E46 Fanatics Forum banner

Łożysko środkowe wału napędowego e46 330ci ciągle się psuje

11K views 5 replies 6 participants last post by  WDE46  
#1 ·
Niedawno wymieniłem tarczę elastyczną i łożysko podporowe. Po przejechaniu około 1000 mil moje łożysko podporowe poluzowało się, ale nie do końca i rozerwało gumową tuleję. Wymieniłem łożysko podporowe i po przejechaniu około 10 mil ponownie uległo awarii. Potem wymieniłem je jeszcze raz i uległo awarii po 10 milach. Stało się to łącznie 4 razy. Po przemyśleniu, moja tarcza elastyczna uległa awarii, ponieważ nie została prawidłowo zamontowana. Jutro dostanę nową tarczę elastyczną i łożysko podporowe, ale moje pytanie brzmi: czy zła tarcza elastyczna może to spowodować? A może mój wał napędowy jest uszkodzony?

#3 · (Edited)
Potencjalnie. Jeśli tarcza elastyczna jest przesunięta o jeden, to jest przesunięta o milę i może zniszczyć csb, a ostatecznie przeguby wału napędowego.

Czy możesz wejść pod spód i zrobić zdjęcie tarczy elastycznej, gdzie którykolwiek z kołnierzy jest przykręcony? Małe trójkąty z boku tarczy elastycznej powinny wszystkie wskazywać w kierunku kołnierza skrzyni biegów lub wału napędowego. To najłatwiejsza rzecz do sprawdzenia bez zdejmowania czegokolwiek.

Aby naprawdę sprawdzić wał napędowy, musisz go opuścić i przesunąć wszystkie przeguby uniwersalne przez ich pełny zakres ruchu ręcznie. Jeśli poczujesz jakiekolwiek wiązanie, nawet najmniejszą ilość, która znika po tym, jak poruszy się przez chwilę, prawdopodobnie będziesz potrzebować wymiany. Oznaki wycieku smaru z któregokolwiek z przegubów uniwersalnych są również złym znakiem, podobnie jak wykrywalna ilość luzu w przegubach uniwersalnych.

#4 ·
Lokalny warsztat BMW zauważył, że w pobliżu przegubów uniwersalnych pojawia się czerwony „pył” śmierci, gdy ulegają one uszkodzeniu. Naprawione przez wymianę wału napędowego. Pierwszy CSB został wymieniony około 2 lata temu w moim samochodzie i sprawdzili wał napędowy (nie znaleźli żadnych problemów), a po 1,5 roku zaczął ponownie zawodzić. Z różnych powodów nie wróciłem z tym, ale mam przeczucie, że wał napędowy jest do wymiany po 17 latach i 272 tys. mil.

#5 ·
Zła tuleja centrująca (26117526611, około 10 USD) spowoduje szybkie uszkodzenie nowych części. Jest ukryta i często zapominana. Bez wyrównania, które zapewnia, pozostałe elementy wału napędowego muszą radzić sobie z mimośrodowym "biciem".