E46 Fanatics Forum banner
Status
Not open for further replies.

Zrób to sam: Demontaż i wymiana sprężarki klimatyzacji

127K views 1 reply 31 participants last post by  Archbid  
#1 · (Edited)
To jest instrukcja „zrób to sam” dotycząca demontażu i wymiany sprężarki klimatyzacji. Oferuję to jako przewodnik i być może brakuje w nim informacji, które uważam za oczywiste lub oczekuję, że ludzie już wiedzą, jak to zrobić. Nie ponoszę odpowiedzialności za jakiekolwiek uszkodzenia samochodu spowodowane wykonaniem tej instrukcji „zrób to sam”. Jeśli zdecydujesz się to zrobić, powodzenia i mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze.

Pracuję przy samochodach od 13 roku życia i pomagałem mojemu tacie w renowacji Jaguara Mark X z 1966 roku. Posiadałem również warsztat samochodowy, a to, co tu robię, jest dokładnie tym, jak naprawiłbym samochód klienta, gdyby pojawił się z tym problemem.

Po pierwsze, powiem Ci, co się stało z moim samochodem. Wymieniłem parownik w moim samochodzie (nie zrobiłem do tego instrukcji „zrób to sam”, ale zamieściłem zdjęcia na forum) i około dwa tygodnie później sprężarka uległa awarii. Sprężarka zablokowała się i zrobiła to tak mocno, że wyłączyła mój samochód. Wyłączyłem przełącznik A/C i jechałem dalej, aż mogłem kupić nową (regenerowaną) sprężarkę.

Po drugie, ważne są części i sprzęt, których będziesz potrzebować. Oto zdjęcie tego, co kupiłem.
Lista potrzebnych przedmiotów: sprężarka A/C, osuszacz/filtr i jako dodatek filtr liniowy.

Zamierzam zrobić oddzielną instrukcję „zrób to sam” na temat instalacji filtra liniowego. Polecam ten mały przedmiot, który robi różnicę.
Image

Usunąłem cały freon, podłączając go do maszyny A/C. Ta maszyna jest niezbędna (możesz pójść do warsztatu samochodowego, aby to zrobili), nielegalne jest wyrzucanie freonu do powietrza. Ta maszyna odzyskuje stary freon, a także odkurza i doładowuje.
Image

Usunąłem osłonę podwozia (miałem możliwość skorzystania z podnośnika, co bardzo ułatwia pracę.lol)
Image

Ponieważ usunąłem osłonę podwozia, widać złą sprężarkę i napinacz paska. Używając narzędzia do napinania, zdejmij pasek. Strzałka wskazuje na nakrętkę 16 mm, którą mocujesz do napinacza i zdejmujesz pasek.

Następnie opuściłem samochód i zabrałem się do usuwania wszystkich śmieci z góry.
Image

Powinieneś wyjąć reflektor, aby uzyskać dostęp do osuszacza/filtra
Image

Wykręć dwie śruby 6 mm. Wyjmij osuszacz, ale jeszcze go nie wymieniaj. Zrobisz to później.

Następnie przejdź do usunięcia dwóch śrub 6 mm, które mocują przewody A/C do sprężarki.
Image

Oto wskazówka dla techników. Wbij klucz imbusowy młotkiem (lekko) na miejsce, tak aby całkowicie wszedł w łeb imbusowy. Używam kluczy imbusowych nasadowych.

Po wykręceniu tych dwóch śrub na razie skończyłeś z górą samochodu. Czas zejść pod samochód.
Image

Wykręć trzy śruby i zdejmij sprężarkę z samochodu.

To kluczowa część każdej pracy z A/C. Po wyjęciu sprężarki i osuszacza należy przepłukać skraplacz i parownik A/C. To naprawdę kluczowe. Użyłem płynu do płukania A/C na bazie alkoholu, aby to zrobić. Oto zdjęcie tego, czego używam do płukania układu. Napełniasz go płynem, podłączasz do przewodu powietrznego, a następnie zakładasz dyszę na przewód, który zasila skraplacz i spryskujesz, aż wszystko wyjdzie czyste i nie będzie już oleju, płynu i brudu. Powinieneś to zrobić co najmniej dwa razy. Upewnij się, że wychodzi czysty.
Image

Przepraszam, brak zdjęć, jak to robię. Ale oto zdjęcie tego, co było kiedyś niebieską, czystą szmatką pokrytą brudnym olejem po płukaniu. Zalecam umieszczenie szmatki wokół przeciwległego przewodu, który płuczesz, aby nie zrobić ogromnego bałaganu.
Image

Kiedy skończysz z płukaniem, przejdź do instalacji sprężarki w samochodzie, tak jak ją wyjąłeś. Moja sprężarka była napełniona olejem, więc zostawiłem na niej osłony, aby nie rozlać oleju. Sprężarka zawierała 8 uncji oleju. Po włożeniu trzech śrub załóż pasek i osłonę podwozia, skończyłeś pod samochodem.
Teraz opuść samochód i zamontuj osuszacz i przewody sprężarki A/C (nasmaruj nowe o-ringi olejem A/C, to ułatwia włożenie).
Image

To stara sprężarka (potrząsnąłem sprężarką i miała w niej luźne części, wyrzuciła pręt wewnętrznie). Mam nadzieję, że to zdjęcie pomoże Ci zrozumieć konfigurację sprężarki. Nie zapomnij ponownie zainstalować wszystkiego, co usunąłeś, aby wykonać tę pracę.
Ostatnią rzeczą do zrobienia jest odkurzenie układu (robiłem to przez godzinę, na Florydzie jest wilgotno), a następnie naładowałem go. Maszyna, której użyłem, robi wszystko z jednej maszyny i wątpię, żeby któryś z nas miał taką w domu (nie są tanie.lol).

Ta instrukcja „zrób to sam” powinna dać ci pełne pojęcie o tym, co jest potrzebne do wykonania pracy z A/C i ponownego ochłodzenia samochodu. Skończyłem to i znowu mam A/C. To nie jest łatwe zadanie, ale można je wykonać.

Powodzenia i dobrej zabawy.

Wyślij mi wiadomość z pytaniami na ten temat.

Chcę również zadedykować tę instrukcję „zrób to sam” Andy'emu (Neo328ci), fanatykowi, który został zabrany od nas zbyt wcześnie w życiu. Może cię nie znałem, ale zawsze podobały mi się twoje posty.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.