Przejdźmy do sedna. Czy warto wykonać tę zamianę? Mam pięknego 328ci z 1999 roku, który ma wyrzucony korbowód z powodu okropnej jazdy. Mam również automatyczne 330xi Touring z 2000 roku, które nie przejdzie przeglądu i zostanie złomowane, jeśli nie wykorzystam dość nowego silnika (240 000 km). Jestem kilka dni przed rozpoczęciem tego projektu, ale wciąż zastanawiam się, czy mądrzej byłoby znaleźć złomowanego 328 lub 528 i po prostu ułatwić to tak bardzo, jak to możliwe. Jestem bardzo oszczędny. Mam tylko około 1-2 tys. na uruchomienie tego samochodu, zanim zacznę płakać, a znalezienie innego 328i będzie kosztować mniej więcej tyle samo. Czego będę potrzebować, aby upewnić się, że ten pojazd będzie mógł jeździć? Rozumiem, że przepustnica, przepływomierz, dolot, DME i wiązka przewodów będą musiały zostać zaktualizowane. Czego jeszcze mi brakuje? Trudno znaleźć poprawne informacje w Internecie, a ja jestem dość nowy w pracy z BMW, tylko raz remontowałem silniki Hondy i to było lata temu. Wciąż znajduję mieszane odpowiedzi w Internecie, gdzie ludzie wygłaszają całkowicie fałszywe informacje o wadze i momencie obrotowym jako wymówkę, dlaczego wymiana silnika w tub28 jest strasznym pomysłem. Szukam tylko wskazówek, zanim zacznę odkręcać gówno, na zewnątrz jest zimno jak cholera i nie mogę już dłużej czekać.