Proszę poświęcić czas na przeczytanie tego, naprawdę potrzebuję pomocy.
Jestem więc w kropce, chciałbym pomocy. Testuję więc na stole z MS42. Zbootowałem z nowym vinem. ECU (DME) wyrzuciło kod DME Self Test Fail, pomyślałem, że ECU jest uszkodzone. Zdałem sobie sprawę, że nie poprawiłem sum kontrolnych, ponieważ JM nie poprawia sum kontrolnych, więc je poprawiłem. Tryb bootowania, ponowne flashowanie, ten sam błąd. Kupiłem kolejne ecu, myśląc, że poprzednie było od początku uszkodzone. Sprawdziłem kody, ECU było czyste. Odczytałem plik za pomocą narzędzia Siemens Flasher Tool, poprawne sumy kontrolne (używając MS42 Checksum Corrector), włożyłem je w tryb bootowania i sflashowałem (JM Garage Flasher). Nowe ECU wyświetla teraz ten sam kod.... DME Self Test Fail. Nie jestem pewien, co robić. Mam nadzieję, że ECU da się jeszcze uratować, jestem pewien, że to błąd z sumami kontrolnymi gdzieś, tylko nie wiem gdzie.
Próbowałem wyłączyć sumę kontrolną jak w wiki, tryb bootowania i to sflashować, nie zadziałało (Może zrobiłem to źle i ktoś może mnie przez to przeprowadzić).
Nie wiem, co jeszcze spróbować i byłbym bardzo wdzięczny za przemyślane opinie tak szybko, jak to możliwe.
Twój kolega Fanatyk,
d_cleverzz