E46 Fanatics Forum banner

Nie wiem, jaki mam silnik

13K views 14 replies 10 participants last post by  cityjohn  
#1 ·
Ok, więc kupiłem 2000 323i kilka tygodni temu i prowadzę na nim wszelkiego rodzaju badania. Zanim kupiłem samochód, silnik został wymieniony na jakiś silnik z e46 z 2004 roku. Próbuję ustalić, czy mój silnik pochodzi z 325i czy 330i. Czy ktoś może mi powiedzieć, czego szukać?

#2 ·
Ok, więc kupiłem 2000 323i kilka tygodni temu i robiłem na nim wszelkiego rodzaju badania. Zanim kupiłem samochód, silnik został wymieniony na jakiś silnik z e46 z 2004 roku. Próbuję dowiedzieć się, czy mój silnik jest z 325i czy 330i. Czy ktoś może mi powiedzieć, czego szukać?
Jestem pewien, że inni mogą przyjść i zasugerować różne rzeczy, ale wyciągnąłbym świecę zapłonową i zmierzył skok wału korbowego. Wtedy naprawdę będziesz wiedział.

325 = 75 mm / 2,95"

330 = 89,6 mm / 3,53"

Powodzenia,
Rob43

#3 ·
323 miał M52, żeliwny blok w 2000 roku, 325 w 2004 roku miał M54 z aluminiowym blokiem. 330 ma również M54, więc nadal nie wiesz, który masz, 2,5 l lub 3,0 l. Wyjęcie świecy zapłonowej i włożenie długiego pręta do otworu, a następnie zaznaczenie odległości od najwyższego punktu do najniższego punktu powie ci skok, co jest okrągłą drogą do uzyskania pojemności skokowej.

Jeśli Rob43 ma rację, to różnica w 325 i 330 wynosi około 1/2 cala.

Ustaw liniał i zaznacz pręt, gdy tłok jest całkowicie w górze lub w dół. Następnie obróć korbę ręcznie i ponownie zaznacz pręt na drugim końcu skoku. Zmierz odległość między znakami. Jeśli odległość wynosi 3 cale, to masz 325, jeśli 3,5 cala, to masz 330.

#5 ·
Skomentowałem dzisiaj w podobnym wątku na ten sam temat.

Natknąłem się na schludną publikację BMW zatytułowaną "Wprowadzenie do BMW". Znalazłem ją na następującej stronie: http://www.kneb.net/bmw/Intro to BMW.pdf.

Na stronach 37-42 wyjaśniają konwencje nazewnictwa silników BMW, a także dokumentują, gdzie tabliczka identyfikacyjna silnika znajduje się w większości silników BMW. Badając stempel silnika, powinieneś być w stanie szybko określić, jaki masz silnik. Ostrzegam, możesz potrzebować podnośnika i naprawdę dobrej latarki, aby zobaczyć stempel silnika!

#13 ·