E46 Fanatics Forum banner

Klucz utknął w stacyjce...

34K views 20 replies 17 participants last post by  CylonRed  
#1 ·
Czy ktoś może mi pomóc, dlaczego mój kluczyk utknął w stacyjce? Mogę uruchomić samochód/wyłączyć samochód, opuścić szyby, słuchać radia itp., ale gdy samochód jest na parkingu, kluczyk NIE wychodzi ze stacyjki. Myślę, że bateria w moim kluczyku jest rozładowana, czy ktoś miał już taki problem?

#5 ·
Proszę się nie obrażać, jeśli niektóre z tych sugestii są dla ciebie zbyt proste, ale...

Czy skrzynia biegów prawidłowo wybrała pozycję parkowania? To znaczy, czy "wyzwalacz" z przodu dźwigni zmiany biegów ponownie wyskoczył? Jeśli zatrzymasz się na zboczu i zostawisz go w pozycji parkingowej bez hamulca ręcznego, czy stoczy się o cal lub dwa, a następnie zatrzyma?

Czy wyświetlacz na desce rozdzielczej pokazuje P jako wybrany bieg? Jeśli wszystko wskazuje na to, że skrzynia biegów jest w porządku, to albo zamek zapłonu uległ awarii, albo nie otrzymuje niezbędnego sygnału ze skrzyni biegów.

Przypuszczam, że próbowałeś pojechać, przełączając biegi, a następnie próbując zaparkować i ponownie wyjąć kluczyk.

#12 ·
SPRAWDŹ, CZY MONETY LUB PRZEDMIOTY WYPADŁY Z POPIELNICZKI DO OBSZARU POŁĄCZEŃ poniżej (podnieś naszą popielniczkę, aby ją wyczyścić i sprawdzić obszar pod spodem). Jeśli tak, usuń monety lub przedmioty za pomocą odkurzacza lub lepkiego patyczka, taśmy klejącej lub taśmy owiniętej wokół patyczka po lodach, ostrza śrubokręta lub końcówki kija bilardowego. Taśma klejąca wyciągnęła 2 dolary kanadyjskie (moneta 1 dolara kanadyjskiego) i voila - połączenie działa, kluczyk można wyjąć, a samochód uruchamia się teraz z kluczykiem w P i N. Nie wiem, czy problemem są zakłócenia mechaniczne czy elektryczne, ale monety w obszarze popielniczki mogą być dużym problemem. Mike w Calgary

#20 ·
To było w E46 328i z 1998 roku, ale działa. Jeśli, z jakiegokolwiek powodu, rozładuje się akumulator, blokuje to skrzynię biegów. Pod tuleją skrzyni biegów znajduje się dźwignia i mała krzywka po prawej stronie dźwigni. Podnieś to śrubokrętem, co pozwoli ci przesunąć dźwignię zmiany biegów z P (Google E46 nie przełącza z P). Jeśli tego nie zrobisz, a następnie fizycznie nie przesuniesz z powrotem tej samej małej krzywki, kluczyk nie zwolni się w pozycji P. Wierz mi, próbowałem, ... zanim zapytałem starego przyjaciela mechanika ... oni już to widzieli! Spróbuj tego przed zakupem drogiego zamka elektromagnetycznego zmiany biegów/nowej stacyjki lub wizytą u dealera BMTroubleU! Powodzenia

#21 ·
To było w E46 328i z 1998 roku, ale działa. Jeśli z jakiegoś powodu rozładuje się akumulator, blokuje to skrzynię biegów. Pod tuleją skrzyni biegów znajduje się dźwignia i mała krzywka po prawej stronie dźwigni. Podnieś to śrubokrętem, co pozwoli ci przesunąć dźwignię zmiany biegów z P (Google E46 nie zmienia biegu z P). Jeśli tego nie zrobisz, przesuń tę samą małą krzywkę z powrotem, w przeciwnym razie nie zwolni klucza w pozycji P.
Wierz mi, próbowałem, ... zanim zapytałem starego przyjaciela mechanika ... oni już to widzieli!
.Spróbuj tego przed zakupem drogiego zamka elektromagnetycznego zmiany biegów/nowej stacyjki lub wizytą u dealera BMTroubleU! Powodzenia
To post sprzed 13 lat...