BMW E46 Fanatics Forum banner

201 - 220 of 305 Posts

·
Registered
Joined
·
17 Posts
@sda2 - First, thanks for all you and the other dev's have done! Really appreciate it!

------------------------------------

What car do you have?
- 2001 e46 325i MS43

Any modifications done to the car? (engine, gearbox, cluster swapped, removed immo module, etc.)
No modifications

What is the actual problem, what doesnt work?
Car doesn't start after upgrading to MS430069.

What have you tried so far?
1. Patched the MS430069 bin with Immobilizer Bypass, Checksum ByPass, and launch control using the Community Patch list and moved my VIN over.
2. Tried a clean copy of MS430069 and just copied my VIN over.
3. Tried flashing back to my original dump, but it seems that I didn't correctly read it because that didn't work either :/
4. Finally tried MS430056_Logger_EWSsignature_CHK5off_LC.bin with my VIN and it started up just fine.

Was the engine already tuned, or flashed with another software?
No.

If errors are present please attach pictures of all INPA error codes from DME.
Also attach full 512K readout of the ecu when the error is present.

I don't have these right now. But the one code I kept seeing was an EWS-Code error. I can try this again and get you the full data.

------------------------------------

I wouldn't mind getting to MS430069 (maybe with EWS enabled? I don't know much about that). What should I try and what would you need from me?
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Anyone had any issues with LC bouncing 3-4 times and then rpm going all the way to the redline? Tried different hysteresis values, but no difference.
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
What car do you have?
m54b30 with ms430056 ver software and 5kw00015 Index4
Any modifications done to the car? (engine, gearbox, cluster swapped, removed immo module, etc.)
no
What is the actual problem, what doesnt work?
115 TPS-Adaptation error
What have you tried so far?
- Apply checksum bypass only
- Manually set lc_swi_cal_mon_cks - 165
- tried to flash 0056->0066->0069(from wiki https://www.ms4x.net/index.php?title=File:Siemens_MS43_MS430069_E46_M54B30_EU4_LHD.bin)
-Used Iltimo cjecksum corrector
-Tried to do all above things with MS4x Flasher v1.03 and 1.02(with on off checksum correction)
and also with Chipster flasher
- reset adaptation and tried to synchronise
- Set my VIN and ISN
- Tried with 5wk90015 Index1 and 5wk90012 Index4
- Install back 0056 version and started fine
Burned my Innovate SCG1.... maybe becouse of a lot of attempts to start

Was the engine already tuned, or flashed with another software?
- From beginning by 0056 version, after i tried 0066 also
If errors are present please attach pictures of all INPA error codes from DME.

Also attach full 512K readout of the ecu when the error is present.
Read file from ECU
https://drive.google.com/file/d/1SjVBnTpIbglcdq_d6-4DT-Xzl6XR_0Lu/view?usp=sharing

Really i so sad... nothing work and addditionaly burned my Wideband..

Guys where is the problem? what is wrong?
Maybe something wrong with flash file?
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
So, i`ve flashed by another file(with checksum off botj of flasher Chipster and wiki flasher) and engine was started, but..
Every time is present TPS adaptation error togather with DSC and EML indication. But Engin start even erorr is nit erased (Idle keep – 800rpm). Once erase error rpm become back to 700, EML disappear and everything is fine until next start of engine.
Stop engine, start again – same: engine start in fault mode and keep 800rpm until erase error.
Addition information I removed ISA valve and use wiki settings.(with 056 version everything is fine)
Very strange but with file wich in wiki engine was not started..

So I`ve attached bellow Full file from car of my friend e46 330i, this version was on his DME from the building of car, also i`ve attached my calibration settings without ISA
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
153 Posts
So, guys, for everybody who has problem with 69 version.

I advice to do step by step, like bellow:

1. Download from wiki full bin file 512kb 069 version
2. Download from wiki xdf file for 512kb just recently sda is shared
3. Open both of file throw Tuner pro
4. Disable chacksum(set lc_swi_cal_mon_cks to 165)
5. Save changes and flash your edited bin file by any flasher (i tried with MS4x Flasher v1.0.3 and Chipster Siemens Flash Tool v1.1.2.3)

Both of flasher works very good without any problem with full and partial.

No need reset adaptation or error, or immo bypass, or copy vin. Just follow instruction wich i`ve given. That is works! Before i was fiting long time, every time something wrong. Now everything works!
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
I would like to ask regarding lounch control.
Where is located settings adress? 64kb or 512kb file?

I tried to apply patch for 512kb version, flashed and then settings put to 64kb but changes was not change.
 

·
Registered
Joined
·
411 Posts
I do not know if it is now frowned upon or not recommended (I haven't been on forums for over a while), but flashing clean and not-modified v69 from wiki in boot mode via JMGarageFlasher (w/grounding pin) worked for me first try. Straight up downloaded v69 and flashed it with no modifications to the file.
After boot flash, I read flash back, in boot mode with ground pin, as well and confirmed that original v69 matched file that was read back. Then I applied EWS delete to v69 file (ews physically removed from the car), and flashed it with MS4x in regular full flash (not boot mode).
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
I do not know if it is now frowned upon or not recommended (I haven't been on forums for over a while), but flashing clean and not-modified v69 from wiki in boot mode via JMGarageFlasher (w/grounding pin) worked for me first try. Straight up downloaded v69 and flashed it with no modifications to the file.
After boot flash, I read flash back, in boot mode with ground pin, as well and confirmed that original v69 matched file that was read back. Then I applied EWS delete to v69 file (ews physically removed from the car), and flashed it with MS4x in regular full flash (not boot mode).
I dont know regarding ews physically removed, byt instruction is true with ews cars.
 

·
Registered
Joined
·
131 Posts
I do not know if it is now frowned upon or not recommended (I haven't been on forums for over a while), but flashing clean and not-modified v69 from wiki in boot mode via JMGarageFlasher (w/grounding pin) worked for me first try. Straight up downloaded v69 and flashed it with no modifications to the file.
After boot flash, I read flash back, in boot mode with ground pin, as well and confirmed that original v69 matched file that was read back. Then I applied EWS delete to v69 file (ews physically removed from the car), and flashed it with MS4x in regular full flash (not boot mode).
The reason bootmode is discouraged nowadays is because in many use cases it's overkill.
Bootmode is really powerful as it's able to overwrite the ecu unique information that the built in flashing routines can not touch but the only real use cases for that is to change vin or to virginize the ews and if bootmode is not used carefully i.e. not making a full bootmode read of the ecu before modifying it the ecu unique information will be lost forever.

The built in flash routines are much safer as they where made to be fool proof so it's extremely hard to brick an ecu while using them and there is no risk that ecu unique information is deleted.
 

·
Registered
Joined
·
131 Posts
So, guys, for everybody who has problem with 69 version.

I advice to do step by step, like bellow:

1. Download from wiki full bin file 512kb 069 version
2. Download from wiki xdf file for 512kb just recently sda is shared
3. Open both of file throw Tuner pro
4. Disable chacksum(set lc_swi_cal_mon_cks to 165)
5. Save changes and flash your edited bin file by any flasher (i tried with MS4x Flasher v1.0.3 and Chipster Siemens Flash Tool v1.1.2.3)

Both of flasher works very good without any problem with full and partial.

No need reset adaptation or error, or immo bypass, or copy vin. Just follow instruction wich i`ve given. That is works! Before i was fiting long time, every time something wrong. Now everything works!
I would just like to add that disabling the calibration monitor checksum only need to be performed if the user is planning to use the Siemens Flash Tool to write the binary as the checksum correction in that program seems to contain a bug that calculates the monitor checksum incorrectly in some cases.
 

·
Registered
Joined
·
725 Posts
LC on v69 is coded outside calibration data for the file,or is just a missing xdf feature for 64kb ? is quicker for now to ask here since im not at the garage and cant look at the adresses. it is more convenient as was with v56
 

·
Registered
Joined
·
476 Posts
Discussion Starter #214
Again, v56 LC is not working correctly, I cannot understand how this is more convenient :D

I'm thinking about Teamviewer sessions to get it to run atleast for you guys from fanatics board. Meanwhile I take some notes what we are doing to make a complete failsafe tutorial.

Let me know what you think about that. I'd like to start with Europe, as this is the most easy one regarding time zones :)
 

·
Registered
Joined
·
725 Posts
Again, v56 LC is not working correctly, I cannot understand how this is more convenient <img src="http://s1.E46Fanatics.com/forum/images/smilies/bluebiggrin.gif" border="0" alt="" title="Big Grin" class="inlineimg" />

I'm thinking about Teamviewer sessions to get it to run atleast for you guys from fanatics board. Meanwhile I take some notes what we are doing to make a complete failsafe tutorial.

Let me know what you think about that. I'd like to start with Europe, as this is the most easy one regarding time zones <img src="http://s1.E46Fanatics.com/forum/images/smilies/bluehappy.gif" border="0" alt="" title="Smilie" class="inlineimg" />
I was reffering as convenient about configuration of LC from within 64kb file. I dis not check why in 69 LC is located on separate xdf (i assume that LC adress is not on 64kb portion), but if it is on 64kb , its better to stay on bottom of that xdf ***x1f642;
 

·
Because Race...Convertible?
Turbo ZHP Convertible
Joined
·
2,937 Posts
I'm doing some adjustments for a friend. He's dropping an ecu from a previous car into a new car, so I'm disabling immo for him. I applied the immo delete patch and dropped the ecu into a car of mine to test, and no start. Checksum disabled. Ideas to try? Should I be removing the ews and shorting pins 1 and 2?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

·
Registered
Joined
·
160 Posts
If 512kb virgin file from the wiki has already flashed and downloaded - we can see error if try to apply LC patch..
Reloading the bin solved that issue for me.

Also ive managed to flash 69 firmware on my e39. Im running the m54b25 firmware for the e46. Working fine with mismatched ecu vin and stock ews still hooked up

Something I would add to the wiki is that people should flash a virgin 512kb 69 bin from the wiki first, read that 512kb bin off your dme and then apply patches, reflash, start car and turn off, clear any codes/errors(I had tps and ews timeout codes) and finally run the car normally. This is how i managed to get mine started. Tested it twice to confirm. I dont know how the dme works but im assuming once the 512kb is loaded and the dme is power cycled it writes something on it to make it usable?

Also becuase I couldnt get it to start at first I thought i was having checksum issues like scorpion a while back. But my temp guage never went to red. The kicker though is that when I followed above steps the temp guage will go to red indicating a checksum error but car would start up and run fine? Bug maybe?

Is there anything i can log/do to help you guys debug?
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Hi guys. I have tried every conceivable configuration outside bootmode with 69 and

2006 x5 3.0
Used dme (inj 2 failed on mine)
Stock vehicle
Purpose is to remove ews so that the new to me dme will work in my vehicle

I am at a loss - I would like to try ms4x but activation is down, advice?

Thanks guys
 

·
Registered
Joined
·
153 Posts
Anyone got a 69 RHD EU2 file with working EWS delete? Have tryed making my own with Tuner pro, flashed it with Chipster and MS4X flasher and will not start
 
201 - 220 of 305 Posts
Top