E46 Fanatics Forum banner
Status
Not open for further replies.

Zrób to sam: Naprawa/wzmocnienie zamków przedniej szyby w dachu kabrioletu

38K views 5 replies 15 participants last post by  BUDGET76  
#1 · (Edited)
Mój pierwszy DIY. Nie mogłem znaleźć żadnego miejsca ze zdjęciami, jak usunąć przedni dach kabrioletu, aby dostać się do zamków i silnika przedniej szyby.

Historia: Właśnie zleciłem naprawę silnika pokrywy schowka w warsztacie. W międzyczasie mechanik powiedział mi, że plastikowa obudowa zamka przedniej szyby jest na skraju pęknięcia (pokazał mi zdjęcie). Zacytowano mi kolejne 1500 $ za naprawę. Zdecydowałem, że sam dowiem się, jak to zrobić. Więc oto mój DIY.

Krok 1:

Pozwól, aby dach otworzył się trochę, a następnie wyłącz samochód, aż będzie wyglądał tak.

Image

Krok 2:

Na dole tej wargi znajduje się około 9 śrub torx. Wyjmij je wszystkie. Na każdym końcu wargi znajdują się również 2 nasadki. Zdejmij je i wyjmij 2 nakrętki.

Śruby pod 2 nasadkami.
Image

Wyciągnij również tę gumę uszczelniającą
Image

Krok 3:

Wróć do samochodu. Oba rogi mają 2 śruby, które należy wyjąć.

Image

Image

Krok 4 (Opcjonalnie w zależności od):

W moim przypadku dolna tkanina maski była przykręcona zbyt mocno (zwykle wygląda to tak, jakby można było po prostu pociągnąć za plastikową osłonę silnika i zamka z tego punktu). Mój był zbyt ciasny, więc musiałem go odkręcić wzdłuż wargi od wewnątrz. Musisz dosłownie włożyć rękę do wnętrza tkaniny, aby sięgnąć do śrub.

Pierwsza śruba za miejscem, którego dotyka mój palec
Image

Kontynuuj ciągnięcie w dół, kontynuując przy śrubach
Image

Krok 5:

Zdejmij plastikową obudowę. To PITA. Musiałem mocno pociągnąć i użyć śrubokręta, aby podważyć wiele części.

Krok 6:

Rób z częściami, co chcesz. Możesz je wymienić lub zrobić to, co zrobiłem w kroku 7.

Moja blokada przedniej szyby
Image

Pęknięcia na plastiku. Kiedy to zawiedzie, zamki nie działają.
Image

Krok 7:

Użyłem metalowej szpachli epoksydowej, aby wzmocnić wszystkie pęknięcia. Wcisnąłem go w pęknięcia i wokół nich. Nie mam pojęcia, jak długo się utrzyma. Mam nadzieję, że na długo, ponieważ ta szpachla twardnieje jak skała.

Image

Krok 8:

Śpij! Zajęło mi to 4 godziny, ponieważ po drodze próbowałem i popełniałem błędy (żadne DIY dla mnie nie czytało). Włożyłem w to dużo krwi, potu i kilka łez. Miej pod ręką plastry. Łatwiej jest też złożyć go z powrotem z 2 osobami. Mam nadzieję, że to pomoże ludziom na długi czas.

Nadal śmieję się z siebie, że pozwoliłem dealerowi pobrać 1000 $ za naprawę silnika pod tylnym siedzeniem. Coś, co mogłem zrobić w 30 minut. Potem zrobiłem to sam.

#4 · (Edited)
Po obejrzeniu zdjęć plastikowej części i metalowego pręta wygląda na to, że pęknięcia na górze nie są tak złe, jak to, co dzieje się na dole. Spód plastikowej części ma otwór i mniej materiału niż góra, więc dół pęka jako pierwszy, a następnie w końcu pęka góra. Naprawianie pęknięć na górze to tylko plaster, uszkodzenia są pod spodem.

Nawet po uszkodzeniu góry/dołu plastikowej części, boki nadal mają znaczną ilość materiału. Myślę, że przykręcenie 2 boków przez metalowe ramię jest najlepszym sposobem na wzmocnienie całego zespołu. Górę można by wtedy wzmocnić, dodając spawanie tworzyw sztucznych na górze. Nie sądzę, żeby dół dało się wzmocnić, ale prawdopodobnie dobrze byłoby go usunąć i przynajmniej zespawać plastikowo wszelkie pęknięcia.

Image

Image

Image

Zatrzaski mogą pękać, ponieważ po uszkodzeniu dolnego suwaka (owalny kawałek pęknięty na pół) blokuje się on w prowadnicy. Wygląda na to, że suwak służy również jako ogranicznik (stąd jego owalny kształt), ale metalowa prowadnica, w której się przesuwa, ma już ograniczenia na końcach. Jeśli zignorujemy funkcję ogranicznika suwaka, można go łatwo zastąpić nylonowym kołnierzem i nylonową podkładką.

#6 ·
Nie musisz całkowicie wykręcać śrub z 'wnętrza' materiału/górnej części, aby zdjąć panel. Wystarczy je w większości wykręcić. Panel jest z blachy i jest po prostu ściśnięty przez śruby po dokręceniu, a w panelu znajdują się szczeliny, a nie otwory, aby umożliwić jego zsunięcie się i usunięcie.

Sam panel jest trzymany przez śruby torx wymienione w oryginalnym poście + 2 śruby krzyżakowe. Po poluzowaniu (chyba 5) śrub materiałowych i usunięciu wszystkich torx, jedyną rzeczą, która go trzyma, jest uszczelka. Prawdopodobnie dwa paski po bokach, to są najciaśniejsze obszary.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.