E46 Fanatics Forum banner

Bmw e46 tuning szacunkowa moc?

14K views 65 replies 13 participants last post by  zander271  
#1 ·
Jeśli więc zmieniłem dolot zimnego powietrza, kolektory, cat-back, sportowy wałek rozrządu, chip tuningowy, ile mogę się spodziewać koni mechanicznych? Chcę zrobić te modyfikacje, ale najpierw chcę wiedzieć, ile koni mechanicznych mogę się spodziewać?

#4 ·
Dolot = 0 (lub -1/-2)
Kolektory = 5-7 whp
Catback = 2-3 whp
Sportowy wałek rozrządu (zhp???) = 2-3 whp
Strojenie (5 whp??)

Maksymalnie może 18? Więc przeszedłbyś ze 184 KM (zakładając, że Twój samochód stracił 0 koni mechanicznych w ciągu 15 lat) na 202 KM?

Moim zdaniem nie warto. Stworzyłbyś mnóstwo hałasu, wydał dużo pieniędzy i nadal zostałbyś zdeptany przez Camry V6

Na Twoim miejscu ulepszyłbym zawieszenie i opony! I hamulce. Kup jakieś hamulce 330.

Zapomnij o mocy.

#5 ·
Oto przewodnik po 330. Twój będzie podobny, ale tylko z mniejszym zyskiem, ponieważ Twój silnik jest mniejszy, ale będzie kosztował tyle samo. To, o czym mówisz, będzie dużo kosztować. Dostałbyś więcej KM i byłoby taniej włożyć do niego silnik 330. Przykręci się bezpośrednio i przykręci do Twojej skrzyni biegów, to prosta zamiana.
https://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=884584

Wysłane z mojego iPhone'a przy użyciu Tapatalk

#7 ·
Prawdopodobnie lepiej będzie po prostu sprzedać 323 i kupić 330. Są dość tanie, znam 4 w mojej okolicy za mniej niż 2700 dolarów, wszystkie przyzwoite samochody. 1 to 4-drzwiowy z błotnikami, ćwiartkami i zderzakami M3. Kosztuje tylko 2100 dolarów, ale potrzebuje sprzęgła. Pozostałe 3 to ładne samochody z przebiegiem od 130 000 do 146 000 mil. I wszystkie, z wyjątkiem wannabe M3, mają obszerną udokumentowaną historię serwisową.

#11 ·
Nie zapomnij o kołach pasowych. Ale zgadzam się z większością, kup 330, a następnie rozejrzyj się i zrób modyfikacje, kup używane, jeśli to wykonalne. Przy okazji, kup bawełniany filtr o swobodnym przepływie powietrza z Amazon dla swojego standardowego wlotu. Jest lepszy niż CAI i 10 razy tańszy. https://www.amazon.com/Reusable-Washable-Replacement-Drop-Filter/dp/B06XH85RW5

#15 ·
....Myślę, że większość z was mówi o hp w sposób szacunkowy! Żaden samochód nie skorzysta z braku mocy, o ile silnik nie jest uszkodzony przez jeden z jego elementów. Dopóki twój wydech nie jest uszkodzony, nic nie zyskasz z niczego, co wrzucisz na wydech, nie z usunięcia katalizatorów, nie z kolektorów; wszystko, co dostajesz, to przesunięcie pasma mocy. Dopóki komputer silnika dostarcza taką samą ilość paliwa, na tej samej iskrze z tymi samymi punktami i czasami otwierania/zamykania zaworów, twoja moc nigdy się nie zwiększy, może stracisz kilka koni. Jedyny zysk nastąpi, jeśli przed modyfikacjami twój silnik ucierpi z powodu degradacji/uszkodzeń istotnych elementów. Inna historia, jeśli ecu jest odpowiednio dostosowane do zmian, w tym przypadku będą zyski. Ale w silnikach 2.5L nie ekscytuj się zbytnio liczbami "xx" na mod, ponieważ nigdy nie przekroczysz ~190whp, nawet przy dużych i kosztownych zmianach w tych silnikach. (~190whp to przemyślana prawdziwa moc m54b30, więc 230 KM to max dla b25)

#17 · (Edited)
Wydech nie jest uszkodzony, nic nie uzyskasz z niczego, co wrzucisz na wydech, nie z usunięcia katalizatorów, nie z kolektorów
Czekaj... co? Czy mówisz, że kolektory aftermarketowe nie zwiększają mocy w e46? I tylko przesuwają zakres mocy?

Z twojego ostatniego zdania słowa "prawdopodobnie strojenie" zapewniam cię, że twoje badania poszły na marne. Przechodzę nad twoim potwierdzeniem nonce z b25, który jest łeb w łeb z mocno zmodyfikowanym b30 (te same modyfikacje + więcej zysków na modyfikację + portowana głowica + poważne strojenie umieszcza b30 w strefie 220~225), ale to "może" dla strojenia... poważnie? Czy wierzysz, że nasze samochody mają jakąś funkcję autostrojenia?
Przeczytaj ponownie mój post. Powiedziałem, że moje badania nad budową B30. Oczywiście B25 będzie miał mniejszy potencjał mocy. Nigdzie nie powiedziałem, że mocno zmodyfikowany B25 będzie łeb w łeb z podobnie zbudowanym B30. Nie wiem, dlaczego miałbyś tak myśleć.

Tak, nasze samochody mają do pewnego stopnia "autostrojenie". DME dostosuje paliwo do zwiększonego przepływu powietrza do pewnego punktu. Nie jest to wcale idealne dla maksymalnej wydajności, ale wystarczy, aby zobaczyć wzrost mocy bez strojenia.
Mnóstwo osób jeździ z dolotami, kolektorami, wydechami itp... bez strojenia i nadal wykazują poprawę mocy.
A każdy, kto inwestuje w wałki rozrządu lub obróbkę głowicy, zainwestuje również w odpowiednie strojenie i może przekroczyć szacunki.

Nie wiem, gdzie cię pomyliłem.

Wysłane z mojego traktora.

#28 ·
Kolektory wydechowe M5x są rzeczywiście źle zaprojektowane i nie pozwalają na zbyt duży przepływ powietrza z silnika, ale po odkręceniu ich i nie podłączeniu zbyt szybko nowych, większych, nieograniczających kolektorów, spójrzmy na chwilę na porty silnika.....niespodzianka, są tak małe jak otwory starych kolektorów. Zrób rozszerzenie na rurach wydechowych i zgadnij, co gorące powietrze robi w tym punkcie rozszerzenia..., przyspiesza, albo zwalnia,..zbadaj tę łatwą część. Zarządzanie silnikiem jest kończone jako ostatnie w rozwoju silnika i opiera się głównie na tych otworach, wałkach rozrządu, nawet najmniejszych zagięciach w rurach. Wszelkie zakłócenia muszą być skorygowane, jeśli potrzebujemy zysków. Nie ma ograniczeń dla unikalnego, globalnie eksportowanego samochodu.

#31 · (Edited)
Ograniczenia dotyczyły zakresu od 323 do 325, 325 do 328, gdzie wyraźnie coś miało swój cel. Cel nie ma znaczenia, ale kiedy zajrzysz do ich mózgów (ECU), będzie wyraźna różnica, nawet w silnikach o tej samej pojemności skokowej, a wszystkie fizyczne różnice mają swoje uzupełnienie po stronie oprogramowania.

Mówisz o spawaniu portów wydechowych, które mają wpływ na dolot, tak, rzeczywiście, gdy zastosowane jest ograniczenie, ale nie mają wpływu przy otwieraniu lub stosowaniu przepływu. ....tak, z powodu zaworów :) wciąż zamykają się w tym samym czasie z tym samym małym lub zerowym nakładaniem się, gdy moc rozwija się najbardziej. Mogą wystąpić zyski w czasie nakładania się, ale występuje to tylko w środku zakresu mocy i nie ma wystarczającej agresywności w obrotach, aby zapewnić wystarczający przepływ, aby przełożyć się na godną uwagi moc.

#32 ·
Hamownia TMS dla 323 z tuningiem, dolotem i wydechem dała 14 KM zysku na górnym zakresie. Z kolektorami i wałkami rozrządu z pewnością można spodziewać się więcej.

#39 · (Edited)
Umieść zestaw głowic lub wlot na hamowni przepływu, a dowiesz się czegoś o przepływie powietrza. Kiedyś budowałem silniki NASCAR i można było otworzyć porty i wlot tak bardzo, że zaczynał tracić przepływ powietrza. W takich sytuacjach używaliśmy specjalnej żywicy epoksydowej do tego przeznaczonej. Nigdy nic nie robiliśmy z portami wydechowymi, poza ich czyszczeniem. Usuwanie wszelkich linii odlewniczych. Tak, używają kolektorów do prostych rur. Ale hamownia silnikowa ma zestaw dużych tłumików do ciężarówek. Nadal można je usłyszeć w odległości 1,5 mili. 800 KM na wale korbowym przy 8 tys. obr./min, czujesz, jak trzęsie się betonowa podłoga. To niesamowity widok.

#40 ·
Kiedy zbudowałeś te silniki, czy użyłeś paliwa dla tych 800 KM, czy też mogły one działać na 7 l/100 km i dużej ilości powietrza? Po oczyszczeniu i otwarciu wszystkich tych ścieżek, obliczeniu wszystkich obróbek zgrubnych i polerowania, powiększeniu zaworów i potrojenie tego przepływu, po prostu wytwarzasz moc? Czy ktoś ma na myśli AFR, czy zaczynam wariować? Kto do cholery wytwarza moc z powietrza, bo chcę to zrobić sam? Nie chcę już używać paliwa, chcę tylko powietrze (też wodę, ale mogę poczekać).

#46 ·
Jedynym i najtańszym sposobem na wytworzenie mocy jest doładowanie. Lub jeśli czujesz się odważny, wrzuć na to podtlenek azotu. Nie polecałbym niczego większego niż strzał 50 na seryjnym silniku. Ale kolektory, dolot, wałki rozrządu i strojenie, będziesz rozczarowany wynikami i za pieniądze wydane na dodatki, które nie dodają zbyt wiele za tę cenę, mogłeś przejść na doładowanie lub większy silnik. Mówię z doświadczenia. Wałki rozrządu będą kosztować najwięcej i najdroższe konie mechaniczne za dolara. 2.3 to nie silnik, który kiedykolwiek coś zrobi bez poważnych modyfikacji wewnętrznych, takich jak większy wał korbowy i rozwiercony pod większe tłoki i wyższy stopień sprężania.

#48 ·
Jedynym i najtańszym sposobem na uzyskanie mocy jest doładowanie. Lub jeśli czujesz się odważny, wrzuć na to podtlenek azotu. Nie polecałbym niczego większego niż 50 strzałów w standardowym silniku. Ale kolektory, wałki rozrządu dolotowego i strojenie, będziesz rozczarowany wynikami, a za pieniądze wydane na elementy przykręcane, które nie dają zbyt wiele korzyści, mogłeś wybrać doładowanie lub większy silnik. Mówię z doświadczenia. Wałki rozrządu będą kosztować najwięcej i najdroższe konie mechaniczne za dolara. 2.3 to nie silnik, który kiedykolwiek coś zrobi bez poważnych modyfikacji wewnętrznych, takich jak większy wał korbowy i otwory na większe tłoki i wyższy stopień sprężania.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
zgłoszone do przyrostu mocy przez turbodoładowanie silnika, tak, jest to najtańszy, najszybszy i najłatwiejszy sposób, jeśli robisz to sam. Jeśli płacisz za zestaw i za pracę, to samo jakbyś zainwestował w inny samochód. Większość facetów z małymi silnikami szuka tańszego sposobu. A niektórzy z nich wierzą w takie rzeczy jak 20 KM z przykręcanego elementu bez kompensacji lub operacji mózgu samochodu. Sądząc po liczbach innych, czują się pewnie z dwucyfrowymi zyskami z dwucyfrowych kosztów w dolarach. Kiedy ktoś mówi mi, że mogę zyskać 25 z kolektorów, 10 z filtra, 15 z wydechu, bardziej zadowala mnie zapłacenie 300 $ za 50 KM niż 2 ~ 3 tys. za 80 turbo

#49 ·
W żaden sposób na świecie nie zyskasz 50 KM z tych modyfikacji. A wszystkie zyski, które podaje producent, są fałszywe. Na przykład kilka lat temu wstawiliśmy e46 M3 na hamownię, żeby zobaczyć, co da dolot. Zyskał 1 KM. A na pudełku napisano 10-15 KM zysku. Bzdura. Zrób teraz hamownię swojego samochodu, a potem nie zrobisz dodatkowych 50 KM. Przepraszam, budowałem silniki NASCAR i robię to od 30 lat. Jedyną modyfikacją typu bolt-on, która daje takie zyski, jest doładowanie lub podtlenek azotu.

#50 · (Edited)
W żaden sposób na świecie nie zyskasz 50 KM z tych modyfikacji. A wszystkie zyski, które podaje producent, są fałszywe. Na przykład kilka lat temu umieściliśmy e46 M3 na hamowni, aby zobaczyć, co da dolot. Zyskał 1 KM. A na pudełku napisano 10-15 KM zysku. Bzdura. Zrób teraz hamownię swojego samochodu, a potem nie zrobisz dodatkowych 50 KM. Przepraszam, budowałem silniki NASCAR i robię to od 30 lat. Jedyną modyfikacją typu bolt-on, która daje takie zyski, jest doładowanie lub podtlenek azotu.

Nie ja jestem tym, który musi to usłyszeć... Jestem tym złym facetem, który ledwo próbuje otworzyć kilka par oczu. Lepszy cytat dla większości rzeczy typu plug and play to "może wytrzymać do 'x' ilości mocy z odpowiednimi regulacjami"

#57 ·
Czytałem jakiś czas temu wątek o tych gościach w Europie, którzy założyli indywidualne korpusy przepustnicy do m54 3.0l. Stracił 35 KM i 44 ft/lb momentu obrotowego. Istnieje coś takiego jak zbyt duży przepływ powietrza. Możesz mieć dużą dziurę w wlocie na hamowni przepływu, a następnie dodać materiał z powrotem i przesunie więcej cfm.

#59 ·
Czytałem jakiś czas temu wątek o tych facetach w Europie, którzy założyli indywidualne korpusy przepustnicy do m54 3.0l. Stracił 35 KM i 44 ft/lb momentu obrotowego. Istnieje coś takiego jak zbyt duży przepływ powietrza, można mieć duży otwór w wlocie na stanowisku pomiaru przepływu, a następnie dodać materiał z powrotem i przesunie on więcej cfm.

jest punkt/średnica/długość, w którym powietrze przepływa najlepiej, każdy dodatkowy rozmiar zaszkodzi mocy, tak samo jak każde ograniczenie. Na mniejszych średnicach kanałów powietrze porusza się szybciej i może lepiej wypełnić komorę niż gdyby powietrze przechodziło przez większy otwór. Silnik N/A

#62 · (Edited)
Wiem, że można to zrobić w e46 m3, robię to często.

można również wykonać płytę adaptera dla wszystkich silników M5x i dość łatwo podłączyć kabel ITB nawet do nowego elektronicznego silnika przepustnicy M54, usuwając płytę i przykręcając małą rolę. Ale bez obszernych testów i regulacji silnik co najwyżej zachowa to, co ma, albo straci moc. Moment obrotowy i tak zostanie utracony tam, gdzie liczy się najbardziej w codziennym użytkowaniu.
EURO e46 M3 był dostarczany tylko z ITB. Są one tutaj dość drogie za część ~400E.