E46 Fanatics Forum banner

Zamiana M52TUB28 na M54B30

10K views 29 replies 10 participants last post by  themrlegendary  
#1 ·
Przejdźmy do sedna. Czy warto wykonać tę zamianę? Mam pięknego 328ci z 1999 roku, który ma wyrzucony korbowód z powodu okropnej jazdy. Mam również automatyczne 330xi Touring z 2000 roku, które nie przejdzie przeglądu i zostanie złomowane, jeśli nie wykorzystam dość nowego silnika (240 000 km). Jestem kilka dni przed rozpoczęciem tego projektu, ale wciąż zastanawiam się, czy mądrzej byłoby znaleźć złomowanego 328 lub 528 i po prostu ułatwić to tak bardzo, jak to możliwe. Jestem bardzo oszczędny. Mam tylko około 1-2 tys. na uruchomienie tego samochodu, zanim zacznę płakać, a znalezienie innego 328i będzie kosztować mniej więcej tyle samo. Czego będę potrzebować, aby upewnić się, że ten pojazd będzie mógł jeździć? Rozumiem, że przepustnica, przepływomierz, dolot, DME i wiązka przewodów będą musiały zostać zaktualizowane. Czego jeszcze mi brakuje? Trudno znaleźć poprawne informacje w Internecie, a ja jestem dość nowy w pracy z BMW, tylko raz remontowałem silniki Hondy i to było lata temu. Wciąż znajduję mieszane odpowiedzi w Internecie, gdzie ludzie wygłaszają całkowicie fałszywe informacje o wadze i momencie obrotowym jako wymówkę, dlaczego wymiana silnika w tub28 jest strasznym pomysłem. Szukam tylko wskazówek, zanim zacznę odkręcać gówno, na zewnątrz jest zimno jak cholera i nie mogę już dłużej czekać.

#2 ·
Przejdźmy do sedna. Czy warto wykonać tę zamianę? Mam piękny model 328ci z 1999 roku, który ma wyrzucony korbowód z powodu strasznej jazdy. Mam również automatyczne 330xi Touring z 2000 roku, które nie przejdzie przeglądu i zostanie złomowane, jeśli nie wykorzystam dość nowego silnika (240 000 km). Jestem kilka dni przed rozpoczęciem tego projektu, ale wciąż zastanawiam się, czy rozsądniej byłoby znaleźć złomowany model 328 lub 528 i po prostu maksymalnie ułatwić sobie sprawę. Mam bardzo napięty budżet. Mam tylko około 1-2 tys. aby uruchomić ten samochód, zanim zacznę płakać, a znalezienie kolejnego 328i będzie kosztować mniej więcej tyle samo. Czego będę potrzebować, aby upewnić się, że ten pojazd będzie mógł jeździć? Rozumiem, że przepustnica, przepływomierz, dolot, DME i wiązka przewodów będą musiały zostać zaktualizowane. Czego jeszcze mi brakuje? Trudno znaleźć poprawne informacje w Internecie, a ja jestem dość nowy w pracy nad BMW, tylko kiedykolwiek przebudowałem silniki Hondy i to było lata temu. Wciąż znajduję mieszane odpowiedzi w Internecie, gdzie ludzie wygłaszają całkowicie fałszywe informacje na temat wagi i momentu obrotowego jako wymówkę, dlaczego wymiana silnika w tub28 jest strasznym pomysłem. Szukam tylko wskazówek, zanim zacznę odkręcać gówno, jest zimno jak cholera i nie mogę już dłużej czekać.
Czy jesteś w Niemczech, jak mówi Twój profil? Nie znam ograniczeń dotyczących wymiany sterowania silnikiem, ale może to być kwestia, którą należy wziąć pod uwagę.

#3 ·
Czy jesteś w Niemczech, jak mówi Twój profil? Nie jestem zaznajomiony z ograniczeniami dotyczącymi wymiany sterowania silnikiem, ale może to być problem, który należy wziąć pod uwagę.
Zweryfikowałbym legalność, zanim mógłbym nim jeździć w Niemczech. Wkrótce zostanie wysłany z powrotem do Stanów. Więc się tym nie martwię.

#4 ·
Prawdopodobnie możesz to osiągnąć za te pieniądze, a następnie zaktualizować je nowszymi gumowymi elementami, aby było super świeże.

Wygląda na to, że większym problemem jest konfiguracja AWD. Czy również ją zachowujesz, czy też przenosisz ją do nowego samochodu? Będziesz musiał wymienić miskę olejową i zrobić mnóstwo części/mieszania, jeśli zamierzasz pozbyć się napędu na wszystkie koła, a to będzie obejmować mnóstwo znaków zapytania, które mogą wstrzymać twoje postępy.

#5 ·
Prawdopodobnie możesz to osiągnąć za te pieniądze, a następnie zaktualizować nowszymi gumowymi elementami, aby było super świeże.

Wygląda na to, że większym problemem jest konfiguracja AWD. Czy również ją zachowujesz, czy zamieniasz ją w nowym samochodzie? Będziesz musiał wymienić miskę olejową i zrobić mnóstwo części/mieszania i dopasowywania, jeśli zamierzasz pozbyć się AWD, a to obejmowałoby mnóstwo znaków zapytania, które mogą wstrzymać twoje postępy.
Wymiana miski olejowej nie jest tak dużym problemem i jednocześnie rozwiązuje prawdopodobnie cieknącą uszczelkę miski olejowej.

#9 ·
Gdybyś nie miał kompletnego dawcy, powiedziałbym, że byłoby trudno. Ale z kompletnym samochodem na początek,
tak, na pewno możesz zamienić te dwa.

Oto odpowiedź, której nie mam - czy komputer 328 może zrekompensować dodatkowe 200 ml? Mój brzuch
mówi, że tak. Więc możesz zamienić longblock b30 w miejsce b28 i będzie działał w sposób akceptowalny.
Osobiście, spróbowałbym.
Czy będzie działać idealnie? Tego nie mogę ci powiedzieć - inni mogą być w stanie.

JEDNAK jeśli napotkasz problemy, możesz skończyć używając znacznej części układu elektrycznego 330,
aby włożyć do niego późniejszy komputer 330. I chociaż to NIE będzie dużo KOSZTOWAĆ, będziesz ekspertem w
wielu systemach pojazdu, zanim skończysz. Ponieważ dawcą jest 2000, "powinien" być w 70% kompatybilny,
ale ponieważ jest to xi, takie rzeczy jak komputer ABS będą inne.

Idealnie, nie znajdziesz żadnych ukrytych problemów z 328,
więc około tysiąca - ok, 1500 - aby wymienić wszystkie części 'przy okazji',
wydaje się w porządku i tak długo, jak jesteś wytrwały i nie masz presji czasu,
powinieneś być OK.

Jest wiele małych 'haczyków' - wymień śruby, które mocują silnik do skrzyni biegów, ponieważ są
powlekane, aby zapobiec zatarciu. (w rzeczywistości, każdy obciążony element mocujący w aluminium powinien być wymieniony. Ty
możesz użyć anti-seize, ale wtedy musisz obniżyć wartość momentu obrotowego, a to nie jest dyskusja
dla internetu)
Twoim najlepszym rozwiązaniem jest przeczytanie wielu wątków o wymianie silnika tutaj, tylko po to, aby uzyskać szczegóły, takie jak połączenie dźwigni zmiany biegów,
itp., itd., a następnie wejdź na youtubes - 50'skid robi dobre filmy E46.

Następnie zacznij, a kiedy napotkasz problemy, zamieść kilka zdjęć i pytanie.
t
internet jest pełen BS

#13 ·
Najłatwiejsza, najtańsza zamiana i to, co zrobiłbym w twojej sytuacji, to użycie silnika M54 jako zamiennika long block, i zachowanie DME, wiązki przewodów, dolotu, wtryskiwaczy, przepustnicy, miski olejowej, pokrywy zaworów (jeśli różne) 328Ci.

Traktuj M54 jako silnik M52Tu... Nie próbuj robić z niego 330ci.

Silnik powinien uruchomić się i działać dobrze na stroju 328Ci.

Zostało to już zrobione i wydaje się być metodą najmniej podatną na błędy.

JEŚLI NAPRAWDĘ chcesz spróbować ulepszyć do strojenia 330Ci... zrób to później, gdy uruchomisz go płynnie na stroju M52Tu.
Bardzo ciekawy pomysł, jeśli to możliwe, najprawdopodobniej to zrobię, aby uniknąć dodatkowego bólu głowy. To nie tak, że nie mogę zachować wszystkiego od dawcy i po prostu złomować podwozia, dopóki nie będę miał trochę czasu w Stanach z odpowiednim garażem i ogrzewaniem, aby spróbować uzyskać więcej mocy. Będę publikował, gdy zacznę. Powinienem dostać podnośnik i stojak na początku przyszłego tygodnia.

#12 ·
Zgadzam się z tym, żeby założyć układ dolotowy/paliwowy 2.8 na długi blok M54, aby swap był najłatwiejszy. ECU nie zauważy różnicy.

Jeśli spróbujesz to wszystko tam wrzucić, to będą różne złącza, ale jest też na to rozwiązanie

#14 · (Edited)
Więc dla mojej informacji, i żeby zmarnować jak najmniej czasu czekając na części. Na chwilę obecną zamawiam:
-Uszczelkę miski olejowej
-Uszczelniacz tylny wału korbowego
-Uszczelkę pokrywy zaworów
-Śruby skrzyni biegów
Jakiekolwiek inne oczywiste prace zapobiegawcze powinienem wykonać, gdy silnik jest wyjęty?

#15 ·
Tak więc dla mojej informacji i żeby zmarnować jak najmniej czasu na czekanie na części. Na chwilę obecną zamawiam
-Uszczelkę miski olejowej
-Uszczelkę tylną wału korbowego
-Uszczelkę pokrywy zaworów
-Adapter wiązki przewodów
-Śruby skrzyni biegów
Czy jest jeszcze jakaś oczywista praca zapobiegawcza, którą powinienem wykonać, gdy silnik jest wyjęty?
OFHG, przewód VANOS, twarde rury płynu chłodzącego, gumy kolektora dolotowego, uszczelki kolektora dolotowego, CCV.

#25 ·
Tylny koniec systemu zmiany biegów jest łatwym końcem. Prosta tuleja, wystarczy ścisnąć ją szczypcami i spada. Zdemontuj dźwignię zmiany biegów z wnętrza samochodu, aby wpadła przez otwór.

Koniec skrzyni biegów ma "barstard clip". Zrób kilka wyszukiwań w Google/RealOEM, aby wiedzieć, jak wygląda. Mały śrubokręt z prostym ostrzem najlepiej sprawdza się do odpięcia klipsa i obrócenia sworznia.

#28 ·
Dobre wieści. Znalazłem dodatkowy m52tub28 z manualną skrzynią biegów w dobrym stanie. Będę kontynuował pracę nad zamianą m54 na inny 328i dla ciągłości i dla własnej niechęci. Przygotowuję 328ci i zamawiam kilka rzeczy do konserwacji i ułatwienia instalacji. Zamówię również płyny, ponieważ nowy silnik jest prawie gotowy do montażu. Może zrobię nowe kolektory i dodam katalizatory później do wydechu, aby uniknąć konieczności zrywania tych skorodowanych kolektorów OEM. Prawdę mówiąc, nie chcę czekać na wysyłkę.

Attachments

#30 ·
Przepraszam za brak zdjęć. Byłem bardzo skupiony i nienawidzę zdejmować rękawic na zimnie, żeby używać telefonu!
Cześć, właśnie natknąłem się na ten post i faktycznie zrobiłem tę zamianę w moim własnym e39. Przejście z m52tub28 na m54b30. Wszystko, co musiałem zrobić, to zamienić miskę olejową i kolektor dolotowy, żeby pasowało.

Zachowaj wiązkę przewodów i wszystko inne, i trzymaj się swoich starych części akcesoriów na wypadek, gdyby nowe nie chciały działać tak dobrze.

Miska olejowa musiała zostać zamieniona z mojego starego silnika, ponieważ silnik dawcy był z z3, ale jeśli wyjmujesz go z innego pojazdu x drive, powinno być w porządku.

A kolektor dolotowy musiał zostać zamieniony na mój, ponieważ przepustnica m52tu jest sterowana linką, a m54 jest sterowana elektronicznie, ale główna różnica polega na tym, że używają różnych wzorów montażowych. Istnieje adapter sprzedawany przez bimmertune, który umożliwia użycie kolektora m54 w samochodach ze sterowaniem linką: Adapter | Ulepszenie kolektora dolotowego M54 330i w M52 TU

Mam nadzieję, że twoja zamiana przebiega dobrze!