E46 Fanatics Forum banner

E46 BMW Bilstein PSS vs. PSS10 recenzja

35K views 2 replies 3 participants last post by  JRMcDaniel  
#1 · (Edited)
Oto moja recenzja zestawów coilover Bilstein PSS do modeli BMW E46. Zacząłem to pisać w odpowiedzi do kogoś, kto kupił chińskie coilovery i założył tu wątek, ale potem pomyślałem, że utknie to w ślepym wątku.

Image

Zastrzeżenie: Nie jestem tu sponsorem forum, ale NIE próbuję wam tego sprzedać. Prawie każdy z pulsem może zostać dealerem Bilsteina, nawet Mały Johnny pracujący w piwnicy swojej mamy, sprzedający części online w kapciach z króliczkami przez swój sklep eBay - i bez kosztów ogólnych może je sprzedawać niewiele powyżej swoich kosztów. Johnny i internetowi hurtownicy w stylu Wal-Mart zawsze będą sprzedawać Bilsteina taniej niż ktokolwiek z tradycyjnym sklepem, więc mimo że nie jestem tu oficjalnym sprzedawcą, wiem, że nie dostanę żadnej sprzedaży Bilsteina, publikując to - naprawdę po prostu nienawidzę widzieć, jak ludzie wkładają naprawdę niskiej klasy rzeczy, takie jak chińskie coilovery, do swoich BMW. Tak, niektóre ze zdjęć, które tu zamieściłem, mają znaki wodne z logo mojej firmy - ale spędziliśmy dużo czasu robiąc te zdjęcia i nie chcę, żeby Mały Johnny kradł moje zdjęcia. :D

Image

Informacje, którymi się dzielę, są częścią tego, co zamieściliśmy w naszym wątku budowlanym E46 TTD, opublikowanym gdzie indziej na tym forum, ale jest to po prostu bardziej skoncentrowane na systemach BMW E46 Bilstein, którymi bawiliśmy się w tym i innych samochodach.

Image

Jest kilka zestawów Bilstein PSS, o których chcę porozmawiać w tym wątku. Nie zamierzam mówić o kosztach, ale możesz wyszukać te zestawy po numerach części Bilstein poniżej i zobaczyć, jak atrakcyjnie mogą być wycenione.

• E46 PSS: 47-249134 (bez regulacji tłumienia; patrz zdjęcie powyżej)
  • E46 PSS10: 48-126380 (jeszcze tego nie użyłem; po lewej)
  • E46 M3 PSS10: 48-126687 (użyłem tego; po prawej)

Image
Image

Zestawy coilover Bilstein PSS to bardzo trwałe, wysokiej jakości zestawy, które są przeznaczone do jazdy po drogach i są zatwierdzone przez TUV. W związku z tym wszystkie są wyposażone w nieco dziwaczne pakiety sprężyn, które ze względu na wymagania TUV nigdy nie mogą się „odłączyć” (więcej na ten temat za chwilę). Amortyzatory to masywne, odwrócone jednostki, które są super mocne. Ceny są niskie, ponieważ Bilstein nie ustala żadnych cen, więc każdy dealer może sprzedawać po dowolnej cenie, obniżając ceny.

Image

Po wielu setkach zestawów amortyzatorów sprzedanych do BMW w ciągu ostatnich 12 lat uważam, że PSS10 jest jednym z najlepszych systemów coilover w stosunku do ceny wykonanych dla E46. Ceny na przykład... pojedynczego regulowanego zestawu MCS TT1 (monotube single adjustable bez pilotów) są tylko o kilkaset dolarów wyższe niż PSS10, ale zestawy MCS (jak praktycznie wszystkie inne wysokiej klasy regulowane zestawy monotube) nie są dostarczane ze sprężynami ani regulatorami wysokości jazdy, co może się sumować. PSS wykorzystuje również duży, mocny odwrócony amortyzator monotube z niemiecką jakością Bilstein.

Image

Regulowane zawory stosowane w wersji PSS10 są co prawda nieco dziwne. JEDEN pokrętło kontroluje ZARÓWNO odbicie, JAK I kompresję (kompresja zmienia się o około połowę mniej niż odbicie). Więc w przypadku dedykowanego samochodu wyścigowego te amortyzatory typu „jedno pokrętło / dwie regulacje” nie są tak naprawdę rozwiązaniem, którego chcesz, ponieważ połączenie odbicia i kompresji nie pomaga w dostrojeniu do warunków tak dobrze, jak oddzielne regulacje odbicia i kompresji. Nawet pojedyncza regulacja „tylko odbicia” jest preferowana przez zawodników. Oczywiście amortyzatory monotube z podwójną regulacją kosztują znacznie więcej.

„10” w nazwie PSS10 pochodzi od 10 ustawień na tym pokrętle, podczas gdy „9” w PSS9 ma 9 ustawień. PSS10 to w rzeczywistości znacznie nowsza, lepsza konstrukcja regulacji tłoka/zaworu niż PSS9 i można to zobaczyć na hamowni amortyzatorów. Ale w przypadku czystego samochodu ulicznego... nie będziesz się przejmować tymi różnicami. Tylko starsze samochody nadal mają oferowaną wersję PSS9, która została zastąpiona przez PSS10.

Image
Image

Jeśli użyjesz dołączonych sprężyn zestawu Bilstein PSS, możesz uzyskać dość duże obniżenie i nadal zachować dobrą jakość jazdy. Amortyzatory i amortyzatory są krótsze niż jednostki o długości OEM, więc obniżenie samochodu o 1-1,5 cala nie pochłonie całego „skoku” - w przeciwieństwie do wielu innych popularnych zestawów amortyzatorów sprzedawanych (które kończą się w „ogranicznikach skoku”, jeśli użyjesz niewłaściwej sprężyny). To też nie są tylko „sprężyny obniżające” o ustalonej długości... są naprawdę regulowane na wysokość jazdy na wszystkich 4 rogach, więc możesz wybrać, o ile obniżysz swój samochód na obu końcach, a nawet wyważyć samochód na zakrętach. Nie możesz zrobić nic z tego ze sprężynami obniżającymi.

Image
Image

Zakresy wysokości jazdy będą się różnić w zależności od modelu E46... Zestaw E46 M3 PSS10 pokazuje zakres obniżenia przodu: 15-35 mm i zakres obniżenia tyłu: 20-35 mm od stanu fabrycznego. Modele E46 bez M zaczynają się nieco wyżej, a oba zestawy PSS do tego samochodu pokazują zakres obniżenia przodu 35-50 mm, zakres obniżenia tyłu 25-40 mm od stanu fabrycznego. Regulatory wysokości jazdy z tyłu są przystosowane do pracy ze „sprężyną rozwiedzioną” w lokalizacji OEM. Są to proste jednostki (patrz powyżej po prawej), ale działają wystarczająco dobrze. Regulacja wysokości jazdy z przodu jest częścią amortyzatora w stylu coilover - z gwintowanym dolnym mocowaniem sprężyny coilover.

Image

Zestawy te są przeznaczone do współpracy z gumowym mocowaniem amortyzatora przedniego OEM i górnym mocowaniem sprężyny, ale do lekkiego użytku na torze lub autocrossie będziesz chciał dodać wysokiej jakości płytę pochylenia do przednich amortyzatorów. Usuwa to gigantyczny kawałek gumy i daje regulację pochylenia i/lub pochylenia. Oczywiście mam swoją preferencję marki, ale zdobądź regulację pochylenia, jeśli jeździsz swoim E46 po torze - twoje przednie opony będą ci za to wdzięczne! :D Płytę pochylenia można połączyć z górnym mocowaniem sprężyny typu OEM, aby współpracować ze zwężającymi się sprężynami PSS, jak pokazano powyżej.

Image

Do bardziej poważnego użytku na torze robimy to, że wyrzucamy stosunkowo miękkie, zmienne sprężyny przednie „stożkowe” i sprężyny tylne w kształcie „ulika”. Przody mają dolny rozmiar ID 60 mm - który pasuje do regulowanych dolnych mocowań na amortyzatorach - i „zwężają się” do większej średnicy u góry, aby współpracować z górnym mocowaniem sprężyny OEM i górnym mocowaniem. Z nowym górnym mocowaniem sprężyny możesz zastąpić przednie sprężyny sprężynami coilover o prostej średnicy 60 mm. Usuwa to funkcję TUV „sprężyna musi pozostać osadzona”, ale ma to zastosowanie tylko z przodu, gdy samochód jest podniesiony na podnośniku lub podnośniku 2-kolumnowym.

Image
Image

Przechodząc na prostą sprężynę coilover 60 mm z przodu, masz prawie nieskończoną liczbę możliwości zwiększenia sztywności sprężyny - co następnie zmniejsza przechyły nadwozia, nurkowanie podczas hamowania i przysiad podczas przyspieszania. Sztywność sprężyny staje się bardzo ważna, gdy zwiększasz poziom przyczepności za pomocą opon i/lub docisku aerodynamicznego. W przypadku samochodu o podwójnym przeznaczeniu, przygotowanego do umiarkowanego toru, niektórzy decydują się tylko na zmianę przednich sprężyn na wersje coilover 60 mm.

Image

Jak powiedziałem, zawsze używamy tych zestawów Bilstein PSS z wysokiej jakości konfiguracją płyty pochylenia z przodu. Jeśli chcesz przejść na sprężyny 60 mm, często taniej jest zamówić płyty pochylenia do współpracy z górnymi mocowaniami sprężyn 60 mm. Niektóre firmy dołączają nowe górne mocowanie sprężyny do swoich płyt pochylenia, a wersja coilover jest często znacznie tańsza niż wersja mocowania OEM. Powyższy obraz wyraźnie pokazuje, dlaczego nasza opcja płyty pochylenia do użytku ze sprężynami OEM kosztuje więcej.

Image

Użyliśmy nieregulowanego zestawu PSS w naszym przygotowanym do TTD E46 330 na początku tego roku. Zrobiliśmy pierwsze wydarzenie na torze samochodu z dołączonymi sprężynami PSS i kilkoma płytami pochylenia, co pokazano powyżej. Jak widać, miał DUŻO przechyłów nadwozia i nurkowania podczas hamowania, ale jeździł naprawdę dobrze na ulicy. Oczywiście mieliśmy opony Hoosier R7 245 mm na felgach 17x10

#2 · (Edited)
Cześć Terry,

Czytanie Twoich wątków na temat Daily/Track Car 330ci naprawdę zwiększyło moje pragnienie zestawu PSS9. Szukałem go od 9 miesięcy i w końcu znalazłem go dzisiaj. Kupiłem go od członka, ale później dowiedziałem się, że członek zainstalował go w M3. Mam 330ci. Płatność została już wysłana, więc nic nie mogę z tym zrobić. Ale biorąc pod uwagę Twoją wiedzę, co Twoim zdaniem jest najlepszym procesem, który muszę wykonać, aby założyć zestaw w 330ci? Polecanie produktów Vorshlag byłoby w porządku, widząc, że nie jesteś jakimś sprzedawcą Hondy, który udziela porad bez odpowiednich testów (co najwyraźniej robisz).

#3 ·
Myślę, że rozmawialiśmy przez telefon, ale odpowiadając na twoje pytanie, możesz użyć zestawu M3 w wersji non-M, mieszając i dopasowując. Zestaw PSS10 dla E46 M3 używa sprężyny o średnicy OEM na górze. To średnica E46 M3, a nie E46 non-M. Możesz użyć górnego mocowania M3, które pasowałoby do sprężyny, ale z resztą zawieszenia skończyłbyś z 1-1,5 stopnia dodatniego pochylenia, czyli dokładnie w złym kierunku. Możemy zbudować płytę pochylenia ze sprężyną M3, ale z główną płytą non-M, która połączy sprężynę z twoim samochodem i da ci potrzebne ujemne pochylenie.