Jeszcze jeden szczegół. Nie przepełniaj dyferencjału. Niedawno robiłem to w 325 i 330. W 325 tył samochodu był tylko podniesiony, więc kąt dyferencjału pozwolił mi wlać trochę więcej, zanim zaczął wylewać się z otworu wlewowego. Po dniu jazdy olej z dyferencjału spływał z góry dyferencjału.
Na górze dyferencjału znajduje się zawór upustowy z otworem igłowym, który wyrzuca nadmiar płynu, przez co myślisz, że masz wyciek. TRZYMAJ SIĘ ZALECANEJ POJEMNOŚCI I BĄDŹ DOKŁADNY.
Nie spowodowało to żadnych szkód (z wyjątkiem podjazdu mojej żony), a po wycieku około 2 łyżek stołowych wyczyściłem dyferencjał środkiem do czyszczenia hamulców i od tego czasu nie widziałem ani kropli.
Pojemność płynu w dyferencjale E46:
Napęd na tylne koła: 0,9 litra (0,95 US qt.)
Napęd na wszystkie koła: 1,0 litra (1,06 US qt.)
Moment obrotowy: Korek wlewu tylnego dyferencjału do obudowy 70 Nm (52 ft-lb)
Pomocna była następująca strona.
http://bokchoys.com/differential/diff_fluid.htm
Nawiasem mówiąc, usunięcie płyty osłony (8 śrub) NIE jest konieczne do tej pracy i należy pamiętać, że BMW nie produkuje już uszczelki, więc jeśli ją usuniesz lub musisz ją usunąć, aby naprawić wyciek, musisz zrobić własną uszczelkę lub użyć RTV. Jednak wbrew powszechnemu przekonaniu można zdjąć płytę osłony i wymienić uszczelkę bez opuszczania dyferencjału lub zdejmowania drążka stabilizatora i wydechu. Zrobiłem to w zeszłym tygodniu, poluzowując 2 mocowania dyferencjału i wyjmując tylną śrubę. Koniec z wyciekami z płyty osłony dyferencjału.
Na koniec, i to jest subiektywne, używam Amsoil SVG Severe Gear 75W-90. (Ci faceci wynaleźli olej syntetyczny). Używałem go w moim Land Roverze bez problemów (holowanie dużej ilości) i znajomi stąd używają go w pługach śnieżnych, gdzie dyferencjał jest naprawdę mocno eksploatowany. Moje bimmery to uwielbiają.