E46 Fanatics Forum banner

Instalacja tylnych wahaczy camber?

12K views 11 replies 4 participants last post by  MrMCar  
#1 ·
Ponieważ obniżyłem moje E46, nie zaszkodziłoby mieć trochę możliwości regulacji. Dlatego myślę o zamontowaniu wahaczy pochylenia koła.

Przeczytałem kilka instrukcji DIY na ten temat i grzebanie przy dyferencjale nie wydaje się zbyt fajne.

Byłbym szczęśliwy, mogąc usłyszeć od kogoś, kto to zrobił. To mogłoby mi powiedzieć, jak bardzo to bolało.

#2 ·
Wszystko da się zrobić z dyferencjałem w samochodzie. Chociaż NIE jest to łatwe.
Poluzuj/wykręć śruby (3), które go mocują. Pozostaw wszystko inne przymocowane. (Odłączenie środkowych/tylnych mocowań wydechu to ogromny plus.)

Będziesz potrzebować dwóch zestawów dobrych rąk i podpórek, które są w 101% bezpieczne. Zablokuj oba zestawy przednich opon przód/tył, jeśli podnosisz tylko tył samochodu.
Możesz użyć bardzo dużych łomów, aby przesunąć dyferencjał w lewo/prawo, przód/tył, aby dostać się do wewnętrznych śrub. TYLKO..... po jednej stronie jest to znacznie trudniejsze niż po drugiej.

Pracuj MĄDRZE i nie narażaj swoich palców. Dyferencjały są ciężkie, gdy łomy się ześlizgują!

Jeśli nie czujesz się komfortowo z powyższym i/lub brakuje Ci umiejętności, po prostu wyciągnij dyferencjał.
Działasz na własne ryzyko.

#3 ·
To wszystko da się zrobić z dyferencjałem w samochodzie. Chociaż NIE jest to łatwe.
Poluzuj/usuń śruby (3), które go mocują. Pozostaw wszystko inne przymocowane. (Odłączenie środkowych/tylnych mocowań wydechu to ogromny plus.)

Będziesz potrzebować dwóch zestawów dobrych rąk i podpórek, które są w 101% bezpieczne. Zablokuj oba zestawy przednich opon z przodu/z tyłu, jeśli podnosisz tylko tył samochodu.
Możesz użyć bardzo dużych łomów, aby przesunąć dyferencjał w lewo/prawo, przód/tył, aby dostać się do wewnętrznych śrub. TYLKO..... po jednej stronie jest to o wiele trudniejsze niż po drugiej.

Pracuj MĄDRZE i nie narażaj swoich palców. Dyferencjały są ciężkie, gdy łomy się ześlizgują!

Jeśli czujesz się niekomfortowo z powyższym i/lub brakuje Ci umiejętności, po prostu wyciągnij dyferencjał.
Postępuj na własne ryzyko.
ugh :rolleyes:

A co z ramionami oem? Czy w ogóle są regulowane? A jeśli tak, to jak je wyregulować? Szczerze mówiąc, wolałbym pominąć całą tę kłopotliwą sprawę i żyć ze starymi, o ile mają wystarczającą regulację, aby oba koła były wyrównane względem siebie. Na dzień dzisiejszy koła są trochę przesunięte względem siebie. Z tego, co mogę stwierdzić za pomocą nieprofesjonalnych narzędzi do ustawiania geometrii, które posiadam.

#8 · (Edited)
#9 ·
Coupe i sedan mają ten sam zestaw, więc wymagane jest lekkie przesunięcie dyferencjału, aby wymienić lewe ramię pochylenia. Gorąco polecam zainstalowanie regulowanych ramion pochylenia, ponieważ masz obniżone zawieszenie. Właściwie wcale nie jest tak źle. Zobacz moją szczegółową instrukcję tutaj.
Dzięki za napisanie! Czuję się teraz na tyle pewnie, że to zrobię. Znalazłem ramiona pochylenia w lokalnym sklepie tutaj w Szwecji za około 132 EURO\149 USD. Czy one zadziałają?

Czy wreszcie są jakieś tuleje, które mam dobrą okazję wymienić, gdy dyferencjał jest odkręcony?

#10 ·