E46 Fanatics Forum banner

Jak usunąć elementy sterowania klimatyzacją z e46 m3 vert, aby wyciąć deskę rozdzielczą i schować przewody...

6.4K views 6 replies 2 participants last post by  jammykam  
#1 ·
Człowieku, ta instalacja jest wyzwaniem, w przeciwieństwie do Hond/Acur, które robiłem w przeszłości... W każdym razie muszę usunąć sterowanie klimatyzacją, aby wyciąć wnętrze deski rozdzielczej na kable... Nie ma miejsca na przechowywanie kabli...

Czy ktoś ma jakieś zdjęcia?

#3 ·
Zakładam, że próbujesz dotrzeć do tego etapu?

Image

Zależy, czy masz nawigację, czy nie.

Jeśli nie: to doprowadzi Cię blisko... http://www.my330i.com/mod26.php

Jeśli tak, to po prostu weź płaski śrubokręt, owiń go w szmatkę, a kontrolka wyskoczy z obu stron. Następnie po prostu wyjmij 4 kable, które idą do kontrolki.

Jeśli musisz wyjąć więcej deski rozdzielczej, to pomoże to przy wyjmowaniu obudowy dźwigni zmiany biegów http://www.pbase.com/jeffwong/centerconsole, a po tym wystarczą tylko 4 śruby, aby doprowadzić ją do powyższego zdjęcia.

#4 ·
Dzięki za pomoc.....

CZŁOWIEKU, CO ZA KOSZMAR!!

to pierwszy raz, kiedy zajęło mi to 5 godzin z przerwami, żeby włożyć HU.... Musiałem wyciąć całe wnętrze deski rozdzielczej, żeby móc zmieścić przewody w środku po obu stronach... *WESTCHNIENIE*

Mniejsza z tym, próbowałem wyjąć wyloty klimatyzacji, ale bezskutecznie... więc po prostu się poddałem i męczyłem się i męczyłem, żeby umieścić przewody po obu stronach deski rozdzielczej....

#5 ·
Stary, wiem co masz na myśli, za pierwszym razem, gdy rozebrałem deskę rozdzielczą, zajęło mi to wieki, ale teraz mogę wyjąć konsolę środkową i jednostkę główną w mniej niż 10 minut!

Image

Tuż pomiędzy kratką wentylacyjną a radiem/nawigacją widać 2 śruby po obu stronach metalowego pręta, tak, usunąłeś je prawda. Kratka wentylacyjna po prostu "wyskakuje". Musisz ją chwycić i poruszać w górę i w dół. Usłyszysz kliknięcie i będzie to brzmiało trochę strasznie, ale wyskoczy od razu. Po wykręceniu śrub jest to tylko "dopasowanie cierne", ale tarcie pochodzi z 2 perforowanych zakładek, które trzymają się lepiej niż zwykle.

Co dokładnie montujesz i jak długie są przewody? Masz nawigację?

Po lewej stronie mojego ekranu nawigacji było MNÓSTWO miejsca. Również po lewej stronie środkowej deski rozdzielczej znajduje się skrzynka bezpieczników. Opuść schowek (trzymany tylko przez 6 śrub) i tam też jest sporo miejsca... załóżmy, że twoje przewody lub cokolwiek są wystarczająco długie.

Daj znać, jak ci idzie.

///Kam

#6 ·
Mam e46 m3 vert...

Instalowałem jednostkę centralną single din i wyjmowałem odtwarzacz CD business... Nie mogłem ruszyć cholernej jednostki klimatyzacji... ani nie usunąłem obszaru gałki zmiany biegów...

Skończyło się na tym, że zrobiłem miejsce rękami i włożyłem przewody po prawej i lewej stronie deski rozdzielczej.... W końcu weszło...

Słyszę mały szum z głośników...

Ponadto moja deska rozdzielcza wyświetla ekran ostrzegawczy, gdy ekran jest podniesiony... Przełączyłem przełącznik i poprowadziłem go przez skrzynkę bezpieczników w schowku razem z kablem do iPoda... jednak nadal czasami widzę ekran ostrzegawczy...

Myślę o całkowitym wyjęciu całego urządzenia z deski rozdzielczej i ponownym sprawdzeniu przewodów...

Czy kratki klimatyzacji po prostu wyskakują po kilku ruchach??

#7 ·
Tak, te otwory wentylacyjne wyskakują po pewnym poruszaniu w górę i w dół, wydaje się, że są zablokowane i trochę niechętnie wychodzą, ale w końcu wyjdą!

Jednostka klimatyzacji powinna po prostu wyskoczyć... ale mam ekran nawigacji satelitarnej, więc moja jednostka jest niżej niż twoja... ale wyglądają dla mnie dokładnie tak samo.

Sprawdziłbym przewody i spróbował je ułożyć jak najstaranniej. Spróbuj odsunąć przewody głośnikowe od kabli zasilających, jeśli to możliwe, to często powoduje ten świszczący dźwięk (mam ten sam problem w tej chwili i próbuję wszystkiego, żeby się go pozbyć, więc nie jestem ekspertem!).