E46 BMW Social Directory E46 FAQ 3-Series Discussion Forums BMW Photo Gallery BMW 3-Series Technical Information E46 Fanatics - The Ultimate BMW Resource BMW Vendors General E46 Forum The Tire Rack's Tire Wheel Forum Forced Induction Forum The Off-Topic The E46 BMW Showroom For Sale, For Trade or Wanting to Buy

Welcome to the E46Fanatics forums. E46Fanatics is the premiere website for BMW 3 series owners around the world with interactive forums, a geographical enthusiast directory, photo galleries, and technical information for BMW enthusiasts.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   E46Fanatics > E46 BMW > General E46 Forum

General E46 Forum
This is the place to get answers, opinions and everything you need related to your E46 (sedan, coupe, convertible and wagon) BMW!

Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 09-13-2006, 04:48 PM   #1
bmw3series
Banned
 
Join Date: Nov 2004
Location: Cali
Posts: 1,441
My Ride: ///M trizzle
P1411 Service engine soon light code...someone help

Hey guys car is giving this error code its p1411, its got says its the manu. auxilary something. I dont recall, but anyone with a bentley manual help me out

btw car is not idlin right at all.
bmw3series is offline  
Ads by Google

Guests, get your FREE E46Fanatics.com membership to remove this ad.
Old 09-13-2006, 06:13 PM   #2
Bodo61
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: Georgia
Posts: 307
My Ride: 323i
P1411 (M56 eng) Secondary Air Pump No Activity Detected. Sounds like your secondary air injection pump. There's a fuse check that first. There's a relay behind the glove box. The Secondary Air Injection Pump is the round canister device to the back right of your windshield wiper fluid reservoir. The Secondary Air Injection Pump valve sits in front of the pump (has hose from pump to valve).
Bodo61 is offline  
Old 09-13-2006, 08:21 PM   #3
cory58
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Charlotte, NC
Posts: 50
My Ride: e46 325i / e30 325iC
I got a check engine light at about 58k miles and the Peake code told me it was the secondary air system. I replaced the pump and valve described above and it fixed the problem. Bav Auto told me this is a common failure on the e46. The parts were approx $375, so you may want to just try replacing the valve first before you spring for the pump. I also learned that the small tubing (somewhare around 5-6mm) that connects to the valve gets brittle and cracks when you disturb it, so either have some handy when you start the project, or know where you can get some quick. Needless to say, it was almost impossible to find the tubing in Memphis, TN - cus only them dang for'n cars use metrics.

I think I also had to get a gasket or 2 for the pump and valve. This is a very easy diy.
cory58 is offline  
Old 09-13-2006, 09:07 PM   #4
bmw3series
Banned
 
Join Date: Nov 2004
Location: Cali
Posts: 1,441
My Ride: ///M trizzle
bump for anymore info/experiences. Would this cause the car to mis fire? Im getting a misfire single also p0304
bmw3series is offline  
Old 09-13-2006, 10:18 PM   #5
Bodo61
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: Georgia
Posts: 307
My Ride: 323i
I beleive this all is connect to the fuel injection system so... One thing you may try, sometime back I had was trying to detect where a noise was coming from and recall listening to the seconday air pump (mechanics stethoscope). If you hear a unique sound (compared to surrounding sounds) then I would say it is working, culprit valve? . If no sound then?? Fuse, relay, pump.
Bodo61 is offline  
Old 09-13-2006, 10:28 PM   #6
bmw3series
Banned
 
Join Date: Nov 2004
Location: Cali
Posts: 1,441
My Ride: ///M trizzle
i do hear wierd noises...
bmw3series is offline  
Old 09-14-2006, 02:56 AM   #7
TypeRvirus
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: IN MY CAR
Posts: 41
My Ride: 04|325CI|ALPINEWHITE
Send a message via AIM to TypeRvirus Send a message via Yahoo to TypeRvirus
my car is at the dealer right now for the same problem i'll let you know when they fix it.. first i get the p0411 then p1411... i notice when i unhook the hose from the pump going to the motor it gives me the p1411.. we'll c what the technician say..

anyway did you know it's cover under the federal emission law for 8 years, 80k miles...

Quote:
Originally Posted by bmw3series View Post
Hey guys car is giving this error code its p1411, its got says its the manu. auxilary something. I dont recall, but anyone with a bentley manual help me out

btw car is not idlin right at all.
__________________
|BMW|04|325CI|ALPINEWHITE|30%TINT|ECIS|INTAKE|
TypeRvirus is offline  
Old 09-14-2006, 05:50 PM   #8
bmw3series
Banned
 
Join Date: Nov 2004
Location: Cali
Posts: 1,441
My Ride: ///M trizzle
bump ..anyone?
bmw3series is offline  
Old 09-14-2006, 10:39 PM   #9
TypeRvirus
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: IN MY CAR
Posts: 41
My Ride: 04|325CI|ALPINEWHITE
Send a message via AIM to TypeRvirus Send a message via Yahoo to TypeRvirus
Ok, Here's what i got from the dealer.. for code P1411.. btw it's not cover under emission... it's in your book..
They replaced the Vavle...

11727553064 - vavle list cost 138.45 got it for 89.95
11727514960 - Gasket list cost 6.50
__________________
|BMW|04|325CI|ALPINEWHITE|30%TINT|ECIS|INTAKE|
TypeRvirus is offline  
Old 09-01-2007, 04:34 PM   #10
mechanic_101
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bay City
Posts: 722
My Ride: 2005 325I
where is the fuse for this? I wanted to check it first before jumping to others. Does the pump on all the time when engine running? There is another black device (sits next to the pump, size of the apple) hooked up to the pump, what is that?
Thanks,
mechanic_101 is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Censor is ON





All times are GMT -5. The time now is 04:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
(c) 1999 - 2011 performanceIX Inc - privacy policy - terms of use