E46 Fanatics Forum banner

Pojemność zbiornika paliwa

49K views 7 replies 7 participants last post by  dmax  
#1 ·
Zbiornik ma podaną pojemność 16,6 gal z 1,3 gal pojemności rezerwowej.

Czy ktoś może potwierdzić, że te pojemności wymienione przez Bentleya są powszechne we wszystkich e46, a także zakładam, że 1,3 wymienione jako "Pojemność rezerwowa" oznacza, że jest to dodatek do 16,6 gal.

Jednak to 'może' oznaczać, że mamy 16,6 gal 'z czego' 1,3 gal jest w jakiś sposób 'zarezerwowane'.

Czy pojemność rezerwowa 1,3 jest dodatkiem do pojemności 16,6 gal, czy nie?

Mamy albo 16,6 gal, albo 17,9 gal w zbiorniku... i po prostu jestem ciekawy.

Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat? Wiem, że brzmi to głupio i wiem, że uznasz odpowiedź za oczywistą... jeśli tak, proszę, nie bij mnie!:lmao:

#2 ·
Wiem, że kombi, coupe i sedan M52tu i M54 mają taką samą pojemność zbiornika paliwa wynoszącą 16,6 galona, ale miałem wrażenie, że rezerwa paliwa wynosi 2,0 galony. Zazwyczaj tankuję przy 14,6 galonach, dokładnie wtedy, gdy zapala się kontrolka niskiego poziomu paliwa.

Wysłane z mojego PC36100 za pomocą Bimmer

#8 · (Edited)
Zgodnie z instrukcją obsługi całkowita pojemność zbiornika paliwa wynosi 16,6 galona z rezerwą 2,1 galona. Dlatego wnioskuję, że odpowiedzią jest 16,6 galona, a 14,5 galona przed zapaleniem się kontrolki rezerwy paliwa. Tylko moje dwa i pół centa...
To wszystko ma sens... Sprawdzam instrukcję obsługi. Naprawdę powinienem ją częściej czytać.

Naprawdę nie jeżdżę do zapalenia się kontrolki ostrzegawczej, ponieważ przestrzegam biblii BMW i nie pozwalam, aby spadła poniżej ćwiartki. Widziałem czerwone światło raz w ciągu ostatnich 5 lat.

Bez sprzeciwu powiemy więc 16,6 galona.

Mogę przejechać 572,7 mil, jeśli utrzymam prędkość 71 mil na godzinę (34,5 mpg). 348 mil, jeśli moja średnia prędkość wynosi około 25 mil na godzinę i osiągam tylko 21 mpg. (Rzadko widzę poniżej 22 mpg, ale chciałem mieć margines bezpieczeństwa!)

Właściwie próbuję położyć kres wątkom „jak daleko mogę przejechać na jednym baku”, ponieważ uważam, że „bak” nie jest jednolitą jednostką miary!

EDIT: Moja instrukcja obsługi mówi również 16,6 z rezerwą 2,1... więc piszę list z reklamacją do Bentley Publishers!

Poza tym nie chcę, żebyś myślał, że jestem totalnym idiotą za zadawanie pytań! Nie wiedziałem, czy rezerwa jest oddzielna, czy nie. Czy to ze mnie robi złą osobę? :lmao:

#6 ·
Zbiornik ma podaną pojemność 16,6 gal. z 1,3 gal. w rezerwie.

Czy ktoś może potwierdzić, że te pojemności wymienione przez Bentleya są powszechne we wszystkich e46, a także zakładam, że 1,3 wymienione jako "Pojemność rezerwowa" oznacza, że jest to dodatek do 16,6 gal.

Jednak to "może" oznaczać, że mamy 16,6 galonów, "z których" 1,3 gal. jest w jakiś sposób "zarezerwowane".

Czy pojemność rezerwowa 1,3 jest dodatkiem do pojemności 16,6 gal, czy nie?

Mamy albo 16,6 gal. albo 17,9 gal. w zbiorniku... i po prostu jestem ciekaw.

Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat? Wiem, że to brzmi głupio i wiem, że pomyślicie, że odpowiedź jest oczywista... jeśli tak, proszę, nie bijcie mnie!:lmao:
Pojemność zbiornika paliwa wynosi 16,6 galonów (63 l), a rezerwa 1,3 galona (5 l). Nie oznacza to, że zbiornik mieści 68 l, ale że można przejechać 58 l do momentu zapalenia się kontrolki pustego baku, a następnie kolejne 5 l, zanim trzeba będzie iść pieszo.

Pomyśl o tym jak o zbiorniku paliwa motocykla, gaz przepływa przez rurę, która znajduje się stosunkowo wysoko nad dnem zbiornika i jedziesz, aż nie ma już gazu, a następnie zmieniasz kierunek kurka paliwa i gaz przepływa przez krótszą rurę, dzięki czemu możesz dojechać do następnej stacji benzynowej. Twój samochód ma kontrolkę, która zapala się, gdy poziom paliwa osiąga wysokość krótszej rury, ponieważ nie ma kurka paliwa do przekręcenia. Otrzymujesz wizualne przypomnienie, że potrzebujesz paliwa, zamiast tego, że silnik się wyłącza, ponieważ zasysa powietrze.

Zbiornik mieści 16,6 galonów. 0,1 galona to 3,2 uncji, więc jeśli uda ci się wlać 17 galonów do zbiornika, wlejesz prawie pół kwarty więcej niż powinien pomieścić samochód. Co oznacza, że jechałeś na pustym baku. Zakładając, że osiągasz 20 mpg i możesz przewieźć 15 galonów, powinieneś szukać swojego zespołu pit po około 300 milach. Jeśli resetujesz licznik przebiegu przy każdym tankowaniu i zawsze tankujesz do pełna, nie powinieneś nawet potrzebować wskaźnika paliwa.