P0365 Camshaft Position Sensor B - E46Fanatics E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > DIY: Do It Yourself

DIY: Do It Yourself
Post here to share or improve your wrench turning skills! All BMW E46 DIY tips, tales, and projects discussed inside. Learn to work on your car and know the right BMW parts you will need!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 36 votes, 4.97 average. Display Modes
Old 07-16-2006, 09:08 PM   #1
captain bimmer
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 146
P0365 Camshaft Position Sensor B

I did a search, and all the posts say this is an easy DIY, however I have yet to find an actual post with this simple DIY. I did find one for the intake sensor, but since my code says "B" its for the exhaust camshaft sensor. That is the DIY I need, and cant find. Any help guys? Thanks =)
captain bimmer is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2006, 11:58 AM   #2
gfhanson
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 114
Here's one I found. Replacing the exhaust sensor is easy - its on the front passenger side of the engine as the thread below shows. This thread has photos. Good luck

https://forum.e46fanatics.com/showthr...exhaust+sensor
gfhanson is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2006, 12:12 PM   #3
captain bimmer
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 146
THANKS SO MUCH!!! How come I couldnt find that post? LOL All I found were people posting how easy the fix is.
captain bimmer is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-17-2006, 09:59 PM   #4
captain bimmer
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 146
I tried tugging/pulling at the harness, pushing on boths sides on what appears to be clips? but the thing wont budge at all from the sensor. Any suggestions?
captain bimmer is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2006, 12:27 PM   #5
gfhanson
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 114
While squeezing both sides of the plug (you'll see the plastic clips), wiggle it back and forth and it should come loose. I just tried it on my '00 323i to make sure I remembered how! Squeeze hard and wiggle it while squeezing. It should come off OK!
gfhanson is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2007, 02:45 AM   #6
Demon Eyes Kyo
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Location: Irvine
Posts: 142
My Ride: 2001 330i
DIY - Replace Exhaust Camshaft Sensor

I've been driving with the P0365 error code until it was time for my smog inspection that I finally changed the Exhaust Camshaft Sensor

This took me 35 minutes to replace cuz I did not have the proper right angle hex / allen driver to work in the tight engine space.

Support our sponsors and buy the following items:
1. Exhaust Camshaft Position Sensor (BMW part #12147518628)
2. Position Sesnor O-ring (BMW part #12141748398)



__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Demon Eyes Kyo is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2007, 03:00 AM   #7
Demon Eyes Kyo
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Location: Irvine
Posts: 142
My Ride: 2001 330i
1. Allow car to cool down (overnight if possible), since you will be sticking your hands into hot compartments of the engine bay.

2. Open hood and on passanger side, locate Exhaust Camshaft Sensor. Squeeze Left / Right tabs and wiggle plastic connector with wire off.



3. The tabs can be stuck on making pulling the connector off very difficult. I found it was best not to stand in front of the car to do this but to stand along the passenger side of the car and use your left hand to reach in and feel the tabs (as you won't be able to see from the angle that you're standing). Squeeze with your left thumb and forefinger and the connector should just wiggle off easily.



4. Push the cable out of the way and it may help to get a
sandwich bag over this to keep dirt out while working.

Demon Eyes Kyo is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2007, 07:49 PM   #8
Demon Eyes Kyo
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Location: Irvine
Posts: 142
My Ride: 2001 330i
5. This is where if you have the correct garage tools, it will be very easy. But all I used were my old bike 5mm hex / allen key (see pic below) to remove the bolt. There is Loctite on it so you will some strength to initially loosen the bolt.

Demon Eyes Kyo is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2007, 07:54 PM   #9
Demon Eyes Kyo
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Location: Irvine
Posts: 142
My Ride: 2001 330i
6. Here is the old Exhaust Camshaft Position Sensor - note position of the orig O-ring so you put the new O-ring in the same spot. Put some motor oil on the new O-ring before sliding it on the sensor.

Demon Eyes Kyo is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2011, 01:13 PM   #10
henryshih
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Location: diamond bar
Posts: 16
My Ride: 2001 325i wagon
Thanks Demon-Eye, it looks pretty easy on your pictures, but when i pull out the cable connector and i saw kinda of motor oil on the sensor connector where attached to the cable wire connector. which still bolt tight in . is this normal..??

my CEL comes on and off and i my wagon runs fine but just notice of low fuel mileage about 18mpg in local streets. is this cause of the sensor..?? I do read po365 error code.

my concern is the oil...please help..anyone knows..??
henryshih is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2007, 10:35 PM   #11
bmwstephen
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: Newark, CA
Posts: 3,025
My Ride: e46 325XI, e36 M3
what are symptoms of a faulty exhaust cam sensor? Mine isn't throwing any codes, but when the car is in gear at idle, there is a slight vibration and the whole exhaust tends to shake at a stop.
bmwstephen is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2007, 04:01 PM   #12
bmwstephen
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Location: Newark, CA
Posts: 3,025
My Ride: e46 325XI, e36 M3
bump
bmwstephen is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2007, 06:17 PM   #13
Joelc532
Registered User
 
Join Date: May 2005
Location: SEABROOOOOK
Posts: 99
My Ride: 2004 ///M3
after u replace the CPS, does anyone know how to get rid of the SES light, i reset it with my OBD II reader, but the next time i start the car, it comes back on.... the car is running great
Joelc532 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2007, 10:02 PM   #14
garodgers
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Location: SoCal
Posts: 127
My Ride: '01 325i
what code was it reading? I had the P0369, replaced CPS, reset the light and it never came back on. If you bought a FEBI CPS, you might have gotten a defective one. Lots of people on here complaining about the high failure rate of those!
garodgers is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2007, 08:51 AM   #15
Spyder_Venom
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Belle Plaine, MN
Posts: 130
My Ride: 01 325 CI
a CPS code will usually reset itself once you replace the sensor.
Spyder_Venom is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2007, 08:15 PM   #16
Joelc532
Registered User
 
Join Date: May 2005
Location: SEABROOOOOK
Posts: 99
My Ride: 2004 ///M3
i replaced mine with an after market sensor and when i first started the car, the light went out, but after that first time, the car spits the same codes, but the car runs fine. How do I fix this? should i get an OEM BMW sensor? codes are p0365 and p1620
Joelc532 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2007, 11:48 AM   #17
b1st
 
Join Date: May 2005
Posts: 59
Thanks for the great write up, Demon Eyes! I just did this on my car and I think I feel about 20hp difference. I'm not sure if other people experienced about the same or my sensor was exceptionally bad.

One thing I'd add to this is I removed the air intake assembly thing and the radiator fan (VERY easy on manual cars) and it gave me much more room to work with. That bolt was on really tight, I don't know how you removed it just with an allen key. I used an allen bit with a wrench.
b1st is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2007, 12:53 AM   #18
dasha877
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 26
Worked for me

I used this diy procedure and all went well. I'm little concerned about the bolt though. It took a beating while I tightened it, and I think it's a bit stripped. It bugged me enough that I tried to lossen it to make sure it could be done, and it did give way, but now I'm concerned about over tightening it and stripping it further. It's tightened only a quarter turn right now, snug, but not super tight...is this enough to prevent a leak?
dasha877 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 04:19 PM   #19
illmatic165
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 49
0102 and 0369 code

yeah works good but i bought an aftermarket jl germany sensor for $39 and next day light came back on and it said 0369 and 0102 anyone know why? is it because that sensor and why did my 0102 code come on? is it related? can any help?
illmatic165 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 05:31 PM   #20
DesertMotorWorks
Past Site Sponsor
 
Join Date: Aug 2007
Location: Arizona
Posts: 1,169
My Ride: 2004 330CI
Quote:
Originally Posted by illmatic165 View Post
yeah works good but i bought an aftermarket jl germany sensor for $39 and next day light came back on and it said 0369 and 0102 anyone know why? is it because that sensor and why did my 0102 code come on? is it related? can any help?
JL Germany sensors are junk...that was your first mistake.

SAE Code P0102
DTC Code 16486
Description Mass or Volume Air Flow Circuit Low Input

Visually check all of your vacuum hoses for tears / cracks / holes.

I carry OEM Cam sensors if you need them.
DesertMotorWorks is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON



All times are GMT -5. The time now is 06:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
(c) 1999 - VerticalScope Inc. All rights reserved.