E46 Fanatics Forum banner

Jak wymienić olej w dyferencjale

69K views 37 replies 14 participants last post by  Alex323Ci  
#1 ·
Cześć wszystkim, chcę wymienić olej w dyferencjale mojego BMW 323i Sedan (E46) z 1999 roku.

1-Czy 1 litr wystarczy, jeśli uda mi się wypompować cały olej do ostatniej kropli, bez marnowania?
2-Gdzie są śruby?
3-Jakich narzędzi potrzebuję?
4-Jak mogę zrozumieć, że oleju jest wystarczająco dużo? Czy to ta sama logika, co przy wymianie oleju w skrzyni biegów?

Czekam na szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.
Aykun.

#3 ·
Oto instrukcja DIY, której użyłem. Po prostu upewnij się, że możesz zdjąć korek wlewu, zanim wyjmiesz korek spustowy.

http://www.impee.co.uk/bmw_differential_oil.htm
...i korek spustowy przed płynem!

Ta sama zasada. Napełniaj, aż zacznie wypływać z korka wlewu na równym podłożu. Może istnieć optymalna temperatura, w której to robisz, ale po prostu wlałem tyle, ile mogłem i założyłem korek tak szybko, jak to możliwe. Tak czy inaczej, odrobina w górę lub w dół, jesteś wystarczająco blisko!

Mój Bentley pokazuje automatyczną skrzynię biegów diff 0,9 L
manualną 1 L
M3 1,3 L

Olej syntetyczny BMW/ SAF-XO

Moment obrotowy na korku spustowym lub wlewu dyferencjału

Z o-ringiem 44 ft-lb
z podkładką uszczelniającą 48 ft-lb

#4 · (Edited)
Cześć wszystkim, chcę wymienić olej w dyferencjale mojego BMW 323i Sedan (E46) 1999.

1-Czy 1 litr wystarczy, jeśli mogę wypompować cały olej do ostatniej kropli, bez marnowania?
2-Gdzie są śruby?
3-Jakich narzędzi potrzebuję?
4-Jak mogę zrozumieć, że oleju jest wystarczająco dużo? Czy to ta sama logika, co przy wymianie oleju w skrzyni biegów?

Czekam na szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.
Aykun.
Właśnie to zrobiłem w sobotę (CZŁOWIEKU, stary olej śmierdzi jak gówno!) i było to dość łatwe. 20-25 minut, głównie po to, żeby stary olej spłynął.

1- Nie, potrzebujesz więcej niż 1 kwartę. Sugeruję zakup 2 kwart (użyłem 1,5).
2- Korek wlewowy skierowany do tyłu pod kątem 45 stopni w dół, korek spustowy skierowany w prawo
3- Gniazdo sześciokątne 14 mm lub klucz sześciokątny (znalazłem zestaw w Sears), grzechotka, patelnia
4- Tak, po spuszczeniu wkręć korek spustowy i napełniaj, aż się przeleje

Wszyscy mówią, że trzeba trzymać samochód w poziomie, ale udało mi się dokonać wymiany tylko z podniesioną lewą tylną oponą. Użyłem tylko mojej pompy olejowej, aby wyssać cały nadmiar starego oleju z dyferencjału (nie było go zbyt wiele) i napełniłem. Jak dotąd wszystko dobrze! :thumbup:

Ponadto mam '01 330ci i wtyczki były absurdalnie ciasne. Wymagało to dużego wykorzystania moich bioder, abym mógł pociągnąć za grzechotkę (to twój najpotężniejszy ruch spod samochodu), więc upewnij się, że dobrze chwytasz i ciągniesz

#7 ·
Wskazówki

Dodatkowa wskazówka. Nie przepełniaj dyferencjału. Niedawno robiłem to w 325 i 330. W 325 tył samochodu był tylko podniesiony, więc kąt dyferencjału pozwolił mi wlać trochę więcej, zanim zaczął się wylewać z otworu wlewowego. Po dniu jazdy olej z dyferencjału spływał z góry dyferencjału.

Na górze dyferencjału znajduje się zawór upustowy z otworem na szpilkę, który wyrzuca nadmiar płynu, przez co można pomyśleć, że masz wyciek. TRZYMAJ SIĘ ZALECANEJ POJEMNOŚCI I BĄDŹ DOKŁADNY.
Nie spowodowało to żadnych szkód (z wyjątkiem podjazdu mojej żony), a po wycieku około 2 łyżek stołowych wyczyściłem dyferencjał środkiem do czyszczenia hamulców i od tego czasu nie widziałem ani kropli.

Pojemność płynu E46 Diff:
Napęd na tylne koła: 0,9 litra (0,95 US qt.)
Napęd na wszystkie koła: 1,0 litra (1,06 US qt.)

Moment obrotowy: Tylna śruba wlewu dyferencjału do obudowy 70 Nm (52 ft-lb)

Pomocna była następująca strona.
http://bokchoys.com/differential/diff_fluid.htm

Nawiasem mówiąc, usunięcie płyty osłony (8 śrub) NIE jest konieczne do tego zadania i należy pamiętać, że BMW nie produkuje już uszczelki, więc jeśli ją usuniesz lub musisz ją usunąć, aby naprawić wyciek, musisz zrobić własną uszczelkę lub użyć RTV. Jednak wbrew powszechnemu przekonaniu można zdjąć płytę osłony i wymienić uszczelkę bez opuszczania dyferencjału lub zdejmowania drążka stabilizatora i wydechu. Zrobiłem to w zeszłym tygodniu, poluzowując 2 mocowania dyferencjału i wyjmując tylną śrubę. KONIEC z wyciekiem z płyty osłony dyferencjału.

Na koniec, i to jest subiektywne, używam Amsoil SVG Severe Gear 75W-90. (Ci faceci wynaleźli olej syntetyczny). Używałem go w moim Land Roverze bez problemu (holując dużo) i znajomi w okolicy używają go w pługach śnieżnych, gdzie dyferencjał dostaje prawdziwy wycisk. Moje bimmery to uwielbiają.

#8 ·
Jeszcze jeden szczegół. Nie przepełniaj dyferencjału. Niedawno robiłem to w 325 i 330. W 325 tył samochodu był tylko podniesiony, więc kąt dyferencjału pozwolił mi wlać trochę więcej, zanim zaczął wylewać się z otworu wlewowego. Po dniu jazdy olej z dyferencjału spływał z góry dyferencjału.

Na górze dyferencjału znajduje się zawór upustowy z otworem igłowym, który wyrzuca nadmiar płynu, przez co myślisz, że masz wyciek. TRZYMAJ SIĘ ZALECANEJ POJEMNOŚCI I BĄDŹ DOKŁADNY.
Nie spowodowało to żadnych szkód (z wyjątkiem podjazdu mojej żony), a po wycieku około 2 łyżek stołowych wyczyściłem dyferencjał środkiem do czyszczenia hamulców i od tego czasu nie widziałem ani kropli.

Pojemność płynu w dyferencjale E46:
Napęd na tylne koła: 0,9 litra (0,95 US qt.)
Napęd na wszystkie koła: 1,0 litra (1,06 US qt.)

Moment obrotowy: Korek wlewu tylnego dyferencjału do obudowy 70 Nm (52 ft-lb)

Pomocna była następująca strona.
http://bokchoys.com/differential/diff_fluid.htm

Nawiasem mówiąc, usunięcie płyty osłony (8 śrub) NIE jest konieczne do tej pracy i należy pamiętać, że BMW nie produkuje już uszczelki, więc jeśli ją usuniesz lub musisz ją usunąć, aby naprawić wyciek, musisz zrobić własną uszczelkę lub użyć RTV. Jednak wbrew powszechnemu przekonaniu można zdjąć płytę osłony i wymienić uszczelkę bez opuszczania dyferencjału lub zdejmowania drążka stabilizatora i wydechu. Zrobiłem to w zeszłym tygodniu, poluzowując 2 mocowania dyferencjału i wyjmując tylną śrubę. Koniec z wyciekami z płyty osłony dyferencjału.

Na koniec, i to jest subiektywne, używam Amsoil SVG Severe Gear 75W-90. (Ci faceci wynaleźli olej syntetyczny). Używałem go w moim Land Roverze bez problemów (holowanie dużej ilości) i znajomi stąd używają go w pługach śnieżnych, gdzie dyferencjał jest naprawdę mocno eksploatowany. Moje bimmery to uwielbiają.
Dziękuję za informację, więc jeśli potrzeba 0,9 litra, to wystarczy 1 litrowa puszka oleju i nie muszę kupować 2,5 litrowej, prawda?

#12 · (Edited)
Doug ma rację - będziesz potrzebować więcej niż 1 litr, ponieważ nastąpi rozlanie, a pompa i rura napełniająca zabiorą jeszcze trochę.

W odniesieniu do Bokchoy DIY wymienionego w moim wcześniejszym poście, ich moment obrotowy jest błędny - prawidłowy moment obrotowy to 65 NM lub 48,1 funtów z nową podkładką.

Patrz załączony fragment TIS.

#13 ·
#28 ·
Deepblue7, Redline 75w90 dostępne tutaj: http://cgi.ebay.com.au/REDLINE-Engi...y-Stock-clearance-/180543742685?pt=AU_Car_Parts_Accessories&hash=item2a093ee2dd. 25 $ za litr. Jeśli jesteś w Melbourne, możesz odebrać i zaoszczędzić na wysyłce. Dan 1337 kupił rzeczy od tego gościa i był zadowolony z transakcji. HTH
Naprawiony link: http://www.ebay.com.au/itm/Redline-75w90-75w90ns-75w140-75w140ns-Cheapest-/180622129958?pt=AU_Car_Parts_Accessories&hash=item2a0deafb26

Dobry DIY, który prawdopodobnie wkrótce spróbuję.

Steve ma rację, kupiłem około 20L M1 0W-40 od tego gościa i odebrałem z jego miejsca w Greensborough, Melbourne, bez problemów.

#14 ·
#15 · (Edited)
Cześć wszystkim,

Znalazłem CASTROL MANUAL SYNTRAX 75w90, który jest GL5. Jestem zdezorientowany, czy to właściwy? Nie jest w żółtej butelce jak ten powyżej, jest w szarej butelce i pisze Manual Syntrax, nie pisze specjalnie olej do dyferencjału, ale jest 75W90 i GL5, czy to w porządku?

To jest ten na linku PONIŻEJ

http://www.google.com.au/imgres?img...py=77&dur=315&hovh=154&hovw=154&tx=134&ty=144&page=1&ndsp=33&ved=1t:429,r:0,s:0
Cześć,

Nie stwierdza się jednoznacznie "oleju do dyferencjału", ponieważ może być stosowany w wielu zastosowaniach. Używam tego samego oleju 75w-90 w mojej skrzyni rozdzielczej iX, jak w dyferencjale.

Ten olej będzie działał w twoim dyferencjale e46. Spełnia trzy najważniejsze wymagania - lepkość (75w-90), typ (syntetyczny), standard (GL-5) (a także to, że nie masz dyferencjału o ograniczonym poślizgu, który jest standardem tylko w modelach E46 M3)

Olej jest bardzo subiektywną kwestią na tym forum, a ludzie stają się osobisty z "markami" - twój samochód po prostu doceni to, że zmieniłeś olej na kompatybilny.

#18 ·
Zebrałem te trzy zdjęcia z sieci, które dokładnie wyjaśniają, gdzie znajdują się wtyczki. Po prostu upewnij się, że najpierw usuniesz górną (wtyczkę wlewu), ponieważ jeśli usuniesz dolną i spuścisz płyn, a następnie okaże się, że nie możesz zdjąć górnej - utkniesz bez oleju. Napełniaj, aż płyn zacznie wypływać z górnej wtyczki. Ponownie, jeśli to możliwe, utrzymuj samochód w poziomie. Jeśli podniesiesz tylko tył, dostaniesz tam więcej, niż potrzebujesz - nie spowoduje to żadnych poważnych uszkodzeń, ale może wypluć zawór przelewowy. Jeśli włożysz palec po wyjęciu górnej wtyczki, powinieneś być w stanie poczuć powierzchnię obecnego oleju przed jego spuszczeniem. Pozwól mu spływać przez dobre 30 minut minimum, ponieważ to coś jest gęste. Najlepiej przejedź się samochodem (nie tylko uruchamiaj silnik) przez dobre 20 minut powyżej 50 km/h, aby olej w dyferencjale rozgrzał się przed spuszczeniem - gorący olej spływa lepiej. Oprócz specyfikacji momentu obrotowego, które DMAX poprawił, link do instrukcji DIY Bokchoys opublikowany wcześniej powinien zapewnić dobre instrukcje krok po kroku. Powodzenia
Bardzo dziękuję za wszystkie te informacje. Jeszcze jedno: nie mam klucza dynamometrycznego, ale zaznaczam śrubę i mechanizm różnicowy czerwoną manekinem i będę wiedział, gdzie się zatrzymać podczas dokręcania. Zrobiłem to samo przy każdej śrubie w tym samochodzie i w ogóle nie miałem problemów. Czy to dobra metoda?

#22 ·
To może być jedna z tych prac, w których klucz dynamometryczny nie jest absolutnie konieczny. W przeciwieństwie do np. dokręcania świec zapłonowych lub śrub głowicy, które wymagają bardzo precyzyjnego dokręcania i gdzie zbyt mocne dokręcenie może spowodować poważne uszkodzenia.

Te dwa korki to tylko korki wlewowe i spustowe - zrób tak, jak mówi Doug powyżej, a po zakończeniu wytrzyj olej, który spłynął i wyczyść obszar szmatką i płynem do czyszczenia hamulców lub rozpuszczalnikiem, a następnie sprawdź później, czy nie ma wycieków.

Daj nam znać, jak ci poszło.
Wydaje się w porządku, ale użyj wyczucia dla ostatecznego „punktu zatrzymania”. Są na nim podkładki zgniotowe, więc inną metodą, której używa mój mechanik, jest dojście do równo z podkładką zgniotową, a następnie wykonanie kolejnego 1/4 obrotu. Jeśli jest ciasno, skończyłeś... jeśli czujesz, że nie jest tak mocno, to może jeszcze 1/4 obrotu, ale prawdopodobnie nie więcej.

Bardzo wam wszystkim dziękuję. Najpierw zaparkowałem samochód lewą stroną na chodniku i podniosłem go z prawej przedniej i prawej tylnej strony za pomocą 2 podnośników. (Niestety nie mogę podnieść samochodu na równi, ponieważ samochód zawsze przesuwa się w lewo, a podnośnik E30 uderza w drzwi i powoduje wgniecenie i w ten sposób zepsułem oryginalny podnośnik).

Po podniesieniu samochodu:

1-Spryskałem obie śruby odtłuszczaczem i osuszyłem je szmatką.
2-Poluzuj górną, jak zaleciłeś (olej schodził w czarnym kolorze).
3-Poluzuj dolną i spuść cały olej.
4-Następnie poluzowałem przedni podnośnik, a następnie oba podnośniki, aby wyjąć cały olej i dokręciłem dolną śrubę.
5-Następnie podniosłem samochód trochę z prawej strony (ale nadal zostawiłem lewą stronę na chodniku, aby była wyższa).
6-Wpompowałem ładny czerwony olej o ładnym zapachu i dokręciłem śrubę na górze:)

8- Dolałem również oleju do skrzyni biegów, brakowało 200-300 ml. Zawsze muszę dolewać oleju do skrzyni biegów. Nie mogłem zatrzymać wycieku z tylnych małych śrub 10 mm, jakieś pomysły??? (Dodałem Full Syn GL4 75w80 do skrzyni biegów).

9 UŻYŁEM Penthatex THREAD BLOCKER na obu śrubach. Upewniłem się, że nie zmiesza się z olejem, więc użyłem kilku kropli na końcu śrub, gdzie siedzi podkładka. Mam nadzieję, że dobrze zrobiłem. Przejechałem około 10-15 km i na razie nie ma wycieku oleju

Wynik: Wszystko jest gładsze. Dzięki wszystkim.

Z przyjemnością otrzymam odpowiedź na punkt 8 pogrubioną czcionką.

#34 ·
Czy można napełnić otwór bez użycia specjalnych narzędzi? Użyć tylko butelki, w której znajduje się olej przekładniowy? Wygląda na to, że jest trochę ciasno, a sądząc po zdjęciu zamieszczonym w tym wątku, potrzebujesz jakiegoś przezroczystego węża, aby doprowadzić do korka wlewu? :eek:
Em, kiedy szukałem płynu, żaden, którego chciałem, nie był dostarczany z tymi 'strzykawkowymi' butelkami... z końcówką na zakrętce. Spróbuj dopasować ją tam i jeśli uda ci się dopasować butelkę, to wszystko, czego potrzebujesz.

Weź drugą butelkę, ponieważ możesz nie być w stanie przechylić jej wystarczająco, aby wydobyć cały płyn z butelki, a potrzebujesz pełnego litra (może Qt....zapomniałem).

Jeśli butelka ma końcówkę, możesz dodać do niej wąż, aby uzyskać potrzebny kąt. Z wystarczająco długim wężem możesz zawiesić butelkę wysoko na zewnątrz samochodu (lub poprosić przyjaciela, aby ją trzymał)... ale i tak stracisz trochę w wężu... więc znowu, dwie butelki... myślę. Następnym razem spróbuję sam, ale użyłem płynu OE, więc nie spieszę się, żeby go znowu wymieniać.

#35 ·
Wymieniłem dziś olej w dyferencjale i napotkałem problem. Miałem tylko 1 kwartę (manualna skrzynia biegów wymaga 1,1 kwarty) i trochę rozlałem podczas pompowania. Więc wlałem tyle, ile mogłem - prawdopodobnie około 0,9 kwarty. Czy będę mógł jeździć z niedoborem 0,2 kwarty, przynajmniej tymczasowo? Kupię więcej płynu i uzupełnię go jak najszybciej, jeśli będzie to problem. Wolałbym tego uniknąć, jeśli mieści się to w tolerancji, ponieważ postawienie samochodu na podnośnikach to straszna udręka. Dzięki

#37 ·
Zmieniłem dzisiaj olej w dyferencjale i napotkałem problem. Miałem tylko 1 kwartę pod ręką (manualna skrzynia biegów wymaga 1,1 kwarty), i rozlałem trochę podczas pompowania. Więc wlałem tyle, ile mogłem - prawdopodobnie około 0,9 kwarty. Czy będę mógł jeździć z niedoborem 0,2 kwarty, przynajmniej tymczasowo? Pojadę kupić więcej oleju i uzupełnię go jak najszybciej, jeśli będzie to problem. Wolałbym tego nie robić, jeśli mieści się to w tolerancji, ponieważ postawienie samochodu na podnośnikach to straszna udręka. Dzięki
Nie zaryzykowałbym tego. To jest mój osobisty pogląd.

#36 ·
Powinieneś móc nim jeździć przez kilka dni. Tylko nie wpadaj w zakręty i nie startuj z obrotami 3000 obr./min i puszczaniem sprzęgła.