E46 Fanatics Forum banner
Status
Not open for further replies.

Zrób to sam: Naprawa wkładki zamka do drzwi

85K views 21 replies 14 participants last post by  challengerE46  
#1 ·
Robię to DIY, aby dać więcej zrozumienia, jak działa mechanizm i które części gdzie pasują.

Krok 1
To jest zespół zamka z każdą częścią usuniętą z wyjątkiem wewnętrznej tulei w lufie i samego cylindra. Brzmi to zagmatwanie, ale kiedy rozbierzesz to i spojrzysz do środka, będziesz wiedział, co mam na myśli. Kiedy składasz to z powrotem, bardzo ważne jest, aby rowkowane szczeliny wewnętrznej lufy znajdowały się po poziomych stronach wewnątrz lufy, a nie u góry i na dole, ponieważ jeśli masz je u góry i na dole, włożyłbyś klucz bokiem i obrócił pionowo, a to po prostu dziwne.
Image

Krok 2
Umieść ten element w następujący sposób i upewnij się, że wchodzi do końca i przylega do poprzedniego elementu. Rowkowane krawędzie pozwolą Ci wiedzieć, czy poprawnie umieściłeś element.
Image

Image

Powinno to wyglądać tak, gdy będzie gotowe do następnego kroku.
Image

Krok 3
W zależności od tego, po której stronie samochodu pracujesz, Twój zestaw powinien zawierać 2 takie same elementy, ale wyglądające nieco inaczej. Jeśli Twój zestaw nie mówi Ci, która strona jest prawa i lewa, musisz wszystko złożyć i jeśli nie działa, rozłóż to i powtórz z drugim elementem (próby i błędy). Umieść ten element dokładnie tak, jak na zdjęciach... wszystko będzie ciasne i nie będzie się ruszać, jeśli zostanie zrobione poprawnie,
Image

Tak powinno to wyglądać.
Image

Krok 4
Umieść sprężynę tak, jak zrobiłem to na tym zdjęciu. Ponownie użyłem mojej starej sprężyny, ponieważ nie chciałem bawić się nową sprężyną, ponieważ była nieco mocniejsza.
Image

Krok 5
TERAZ TRUDNA CZĘŚĆ. Użyj długopisu, aby przesunąć małą zgiętą część sprężyny zgodnie z ruchem wskazówek zegara i dociśnij sprężynę, aby zatrzasnęła się i utrzymała na miejscu.
Image

Image

TAK POWINNO TO WYGLĄDAĆ PO ZROBIENIU TEGO.
Image

Krok 6
Weź 3-calowy pręt i dociśnij dość mocno sprężynę i nasuń zatrzask zabezpieczający.
Image

Image

Krok 7
Wbij mały pręt z powrotem w górną część zespołu, aby zapobiec zsunięciu się zatrzasku zabezpieczającego.
WŁÓŻ KLUCZ I OBRÓĆ, SPRĘŻYNA POWINNA SPRAWIAĆ, ŻE KLUCZ POWRÓCI DO POZYCJI PIONOWEJ, JEŚLI ZROBIONO TO POPRAWNIE, w przeciwnym razie zrobiłeś coś źle.
Image

#2 ·
Zapomniałem dodać, że zrobiłem to z kluczem poza cylindrem. Jeśli zrobisz to z kluczem w cylindrze, spowoduje to obrót wszystkich wewnętrznych elementów i rozreguluje ustawienie. Zanim więc zaczniesz dodawać elementy, włóż klucz i pozwól, aby bolce na cylindrze wskoczyły w rowki tulei, a następnie wyjmij klucz i zacznij odbudowywać.

#3 ·
Czujnik, który wykrywa, w którą stronę obrócony jest kluczyk, czy masz jego zdjęcie?
Mój czasami się zacina, więc samochód myśli, że kluczyk jest nadal trzymany w pozycji odblokowania (wszystkie szyby się opuszczają i otwiera się szyberdach), wtedy system GM5 nie reaguje na pilota. Muszę włożyć kluczyk, poruszać nim w lewo i w prawo, aby odblokować czujnik.

#10 · (Edited)
Dla tych, którzy chcą zamienić swoje wkładki na inny zamek, myślę, że mogę wam pomóc.

Załączone jest zdjęcie rzeczywistego cylindra trzymającego wkładki. To, czego nie widać na zdjęciu, to tuleja, która otacza ten cylinder. Po usunięciu części na końcu zamka (kroki pokazano na początku tego wątku) powinieneś być w stanie wyciągnąć tuleję zawierającą cylinder zamka [na zdjęciu]. Należy pamiętać, że w moim cylindrze zamka brakuje nasadki na końcu, ponieważ został uszkodzony przez nieudanego złodzieja.

W tym momencie nadal nie możesz dostać się do swoich wkładek, dopóki nie wyjmiesz cylindra z tulei. Myślę, że możesz zbudować proste narzędzie, które pomoże (chociaż tego nie próbowałem). Weź dwa paski metalu i za pomocą piły do metalu wytnij szereg szczelin w pasku metalu, jak na zdjęciu, tak aby wyglądał jak grzebień. Zrób to dla obu pasków metalu. Przypuszczam, że możesz wtedy wepchnąć go do tulei, tak aby wcisnął wkładki w dół. Tak długo, jak zrobisz to po obu stronach tulei, myślę, że wtedy będziesz mógł wypchnąć cylinder zamka, nawet jeśli nie masz klucza do tego zamka. Oczywiście, jeśli masz klucz do zamka, nie musiałbyś tego wszystkiego robić, klucz po prostu wyciągnąłby dla ciebie cylinder. Wyślij mi PW, jeśli masz więcej pytań, a postaram się bardziej pomóc.

Na zdjęciu brązowe części to wkładki, które należy wcisnąć w dół do tulei.

Attachments

Prev. Owned 2001 BMW 325i
Save
#11 ·
Trudne zadanie...:(

Niektóre zdjęcia są błędne w poście shanekhalifa99, a wysyłana jest niewłaściwa sprężyna !!!

Spędziłem ponad godzinę, żeby dowiedzieć się, jak zainstalować ten zestaw naprawczy.

Kupiłem części od osco_ltd z Ebay, Londyn.

Gość nie ma pojęcia, jak zainstalować zestaw.

1. Sprężyna dostarczona z zestawem to niewłaściwa sprężyna !! Końce sprężyny muszą być skierowane do siebie, a nie w przeciwnych kierunkach. Sprężyna używana przez shanekhalifa99 jest właściwą sprężyną.

2. PRZETESTUJ wszystko przed zainstalowaniem sprężyny i pręta. Skończyło się na tym, że miałem niewłaściwą sprężynę zablokowaną pod klipsem zabezpieczającym. Nadal nie mogę uwierzyć, że udało mi się zdemontować zablokowane części (zajęło mi to 15 minut).

3. Na zdjęciach shanekhalifa99 instaluje niewłaściwą środkową płytkę. Ta środkowa płytka jest przeznaczona na prawą stronę (pasażer). Więc nie podążaj za zdjęciem shanekhalifa99 dla tego kroku. Spędziłem ponad 30 minut, żeby dowiedzieć się, dlaczego mój zamek nie działał.

4. PONOWNIE, przetestuj wszystko przed zainstalowaniem sprężyny i pręta. Zamek powinien poruszać się w lewo i prawo o 90 stopni !! Jeśli tak się nie dzieje, masz zainstalowaną niewłaściwą środkową płytkę.

#13 ·
Srebro czy złoto?

Dzięki za ten wspaniały post, Shane. Nie mogłem zrozumieć, dlaczego mój klucz miałby wracać do pozycji poziomej zamiast do prawidłowej pionowej. Po przeczytaniu Twojego postu zdałem sobie sprawę, że tak naprawdę istnieje tylko jeden sposób na prawidłową konfigurację cylindra. Kiedy to zrozumiałem, zdałem sobie sprawę, że używałem niewłaściwej środkowej płytki. Zestaw zawiera srebrną i złotą środkową płytkę. Używałem srebrnej (przez wiele godzin), a kiedy przeszedłem na złotą, zadziałało za pierwszym razem, wracając do pozycji pionowej. Nie mogłem tego zauważyć, ponieważ to była uszkodzona część mojego cylindra. Ponadto na innej stronie internetowej ktoś wspomniał, że odniósł sukces, używając srebrnej, więc po prostu założyłem, że to nie problem. Wydaje się, że srebrna płytka jest przeznaczona do drzwi po prawej stronie (Europa), a złota do drzwi po lewej stronie (Ameryka Północna). Chciałem po prostu oszczędzić komuś innym kłopotów, przez które przeszedłem.

Dzięki za wspaniały i szczegółowy post.

#15 ·
Nie ma złej sprężyny ani części. Są to albo części do samochodu z kierownicą po lewej stronie, albo do samochodu z kierownicą po prawej stronie. Jeśli jesteś w Ameryce Północnej, gdzie wszystkie samochody mają kierownicę po lewej stronie, oczywistym błędem jest zamówienie zestawu z kraju, w którym wszystkie samochody mają kierownicę po prawej stronie. Sprzedawcy z USA na eBayu sprzedający ten zestaw zwykle podają, że jest on przeznaczony do samochodów z kierownicą po lewej stronie lub mogą wysyłać go z dwoma zestawami komponentów, które są specyficzne dla zamków z kierownicą po lewej lub prawej stronie.

Kolejną rzeczą jest to, że sprężyna wydaje się być najbardziej wytrzymałą częścią całego zespołu i najmniej prawdopodobne jest, że ulegnie awarii, nawet jeśli płytki lub pręty bębna są uszkodzone. Jeśli więc masz wątpliwości, po prostu użyj ponownie oryginalnej sprężyny.

#17 ·
Z powodzeniem wymieniłem siłownik zamka, ale nie mogłem dopasować zamka do siłownika. Usunąłem wkładkę zamka i jedno doprowadziło do drugiego. Zdemontowałem zamek, a bębenki zablokowały się i nie można włożyć klucza z powrotem. Zamek jest w kawałkach. Czy ktoś ma jakieś rady, gdzie szukać więcej informacji na temat wyjmowania bębenków?

#18 ·
Czy ktoś ma zdjęcie kołka zabezpieczającego, który trzyma klips zabezpieczający? Znalazłem mój klips zabezpieczający wewnątrz drzwi, więc zakładam, że kołka nie ma i będę potrzebował nowego.

Czy kołek można zamówić osobno? A może mogę go zrobić z czegoś innego?

#20 ·
Drugi element, który wkładasz tam, gdzie sprężyna jest utrzymywana na miejscu, brakuje małej części, którą w Niemczech nazywamy "nakrętką". Nie wiem, jak to się nazywa po angielsku. Po ponownym zamontowaniu cylindra w samochodzie, najpierw spróbuj ODBLOKOWAĆ samochód. Tam utknął mój klucz. Jeśli nadal masz stary, uszkodzony, porównaj go z nowym z zestawu naprawczego, zauważysz różnicę. Trudno to zauważyć, ponieważ najczęściej w tym miejscu następuje pęknięcie.

#22 · (Edited)
Cześć, pomyślałem, że to zaktualizuję. Kupiłem zestaw naprawczy regulatora-fix na eBayu za mniej niż 8 $ za dwa zestawy. Skończyło się na tym, że użyłem oryginalnego elementu, który wchodzi jako pierwszy, ponieważ ten z regulatora-fix nie wszedł wystarczająco daleko. Skończyło się również na tym, że użyłem mojej oryginalnej sprężyny, ponieważ była sztywniejsza, a końce były spiczaste i lepiej trzymały się niż sprężyna regulatora-fix. Użyłem srebrnej (nie złotej) części zamiennej (to właśnie pękło w moim oryginalnym zamku). Najpierw spróbowałem złotej, złożyłem wszystko razem i kluczyk był obrócony o 90 stopni i nie działał prawidłowo. Więc rozebrałem wszystko i złożyłem z powrotem ze srebrnym elementem i działało dobrze. Rozebrałem to, aby nasmarować wszystkie ruchome elementy i tu zaczęły się schody. Z tłustymi rękami prawie niemożliwe było złożenie tego. Gorąco polecam poprosić przyjaciela o pomoc, ponieważ bardzo trudno było utrzymać elementy, podczas gdy wszystkie próbują się obracać podczas instalacji sprężyny. Musiałem użyć stopy i dużo przekleństw. Użyłem mocnych szczypiec igłowych, a sprężyna cały czas osadzała się w rowku ostatniego sworznia, więc sworzeń nie chciał wejść. Czuję się lepiej, wiedząc, że między ruchomymi częściami jest smar. Zainstalowałem to w samochodzie i działa świetnie. Kluczyk nigdy wcześniej dobrze nie działał, a teraz działa. Po odblokowaniu drzwi, przekręcenie i przytrzymanie kluczyka w lewo powoduje opuszczenie wszystkich szyb i otwarcie szyberdachu. Czy jest jakiś sposób, aby podnieść wszystkie szyby i zamknąć szyberdach, tak jak zamykanie drzwi i przekręcanie kluczyka w prawo?? Przycisk blokady i przycisk tylnej szyby działają na kluczyku, ale nie przycisk odblokowania. Mam nadzieję, że to komuś pomoże :) Ta wymiana zajęła mi około godziny. Teraz muszę wejść do drzwi, ponieważ kwadratowy element służący do dokręcania jedynej śruby wpadł do drzwi....

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.