E46 Fanatics Forum banner

Wymienić pompę paliwa czy filtr, czy oba?

2K views 16 replies 6 participants last post by  LeverThis  
#1 ·
Hej ekipo, więc w końcu zdobyłem wskaźnik ciśnienia paliwa i podłączyłem go, żeby zobaczyć, skąd wynikają moje problemy z brakiem paliwa przy pełnym otwarciu przepustnicy i trudnościami z uruchomieniem. Oto wynik: Po włączeniu zapłonu i uruchomieniu pompy paliwa, ale bez uruchamiania silnika, ciśnienie wynosi tylko około 18 do 20 psi, czyli daleko od 50, które powinno wynosić. Po uruchomieniu silnika i pracy na biegu jałowym ciśnienie paliwa skacze do 45 do 48. Przy 3000 obr/min zbliża się do 50. Po wyłączeniu silnika ciśnienie paliwa spada tylko o około 5 do 8 psi przez co najmniej 3 do 4 minuty. Te wyniki mnie osłupiają? Tak naprawdę nie stać mnie na wymianę pompy paliwa i filtra jednocześnie, co szczerze mówiąc, powinienem zrobić. Więc moje pytanie brzmi: Czy jest jakiś sposób na precyzyjne przetestowanie, aby sprawdzić, który z nich jest problemem, lub czy to w ogóle inny problem? Dla odniesienia: Facet, od którego kupiłem samochód, powiedział, że wymienił pompę paliwa i filtr paliwa około 6 do 8 miesięcy przed zaparkowaniem go i pozostawieniem na prawie 2 lata. Z góry dziękuję wam wszystkim.

#8 ·
Możliwe, że zawór zwrotny paliwa jest uszkodzony. Poszukaj tego tutaj. Czy paliwo ma dwa lata?
Wymieniłem to dzisiaj bez zmian. To, co mnie osłupia, to fakt, że po uruchomieniu samochodu i wyłączeniu go, w szynie paliwowej jest mnóstwo ciśnienia. Nawet 15 minut później. Przy wskaźniku pokazującym 45 psi po 15 minutach, wciąż potrzeba wielu obrotów, aby uruchomić? Co jeszcze mogłoby to spowodować? Gdzieś przeczytałem, że ICV może być winowajcą? Samochód jeździ i prowadzi się bardzo płynnie, bez opóźnień i przerywania. Problem wydaje się być sporadyczny z problemem z trudnym uruchamianiem.

#3 · (Edited by Moderator)
Potrzebujesz nowej pompy paliwa. Nie kupuj zamienników - tylko VDO. Filtr kup później.
18 do 20 to uszkodzona pompa, nie ma to nic wspólnego z filtrem.

Pompa nie jest napędzana przez silnik. Powinna zapewniać stałe 50 psi przy wszystkich prędkościach, w tym podczas zalewania przy wyłączonym silniku, i nie ma zmiennego wyjścia. Więc jeśli nie zapewnia go podczas zalewania, to nie działa.

#4 ·
Potrzebujesz nowej pompy paliwa. Nie kupuj zamienników - tylko VDO. Filtr kup później.
18 do 20 to uszkodzona pompa, nie ma to nic wspólnego z filtrem.

Pompa nie jest napędzana przez silnik. Powinna zapewniać stałe 50 psi przy wszystkich prędkościach, w tym przy uruchomionym silniku, i nie ma zmiennego wyjścia. Więc jeśli nie zapewnia go podczas uruchamiania, to nie działa.
Wypuszcza 50 - nie może być tak zmęczona. Jeśli nie utrzymuje ciśnienia resztkowego, może to być zawór zwrotny. I tak, to jest w pompie, ale ktoś tutaj użył osobnego zaworu liniowego. Jeśli pieniądze są napięte.

#11 ·
Filtr to super tania i łatwa do wymiany rzecz. Wątpię, żeby to był problem, ale jeśli masz jakieś wątpliwości, po prostu go wymień. Szybki rzut oka pokazuje Boscha za około 40 dolarów w FCP.
To nie jest 'tylko' filtr, ma również regulator ciśnienia. Bosche są tutaj zawodne, podczas gdy Kayser kosztuje teraz 58,99 $ na FCP i jest OE.

OP, jaka była marka filtra zamiennego?

Oto ostatni regulator ciśnienia paliwa Bosch, który po zaledwie 500 milach wyciekł paliwo przez membranę regulatora i zalał wlot paliwem.

#12 ·
Możliwe, że zawór zwrotny paliwa jest uszkodzony. Wyszukaj to tutaj. Czy paliwo ma dwa lata?
Wymieniłem to dzisiaj bez zmian.
Czy wymieniłeś całą pompę paliwa?

Samochód jeździ i prowadzi się bardzo płynnie, bez opóźnień i przerywania. Problem wydaje się być sporadyczny z problemem trudnego uruchamiania.
Czyli nie ma już problemów z jazdą (brak paliwa przy pełnym otwarciu przepustnicy wspomniany w poście 1), tylko sporadyczne trudności z uruchomieniem?

#14 ·
Poprawiono, brak odcięcia przy wysokich obrotach. Nie wymieniłem pompy paliwa, tylko założyłem zawór zwrotny. Problemem okazała się uszkodzona świeca zapłonowa na cylindrze 5. Ale wciąż występują sporadyczne problemy z trudnym uruchamianiem.