E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > Tuning & Tech > Bavarian Soundwerks' Mobile Electronics Forum

Bavarian Soundwerks' Mobile Electronics Forum
Have all your A/V and electronics questions answered here. Ipods, A/V, Radar Detectors Oh My!
Sponsored by Bavarian Soundwerks

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 07-17-2007, 05:26 AM   #1
bjarneb
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: Norway
Posts: 6
My Ride: BMW 320i E46
Navi retrofit install in E46

I`ve bought the BMW 16/9 professional headunit and the retrofit cable,
but there is no picture on the screen. I have the MK4 DVD Business navi computer. But when I tryed a MK4 DVD professional navi computer it works.

so I need to reconfig. the computer from business to professional.?

anyone have a DIY guide?
bjarneb is offline   Reply With Quote
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 07-17-2007, 10:39 AM   #2
Technic
Registered User
 
Join Date: Jun 2002
Location: Florida
Posts: 1,989
My Ride: '12 M3 & '10 CC
Quote:
Originally Posted by bjarneb View Post
I`ve bought the BMW 16/9 professional headunit and the retrofit cable,
but there is no picture on the screen. I have the MK4 DVD Business navi computer. But when I tryed a MK4 DVD professional navi computer it works.

so I need to reconfig. the computer from business to professional.?

anyone have a DIY guide?


Quote:
First connect the GT-1

1. Code ZCS/FA
2. select after sales replacement(retrofit)( i know it isn't, but other wise you can't code the MK4
3. select IKE
4. select language
5. then you have to selet the 3 languages
6. Then on the nav screen you wil see load software. But you can't see because your Nav still isn't code for the Monitor. Butt you musst put the V26 in the MK4.
7. after you putt the V26 you have to wait in about 2 minutes the screen wil come, last time it took about 4 minutes.
8. After the succesfull software load , you have to select recode the Navigation computer, an you can code the MK4 to your car.
http://www.x5world.com/navigation-sy...+code+language
Technic is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2007, 10:41 AM   #3
2000_328CI
DK Jack Sparrow
 
2000_328CI's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Isla de Muerta | DC/VA
Posts: 29,024
My Ride: 328Ci | Range Rover
Send a message via AIM to 2000_328CI Send a message via MSN to 2000_328CI
from what i have seen, its very costly to do the retrofit.... i would just go aftermarket if i cared enough about having a screen... just my 2 cents

that said, good luck with the install
__________________

Everything you need to know on muffler deletes : http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=745244
Wrapping an E46 in Vinyl : http://forum.e46fanatics.com/showthr...ghlight=bronze
2000_328CI is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2007, 01:00 PM   #4
bjarneb
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: Norway
Posts: 6
My Ride: BMW 320i E46
Thank you technik!

silly question perhaps, but what is a GT-1?
bjarneb is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2007, 01:31 PM   #5
Technic
Registered User
 
Join Date: Jun 2002
Location: Florida
Posts: 1,989
My Ride: '12 M3 & '10 CC
Quote:
Originally Posted by bjarneb View Post
Thank you technik!

silly question perhaps, but what is a GT-1?
Your local BMW dealer technician's diagnostic computer...
Technic is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2007, 03:28 AM   #6
p1tse
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: England
Posts: 5
My Ride: Audi TT-admiring M3s
i've seen a write up, and looks a massive job
p1tse is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2007, 04:52 PM   #7
bjarneb
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: Norway
Posts: 6
My Ride: BMW 320i E46
now I have a new problem, the radio i have recieved is one with round connectors, and my retrofitcable has flat connectors, and they are both numbered so if I connect them i order to the numbers, it will short my fuse

any one have a wire diagram for the BM24 radio



If i only had knew how much trouble this retrogfit would cost, in time and agony, I would have bought the newest pioneer, because one can make that look like a pretty sweet install.
bjarneb is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2007, 07:36 PM   #8
Technic
Registered User
 
Join Date: Jun 2002
Location: Florida
Posts: 1,989
My Ride: '12 M3 & '10 CC
Quote:
Originally Posted by bjarneb View Post
now I have a new problem, the radio i have recieved is one with round connectors, and my retrofitcable has flat connectors, and they are both numbered so if I connect them i order to the numbers, it will short my fuse

any one have a wire diagram for the BM24 radio



If i only had knew how much trouble this retrogfit would cost, in time and agony, I would have bought the newest pioneer, because one can make that look like a pretty sweet install.
There are OEM adapters (round to flat) for your issue...
Technic is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2007, 01:21 PM   #9
bjarneb
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: Norway
Posts: 6
My Ride: BMW 320i E46
allrighty now I have navi and radio that works, but there is still one problem, my navi headunit (16/9) has a CD player behind the screen and when I got the Radio to work I thougth the cd player would work as well, but when I press the MODE button there is only radio and tape, I dont think it rekognizes the cd player, and I dont have a tape player
bjarneb is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2007, 01:53 PM   #10
Technic
Registered User
 
Join Date: Jun 2002
Location: Florida
Posts: 1,989
My Ride: '12 M3 & '10 CC
Quote:
Originally Posted by bjarneb View Post
allrighty now I have navi and radio that works, but there is still one problem, my navi headunit (16/9) has a CD player behind the screen and when I got the Radio to work I thougth the cd player would work as well, but when I press the MODE button there is only radio and tape, I dont think it rekognizes the cd player, and I dont have a tape player
The tuner that you got is hardwired for a Tape player; remember, you started from a Business Nav, which only came with Tape so the tuner did not have to recognize anything other than Tape.

You need a new/used BM54 Tuner which then will be able to recognize the CD Player housing in your upgraded Professional Nav screen (16:9).
Technic is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2007, 06:38 PM   #11
bjarneb
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: Norway
Posts: 6
My Ride: BMW 320i E46
well thanks a bunch Technic, since I don`t have the BM54 tuner by hand anythime soon, I was wondering if I could use a Ipod for a music source? with the correct adapter of course.. and if I can, will I be able to use my steering wheel controller to change track?
bjarneb is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2007, 06:41 PM   #12
bjarneb
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: Norway
Posts: 6
My Ride: BMW 320i E46
or maybe I can use a aftermarket cdchanger?

I am going on a roadtrip for summer vacation, and I need my music
bjarneb is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2007, 08:04 PM   #13
Technic
Registered User
 
Join Date: Jun 2002
Location: Florida
Posts: 1,989
My Ride: '12 M3 & '10 CC
Quote:
Originally Posted by bjarneb View Post
well thanks a bunch Technic, since I don`t have the BM54 tuner by hand anythime soon, I was wondering if I could use a Ipod for a music source? with the correct adapter of course.. and if I can, will I be able to use my steering wheel controller to change track?
I guess that everything else -other than the CD Player housing- should be good to go...
Technic is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 03:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use