E46 Fanatics Forum banner

CZERWONA kontrolka oleju miga POMOCY 330i

69K views 31 replies 16 participants last post by  Dawsonb1  
#1 · (Edited)
Cześć znajomi!

Wczoraj zacząłem mieć problem z moim 330i zhp. Pomagałem mojemu kumplowi, jadąc z nim, żeby oddać jego samochód do naprawy. Około 30 minut po rozpoczęciu jazdy stałem na czerwonym świetle i CZERWONA kontrolka oleju zaczęła migotać. Natychmiast pomyślałem, że to źle, ale ponieważ nie świeciła się cały czas, pomyślałem, że mogę jechać dalej, zaraz po dodaniu gazu, żeby ruszyć, kontrolka ostrzegawcza zgasła. Przez resztę jazdy nie świeciła się, z wyjątkiem postoju na biegu jałowym, wtedy migotała.

Od tego czasu jeździłem samochodem kilka razy i kontrolka się nie zapaliła, więc wydaje się, że ten problem występuje tylko wtedy, gdy silnik jest bardzo gorący. Zrobiłem szybkie wyszukiwanie, aby sprawdzić, co może powodować problem i konsensus wydawał się być taki, że to czujnik ciśnienia oleju. Zamówiłem jeden wczoraj.

Teraz dzisiaj poszedłem użyć mojego narzędzia skanującego, aby sprawdzić, czy coś się pojawiło i otrzymałem błąd 27C3-termiczny czujnik poziomu oleju.

Czy ktoś ma pojęcie, co się dzieje? To może być czujnik poziomu oleju, ale myślałem, że to uruchomi ŻÓŁTĄ kontrolkę oleju, a nie CZERWONĄ!

Wszelka pomoc będzie mile widziana, dzięki!

#2 · (Edited)
Czerwony to utrata ciśnienia oleju, to najgorsze, co może się przydarzyć, powinieneś się zatrzymać i wyłączyć silnik... Wymieniłbym czujnik ciśnienia oleju, zwykle główną przyczynę tego, jeśli włączy się ponownie po wymianie, masz większe, ale duże problemy... mój 325i robił to tylko na biegu jałowym na czerwonym świetle lub znaku stopu... i to właśnie ludzie polecają na forach.

#3 ·
Masz rację. Czujnik poziomu oleju uruchamia ŻÓŁTĄ kontrolkę oleju, jeśli poziom oleju jest niski lub jeśli uległ awarii. CZERWONA kontrolka jest o wiele poważniejsza. Oznacza to, że ciśnienie oleju jest niskie. Na podstawie objawów migotania kontrolki oleju na biegu jałowym tylko po długiej jeździe, jest mało prawdopodobne, że czujnik ciśnienia jest problemem. Miałem w swoim warsztacie sporo samochodów różnych marek i modeli z tym samym problemem. Czujnik ciśnienia oleju prawie nigdy tego nie naprawiał. Mimo to polecam spróbować nowego, ponieważ możesz mieć szczęście. Poza tym Twój silnik traci ciśnienie oleju gdzieś i czeka Cię o wiele większa naprawa. Jakiego oleju i filtra używasz?

#4 ·
Masz rację. Czujnik poziomu oleju uruchamia ŻÓŁTĄ kontrolkę oleju, jeśli poziom oleju jest niski lub jeśli uległ awarii. CZERWONA kontrolka jest znacznie poważniejsza. Oznacza to, że ciśnienie oleju jest niskie. Opierając się na twoich objawach migotania kontrolki oleju tylko na biegu jałowym po długiej jeździe, jest mało prawdopodobne, aby przełącznik ciśnienia był problemem. Miałem w swoim warsztacie sporo samochodów różnych marek i modeli z tym samym problemem. Przełącznik ciśnienia oleju prawie nigdy tego nie naprawiał. Nadal polecam spróbować nowego, ponieważ możesz mieć szczęście. Poza tym twój silnik traci ciśnienie oleju gdzieś i w przyszłości czekają cię znacznie większe naprawy. Jakiego oleju i filtra używasz?

Wysłane z mojego SAMSUNG-SM-G870A za pomocą Tapatalk
Używam filtra man i filtra oleju ams i używam redline 0-40 lub Mobil1 0-40 Nie wymieniłem czujnika, to jakoś samo zniknęło Zrobiłem wymianę oleju i ponownie zmieniłem miesiąc później

Wysłane z mojego SAMSUNG-SM-G930A za pomocą Tapatalk

#6 · (Edited)
Miałem podobny problem w moim m54 (2.2L) z olejem Castrol 5W-30. Po przejściu na Castrol 5W-40 problem zniknął. Prawdopodobnie nie było to spowodowane cieńszym olejem, ale podejrzewałem, że była to kombinacja niskich obrotów biegu jałowego (~ 500-600 obr./min) i cieńszego oleju, który uruchamia kontrolkę. Po naprawieniu problemu niskich obrotów biegu jałowego poprzez zatrzymanie wycieku podciśnienia i uszczelnień Vanos itp. czerwona migająca kontrolka oleju już nigdy nie wróciła.

Czytałem gdzieś, że ciśnienie oleju na biegu jałowym w naszych silnikach jest nieco graniczne. Jeśli mamy niskie obroty biegu jałowego (cokolwiek < 700 obr./min), ciśnienie oleju może spaść poniżej wymaganego minimum i uruchomić kontrolkę niskiego ciśnienia oleju. Teraz mam z powrotem olej 5W-30 (LiquiMoly) w silniku i nie ma już czerwonej kontrolki.

#8 ·
Miałem podobny problem w moim m54 (2.2L) z olejem Castrol 5W-30. Po przejściu na Castrol 5W-40 problem zniknął. Prawdopodobnie nie było to spowodowane cieńszym olejem, ale podejrzewałem, że była to kombinacja niskich obrotów biegu jałowego (~ 500-600 obr./min) i cieńszego oleju, który uruchamia kontrolkę. Po naprawieniu problemu z niskimi obrotami biegu jałowego poprzez zatrzymanie wycieku podciśnienia i uszczelnień Vanos itp. czerwona migająca kontrolka oleju już nigdy nie wróciła.

Gdzieś czytałem, że ciśnienie oleju na biegu jałowym w naszych silnikach jest nieco marginalne. Jeśli mamy niskie obroty biegu jałowego (cokolwiek < 700 obr./min), ciśnienie oleju może spaść poniżej wymaganego minimum i uruchomić kontrolkę niskiego ciśnienia oleju. Teraz mam olej 5W-30 (LiquiMoly) z powrotem w silniku i nie ma już czerwonego światła.
Mam problem z biegiem jałowym w moim samochodzie. Odkąd mam ten samochód, na biegu jałowym pracuje dość nierówno, gdy silnik się nagrzewa. Próbowałem rozwiązać ten problem od dłuższego czasu, ale nie udało mi się go rozwiązać (wyczyściłem icv, wymieniłem gumy wlotowe)

Nigdy wcześniej kontrolka oleju nie migotała razem z moim problemem z biegiem jałowym aż do teraz.

Może to wymagać wczesnej wymiany oleju na inny olej. Moja poprzednia wymiana oleju była pierwszym razem, kiedy użyłem oleju z Walmart i nie kupiłem go u dilera.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#9 ·
OP, who replaced the oil pump? Was it a reputable shop that specializes in BMWs? Why was the pump replaced? Did the shop use the proper steps to ensure that the pump nut doesn't come loose?
Pompa została wymieniona przez bardzo renomowany warsztat, który, jak sądzę, wykonał dobrą robotę. To było w ciągu ostatnich 20 tysięcy mil, ale to było 4 lata temu. Samochód nie był dużo używany do zeszłego roku

#13 ·
Myślę, że to czujnik, który wtyka się do obudowy oleju, jeśli się nie mylę - ma prostokątną wtyczkę. Jeśli to kod, który otrzymujesz, a światło jest czerwone, patrzysz na czujnik ciśnienia oleju. Nie widzę, jak to może się zepsuć. Może chomik pogryzł okablowanie.

Żółte światło to tylko poziom.

#14 ·
Ciśnienie oleju jest funkcją dwóch rzeczy: prędkości obrotowej silnika i temperatury oleju.

Ciśnienie oleju powinno utrzymywać się na poziomie około 10 psi na 1000 obr./min. To ustawia ciśnienie na około 7 psi na biegu jałowym. Gorący olej to olej rzadki, a rzadki olej nie wytwarza ciśnienia, którego może szukać silnik. Gorący olej na biegu jałowym może wytwarzać niewystarczające ciśnienie, aby zadowolić wadliwy czujnik ciśnienia oleju.

Twoja strategia powinna polegać na podłączeniu mechanicznego wskaźnika ciśnienia oleju, aby zobaczyć rzeczywiste ciśnienie. Alternatywną strategią może być spuszczenie oleju i zwiększenie lepkości o jeden stopień z 5w30 do 10w40 lub coś w tym rodzaju. Jeśli gęstszy olej rozwiąże problem, to szukasz czujnika lub być może pompa oleju to marka El Cheapo z Chin i to cię dogania. Myślę, że to, co naprawdę musisz wiedzieć, to rzeczywiste ciśnienie oleju. Wierzę, że po stronie obudowy filtra oleju znajdują się niewykorzystane otwory, których można użyć do doprowadzenia oleju do manometru mechanicznego. Nie patrzyłem na obudowę filtra oleju od dłuższego czasu i mogę się mylić, ale myślę, że możesz podłączyć manometr mechaniczny dość niedrogo.

Na pewno niskie ciśnienie oleju na biegu jałowym jest denerwujące, ale jest to stan, który może trwać bardzo długo bez progresji. Nie widziałem, co robisz, aby zgasić światło, ale jeśli zwiększysz prędkość obrotową silnika z biegu jałowego do czegoś poniżej 1000 obr./min, to zasugeruję, że masz po prostu połączenie kilku słabych ogniw, które się na ciebie zbierają. Dopóki możesz zgasić światło, zwiększając prędkość obrotową silnika, naprawdę nie masz się czym martwić.

Jak w przypadku wszystkiego, co związane z olejem, chcesz mieć pewność, że nie zabraknie ci oleju. Jest do tego inne światło, ale fizyczne sprawdzenie bagnetu jest z pewnością wysoko na liście rzeczy, które powinieneś robić. Wyciągnij go i wytrzyj, włóż go z powrotem, a następnie wyciągnij go po raz drugi, aby zobaczyć, gdzie jest poziom. Jeśli poziom oleju jest twoim problemem, to bagnet powinien być suchy przy drugim wyciągnięciu, a jeśli to prawda, to potrzebujesz co najmniej dwóch kwart oleju, może trzech.

#15 ·
Ciśnienie oleju jest funkcją dwóch rzeczy: prędkości obrotowej silnika i temperatury oleju.

Ciśnienie oleju powinno utrzymywać się na poziomie około 10 psi na 1000 obr./min. To ustawia ciśnienie na około 7 psi na biegu jałowym. Gorący olej to olej rzadki, a rzadki olej nie wytwarza ciśnienia, którego może potrzebować silnik. Gorący olej na biegu jałowym może wytwarzać niewystarczające ciśnienie, aby zadowolić wadliwy czujnik ciśnienia oleju.

Twoja strategia od tego momentu powinna polegać na podłączeniu mechanicznego wskaźnika ciśnienia oleju, aby zobaczyć rzeczywiste ciśnienie. Alternatywną strategią może być spuszczenie oleju i zwiększenie lepkości o stopień z 5w30 do 10w40 lub coś w tym rodzaju. Jeśli gęstszy olej rozwiąże problem, to szukasz czujnika lub być może pompa oleju to marka El Cheapo z Chin i to cię dogania. Myślę, że to, co naprawdę musisz wiedzieć, to rzeczywiste ciśnienie oleju. Uważam, że po stronie obudowy filtra oleju znajdują się niewykorzystane otwory, których można użyć do doprowadzenia oleju do wskaźnika mechanicznego. Nie przyglądałem się obudowie filtra oleju od dłuższego czasu i mogę się mylić, ale myślę, że możesz podłączyć wskaźnik mechaniczny dość niedrogo.

Na pewno niskie ciśnienie oleju na biegu jałowym jest denerwujące, ale jest to stan, który może trwać bardzo długo bez postępu. Nie widziałem, co robisz, aby zgasić kontrolkę, ale jeśli zwiększysz prędkość obrotową silnika z biegu jałowego do czegoś poniżej 1000 obr./min, to zasugeruję, że masz po prostu połączenie kilku słabych ogniw, które się na ciebie składają. Dopóki możesz zgasić kontrolkę, zwiększając prędkość obrotową silnika, naprawdę nie masz się czym martwić.

Jak w przypadku wszystkiego, co związane z olejem, chcesz mieć pewność, że nie zabraknie ci oleju. Jest do tego inna kontrolka, ale fizyczne sprawdzenie bagnetu z pewnością znajduje się wysoko na liście rzeczy, które powinieneś robić. Wyciągnij go i wytrzyj, włóż go z powrotem, a następnie wyciągnij go po raz drugi, aby zobaczyć, gdzie jest poziom. Jeśli poziom oleju jest twoim problemem, to bagnet powinien być suchy przy drugim wyciągnięciu, a jeśli to prawda, to potrzebujesz co najmniej dwóch kwart oleju, może trzech.
Zamierzam w tym tygodniu wymienić czujnik ciśnienia oleju, a następnie spróbować zmierzyć rzeczywiste ciśnienie oleju, aby sprawdzić, czy to problem. Myślę, że przyczyną problemu może być również mój problem z biegiem jałowym.

#20 · (Edited)
Jaka jest prędkość obrotowa na biegu jałowym (na biegu, jeśli automat) i czy silnik pracuje równo na biegu jałowym?

Wysłane z mojego SAMSUNG-SM-G870A za pomocą Tapatalk
Jest to skrzynia manualna, a prędkość obrotowa silnika na biegu jałowym wynosi około 600 obr./min po rozgrzaniu

I nie, silnik nie pracuje zbyt równo na biegu jałowym

Wysłane z mojego iPhone za pomocą Tapatalk

#22 ·
JAKA JEST PRĘDKOŚĆ OBROTOWA NA BIEGU JAŁOWYM?

Jeśli silnik zbliża się do zatrzymania, to kontrolka oleju nie jest wielkim problemem. Obsesyjnie myślisz o złej rzeczy. Powinieneś się zastanawiać, dlaczego spada prędkość obrotowa silnika, to właśnie powoduje zapalenie się kontrolki oleju.
Prędkość obrotowa na biegu jałowym wynosi około 600 obr./min po rozgrzaniu, silnik pracował dość nierówno i tak było od kiedy mam ten samochód. Miganie kontrolki oleju jest jednak nowe. Nigdy wcześniej się nie zapalała, nawet przy nierównej pracy na biegu jałowym. To powiedziawszy, migotanie oleju nie występowało przez ostatnie 2 dni i przejechałem sporo.

#27 ·
CZERWONA LAMPKA ciśnienia oleju.....holować do niezależnego warsztatu lub serwisu...
Czerwony to ciśnienie, to prawda. Holowanie do warsztatu i wzięcie drugiej hipoteki na dom, aby pokryć koszty napraw, jest fałszem.

Ciśnienie oleju może być niskie na biegu jałowym przez lata i nigdy się nie pogorszyć. Okazuje się, że OP ma niską prędkość obrotową biegu jałowego, co pozwala ciśnieniu oleju spaść poniżej specyfikacji, które pozwalają jednostce nadawczej wykryć usterkę, która nie istnieje. Czerwona lampka przy prędkości to poważny stan, czerwona lampka na znaku stopu to żaden problem, zwłaszcza gdy prędkość silnika spada poniżej 600 i silnik zbliża się do prędkości zatrzymania. Niska prędkość silnika jest tutaj problemem.

#24 ·
Jeśli zwiększysz obroty biegu jałowego przepustnicą o 25-50 obr./min, a kontrolka oleju nie zgaśnie, prawdopodobnie nie ma się czym martwić.

Rozważyłbym wymianę czujnika ciśnienia oleju, pamiętam, że uruchamia się on przy około 5 PSI lub czymś bardzo niskim. Jeśli sprężyna w czujniku starzeje się pod wpływem ciepła, może osłabić się i spowodować przedwczesne zapalenie się kontrolki.

Inne rzeczy, które należy wziąć pod uwagę, to wymiana 2 małych uszczelek typu O-ring na korku wlewu oleju.

Rozwiąż również problem stabilności biegu jałowego. Sprawdź korekty paliwa na biegu jałowym, przeczytaj o uszkodzonych serwach hamulcowych - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=1018617

#25 ·
Jeśli podniesiesz obroty biegu jałowego przepustnicą o 25-50 obr./min, a kontrolka oleju pozostanie zgaszona, prawdopodobnie nie ma się czym martwić.

Rozważyłbym wymianę czujnika ciśnienia oleju, pamiętam, że uruchamia się on przy około 5 PSI lub czymś bardzo niskim. Jeśli sprężyna w przełączniku starzeje się pod wpływem ciepła, może osłabić się i spowodować przedwczesne zapalenie się kontrolki.

Inne rzeczy, które należy wziąć pod uwagę, to wymiana 2 małych uszczelek typu O-ring na korku wlewu oleju.

Aby rozwiązać problem ze stabilnością biegu jałowego. Sprawdź korekty paliwa na biegu jałowym, przeczytaj o uszkodzonych serwach hamulcowych - http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=1018617
Chciałem tylko pomóc... 5 funtów i mniej z American na pewno wysyła czerwone światło... Wyjaśniasz to dobrze, lepiej niż ja!

#28 ·
Widziałem kilka czujników ciśnienia oleju m52/54, które przeciekały do ​​złącza i pozwalały na cofanie się oleju w wiązce. Objawami była przerywana czerwona kontrolka oleju.

#31 · (Edited)
Mówią, że „Wtryskiwacze oleju” mają zawór jednokierunkowy i chłodzą tłoki. Mam ten problem po odbudowie silnika. Czysty silnik + kombinacja mobil super 3000 5w-40. Problem polega na tym, że kontrolka się nie zapala w normalnych sytuacjach podczas jazdy, ale gdy temperatura wynosi 88-90 stopni (mod termostatu) i gdy temperatura oleju wynosi 95. Jeśli jadę pod górę zbyt długo, zatrzymuję się i przełączam na pozycję R, obroty spadają do 400 i znowu rosną. Czerwone światło zapala się i gaśnie.