E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 02-07-2008, 11:45 PM   #1
discord1117
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: wa
Posts: 19
My Ride: 2000 323i
2000 323i will not start, I know what its NOT

Yes, I've read all the "wont start" posts. Everyone says battery, key, starter, alternator, and ignition switch. Heres what I know that it is not:

I know its not the key because I just dropped $200 on another one at northwest bmw. I know its not the battery because I just bought a new one ten minutes ago. I know it is not the connection cables because I inspected every inch IO could find. I tightened both of the jump bolts under the hood. I know its not the fuel pump because it comes on in position 3. I know the Clutch switch is good.

The car will just all of a sudden NOT start. no warnings no symptoms. Just died. When I turn the ignition on all the lights, fuel pump, radio, everything works fine, doesnt flash, just normal. Its a 2000 323i with a 5spd tranny. The starter clicks sometimes but mostly not. It runs fine when its push started. I've owned it since new, had all the maintenance done as scheduled. it has 117k on the clock.

This thing is driving me nuts. ANYBODY who knows a thing or two have any ideas? I'm trying to avoid the dealership.
discord1117 is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 02-08-2008, 01:55 AM   #2
paraklas
OEM ///Member
 
paraklas's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Cyprus
Posts: 5,941
My Ride: ESS TS2 320ci
Quote:
The starter clicks sometimes but mostly not.
Starter problem?
__________________
http://www.argyrides.eu/makeyourownsig.jpg
paraklas is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2008, 02:11 AM   #3
discord1117
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: wa
Posts: 19
My Ride: 2000 323i
PROBLEM SOLVED!!!!! MY CAR HAS A BAD ALTERNATOR. yeah believe it or not, I unnpluged the alternators 4ga wire and hooked up the battery, she coughs to life. Off to the wrecking yard I go in the morning.
discord1117 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 12:45 AM   #4
discord1117
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: wa
Posts: 19
My Ride: 2000 323i
hatn life...really

Quote:
Originally Posted by discord1117 View Post
PROBLEM SOLVED!!!!! MY CAR HAS A BAD ALTERNATOR. yeah believe it or not, I unnpluged the alternators 4ga wire and hooked up the battery, she coughs to life. Off to the wrecking yard I go in the morning.
oops I lied. for some reason it started a couple of times and then stopped again. ok, here is what I have replaced:

battery
starter
key
alternator

all for nothing. I just wont start, no click nothing. There has to be someone out there who this has happened too, tell me what it was?! It seems like the starter isnt getting any power from the ignition switch. The positive lead on the starter though does show its getting power, HELP HELP HELP PLEASE. I've dropped over $1000 on these parts and still nothing
discord1117 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 01:21 AM   #5
Akbrazil
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Location: Brooklyn, NY
Posts: 945
My Ride: 03 M3 SMG
Send a message via AIM to Akbrazil Send a message via MSN to Akbrazil
Try push starting it, if it starts you know its a starter related problem...since you already replaced the starter, you could have an issue with the key ignition or a problem some where in the wiring.

Let us know what you find out. Try push starting it first.
__________________
Exhaust: ASA Muffler, Borla Mid Pipe, Ebay Headers
Engine: AFE Stage 2 Cold Air Kit, Software (unknown)
Drivetrain: 4.10 Gears
Akbrazil is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 04:09 AM   #6
discord1117
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: wa
Posts: 19
My Ride: 2000 323i
Jus going to dump it off at the dealership and let them give it to me up the a**
discord1117 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 04:13 AM   #7
cornbob
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: surrey
Posts: 122
My Ride: 323i
I had the same problem... it has to do with your imobilizer. I'm almost certain... cost 500 bucks for me to replace at bmw dealership kind of a kick in the nuts.
cornbob is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 04:14 AM   #8
discord1117
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: wa
Posts: 19
My Ride: 2000 323i
well that would be cheaper than I expected
__________________
[SIGPIC]
discord1117 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 07:20 AM   #9
milltown
Registered User
 
Join Date: Jul 2005
Location: Ireland
Posts: 78
My Ride: 2002 320Ci
When you say there's power at the starter positive, do you mean the thick battery lead? Put a DVM on the smaller wire that goes to the starter relay and see if there's 12VDC there when the key is turned to start.

If it were an immobiliser issue I doubt it would start with a push. That wouldn't exactly be top security would it?

BMWs can be very sensitive to batteries. If they're not reading within a certain range the car will not even try to start. Did you buy a spurious battery or a BMW one? Can you borrow a battery from a working BMW to try it?
milltown is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2008, 02:02 AM   #10
Sshark
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Location: Ontario, Canada
Posts: 229
My Ride: 328i and Z3
I'm having the same problem with my car. The car has been sitting in my parking spot for the past two weeks. I tried all weekend to fix it, fuses, relay, starter, etc. but can't get it started. I give up and I am going to tow it to an independent shop to take a look at it. Maybe we have the same problem? I'll keep you updated
Sshark is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2008, 07:34 AM   #11
bigfull30
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: greensboro
Posts: 4
My Ride: 328I
Thumbs down

I am having the same problem with my 99 328i. I was driving on the highway at about 60 mph and it just died. No warning lights first, nothing just cut off. I replaced the battery because i was told the battery was bad. The car will not even attempt to start. No clicking no nothing. I thinking it cant bethe battery because it brand new. It cant be the starter because i replace that along with a damaged flywheel about 6 months ago. Imobilizer could be an issue but 500 bucks? WTF
bigfull30 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2008, 04:23 PM   #12
Sshark
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Location: Ontario, Canada
Posts: 229
My Ride: 328i and Z3
wow, another person. I wonder what is going on with our cars not starting
Sshark is offline   Reply With Quote
Old 02-16-2008, 08:26 PM   #13
reynaldo
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: Overseas
Posts: 967
My Ride: 2001 325i Sedan
Send a message via Yahoo to reynaldo
this happens to me too. Replaced plugs, fuel filter, used techron and my baby is like new.
reynaldo is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 04:46 PM   #14
cobra94r
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Balitmore, MD
Posts: 5
My Ride: BMW 323i & 325e
Main relay? I have has similar issues with cars and it all would lead to the main relay. Good luck
cobra94r is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 06:10 PM   #15
drippabmw
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Location: Hudson NH
Posts: 344
My Ride: Fully Built S/C M3
Did you try the positive terminal under the hood? I ahve seen a numerous amount of e46 that the terminal get loose and wont start at times. Give that a try and keep us posted.

P.S its the positive terminal on the passenger side near you micro-filter just double check to see if the top nut is tight
drippabmw is offline   Reply With Quote
Old 02-29-2008, 09:41 PM   #16
mickyg56
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: London, England (home), USC, CA (school)
Posts: 39
My Ride: BMW 330i
Quote:
Originally Posted by discord1117 View Post
Jus going to dump it off at the dealership and let them give it to me up the a**
Yeah discord I had a very similiar predicament to what you are going through. I ended up paying around 500 at the dealership and it turned out to be a central control unit that had to be replaced.

Word of warning though, tell them that it may be due to your immobilizer so they dont fluff around for hours trying to figure it out. I had taken it to a indy shop who told me the prob, and they couldnt find it themselves. I had to get them to call him so that he could tell them the problem, and voila ten minutes later they confirmed it.

Good luck
mickyg56 is offline   Reply With Quote
Old 02-29-2008, 10:24 PM   #17
joeblow4ya
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: il
Posts: 20
My Ride: 2000 328ci
Wow

BMWS ARE AWESOME... when they start... Unfortunately mine is not either! Im so pissed, new starter, new altenator, new battery... Keep Us informed, i wanna know what to expect with mine!
joeblow4ya is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2008, 09:04 PM   #18
Sshark
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Location: Ontario, Canada
Posts: 229
My Ride: 328i and Z3
My problem was somewhat was the starter, the mechanic wrack the starter with a hummer and it fire up. But knowing it will fail again, I got him to replace it with a new one. Plus while it was in the garage for the first time, I got him to install headers, upgrade the piping for exhause, control arms and bushing, etc.
Sshark is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2008, 12:30 AM   #19
GTUnit
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: SoCal
Posts: 349
My Ride: short bus
Send a message via AIM to GTUnit
Anyone have any clue or updates on these issues??? My wont start either.
GTUnit is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2012, 08:20 AM   #20
HBK
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto
Posts: 1
My Ride: 323i
Does anyone have any updates with this? I have replaced almost the same things and still having a problem. Thinking of trying post 7. Cant believe I sold my 08 335 turbo for this car. Need help guys. I looked everywhere for answers.
HBK is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 08:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use