E46 Fanatics Forum banner

Najlepsza wymiana silnika?

2 reading
43K views 17 replies 13 participants last post by  ...inparis  
#1 ·
Cześć wszystkim!

Przede wszystkim chciałbym powiedzieć, że jestem tu nowy i nowy w scenie E46. Niedawno kupiłem 320d touring z przebiegiem ponad 200000 mil. Zaczyna teraz wykazywać oznaki, że umiera. Postanowiłem więc zabrać go z drogi i zrobić to, co zawsze chciałem zrobić z samochodem i wymienić silnik. Co prowadzi mnie do moich pytań do wszystkich.

Jakie silniki ludzie zwykle do niego wkładają i które byłyby najłatwiejsze do ukończenia? Pieniądze nie powinny być problemem, podobnie jak czas, ponieważ będzie to dla mnie bieżący projekt na najbliższe kilka lat, a w tym czasie planuję zmienić i ulepszyć prawie wszystko w samochodzie.

Chciałem włożyć do niego silnik K24, ale po przejrzeniu kilku postów tutaj odkryłem, że nie jest to tak proste i proste, jak myślałem i w co wierzyłem. Czy warto kupić LS i włożyć go zamiast tego, czy polecilibyście po prostu trzymać się innego silnika BMW?

Czy ktoś ukończył jakieś szalone zamiany? Na jakie przeszkody i trudności powinienem uważać, robiąc to (szczególnie dla 320d touring)?

Dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie i wszelka pomoc będzie bardzo mile widziana :)

#2 ·
W USA mieliśmy ograniczone opcje silników w wersjach touring w porównaniu do rynku europejskiego. Dostaliśmy tylko M52B25TU w roku modelowym 2000 dla 323i, a dla lat modelowych 2001-2005 M54B25 w 325i i 325xi.

Popularne zamiany to M54B30 z sedana/coupe 330i, ponieważ jest to prawdopodobnie najłatwiejsze. Lub S54 z E46 M3.

Myślę, że na forum jest co najmniej jeden samochód z zamianą K20 i obecnie trwa zamiana 2JZ. Nie mogę powiedzieć, żebym widział, żeby ktoś włożył LS do E46, ale jestem pewien, że to zrobiono

#4 ·
#6 ·
Cześć wszystkim!

Przede wszystkim chciałbym powiedzieć, że jestem tu nowy i nowy w scenie E46. Niedawno kupiłem 320d touring z ponad 200 000 mil na liczniku. Zaczyna teraz wykazywać oznaki, że umiera. Postanowiłem więc zabrać go z drogi i zrobić to, co zawsze chciałem zrobić z samochodem i wymienić silnik. Co prowadzi mnie do moich pytań do wszystkich.

Jakie silniki ludzie zwykle w nim wymieniają i które byłyby najłatwiejsze do ukończenia? Pieniądze nie powinny być problemem, podobnie jak czas, ponieważ będzie to dla mnie bieżący projekt na najbliższe kilka lat, a w tym czasie planuję zmienić i ulepszyć prawie wszystko w samochodzie.

Chciałbym włożyć do niego silnik K24, ale po przejrzeniu kilku postów tutaj odkryłem, że nie jest to tak proste i proste, jak myślałem i w co wierzyłem. Czy warto kupić LS i włożyć go zamiast tego, czy polecasz po prostu trzymać się innego silnika BMW?

Czy ktoś ukończył jakieś szalone zamiany? I na jakie przeszkody i trudności powinienem uważać, robiąc to (szczególnie dla 320d touring)?

Dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie i wszelka pomoc będzie bardzo mile widziana :)
200 000 mil i jest na wykończeniu? Nie jestem zbyt dobrze zaznajomiony z silnikami Diesla, ale wydaje się to dość szybko jak na Diesla. Zazwyczaj silniki Diesla są stworzone do długiej żywotności. Jeśli chcesz zrobić swap, włożenie M57 byłoby prawdopodobnie najłatwiejsze.

#11 ·
Każda sugerowana zamiana tutaj będzie fajnym projektem, ale mnóstwem pracy. Nie zapomnij, że potrzebujesz również innego zbiornika paliwa i pompy, ponieważ przechodzisz z diesla na benzynę. Zamiana M57 jest najłatwiejsza i przy odpowiednim tuningu i ulepszeniach mogą łatwo osiągnąć 300 KM i mnóstwo momentu obrotowego. Pamiętaj, że jakakolwiek inna zamiana, jak te sugerowane powyżej, nigdy, przenigdy nie pozwoli Ci ponownie jeździć samochodem po drodze, ponieważ nigdy nie przejdzie przeglądu. Czegoś, czym ci z USA tak naprawdę nie muszą się martwić.

#12 · (Edited)
Jeśli chcesz, aby Twój samochód był legalny na drodze, M57N to najlepsza opcja. 204 KM w standardzie, ale z chipem i wydechem można łatwo uzyskać 250-300 KM. Jeśli nie jesteś zainteresowany legalną jazdą, ale tylko stworzeniem ciekawego projektu, to wśród silników BMW możesz spróbować m50 + turbo, m62b44 bez vanos + kompresor, s54 i6, s65 v8, s85 v10 itp. Ale z silnikami M budżet będzie nierealnie duży (nie wspominając o tym, że takie silniki trudno znaleźć w dobrym stanie)... Również 2jz, ls, rb25-rb26, toyota UZs. Lub m54b30 z 330i... Zastanów się, czy chcesz mieć samochód tylko jako zabawkę na tor) W każdym razie niestandardowa zamiana będzie droższa niż sam samochód i będziesz potrzebować wielu niestandardowych części.

#14 ·
legalny na drodze, gdy przechodzi się z 2.0 4cyl na 3.0 6cyl, cóż, tak naprawdę nielegalny. Ale nie przyciągnie to zbytniej uwagi, chyba że będą wiedzieć, czego szukać.
Gdzie mieszkam, można to zalegalizować, ale "rząd" musi ponownie sprawdzić Twój pojazd, a zwłaszcza przy zamianie na silnik, który był również dostarczany w tym podwoziu, nie powinno to stanowić większego problemu.

#17 ·
Jak wspomniano powyżej, przepisy w Twoim kraju mogą ograniczać to, co możesz zrobić z samochodem dopuszczonym do ruchu. Trochę do bani, że wymiana silnika jest dotknięta polityką. Ale taka jest niestety rzeczywistość.

To powiedziawszy, na twoim miejscu wybrałbym M57. Samochód jest już dieslem, więc zamiana na inny silnik diesla ma sens. A M57 to bardzo dobry silnik.