2, że nadszedł czas, aby przejść z wersji 0110AD na coś nowszego, ponieważ nie wszystkie jednostki sterujące MS42 są w stanie uruchomić wersję 0110AD i brakuje w niej kodu do sterowania eTermostatem.

323i i 328i działają na tym samym oprogramowaniu. Mam 323i i otrzymałem 328i do strojenia. Były identyczne w obszarze strojenia 32kb 0110AD.

41 - 60 of 76 Posts