E46 Fanatics Forum banner

Zrób to sam: renowacja oparcia przedniego siedzenia

9.5K views 7 replies 5 participants last post by  Landlorder  
#1 ·
Cześć wszystkim

Nigdy nie byłem zadowolony z oparć moich przednich siedzeń, ponieważ są one poplamione, prawdopodobnie od butów dziecięcych itp. od poprzedniego właściciela. Dodatkowo jedna z siatek jest również trochę rozciągnięta. Kupiłem więc czarną tkaninę typu alcantara z eBay i postanowiłem je owinąć.

Image

Image

Image

Aby zdjąć oparcia siedzeń, na dole siedzenia znajdują się dwa zatrzaski, które należy usunąć. Trudno je usunąć i trzeba użyć siły, aby je wyjąć, lub po prostu odciąć ich wierzchołki, ponieważ i tak trzeba je będzie wymienić. Po wyjęciu siedzenie należy pociągnąć w dół i do siebie.

Po zdjęciu zobaczysz, że siatki są przymocowane stopionym plastikiem z tyłu. Aby to usunąć, użyłem po prostu młotka i małego dłuta ;)

Image

Image

Następnym krokiem jest wzięcie materiału i ułożenie go na obszarze, aby zmierzyć potrzebny rozmiar, a następnie wycięcie w przybliżeniu kwadratowego kształtu.

Image

Aby to zrobić, spryskaj oparcie siedzenia klejem i ułóż materiał na miejscu, uważając, aby nie dostał się klej na jego powierzchnię, a także starając się go nie zagiąć. Kluczem jest cierpliwość! Materiał można zdjąć i założyć, więc po prostu poświęć trochę czasu. Po nałożeniu przytnij krawędzie tak, aby pozostał tylko centymetr lub więcej, a następnie przyklej krawędzie i złóż je.

Image

Image

Image

Teraz znajdź otwory, w których znajduje się siatka, i przebij materiał ostrzem i wepchnij go przez otwór. Daje to ładne, ciasne dopasowanie, ale utrudnia ponowne założenie siatki.

Po założeniu siatki musisz mocno ją przytrzymać (najlepiej dwie pary rąk), a następnie nanieść kilka dużych plam kleju z pistoletu do klejenia na odwrocie i przytrzymać, aż zastygnie. Moje nie trzymają się zbyt dobrze, więc zamierzam przyjrzeć się alternatywnym metodom, prawdopodobnie z użyciem kilku wkrętów samogwintujących i podkładek.

Image

Image

Image

To one obie pokryte, jedna z siatką, a druga bez; nie musisz używać siatek, ale lubię je mieć.

Image

Następnym krokiem jest ponowne zamontowanie oparć na siedzeniach, usiąść i podziwiać swoją pracę ;)

Pozdrowienia
Stan

Image

#7 ·
Dawno martwy wątek, ale spodobał mi się ten pomysł, więc zrobiłem to w moim kabriolecie. Zrób to sam tutaj:
https://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=1253767&goto=newpost

Jeśli chcesz z powrotem siatkę, wypełnij zakładki na uchwycie siatki klejem JB Weld, a następnie użyj śrub i podkładek błotników.

Najpierw usunąłem winyl, potem piankę, a potem mikrozamsz. Klej na tkaninie i podkładzie. Naprawdę zadowolony z wyników