E46 Fanatics Forum banner

Przełożenie główne

9.1K views 59 replies 14 participants last post by  TobyB  
#1 ·
Mój numer VIN mówi, że mam krótsze przełożenie główne, czy ktoś wie, czy to 3,46 czy standardowe 3,38? Mam naprawdę agresywne starty, gdy wciskam pedał gazu. Czy ktoś ma to samo i sprawdził, jakie ma przełożenie dyferencjału? Jestem ciekaw, zanim kupię dyferencjał 3,38, ponieważ chciałbym, żeby samochód mógł osiągnąć maksymalną prędkość. Muszę również wspomnieć, że mój samochód wydaje się kończyć na 220 km/h.

#3 ·
Automatyczna czy manualna skrzynia biegów? Gdzie widziałeś
krótsze przełożenie przekładni głównej wymienione dla numeru VIN?
Automatyczna. Kiedy sprawdziłem na mdecoder, to pokazało.
Image

#5 ·
Mój numer VIN mówi, że mam krótsze przełożenie główne, czy ktoś wie, czy to 3,46 czy standardowe 3,38? Dostaję naprawdę agresywne starty, gdy wciskam pedał gazu. Czy ktoś ma to samo i sprawdził, jakie ma przełożenie dyferencjału? Jestem ciekaw, zanim kupię dyferencjał 3,38, ponieważ chciałbym, żeby samochód mógł osiągnąć maksymalną prędkość. Muszę również wspomnieć, że mój samochód wydaje się zatrzymywać przy 220 km/h.
Nie sądzę, żeby jakikolwiek 330 miał 3,46, mój był z automatycznego 325ci cabrio

może się mylę

#12 ·
Dzięki wam za wasz wkład, myślę, że jedynym sposobem, aby się upewnić, jest wejście pod samochód.
Z którego roku jest twoje 330Cic?

Również jeśli użyłeś dekodera VIN, po prostu wpisz swój VIN w RealOEM (ETK) i zobacz, w co został wyposażony twój samochód.
Żebyś wiedział, że jest tylko bardzo, bardzo niewielka różnica w odczuciach między 3.38 a 3.46.

#10 ·
330Cic automatic powinien mieć przełożenie 3,38.

• Helpful
Reactions: Bali
#14 ·
Cóż, kabriolety mają krótsze przełożenie ze względu na problemy z wagą w przypadku manualnej skrzyni biegów. To samo dotyczy automatów. Więc jeśli ten kod rzeczywiście koreluje z tym, że jest jeszcze krótszy, to może mieć 3,46. Albo to tylko kodowanie w twoim regionie. Tak, przeczytaj powiązane wątki, ale wydaje się, że to informacje niezwiązane z E46.

Zapytałem, z którego roku jest samochód, ponieważ jeśli byłby późniejszy, mógłby mieć 3,64, które BMW wypuściło. Ale to było po wprowadzeniu modelu "Performance Package" z 2003 roku. Pochodził z Z4 i miał żebrowaną osłonę dyferencjału. Ponieważ twój jest z '01, wydaje się to wysoce nieprawdopodobne. Co z kolei prowadzi do 3,38 lub 3,46. Co znowu wydaje się dziwne, aby specjalnie zmontować/zainstalować 3,46 dla tak niewielkiego wzrostu w dolnym zakresie.

Jak wspomniano, jednym ze sposobów sprawdzenia jest etykieta na górze z numeracją przełożenia. Ale musiałbyś ją trochę opuścić, a ona jest na samym szczycie. Wcale nie jest łatwo to zobaczyć. Najłatwiejszym sposobem jest podniesienie tylnych opon, zrobienie białej linii na osi. Obróć koło jeden pełny obrót i policz, ile razy się obróci. Jeśli jest prawie dokładnie 3,5 razy, masz 3,46. Jeśli trochę krótszy niż to, to 3,38, a 3,6 razy to 3,64. Również jeśli ma dolną, wiszącą żebrowaną aluminiową osłonę dyferencjału, to również dobry znak, że to 3,64.

GL

#16 ·
220 kph is probably the aero wall on a 20+ year old car...
dobra uwaga, ~138 mph to nieźle jak na bardzo ciężki, automatyczny samochód E46, który ma również większy opór powietrza od dachu w wersji kabriolet i 20-letniego, zużytego M54 3.0
OP, to, co dostajesz w rzeczywistości od oporu i oporu, często znacznie różni się od tego, co dostajesz w kalkulatorze prędkości na papierze. co oznacza, że nawet jeśli włożysz przełożenie 3,15, stracisz na starcie, a moc silnika i tak osiągnie swoją aerodynamiczną granicę.

• Like
Reactions: D1NONLY
#19 ·
Lista bokchoy'a, do której linkował Bali, jest świetna do określania, jakie masz przełożenie lub do określania, w jakim samochodzie szukać pożądanego przełożenia, ale ten jest w rzeczywistości kalkulatorem prędkości.

#20 ·
Wskakuję na ten wątek po kilka informacji. Wiem, że to super podstawowe pytanie, ale im niższa liczba, tym "dłuższe" będą przełożenia, prawda?

Po odbyciu około 6-godzinnej podróży w miniony weekend, pomyślałem, że miło byłoby zamienić dyferencjał na taki o niższym (?) przełożeniu, co obniżyłoby moje obroty podczas jazdy ze stałą prędkością, zakładając, że można by to zrobić z niewielką lub żadną modyfikacją dyferencjału (np. jeśli długość wału napędowego pozostanie taka sama).

Mam 2000 323i z 5-biegową manualną skrzynią biegów i czuję, że wszystkie biegi są za krótkie, zwłaszcza 1. i 5. Miło byłoby mieć niższe obroty podczas jazdy ze stałą prędkością.

Edycja: wygląda na to, że manualne 328i ma niższe przełożenie dyferencjału? Zastanawiam się, czy to może być to, czego szukam.

#31 ·
Ok, rozumiem, co mówisz. Ale mówię o wysokich lub niskich przełożeniach przekładni głównej, a nie o wysokich lub niskich biegach, te same słowa, różne zastosowania.
To to samo.
Wysokie przełożenia są niższe numerycznie dla wyższej prędkości maksymalnej, niezależnie od tego, czy biegi znajdują się w skrzyni biegów, czy w mechanizmie różnicowym.

Zastosowanie terminologii w różny sposób do różnych typów skrzyń biegów tylko zwiększyłoby zamieszanie, najlepiej po prostu myśleć o skrzyni biegów dowolnego typu jako o skrzyni biegów.

#33 ·

"Wysokie" biegi i "krótkie" biegi odnoszą się do przełożeń. Wysokie (wysokie) biegi mają NIŻSZE liczby, takie jak 2,79, 2,90, 3,00, 3,25. Krótkie (niskie) biegi mają WYŻSZE liczby, takie jak 4,11, 4,30, 4,56, 4,88, 5,13, 5,36 itd. Mówiąc prosto, liczby oznaczają, ile obrotów wału napędowego przypada na jeden obrót tylnego koła. Jeśli jedziesz autostradą z prędkością 60 mil na godzinę z przełożeniem 3,00, w typowym wysokim biegu ze współczynnikiem 1:1, oznacza to po prostu, że wał napędowy (silnik) obraca się 3 razy na jeden obrót opony. Jeśli miałbyś coś takiego jak 4,88, wtedy wał napędowy (silnik) musiałby obrócić się prawie 5 razy na jeden obrót opony.
Pomyśl o tym w ten sposób, jedź na 10-biegowym rowerze. Ruszaj na 1. biegu. To niskie przełożenie. Możesz w ułamku sekundy przejechać od 0 do około 5 mil na godzinę, robić wheelie, jeździć pod górę itp. Spróbuj teraz zrobić to samo na wyższym biegu, np. 6. lub 7. Teraz nie możesz wystartować zbyt szybko, nie możesz zrobić wheelie i upadniesz na twarz, próbując wjechać pod górę. Wymaga to znacznie większej siły nóg, aby "ciągnąć" ten wyższy bieg, tak jak wyższe biegi w samochodzie potrzebują silników o większej mocy (MOMENT OBROTOWY, a nie "moc"), aby ciągnąć te wyższe biegi. Jeśli chcesz jechać autostradą na swoim 10-biegowym rowerze, czy możesz zostawić go na 1. biegu? Nie, ponieważ twoje nogi nie będą w stanie nadążyć, gdy rower przyspieszy. Krótkie (niskie) biegi działają w ten sam sposób. Wymagają mniej mocy i przyspieszają ze startu zatrzymanego znacznie szybciej niż wyższe biegi, ale nie można jechać zbyt szybko po drodze bez wyczerpania obrotów nóg. Cóż, jeśli planujesz dużo jeździć po autostradzie, nie chcesz wybierać biegu, który jest zbyt niski dla twojego samochodu, ponieważ będziesz jechał autostradą przy zbyt wysokich obrotach.
Przełożenia tylnego mostu (2,79, 3,00, 3,25 itd.) świetnie nadają się do jazdy po autostradzie, ale nie są dobre do 0-60 mil na godzinę lub przyspieszania ze startu zatrzymanego. Krótsze biegi (wyższe liczby) znacznie lepiej nadają się do przyspieszania, takie jak 3,55, 3,73, 3,91, 4,11 itd. Zawsze pamiętaj, że za każde "danie" jest "branie". Jeśli weźmiesz niższe biegi, aby szybko przyspieszyć od 0 do 60, oddasz prędkość maksymalną.

#49 ·
Dzięki wam wszystkim za wasz wkład i opinie, sprawdziłem linki i są bardzo pomocne. Miałem jednak nadzieję znaleźć informacje, które byłyby jednoznaczne co do prędkości V max dla np. dyferencjału 3,38, 3,46 lub 3,64 w 330i. Nawet przybliżona wartość byłaby wystarczająca.
Jeśli masz automat, to 130 jest całkiem blisko twojego limitu aerodynamicznego. To znaczy, jeśli teraz masz ograniczenie obrotów,
przejście o jeden stopień niżej numerycznie może dać ci 5-8 mph, ale 2 stopnie mogą cię faktycznie skrzywdzić.
Możesz ustawić przełożenie na 200 mph, ale M54B30 w E46 będzie musiał być
w naprawdę dobrym stanie, żeby przekroczyć 140. I być może będziesz musiał zablokować swój grill i zdjąć lusterka, żeby osiągnąć znacznie więcej...

t
Jest do sześcianu.

#39 ·
Musicie używać słów „wyższy” lub „niższy”, aby uniknąć nieporozumień.

#43 · (Edited)
Archiwum internetowe dla Bokchoys ma również link do kalkulatora prędkości maksymalnej po lewej stronie-
Kalkulator przełożeń / obrotów silnika BMW E46
Wyświetli twoją teoretyczną prędkość maksymalną na każdym biegu w oparciu o Redline.
(Fabrycznie BMW E46 było ograniczone do 128 MPH (330Ci ZHP miało 155 mph) z broszury Coupe z 2004 roku)
Prędkość maksymalna ograniczona elektronicznie.

Oprogramowanie Dinan Stage 1 usunęło ogranicznik prędkości maksymalnej 128 mph, prawdopodobnie inne oprogramowanie wydajnościowe również usunęło ogranicznik prędkości maksymalnej.

Kalkulator przełożeń / obrotów silnika BMW E46 (archive.org)

#52 ·
Ok, chłopaki, jestem teraz trochę zdezorientowany. Więc mój samochód to 330cic automat z opcją S204 krótkiego przełożenia głównego. Kiedy sprawdzałem dziś dyferencjał, znalazłem na nim ten numer części, 1428123. Szybkie wyszukiwanie w Google przenosi mnie do numeru części dyferencjału dla 320d. Wiem tylko, że ten samochód ma naprawdę agresywne przyspieszenie i wierzę, że tak jest, ponieważ fabrycznie ma krótkie przełożenie główne. Nie byłem w stanie sprawdzić, jakie jest przełożenie mojego dyferencjału, aby mieć absolutną pewność, ale numer dyferencjału diesla trochę mnie zdezorientował. Czy niektóre samochody benzynowe i diesle mają te same dyferencjały, czy też mogła to być opcja? Wkrótce zrobię wymianę oleju w dyferencjale i na pewno potwierdzę przełożenie. Ale na dzisiaj nie mam pojęcia.

#56 ·
To się wydaje nieprawidłowe. Tylne dyferencjały diesla mają zwykle bardzo wysokie przełożenie, co jest dokładnie odwrotnością tego, czego chcesz dla szybkiego przyspieszenia.

To powiedziawszy, możesz oszacować przełożenie, sprawdzając, ile razy musisz obrócić wejście, aby wyjście obróciło się raz.
Szczerze mówiąc, to się wydaje nieprawidłowe, jedynym sposobem, aby się dowiedzieć, jest sprawdzenie naklejki na górze.